Bloggportalen
Meny
Skåne / Sverige

Bjärehalvön – 6 smakrika tips bland caféer, vingårdar och gårdsbutiker – Skåne

Bjärehalvön ligger vid Skäldervikens norra strand, så långt nordväst i Skåne som du kan komma. Kanske är du mest bekant med Båstads tennisglamour och kändistäta Torekov, men Bjärehalvön har fler godbitar att bjuda på. Vi har åkt runt bland gårdsbutiker och caféer och hittat några riktiga godbitar!

Lillaro Café
Bjäre bär gårdsbutik
Vejby Vingård
Café Killeröd
Ebbessons Gårdsmejeri
Bjärås Gårdsbutik

Bjärehalvön

Lillaro café

I det sötaste lilla huset med det gulligaste lilla trädgårdscaféet ligger Lillaro Café. På somrarna så populärt att man måste boka bord, om du ens lyckas få tag i en bokning för att få fika. Lillaro är så där bohemiskt chict som vi storstadsbor bara älskar. En plats att njuta av lugn, ro och riktigt gott kaffe. Som en njutbar pralin som man aldrig vill ska ta slut, men som man ändå slukar i en tugga.

Vi åt en lunch här med en Panzanella (tomatsallad med grillat bröd) och grillade mackor och kaffe. Otroliga tomater och grymma mackor och välbryggt kaffe. En riktig favorit!

Lillaro café
Lillahultsvägen 118
260 91 Förslöv
Karta

Lillaro är säsongsöppet och hundvänligt.

Lillaro cafe Bjärehalvön
Lillaro cafe Bjärehalvön
Lillaro cafe Bjärehalvön
Lillaro cafe Bjärehalvön

Bjäre bär gårdsbutik

Bjäre bär har inte bara bär, även om namnet kanske låter som så. Här hittar du gårdens hallon men också ett stort utbud av lokalodlade grönsaker efter säsong. Bjärehalvöns svamp, körsbär, betor, sparris och Bjärerapsolja är bara några av produkterna du hittar här. Missa inte gårdens egentillverkade hallonkombucha – den är grym!

Bjäre bär
Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad
Karta

Bjäre bär
Bjäre bär
Bjäre bär
Bjäre bär

Vejby vingård

Finns det något som är härligare än riktiga entusiaster? Jeppe Appelin driver Vejby Vingård med mycket passion och bjuder in till en härlig vinbar på sin gård. Här produceras bara en liten mängd klassiska ”svenska” gröna druvor som Solaris, den stora mängden av produktion är blå druvor. Men det är inte bara det som gör Vejby unikt, utan även att de producerar qvevriviner. Metoden att jäsa och lagra vin i stora lerkärl – så kallade qvevri (kvevri) – är en 8000 år gammal vintillverkningstradition från Georgien. Qvevrikärlen grävs ner under jorden och hela processen ger vinet en speciell touch. Jag provade ett av deras orangea viner, vilket var en väldigt positiv upplevelse!

Vejby vingård är öppet året om, även om uteplatsen är lite extra härlig i sommarsolen.

Vejby vingård
Västra Ljungbyvägen 319
266 51 Vejbystrand
Karta

Vejby vingård
Vejby vingård
Vejby vingård

Café Killeröd

Ibland blir man lite tagen på sängen när man kommer till en plats. Café Killeröd är nog senaste gången jag fick den känslan. Med en helt fantastisk utsikt över Bjärehalvön och Skälderviken ligger ett riktigt klassiskt centraleuropeiskt café. Tänk Budapest och Wien blandat med lite Dubai. Café Killeröd bjuder på ett överflöd av guld och kristaller, palmer och marmorpelare. Självklart tillsammans med fantastiska bakverk! Ägaren Dick kommer ursprungligen från Tyskland och efter utbildning i Schweiz och jobb runt om i världen hamnade han i Sverige på 1960-talet och träffade Eva. Tillsammans driver de nu Café Killeröd sedan 25 år tillbaka. Ett café som du inte hittar maken till någon annanstans i Sverige. Åk hit, förundras över miljöerna, njut av utsikten och beställ in caféets specialitet – Äppelmarängtårta med vaniljsås.

Café Killeröd
Killeröds byaväg 124
269 92 Förslöv
Karta

Café Killeröd är säsongsöppet och hundvänligt.

Ebbessons gårdsmejeri & butik

Ost är nog min största svaghet. Tänk dig en riktigt vällagrad hårdost från Almnäs bruk eller en kletig camembert direkt köpt på gården i Normandie, för att avnjuta till en kopp te framför brasan en mörk novemberkväll. Ost är livet och lokala gårdsmejerier är riktiga guldklimpar. Ebbessons gårdsmejeri är ett litet mejeri med 65 kor som producerar underbara kittostar, hårdostar, vitmögelost och blåmögelost. Du kan även köpa gårdens yoghurt och mjölk och lokalproducerade grönsaker och bär. Ta med kylväskan och passa på att handla med dig några riktigt härliga ostar! Missa inte att titta till korna innan du åker härifrån, de brukar ofta hänga i närheten.

Ebbessons gårdsmejeri
Möllhultsvägen 122
269 93 Båstad
Karta

Ebbessons gårdsmejeri

Bjärås gårdsbutik

En liten butik med fina små grönsaker och bär till bra priser. På Bjärås brukar det vara lätt att hitta det du behöver i grönsaksväg. Förutom gårdens primörer och annat närodlat kan du även köpa blåbär och havtorn (frysta off season), marmelader, honung och lammskinn. Det går även att bo på gården och hyra en lägenhet där väckning av tuppar ingår på köpet 🙂

Bjärås gårdsbutik
Stålhögavägen 92
269 92 Båstad
Karta

Bjärås-Gårdsbutik
Bjärås-Gårdsbutik

Har jag tagit med alla dina favoriter, eller har jag missat någon godbit?

Vill du läsa mer från Skåne?

Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • Ann-Louise Paulsson
  10 februari, 2023 at 12:10

  Så gott allt ser ut! Jag måste se till att ta mig till Café Killeröd för att äta äppelmarängtårta. Jag har en känsla av att det kommer bli det godaste jag någonsin ätit. 🙂

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   12 mars, 2023 at 22:18

   Oj vad jag tror du skulle gilla äppelmarängtårtan! 🙂

Skriv en kommentar