Gunnes gård – En vikingaby i Upplands Väsby – Stockholm

Förra helgen besökte vi en liten hemlig historisk pärla i Upplands Väsby. En sådan där pärla som jag inte är säker vill ha mer uppmärksamhet, utan gärna fortsätter i sin småskalighet.

Gunnes Gård är ett friluftsmuseum med en rekonstruktion av en vikingatida gård från 1000-talet. Här får du lära dig om hur människor levde under yngre järnåldern genom de kunniga guiderna som jobbar här. Ett riktigt bra utflyktsmål för familjer med barn som gillar djur, historia och att upptäcka nya saker.

Det luktar ljuvligt gott från den öppna elden. Idag kokas nässelsoppa och bakas rågbröd. För 20 kronor får du baka ditt eget bröd och sedan äta det varmt med honung och smör. Väldigt populärt bland alla besökarna, då det inte finns något café på gården.

Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby
Nässelsoppa

Namnet ”Gunnes gård” kommer från en av gravstenarna som hittats i området. På den står ”Vibjörn lät hugga stenen efter Gunnes dotter, sin hustru”. Även om det finns gott om fornlämningar i området, har man inte hittat en gård exakt på den här platsen. Gården är därför en rekonstruktion över hur man tror att en vikingagård såg ut under yngre järnåldern.

Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes gård är en rekonstruktion från en gård från yngre järnåldern

På gården finns gott om djur. Tuppen sprätter runt med sina hönor bland besökarna, grisarna bökar i jorden och korna håller gräset i schack. Ofta finns även får på gården. Barnen får gå in till korna i hagen och grisarna kommer gärna fram och hälsar. Det är mysigt och småskaligt och väldigt trevligt anordnat.

Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby

Två kvinnor i tidstypiska kläder sitter vid öppna elden och gör strumpor med nålbindning. Det blir otroligt elastiskt och tätt och det enda som hon använder är en stor nål. Man har faktiskt aldrig hittat några virknålar från vikingatiden, utan allt skapades med nålbindning. En stor skillnad mellan stickning och nålbindning, är att man jobbar med korta trådar som sedan tovas ihop under nålbindningens gång. En av kvinnorna har en stor och vacker sjal som hon har tillverkat enligt denna teknik, det måste ha tagit åtskilliga timmar att skapa den.

Gunnes Gård - Vikingaby

Man får självklart även gå in i gårdarna och se hur man levde på vikingatiden. Det är mörkt i husen, precis som det var på vikingatiden. Inne i husen finns sängar, möbler, tallrikar och kläder. Det känns väldigt ombonat.

På Gunnes gård finns även en liten butik, där man kan köpa hantverk och smycken. Många av smyckena är kopior av fornlämningar som man har hittat i Upplands Väsby och som bara kan bara köpas på Gunnes Gård.

Gunnes Gård - Vikingaby

Så, vad blev det samlade familjebetyget?

Småskaligt, mysigt och välgjort. Gunnes gård är väl värd ett besök för dig som gillar historia! Att det dessutom är gratis inträde, gör det kanske ännu lite mer intressant!

Gunnes Gård
Ryttargatan 270
194 71 Upplands Väsby
Karta

Gunnes gård
Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby

Några bilder från tidigare besök

Gunnes gård
Garnfärgning

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Stenshuvud nationalpark – Där vågorna möter Österlen – Skåne

Stenshuvud nationalpark är mest känd för sin vita sandstrand, men nationalparken har mer att erbjuda. Vandra till utsiktsplatser eller promenera barfota i den mjuka sanden. Eller bara njut av havet och ljuset.

Humleslingan runt Ivösjön – Skåne

Strax norr om Kristianstad ligger Skånes största sjö Ivösjön. Vi begav oss ut på upptäcktsfärd utefter den 5 mil långa vägen "Humleslingan" och upptäckte äppelodlingar, härlig natur, god mat och massor med historia.

Sushi Oi – Dagens japanska Stockholmstips

Vi har upptäckt en lysande stjärna på kroghimlen i Stockholm - yttepyttelilla japanska restaurangen Sushi Oi!

Gårdsbutiker på Österlen – 11 favoriter – Skåne

En sak jag älskar med Österlen är de många gårdsbutikerna. Allt från chokladpraliner till blommor, äppelmust till senap. Här är mina elva favoriter!

Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping – Södermanland

Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping är fullt av upplevelser - allt från slott till nationalpark

Sofiero slott – Sagoträdgården i ravinens skugga – Skåne

När rododendronbuskarna blommar vid Sofiero slott bjuds på en sällan skådad färgprakt.

Ännu mer reseinspiration

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.