Tjolöholms slott – Historien om Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.

Jag minns mitt första besök på Tjolöholms slott än idag. Det måste ha varit någon gång på 80-talet och minnet av de fantastiska interiörerna och miljön etsade sig fast. Speciellt kommer jag ihåg badrummen, som jag minns som otroligt vackra och moderna. Det var helt enkelt något speciellt med denna plats. På vägen upp till Tjolöholms slott i år, nästan 40 år senare, slås jag över hur unikt detta bygge måste ha varit på sin tid. Även om detta är ett relativt modernt slott, är det långt ifrån traditionellt.

I slutet av 1800-talet påbörjade paret Blanche och James Fredrik Dickson bygget av sitt drömslott här vid Tjolöholm. Det stod redan att annat slott i italiensk stil här på tomten som familjen ägde och använde som sommarhus, men det slottet hade redan efter mindre än 50 år spelat ut sin roll. Undermåligt byggnadsmaterial gjorde att slottet förföll kraftigt och paret började se sig om efter ett nytt hem. En arkitekttävling utlystes 1897 och det vinnande bidraget blev ett slott i tudorstil. Ett riktigt litet Windsor palace passande ett brittiskt kostymdrama – men vid den klippiga svenska västkusten.

Tjolöholms slott sett från trädgården

Slottets trädgård

Att paret Dickson valde att bygga ett engelskinspirerat slott var inte helt taget ur det blå. Båda hade engelska rötter och hade bott i England och Skottland under många år. Även trädgården och den omgivande parken är i engelsk stil, där den vilda naturen har fått forma parken. En helhet som tar med dig till ett brittiskt kostymdrama omgivet av vild natur och hav.

Vid vårt besök i april hade lökväxterna precis tittat upp och de formklippta vintergröna träden stod som en rad av sockertoppar och blickade mot havet. Under sommaren prunkar trädgården med vackra perenner, köksträdgården ger grönsaker till slottscaféet och den nyanlagda rosgården sprider skönhet med sina rosor och dahlior. För den som följer tv-programmet Trädgårdstider är slottets nuvarande trädgårdsmästare John Taylor ett inte helt okänt namn.

Tjolöholms slottspark med formklippta träd och havsutsikt
Panorama av Tjolöholms slott
Stenbänk för sittplats i slottspark

Död och tragedi

År 1898 påbörjas bygget av drömslottet, men bygget kom snabbt att kantas av en stor tragedi. James Fredrik Dickson var en känd festprisse med rykte om sina vilda och flådiga fester. Under en blöt middag 1898 ramlade James Fredrik ner från en stol och skar sig i ett finger. Fingret förbands med stanniol från en champagnekork och glömdes bort under fortsatt hårt festande i två veckor. Blodförgiftningen var ett faktum och då penicillin ännu inte var upptäckt fanns det inte något botemedel. James Fredrik avled kort därefter. Blanche stod nu ensam kvar med ett gigantiskt slottsbygge i knäet.

Biljardrum med fantastiska orientaliska dekorationer

Moderniteter och nytänkande

Blanche lät bygget vila i två veckor efter sin mans tragiska bortgång, men tog sedan itu med bygget med stor passion. För bygget av slottet – det verkar främst ha varit Blanches projekt. I en tid där kvinnor inte var myndiga behövdes alla papper signeras av James Fredrik, men de tusentals brev som skickades mellan arkitekten och Blanche visar på en viljestark kvinna som hade sin vision av slottet klar från första byggstenen.

Blanche kom från ett hem med pengar och god smak och Blanche valde att beställa en stor del av alla möbler och inredning från varuhuset Liberty i London. Stilen blev inspirerad av ”Arts and Crafts” – en blandning av klassiskt hantverk och mycket nytänkande – en kombination som var väldigt modern för sin tid. En av den tidens mest kända designers på Liberty var William Morris, ett namn som än idag är förknippat med vackra tapeter och tyger. Och resultatet av Blanche vision blev inget annat än unikt.

Skor från glada 20-talet
Romantiskt sovrum med blommigt övarkast

Blanche sparade inte på några moderniteter under bygget. Badrummen hade rundspolande duschar som Blanche hade sett på hotell Bristol i Berlin och slottets uppvärmning skedde genom varmluftskanaler och element. Elektriciteten i slottet kom från ett ångdrivet kraftverk inom slottets domäner och även en telefon installerades.

En av de mest galna moderniteterna är den specialbyggda dammsugaren som användes för att städa huset. Med en vikt på ett ton behövde den dras av hästar. Kanske den modernitet på slottet som idag känns mer opraktisk än praktisk.

Badrum med runddusch
Kvitton från inköp på bland annat Liberty
Självspelande piano i svart

Blanches kortvariga lycka

År 1904 stod Tjolöholms slott äntligen klart till Blanches förtjusning. Slottet tog 6 år att bygga och Blanche var inblandad i varje detalj. Allt skulle bli perfekt. Och det blev det. Totalt kostade slottet en miljon kronor att bygga. En hissnande summa i början av 1900-talet, men ”endast” cirka 60 miljoner kronor omräknat till dagens valuta.

Slottet var inte allt som byggdes, utan Blanche uppförde även en arbetarby bredvid slottet. Byn var skapad som ett litet engelskt samhälle med bland annat arbetarbostäder, kyrka och lånebibliotek.

Men Blanches lycka i det nybyggda slottet blev kortvarig. År 1906 åkte Blanche med sin syster till Ceylon (nuvarande Sri Lanka) för att besöka sina bröder som bedrev en teplantage. Besöket var lyckat, men på vägen tillbaka till Sverige drabbas Blache av dysenteri och avlider till havs. Kroppen sänks i Indiska oceanen.

Cigarrer på ett bord på ett slott
Mörkt sovrum i trä med rött tyg

Övergivet och under rivningshot

Efter Blanches död tas slottet över av parets dotter Blanche och hennes familj. Dottern använde huset som sitt hem tillsammans med sin familj fram till 1920, men med tiden så tillbringade de mindre och mindre tid i slottet. Från 1951 stod slottet och förföll. Anbud togs in för att riva slottet, men det ansågs för dyrt så slottet fick stå kvar.

Efter dotterns död såldes huset till Göteborgs stad 1964 som öppnade upp slottet för allmänheten. Något vi alla ska vara tacksamma för idag. För Tjolöholm är inte bara ett slott, utan en tidskapsel över en välbärgad familj i början av 1900-talet.

Öppen spis meed sammetsfåtöljer
Fotografi på flicka och hund
Entrén på Tjolöholms slott

Rum att besöka

Idag är stora delar av slottets 35 rum öppna för besökare och rummen är stylade med intressanta detaljer som böcker, skor och kläder. Det finns guidade turer på både svenska och engelska, men det går även att välja att besöka rummen utan guidning. Vi besökte slottet utan guidning, men fick med oss en broschyr med gott om information om varje rum. Det här är ett praktfullt gods som kräver sin historia i alla detaljer.

Men det är inte bara möbler och inredning som är intressant på slottet. Titta noga och du hittar de mest spännande detaljer. Som exempelvis en inbjudan till fest hos drottning Elisabeth II i Buckingham Palace och en fotogendriven hårtork.

Inbjudan till fest av drottning Elisabeth II på Buckingham Palace

Några av de mest imponerande inredningarna hittar du i rummen för herrarna på nedervåningen. Här är det genomgående dekorerat i orientalisk stil, med biljardbord och rökrum. Ovanför biljardbordet tronar ett vackert kupolfönster och det är lätt att föreställa sig detta rum rökfyllt och skrattfyllt av välklädda män med frack.

Andra intressanta rum att lägga på minnet är ”the Study” med sitt bibliotek, köket med de gamla vinflaskorna, de vackra sovrummen för gästerna och de imponerande badrummen.

Ett besök på Tjolöholm är så mycket mer än ett besök på ett slott. Det är en tragisk historia, en dröm och en fantastisk plats.

Barnkläder i garderob från 1900-talets början

Besöka Tjolöholms slott

Tjolöholms slott ligger 4 mil söder om Göteborg, utanför Kungsbacka i Halland.

Slottsparken är öppet året om, men om du vill besöka slottets insida så varierar öppettiderna under året. Somrarna har slottet öppet varje dag, men höst/vinter/vår är öppettiderna begränsade.

Biljetter kan förbokas på nätet, både till guidade turer och till besök utan guidning. Sommaren 2024 kostar inträdet 150 kr för alla över 14 år. Barn mellan 3-14 år kostar 30 kr. Om du har kulturarvskortet (köps enkelt i mobilen – rekommenderas!) är det 50% rabatt på inträdet.

Läs mer om slottet och dess öppettider på Tjolöholms slott.

Kortspel på träbord
Tjolöholms slott sedd från ena gaveln

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

”Mälardalen runt” – Resplaner och tips från vår bilsemester

Har du funderat på att åka på bilsemester i Sverige? Här har du resplaner för en fullständig roadtrip kring Mälaren!

Konstrunda vid Snösätra Graffiti Wall of Fame – Stockholm

Vad är egentligen konst? Igår besökte vi Snösätra Graffiti Wall of Fame - Europas största lagliga graffitiutställning.

26 julmarknader kring Stockholm (2023)

Kring Stockholm finns gott om mysiga julmarknader som får julkänslan att öka med några 100%. Här är de julmarknader som jag hittat för 2023. Har jag missat någon?

Helsingborg – 7 sköna restauranger, caféer och barer – Skåne

Helsingborg är en av Sveriges krogtätaste städer och staden har gott om riktigt bra ställen för hela familjen! Här är mina sju favoriter för skönt häng - allt från mikrobryggerier till franska bistron och kaffehak.

Yasuragi kids – en heldag med familjespa – Stockholm

Vi har badat oss skrynkliga på det japanska spahotellet Yasuragi, som under sommarmånaderna och skolloven öppnar upp Yasuragi kids för familjespa!

Tyresta nationalpark – Höst i urskogen – Stockholm

Tyresta nationalpark är lättillgänglig svensk urskog alldeles söder om Stockholm. Hit åker vi minst en gång om året med kaffetermos och kamera i högsta hugg!

Ännu mer reseinspiration

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.