Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Dagsutflykt till Uppsala – Linné, kungagravar och en grym bakelse – Uppland

Dagsutflykt till Uppsala – Linné, kungagravar och en grym bakelse – Uppland

  • Det var 10 år sedan vi sist var i Uppsala, så det var helt klart dags att för ett återbesök! Det blev en dagsutflykt från Stockholm fylld med kultur, historia och en och annan godsak.
Uppsala Kungshögar

En söndagseftermiddag i Stockholm i augusti. 25 grader varmt och risk för åskskurar. Inte en dag för strand, utan snarare perfekt för en kulturdag med blandade aktiviteter inomhus och utomhus. Det var 10 år sedan vi sist var i Uppsala, vilket inte är ett rekord att skryta om för en stad som bara ligger 8 mil från Stockholm. Dottern kan inte ens minnas att hon någonsin varit här, men jag minns väldigt väl hur hon som butter tvååring tultade runt på Linnés Hammarby i en knallgul mössa med cirkusdjur.

Planen för dagen var sevärdheterna Linnés Hammarby, Gamla Uppsala och sedan klämma in en fika på White Guide-rekommenderade Güntherska Hovkonditori & Schweizeri. Möjliga bonusar var Ulva kvarn, domkyrkan och Uppsala slott – men de hann vi inte alls med.

Stopp 1: Linnés Hammarby

Linnés Hammarby

Vad gör man på 1700-talet, när malarian härjar i ett översvämmat Uppsala och det är illaluktande och smutsigt överallt? Jo, man köper ett gods på landet. När Carl von Linné fyllt 50 år hade han slutat att resa i Europa och jobbade enbart med att undervisa på universitetet, ta hand om sin botaniska trädgård i centrala Uppsala och hjälpa sina studenter att resa jorden runt. Ett perfekt tillfälle att bosätta sig på landet med familjen och odla lite blommor i skog och mark.

Gården består idag av en huvudbyggnad som man enbart kan besöka med guidad tur och två sidobyggnader med utställningar om Linnés liv. Då vi var lite sena i starten denna söndag, kom vi fram till Hammarby lagom till lunch.

Vi började vårt besök hos Linné på café Sara Lisa som ligger precis vid ingången till museet. Jag bestämde mig snabbt för en räksallad, mannen tog en ostpaj med lax och dottern tog en frasvåffla. Jag lyckades tyvärr dra nitlotten och fick en minimal sallad med två ynka skivor bröd för 125 kr. Det är i min ögon inte speciellt dyrt att lägga på lite extra pasta eller grönsallad i en salladslåda, så för 125 kronor hade jag förväntat mig att kunna känna mig mätt efteråt. Nu var det mer som en förrätt. Mannens ostpaj var dock desto mer proportionerlig och dotterns frasvåffla var så där krispig och smörig som den ska vara. Så 2/3 var nöjda med lunchen, men det var definitivt mysigt att sitta i skuggan under äppelträdens tunga grenar.

Trädgården är full av allt från sköra små blommor till giftiga växter som ger utslag om man tar på dem, så ett tips är att hålla ett litet öga på mindre barn i trädgården. I skogen runt huset växer fortfarande några av Linnés importerade plantor och äppelträdet till vänster i bilden ovanför har stått där sedan Linnés dagar.

Inträdet för Linnés Hammarby är 80 kronor för alla över 18 år, men då ingår inträde till Linnés trädgård i centrala Uppsala och även den guidade turen in i huvudhuset. Vi bokade upp oss på en extrainsatt tur klockan 13:30, som blev på engelska på grund av flertalet turister.

En engagerad guide tog oss med in i huset och berättade om allt från Linnés frieri i samedräkt till hur hans rum blev tapetserat med handmålade teckningar av blommor från Karibien, De allra flesta möblerna är bortplockade, men ett antal porträtt hänger på väggarna. Bland annat en kopia av Roslins kända bild av Carl von Linné som vi lite äldre känner igen från den gamla hundrakronorssedeln. Tyvärr fick man inte fotografera i huset, så ni får helt enkelt åka hit och se huset själva :)

Ett rejält oväder är på väg mot oss och i samma veva som vi avslutar visningen i huvudhuset möts vi av åska. Det var helt enkelt inte läge att ta någon längre promenad just nu, så vi satte oss i bilen för att istället åka iväg mot en varm kopp kaffe och en bakelse i centrala Uppsala.

Vi hann åka 500 meter innan vindrutan på vår bil möts av de första dropparna. Vi körde dock igenom regnet rätt så snabbt, så det skyfall som drabbade Stockholm en stund senare såg vi inte röken av.

Stopp 2: Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Dags för besök på ett hovkonditori! Att hitta parkering i centrala Uppsala visade sig vara lite av en utmaning, men vi lyckades tillslut hitta en inträngd plats alldeles nedanför domkyrkan, på gångavstånd till konditoriet.

Vi hade tagit sikte på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri som fått fina omnämnanden i bland annat White Guide. Självklart var vi inte ensamma på detta mysiga café denna regniga söndag, men det gick att klämma in sig vid ett litet marmorbord vid kassadisken tillsammans med två trevliga damer.

Jag högg in på en hallon/chokladmousse gjord på kokosgrädde med tryffel ovanpå (bilden ovan), mannen klämde till med en vanilj och jordgubbspannacotta med färska jordgubbar och dottern tog en rosa sfär av hallongele med marsipangrädde(?). Min var definitivt godast – dotterns var snyggast, men alldeles för söt. Men hela stället rekommenderas varmt, ett riktigt klassiskt svenskt konditori! Hit kommer vi gärna tillbaka fler gånger och svullar vackra bakverk!

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Det fanns förresten inte bara bakelser på konditoriet, utan även matiga mackor och sallader. Det skulle jag gärna ha velat veta innan jag klämde min minisallad på Linnés Hammarby…

Vi gottade oss i stilla ro med vårt kaffe ända tills regnmolnen passerat och vi kunde bege oss vidare till dagens sista stopp på vår Uppsala-tour.

Det är verkligen något speciellt med Uppsala, för hela atmosfären känns mycket med sydlig. Färgerna på husen, vägarna som går genom husen i bågformade små tunnlar och Fyrisån som rinner förbi de putsade husen. Det här hade lika gärna kunnat vara Tyskland.

Läs mer

Stopp 3: Gamla Uppsala

Sista stoppet på vår historieresa (och matresa) genom Uppsala blir vid Gamla Uppsalas högar. Gamla Uppsala är ett av Nordens viktigaste och mest spännande fornlämningsområden, helt i klass med Birka i mina ögon. Mest kända är de tre kungahögarna från tiden kring 500-talet, som är så stora att man kan se dem på långt avstånd.

Uppsala Kungahögar

Vi promenerade runt kullarna och försökte hitta någonstans att läsa om de olika högarna, men de flesta skyltarna var nedplockade och låg halvt osynliga på marken. Väldigt synd, det hade varit ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om Sveriges historia när man vandrar runt dessa kullar. (Det är vid sådana här tillfällen som man tackar gudarna för wikipedia och fri surf på mobilen och plötsligt låter som en historielärare som vandrar mellan högarna och läser innantill med hög röst)

På 1800-talet grävde man ut den första kullen – Östhögen – och fann en grav med brända ben och brända tillhörigheter. Genom de rester av bland annat hjälmar och guld man hittat i de utgrävda gravarna, har man kunnat konstatera att det var rika och mäktiga personer som ligger i begravda i högarna. Därav namnet – kungshögarna.

Flertalet skyltar sitter uppe som informerar om att det inte är tillåtet att beträda kullarna, men trots detta så är det ändå en hel familj som promenerar uppe på kullarna när vi kommer hit. Jag vet inte om det är dagens selfie-ålder som gör att alltfler turister idag ignorerar varningar och förbud, bara för att få den perfekta bilden?

I Gamla Uppsala ligger även ett relativt nytt museum – Gamla Uppsala Museum – som visar upp delar av fynden från gravarna och berättar historien om områdets rika förflutna. Museet tar 80 kronor i inträde för vuxna och det tar inte mer än 30-45 minuter att gå igenom utställningen. Även om museet är litet, är det dock väldigt nytt, välskött och fint, så det är värt ett stopp.

I närheten av kungshögarna ligger även Disagårdens friluftsmuseum (en gård från 1800-talet) och Gamla Uppsala kyrka från 1100-talet, men tiden började rinna ut för oss. Klockan närmade sig 17 och museet stänger. Vi hinner precis köpa ett litet bärnstensarmband till dottern i museishoppen innan den klappar igen för dagen. Solen skiner igen, vi har lärt oss massor om både vendeltiden (tiden innan vikingatiden) och om en av våra största svenska vetenskapsmän – Carl von Linné. Dags att bege sig hemåt mot söndagsmiddagen och smälta dagens intryck!

Vill du läsa mer om platserna som vi besökte? 

PS: Jag kan inte låta bli att slänga in en bild från förra gången vi besökte Linnés Hammarby. 10 år går alldeles för fort ♥

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
    • Plugga till resekonsult i Uppsala – låter som en dröm!!! Grattis! Vad kul! Då kan du ju hänga på Güntherska och äta gräddiga bakelser hela dagarna! :)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.