Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Orsa Grönklitt – Skidåkning för en weekend – Dalarna

Orsa Grönklitt – Skidåkning för en weekend – Dalarna

  • I helgen var vi i Orsa Grönklitt och åkte slalom. Vad tyckte vi om backarna, maten och servicen? Här kommer vår familjerecension!
Inte det bästa vädret i Orsa Grönklitt

En gång i tiden var jag en ganska vågad slalomåkare som lätt tog mig nerför alla slags backar. Nuförtiden är jag en betydligt mer försiktig och feg tantåkare som antagligen snart måste börja tänka på lårbenshalsarna. Jag är inte något proffs på slalom, även om jag har åkt utför sedan jag var barn, men jag skulle säga att jag är hyfsat stabil. Nuförtiden älskar jag långa röda och blå backar som jag kan carva mig nerför i säkra svängar. Jag älskar snabba kabinbanor och sittliftar och korta liftköer. Lägg även till att jag älskar bra mat och fina vyer. OK, nu har ni fått min skidbakgrund. Det är dags att börja summera helgens utförsåkning i Orsa Grönklitt.

I helgen var alltså jag, familjen och några goda vänner i Orsa Grönklitt för att åka skidor. En otroligt härlig helg med många timmar i underställ, massor med stugmys och en hel del utförsåkning. Kidsen har fått åka av sig rejält och även vi vuxna har fått oss en beskärd andel av frisk luft och ömma lårmuskler. Men hur var egentligen skidåkningen? Och vem passar Orsa Grönklitt bäst för?

Lite sol i Orsa Grönklitt

Var ligger Orsa Grönklitt?

Orsa Grönklitt ligger 33 mil nordväst om Stockholm (4,5 timme med bil), strax ovanför Mora i Dalarna. Orten ligger på runt 450 meter över havet, vilket gör att backarna är relativt snösäkra. När vi körde bil upp till Grönklitt hade vi snöfritt hela vägen upp till Orsa, det var inte förrän vi svängde in på de sista två milen till Grönklitt som det blev vitt på sidan om vägen. Till skillnad från Sälen och Idre så finns här inga fjäll, utan Grönklitt är ett berg.

Redo för Sydbacken i Orsa Grönklitt
Nu köööööör vi!

Vad finns det för backar i Orsa Grönklitt?

Orsa Grönklitt har 24 nedfarter och 16 liftar. Majoriteten av backarna är blå och gröna och väldigt barnanpassade och flacka. Det finns bara en 4-manna sittlift i systemet, resten är knappliftar och bygelliftar. De bästa röda backarna ligger på norrsidan, men där finns bara bygelliftar och knappliftar. Alla backar är rätt korta och man hinner inte många carvingsvängar innan man är nere vid liften igen.

PLUS

  • Backarna var väldigt välpreparerade och manchestern låg kvar långt in på eftermiddagen. En riktig dröm för mig som gillar manchester.
  • Anläggningen har många liftar och det var inga liftköer alls under helgen vi var där. Kan man annat än älska frånvaro av liftköer? Vi hann med mycket skidåkning här jämfört med vår skidresa till Vemdalen (där vi under sportlovet för något år sedan fick köa i 45 minuter för 5 minuters åkning)
  • Det finns flera roliga backar för de minsta slalomåkarna. Blåbärsstigen och Rovdjursstigen med de pratande blåbären är riktiga charmtroll. Här finns även en pratande älg som säger ”Jomen, så är det”. Sjukt roligt.
  • Den allra bästa backen är utan tvekan Norrbacken (röd), som både har bra lutning och är tillräckligt bred för att kännas som en internationell backe. Den kan man åka många gånger och njuta varje gång.
  • Vid sidan av backarna ligger Orsa Rovdjurspark med både björnar och kattdjur. Kidsen såg en leopard promenera förbi dem alldeles bredvid pisten de åkte. Riktigt coolt!

MINUS

  • För den som gillar sittlift och carving, finns det tyvärr inte så många backar att välja mellan. Sittliften tar dig upp till Sydbacken (röd) och Bananen (blå), så jag nötte Sydbacken om och om och om igen. Sydbackens övre halva har bra lutning och skön åkning, men den nedre halvan av backen är enbart en tråkig och platt transportsträcka till sittliften. En sträcka som kräver mycket stakning och känns feldoserad. Det blir inte mer åkning bara för att det är långt att ta sig till liften…
  • Även om barnbackarna är fina, är det väldigt mycket uppförsbackar även i dessa backar, så det slutar med att alla åker störtlopp för att slippa traska uppför uppförsbackarna. Lite tråkigt, då man oftast önskar att ens barn ska lära sig att svänga och inte bara köra plattan-i-mattan för att komma över backkrönen.
  • Norrbacken är en riktigt bra backe, men det finns tyvärr bara bygelliftar här och ingenstans att vila benen. Jag är helt övertygad om att alla åker säkrare och råkar ut för mindre skador om man får vila benen i en sittlift. Ett tips till Orsa Grönklitt: Nästa investering borde vara en sittlift (med skyddsglas!) till Norrbacken! :)

Orsa Grönklitt

Vad finns det för service och mat i backarna?

Först måste jag säga att alla som jobbade på anläggningen som vi mötte var otroligt härliga och hjälpsamma. En stor guldstjärna till er!

PLUS

  • Toppstugan i slalombacken är inte bara den enda riktiga restaurangen i backen, utan den är även en riktig höjdare! Stora glasfönster, många sittplatser, högt i tak och en meny som passar de flesta. Maten är lite åt det mellandyra hållet för en lunch (som i de flesta skidanläggningar) men det är rejäla portioner och väldigt vällagat. Priser? Hamburgartallrik 165 kr, Pasta oxfilé 195 kr. Kaffe 32 kr.
  • Supersmidig och snabb skiduthyrning. Ingen förbokning behövdes. Skönt att slippa tänka på sånt!

MINUS

  • Kommer faktiskt inte på något! Allt är småskaligt, mysigt och allmänt trevligt.
Orsa Grönklitt
Sydbacken Bananen

Vem passar Orsa Grönklitt för?

För alla barnfamiljer med barn som inte riktigt kan åka skidor ännu, är anläggningen perfekt för en sportlovsvecka. Skidskola, massor med aktiviteter och flera olika barnbackar kan roa de yngre i dagar!

För oss med lite äldre barn som åker bra i alla typer av backar, är Orsa Grönklitt passande för en helg. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många backar (och sittliftar) för att fylla mitt intresse för mer än 2 dagar, så om man ska stanna en hel vecka bör man nog vara intresserad av längdskidåkning också. Orsa Grönklitt är känt för sin fina längdskidåkning och många åker enbart hit för att åka längdskidor.

Jag som är uppväxt med vintrarna i södra Lapplandsfjällen (Klimpfjäll), saknar att det inte finns fjäll här. Jag vill kunna ta en skoter och åka upp på kalfjället och gräva ner mig i snön i solskenet och bara lyssna på vinden och grilla pinnbröd. Vill du ha vildmark och fjäll? Då är inte Orsa Grönklitt något för dig. Här finns barrskog och berg.

Manchester i Orsa Grönklitt
Riktigt fin manchester!

Hur är vägen upp till Orsa Grönklitt?

Vi körde E18, väg 70 och väg 69 via Enköping, Sala, Falun och Mora. Från Enköping till Grönklitt är det i princip en enfilig skogsväg med obefintlig vägren och glest mellan viltstängslen. Att köra hem i mörker, regn och blåst var en riktigt jobbig körning. Lägg till att en älg passerade på vägen framför oss också. Till Orsa Grönklitt åker du helt enkelt helst inte över dagen från Stockholm.

Läs mer

Så, vad blev det allmänna familjebetyget?

Ett mysigt, småskaligt och familjärt skidsystem som främst passar för familjer med mindre barn, men som lätt även kan roa en familj med tonåringar en helg.

Orsa Grönklitt

Vad finns det för alternativ till Orsa Grönklitt?

Vi brukar också åka skidor i Romme Alpin och till Kungsberget, som är två anläggninger på dagsavstånd från Stockholm. Hur står sig Orsa Grönklitt mot dessa anläggningar?

Orsa Grönklitt
Avstånd till Stockholm: 33 mil (4,5 timme med bil)
Backar: 24 stycken (3 gröna, 10 blå, 7 röda, 2 svarta)
Liftar: 1 sittlift för 4 personer, 13 släpliftar/knappliftar.
Fallhöjd: 140 m
Längsta backe: 1600 meter

Romme Alpin
Avstånd till Stockholm: 22 mil (2,5 timme med bil)
Backar: 33 stycken (7 gröna, 11 blå, 6 röda och 9 svarta)
Liftar: 5 st stora sittliftar för 6 personer, 2 släpliftar, 6 knappliftar och 3 skidband
Fallhöjd: 275 m
Längsta backe: 2750 meter

Kungsberget
Avstånd till Stockholm: 22 mil (2,5 timme med bil)
Backar: 22 stycken (8 gröna, 7 blåa, 4 röda och 3 svarta)
Liftar: 3 sittliftar och 12 släpliftar/knappliftar/bandliftar
Fallhöjd: 200 m
Längsta backe: 1700 meter

Orsa Grönklitt

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
  • Jaha, det lät ju trevligt. Men kanske mest lämpat för familjer ??
    Jag som är singel åker helst längdåkning.
    Är det bara stugor där eller finns det ett hotell ??
    Efter en dag utomhus så vill man kanske ta ett bastubad.
    Nöjes-aktiviteter på kvällen ??

    Vad kostar ett besök i Orsa Grönklitt ??

    • Jag upplevde Orsa Grönklitt som ett väldigt lugnt ställe. Oklart om det finns något hotell, har bara sett ett vandrarhem? Men Orsa ligger ju bara någon mil bort om man vill ha mer utbud av butiker och boende. Du hittar all info du behöver på https://www.orsagronklitt.se/, vad ett besök kostar beror till största delen på vilket boende du väljer.

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.