Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Josefinelust – Upptäck Kullabergs finaste strandmal – Skåne

Josefinelust – Upptäck Kullabergs finaste strandmal – Skåne

  • Kullabergs norra kust är Kullahalvöns dramatiska sida. Här möts du av branta klippor och kuperad terräng som genom åren har mött Skäldervikens skulpterande vågor. Nästan längst ut på Kullabergs naturreservat hittar du Josefinelust, en förtrollande vacker kullestensstrand omgiven av turkost hav och branta klippor.
Dramatiska vyer med havet och klippor vid Skälderviken

Ormbunkarna rasslar vid våra vader och de steniga trappstegen ner mot stranden är många och rätt höga. Men det som väntar oss där nere är mödan värt. Här på Kullaberg är vyerna stora vart man än vänder sig och Josefinelust är inget undantag. Vi är på väg till en av Skånes vackrast belägna kullerstensstränder. Kanske till och med en av Sveriges vackraste.

Stigen ned till det turkosa havet

Vi stannar till på vägen ner mot Josefinelust och tittar ut över Skälderviken. Är vi verkligen kvar i Sverige? Växtligheten här ute på Kullen känns mer exotisk och prunkande och havet känns oväntat klart och snorkelvänligt. Minnen från klippiga kustremsor utefter Highway 1 i Kalifornien smyger sig fram. Även en och annan tanke tar oss till klipporna vid Portugals Atlantkust. Det känns inte alls som att vi bara är några kilometer från Skånes sädesfält och potatisåkrar.

Utsikt över en vit strand med klarblått hav
Exotiska träd växer utefter klipporna vid Josefinelust

Josefinelust gjordes tillgängligt för turister redan under mitten av 1800-talet, men dess namn fick den vackra strandmalen inte förrän 1865. Kung Oscar I besökte platsen med sin drottning Josefina och enligt historien så föll hon pladask för områdets skönhet. Vips så hade strandmalen fått sitt namn.

Strandmal = Grovt grus som sorterats och rundats genom vågverkan i strandzonen.

NATIONALENCYKLOPEDIN

Vi ser på långt håll hur klart vattnet är. Vid vårt förra besök vid stranden låg båtar ankrade strax utanför klipporna och flertalet snorklar syntes bryta vattenytan. Kanske hoppas man på att kunna få en skymt av en stor blåfenad tonfisk eller någon av de många tumlare som bor i Skälderviken. Eller en och annan hummer.

Stenig strand med blått hav
Nästan tropiska växter vid havet i Kullaberg

Den allra bästa utsikten över området får vi från utsiktsplatsen vid strandens östra klippa. Här tar trappor oss enkelt upp till klippans topp. Till svindlande branter, friska havsvindar och stora vyer som sträcker sig ända bort till Bjärehalvön och Hallands väderö.

Det gäller att vara försiktig här uppe på branterna vid Josefinelust. Hålla koll på vart man sätter fötterna och ha rätt skor på sig. Varje sommar cirkulerar räddningshelikoptrar över Kullaberg för att undsätta människor som brutit ben eller ramlat och slagit sig. Dödsolyckor händer tyvärr också och stora delar av Kullabergs terräng är både otillgänglig och icke tillrättalagd. Även om Josefinelust ligger lättillgängligt, skulle det vara rätt svårt att ta sig härifrån med ett benbrott. Det är väl värt att se vart man sätter fötterna och inte överskatta sin förmåga.

Dramatiska vyer med havet och klippor vid Skälderviken
Branta klippor ner till havet i Josefinelust
Man stående på klippa och tittar ut över havet vid Josefinelust

Det är inte bara salta bad och exotiska vyer som får besökarna att gå alla dessa trappsteg ner till havet. Här vid Josefinelust finns även hela fem grottor. Fredrik VII:s grotta (även den danske kungen har varit här), Stora & Lilla Josefinelustgrottan, Trollhålet och Oscarsgrottan. Alla grottorna anses vara relativt lättillgängliga. Några har varit bebodda, andra är faktiskt till och med möblerade. Två av grottorna (Stora & Lilla Josefinelustgrottan) hittar du på stranden, de andra har jag hittills inte varken hittat eller besökt.

Man sitter på klippa högt över havet vid Skälderviken

Hur hittar jag till Josefinelust?

Josefinelust ligger i Kullabergs naturreservat, längst ut på Kullahalvön i Skåne. Från huvudleden mot Kullens fyr är det väl skyltat till Josefinelust och parkeringen. Vid parkeringen finns en rastplats med toaletter och vindskydd.

OBS: Parkeringen är inte stor och under soliga sommardagar fylls den ofta upp redan vid 10-snåret.

Och förresten – glöm inte att du ska ta dig upp igen för alla trapporna på vägen tillbaka till parkeringen.

Läs mer
John Bauer Hotel - Jönköping

Karta till Josefinelust

Människor sitter på en klippstrand vid Kullaberg
Man och hund sitter på stranden i Kullaberg

Jag vill bada vid Josefinelust!

Josefinelust bjuder på otroligt vackra bad, men stenarna kan vara både hala och svåra att gå på. Så vill du bada – ta med badskor! Vill du sola? Ta med en stoppad soldyna. Det är ont om jämna ytor att lägga ut en handduk på.

Temperaturen på vattnet? Skäldervikens vatten är ofta oväntat varmt och havet är ofta lugnt. Närmaste mätstation med sensorer som sänder live ligger några kilometer bort i Arild – här kan du se hur varmt det är just nu.

Havet har format klipporna vid Josefinelust
Klippor och turkost hav vid Josefinelust

Vill du läsa mer?

Titta in på min sida om Skåne, eller läs alla inlägg från Kullahalvön.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
10
Varit här och älskade det!
5
Läs kommentarer (2)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.