Meny
Europa

Sverige

Fakta om Sverige

befolkning

10,2 miljoner (2020)

VALUTA

Svenska kronor (SEK)

KÖR PÅ

Höger sida

TIDSSKILLNAD

UTC +1

RESEGUIDE TILL SVERIGE

Behövs det en reseguide till Sverige? Eller kan du allt redan? Är det något som jag lärt mig de senaste två åren är att det finns mycket mer att se i Sverige än jag någonsin tidigare trott. Vi svenskar har så lätt att förminska upplevelser i Sverige, som att det inte är lika ”fint” som saker man upplever utomlands.

Jag har långt ifrån besökt alla delar av Sverige, men jag har sett många landskap och städer. Och jag kan säga en sak. Vi ska vara jäkligt stolta över vårt land. Över allemansrätten. Över vår historia. Över vår natur. Över vårt hållbarhetstänk. Och över alla våra fantastiska entreprenörer som lyfter Sverige som en turistnation. Sverige är fantastiskt. Och därmed basta.

POPULÄRA OMRÅDEN

SAKER ATT SE OCH GÖRA

 • Vandra i Skuleskogen
 • Besök en vingård i Skåne
 • Utforska Stockholms storstadsdjungel
 • Sola på en klippa på Västkusten
 • Besök en kryddodling på Österlen
 • Åk på tumlarsafari i Mölle
 • Upplev höstfärgerna i Söderåsens nationalpark
 • Åk på skoteräventyr i södra Lapplandsfjällen
 • Segla i Stockholms skärgård
 • Klättra bland klipporna vid Kullaberg
 • Cykla vid Göta Kanal
 • Besök Höga Kustens pärla Ulvön
Kullens fyr i solnedgång

RESTIPS

 1. Boka bord  Det är nästan omöjligt att få tag i bord på populära restauranger i turisttäta områden i Sverige. Boka långt i förväg om du vill säkra din plats. Gäller speciellt på Österlen och i Stockholm.
 2. Klurigt att boka extrasängar  Det kan vara svårt att boka hotellrum med extrasäng på hotellens sajter. Boka avbokningsbart och ring hotellet, så brukar det lösa sig.
 3. Boka tågbiljetter i god tid  Tåg är populärt och under skollov och helger kan biljetterna ta slut fort. Boka i god tid och tänk på att det finns flera operatörer som trafikerar de populäraste sträckorna.
 4. Ta med dig kläder för alla väder  Oavsett årstid eller plats i Sverige är vädret en stor snackis. Var beredd på regn, rusk. blåst och tropisk hetta. Året om i princip.
 5. Kontanter är inte kung, men Swish är det  Att handla i en gårdsbutik på landet handlar nuförtiden inte om att ha med sig kontanter. Se till att du har Swish installerat på din telefon och ha ett bankkort i reserv för iZettle. Jag har inte använt kontanter på flera år.
Haväng - Skåne

INLÄGG FRÅN SVERIGE

Stockholm

Velamsunds naturreservat i vinterskrud – Nacka

En grådisig januaridag bjöd på en vacker söndagspromenad i Velamsunds naturreservat i Nacka. En plats inte bara för vandring, utan även för skridskoåkning, skidor, bad och ridning.

Stockholm

30 julmarknader kring Stockholm (2022)

Kring Stockholm finns gott om mysiga julmarknader som får julkänslan att öka med några 100%. Här är de julmarknader som jag hittat för 2022. Har jag missat någon?

Skåne

Helsingborg – 7 sköna restauranger, caféer och barer

Helsingborg är en av Sveriges krogtätaste städer och staden har gott om riktigt bra ställen för hela familjen! Här är mina sju favoriter för skönt häng – allt från mikrobryggerier till franska bistron och kaffehak.

Skåne

4 slott (och några kojor) kring Kristianstad

Skåne är Sveriges slottstätaste landskap och slottstorn syns i horisonten nästan lika ofta som kyrktorn. Kring Kristianstad i östra Skåne har vi besökt fyra slott och en och annan ”koja”.

Åbjär naturreservat
Skåne

9 härliga naturupplevelser kring Kristianstad

Kring Kristianstad finns det gott om natur och vackra platser för vandring, bad och rekreation. Här är mina nio favoriter – från ramslöksparadis till vattenfall!

Solnedgång över Arild
Skåne

Arild – Den branta lilla fiskebyn på Kullen

Där Skäldervikens vågor rullar in över Kullahalvöns norra kust är naturen som vildast och vackrast. Här ligger den lilla fiskebyn Arild, utnämnd till en av Europas hemliga pärlor. Och jag kan inte annat än hålla med.

Ales stenar på Österlen i Skåne
Sverige

Sevärdheter på Österlen – 15 härliga tips och favoriter

Österlen må vara en liten liten del av sydöstra Skåne, men där finns gott om sevärdheter! Allt från historiska borgar till nationalparker och tropiskt vita stränder – här finns gott om saker att se och göra för hela familjen. Här kommer mina 15 favoriter!

Dramatiska vyer med havet och klippor vid Skälderviken
Skåne

Josefinelust – Upptäck Kullabergs finaste strandmal

Kullabergs norra kust är Kullahalvöns dramatiska sida. Här möts du av branta klippor och kuperad terräng som genom åren har mött Skäldervikens skulpterande vågor. Nästan längst ut på Kullabergs naturreservat hittar du Josefinelust, en förtrollande vacker kullestensstrand omgiven av turkost hav och branta klippor.

Flicka tittar ut över havet och Nimis
Skåne

Besöka Nimis på Kullaberg – Platsen som inte finns på kartan

Nimis på Kullaberg är något så konstigt som ett kontroversiellt svartbygge, ett konstverk i ett naturreservat och en livsfarlig klätterställning – allt på en gång. Besök på egen risk med bra skor och en stor nypa försiktighet, men var beredd på att bli överraskad och hänförd!

Täppetstranden
Sverige

Sevärdheter i Åhus – Mina 10 favoriter

I nordöstra Skåne ligger Åhus vid Hanöbuktens vita stränder. Kantad av Vattenriket och fyllt av sevärdheter, historia, naturupplevelser och härliga matställen. Häng med till mina tio favoriter!

Prästens badkar
Sverige

Prästens badkar – Sandvulkanen på Österlen

Precis utanför fiskebyn Vik på Österlen, ligger ett unikt naturfenomen. Prästens badkar. Rester av en gammal sandvulkan. En vulkan? I Skåne? Och hur svårt ska det egentligen vara att hitta en vulkan?

Dynlandskapet vid Äspet
Sverige

Äspet runt på Skåneleden SL6

En av Skåneledens nyaste delsträckor SL6 börjar i Åhus och går igenom naturreservatet Äspet. En sträcka som både bjuder på karga sanddynor och lockande havsbad.

Skåne

Äta och fika i Åhus – Fem tips för matälskare

Åhus är en populär badort under sommarhalvåret, men staden är minst lika intressant för en mysig weekendresa med god mat året om. Här kommer fem riktigt goda tips!

// Pressresa i samarbete med Visit Kristianstad//

Stockrosor bland skånegårdar i Lund
Skåne

Lund – 5 favoriter att se och göra

Studentstaden. En av Sveriges äldsta städer. Rosornas stad. Cykelstaden. Efter en vecka i Lund kan jag nog också lägga till ”En av Sveriges vackraste städer” till listan. För Lund – det är fint det!

Väg med träd vid Ivösjön
Sverige

Humleslingan runt Ivösjön

Strax norr om Kristianstad ligger Skånes största sjö Ivösjön. Vi begav oss ut på upptäcktsfärd utefter den 5 mil långa vägen ”Humleslingan” och upptäckte äppelodlingar, härlig natur, god mat och massor med historia.

John Bauer Hotel - Jönköping
Småland

John Bauer Hotel i Jönköping – Med hund

Behöver du ett hotell halvvägs mellan Stockholm och Skåne? Då är John Bauer Hotel i Jönköping är ett riktigt trevligt hotell – för både familj och hund!

Söderåsens SödSöderåsens nationalpark i höstskruderåsens nationalpark i höstskrudnationalpark
Skåne

Söderåsens nationalpark – Vandring i en gyllene ravin

Kanske har det hela tiden varit meningen att vi skulle få möta Söderåsens nationalpark för första gången i höst. När parken visade sig från sin allra allra vackraste sida. Vårt besök blev en riktigt minnesvärd vandring genom gyllene boksalar och en mossklädd eldfärgad ravin.

Skåne

Höstlov på Österlen

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!

Bäckaskog slott
Sverige

Bäckaskog slott – Där änglarna sjöng som starkast

Det sägs att klostret Bäckaskog byggdes “där änglarna sjöng som starkast“. Vi tog en höstpromenad i slottsparken för att inte bara fånga historiens 800-åriga vindar – utan kanske även få se ett spöke eller två…

Ångermanland

Vandra Slåttdalsskrevan – Skuleskogens mest dramatiska sida

Mitt i Skuleskogens nationalpark ligger en av Sveriges häftigaste naturupplevelser – Slåttdalsskrevan. 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred. Idag ett berg, förr i tiden en del av havet. Höga Kusten är resultatet av tusentals år av unik landhöjning, väder och vildmark.

Bärsta bär
Södermanland

Dags för Aptitrundan igen – Spring edition

Igår åkte vi runt bland Södermanlands gårdar på Aptitrundan och handlade eko, reko och närproducerat. Allt är så mycket godare när man köper från källan!

Ålfiske i Skåne
Sverige

Ålfiskarna utanför Åhus

Mitt besök vid Tvillingaboden söder om Åhus bjöd inte bara på en perfekt strand, utan även en lektion i ålfiskets historia.

Skåne

Weekend i Kristianstad

I helgen har jag varit på pressresa med Kristianstads kommun och fått upptäcka flera av kommunens guldkorn.

Gunnes Gård
Stockholm

Gunnes gård – En vikingaby i Upplands Väsby

Förra helgen besökte vi en liten historisk pärla i Upplands Väsby. Gunnes Gård är ett friluftsmuseum med en rekonstruktion av en vikingatida gård. Ett riktigt mysigt utflyktstips!

Jul i Umeå
Västerbotten

Ett vintermagiskt Umeå

Oljepastellskimrande himlar. En soluppgång som går över till solnedgång innan man har hunnit blinka. Umeå bjöd verkligen på sin vackraste vinterskrud när vi julpromenerade i år.

Skanör
Skåne

Skanör – Sveriges svar på Florida

Skanör – dessa vita, långgrunda stränder med de små pastellfärgade badhytterna! Det är nästan som en strand i Florida, komplett med livräddarhus!

Utö-Vandring
Stockholm

Utö – vandra runt norra ön

I söndags var vi på Utö och vandrade i sommarvärmen bland Greklandsblått hav och en himla massa blåbärsris.

Sandhamn
Stockholm

Sandhamn – dagsutflykt till stränder och klippor

Idag åkte vi m/s Tärnan ut till Sandhamn för en fantastisk dag bland Sandöns klippor och sandstränder. Sommarvärme, sol och nästan inga turister – skärgården från sin allra bästa sida helt enkelt!

Fikadags på Österlen
Sverige

En fotoresa genom ett höstigt Österlen

När Österlen varvar ner och laddar om efter sommarens anstormning, visar sig Skåne från sin vackraste sida. Här bland dimhöljda fält och vårgröna ängar bilade vi runt och fångade novemberljuset.

Tyresta nationalpark: Träsk
Stockholm

Tyresta nationalpark – Höst i urskogen

Tyresta nationalpark är lättillgänglig svensk urskog alldeles söder om Stockholm. Hit åker vi minst en gång om året med kaffetermos och kamera i högsta hugg!

Södermanland

Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping

Det är egentligen helt otroligt vilket vackert land vi bor i! Det är lätt att glömma bort att turista i sina egna hemtrakter, så vi försöker verkligen anstränga oss för att inte gå miste om våra lokala små underverk. Först ut är Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping – en sträcka vi ofta åker på väg till Stendörrens nationalpark.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.