Gunnes gård – En vikingaby i Upplands Väsby – Stockholm

Förra helgen besökte vi en liten historisk pärla i Upplands Väsby. Gunnes Gård är ett friluftsmuseum med en rekonstruktion av en vikingatida gård. Ett riktigt mysigt utflyktstips!

Förra helgen besökte vi en liten hemlig historisk pärla i Upplands Väsby. En sådan där pärla som jag inte är säker vill ha mer uppmärksamhet, utan gärna fortsätter i sin småskalighet.

Gunnes Gård är ett friluftsmuseum med en rekonstruktion av en vikingatida gård från 1000-talet. Här får du lära dig om hur människor levde under yngre järnåldern genom de kunniga guiderna som jobbar här. Ett riktigt bra utflyktsmål för familjer med barn som gillar djur, historia och att upptäcka nya saker.

Det luktar ljuvligt gott från den öppna elden. Idag kokas nässelsoppa och bakas rågbröd. För 20 kronor får du baka ditt eget bröd och sedan äta det varmt med honung och smör. Väldigt populärt bland alla besökarna, då det inte finns något café på gården.

Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby
Nässelsoppa

Namnet ”Gunnes gård” kommer från en av gravstenarna som hittats i området. På den står ”Vibjörn lät hugga stenen efter Gunnes dotter, sin hustru”. Även om det finns gott om fornlämningar i området, har man inte hittat en gård exakt på den här platsen. Gården är därför en rekonstruktion över hur man tror att en vikingagård såg ut under yngre järnåldern.

Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes gård är en rekonstruktion från en gård från yngre järnåldern

På gården finns gott om djur. Tuppen sprätter runt med sina hönor bland besökarna, grisarna bökar i jorden och korna håller gräset i schack. Ofta finns även får på gården. Barnen får gå in till korna i hagen och grisarna kommer gärna fram och hälsar. Det är mysigt och småskaligt och väldigt trevligt anordnat.

Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby

Två kvinnor i tidstypiska kläder sitter vid öppna elden och gör strumpor med nålbindning. Det blir otroligt elastiskt och tätt och det enda som hon använder är en stor nål. Man har faktiskt aldrig hittat några virknålar från vikingatiden, utan allt skapades med nålbindning. En stor skillnad mellan stickning och nålbindning, är att man jobbar med korta trådar som sedan tovas ihop under nålbindningens gång. En av kvinnorna har en stor och vacker sjal som hon har tillverkat enligt denna teknik, det måste ha tagit åtskilliga timmar att skapa den.

Gunnes Gård - Vikingaby

Man får självklart även gå in i gårdarna och se hur man levde på vikingatiden. Det är mörkt i husen, precis som det var på vikingatiden. Inne i husen finns sängar, möbler, tallrikar och kläder. Det känns väldigt ombonat.

På Gunnes gård finns även en liten butik, där man kan köpa hantverk och smycken. Många av smyckena är kopior av fornlämningar som man har hittat i Upplands Väsby och som bara kan bara köpas på Gunnes Gård.

Gunnes Gård - Vikingaby

Så, vad blev det samlade familjebetyget?

Småskaligt, mysigt och välgjort. Gunnes gård är väl värd ett besök för dig som gillar historia! Att det dessutom är gratis inträde, gör det kanske ännu lite mer intressant!

Gunnes Gård
Ryttargatan 270
194 71 Upplands Väsby
Karta

Gunnes gård
Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby

Några bilder från tidigare besök

Gunnes gård
Garnfärgning

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Weekend i Kristianstad – Skåne

I helgen har jag varit på pressresa med Kristianstads kommun och fått upptäcka flera av kommunens guldkorn.

Skanör – Sveriges svar på Florida

Skanör - dessa vita, långgrunda stränder med de små pastellfärgade badhytterna! Det är nästan som en strand i Florida, komplett med livräddarhus!

Skeppsmalen – Surströmming och klippor vid Höga Kusten – Ångermanland

Vid de lena badklipporna vid Skagsudde ligger fiskeläget Skeppsmalen. Här i norra Höga kusten hittar du inte bara rökt sik, utan även surströmming.

Balestjärnen – Vandra Höga kusten-leden till Balesudden – Ångermanland

Utefter Höga Kusten-leden ligger den märkliga Balestjärnen högt uppe på klippan Balesudden. En unik plats med kristallklart vatten och välbevarade trädskelett.

Helsingborg – 7 sköna restauranger, caféer och barer – Skåne (2022)

Helsingborg är en av Sveriges krogtätaste städer och staden har gott om riktigt bra ställen för hela familjen! Här är mina sju favoriter för skönt häng - allt från mikrobryggerier till franska bistron och kaffehak.

Cykla längs Göta kanal – Ett äventyr med mersmak – Västergötland

Att cykla längs Göta kanal är som en stilstudie i stillsam tidlös njutning, svenska landskap och ömma sadelrumpor.
Ännu mer reseinspiration

Åbjärs naturreservat i höstskrud

Dimman ligger tjock mellan träden i den gyllene bokskogen. Åbjärs naturreservat utanför Kristianstad är kanske som allra vackrast under hösten.

30 mysiga julmarknader kring Stockholm (2024)

Det finns gott om mysiga julmarknader kring Stockholm som får julkänslan att öka med några 100%. Här är de julmarknader som jag hittat för 2024. Har jag missat någon?

Höstlov i Stockholm 2024 – 14 spännande tips

Höstlov i Stockholm bjuder på både läskiga och roliga saker för alla åldrar. Här är 14 tips på allt från museum till restaurang.