Gunnes Gård

Gunnes gård – en vikingaby i Upplands Väsby

Förra helgen besökte vi en liten hemlig historisk pärla i Upplands Väsby. En sådan där pärla som jag inte är säker vill ha mer uppmärksamhet, utan gärna fortsätter i sin småskalighet.

Gunnes Gård är ett friluftsmuseum med en rekonstruktion av en vikingatida gård från 1000-talet. Här får du lära dig om hur människor levde under yngre järnåldern genom de kunniga guiderna som jobbar här. Ett riktigt bra utflyktsmål för familjer med barn som gillar djur, historia och att upptäcka nya saker.

Det luktar ljuvligt gott från den öppna elden. Idag kokas nässelsoppa och bakas rågbröd. För 20 kronor får du baka ditt eget bröd och sedan äta det varmt med honung och smör. Väldigt populärt bland alla besökarna, då det inte finns något café på gården.

Namnet ”Gunnes gård” kommer från en av gravstenarna som hittats i området. På den står ”Vibjörn lät hugga stenen efter Gunnes dotter, sin hustru”. Även om det finns gott om fornlämningar i området, har man inte hittat en gård exakt på den här platsen. Gården är därför en rekonstruktion över hur man tror att en vikingagård såg ut under yngre järnåldern.

På gården finns gott om djur. Tuppen sprätter runt med sina hönor bland besökarna, grisarna bökar i jorden och korna håller gräset i schack. Ofta finns även får på gården. Barnen får gå in till korna i hagen och grisarna kommer gärna fram och hälsar. Det är mysigt och småskaligt och väldigt trevligt anordnat.

Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby

Två kvinnor i tidstypiska kläder sitter vid öppna elden och gör strumpor med nålbindning. Det blir otroligt elastiskt och tätt och det enda som hon använder är en stor nål. Man har faktiskt aldrig hittat några virknålar från vikingatiden, utan allt skapades med nålbindning. En stor skillnad mellan stickning och nålbindning, är att man jobbar med korta trådar som sedan tovas ihop under nålbindningens gång. En av kvinnorna har en stor och vacker sjal som hon har tillverkat enligt denna teknik, det måste ha tagit åtskilliga timmar att skapa den.

Gunnes Gård - Vikingaby

Man får självklart även gå in i gårdarna och se hur man levde på vikingatiden. Det är mörkt i husen, precis som det var på vikingatiden. Inne i husen finns sängar, möbler, tallrikar och kläder. Det känns väldigt ombonat.

På Gunnes gård finns även en liten butik, där man kan köpa hantverk och smycken. Många av smyckena är kopior av fornlämningar som man har hittat i Upplands Väsby och som bara kan bara köpas på Gunnes Gård.

Gunnes Gård - Vikingaby

Så, vad blev det samlade familjebetyget?

Småskaligt, mysigt och välgjort. Gunnes gård är väl värd ett besök för dig som gillar historia! Att det dessutom är gratis inträde, gör det kanske ännu lite mer intressant!

Gunnes Gård
Ryttargatan 270
194 71 Upplands Väsby
Karta

Gunnes gård
Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby
Gunnes Gård - Vikingaby

Några bilder från tidigare besök

Gunnes gård

LÄMNA EN KOMMENTAR

0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Bärsta bär

  Dags för Aptitrundan igen – Spring edition

  Igår åkte vi runt bland Södermanlands gårdar på Aptitrundan och handlade eko, reko och närproducerat. Allt är så mycket godare när man köper från källan!

  Ålfiske i Skåne

  Ålfiskarna utanför Åhus

  Mitt besök vid Tvillingaboden söder om Åhus bjöd inte bara på en perfekt strand, utan även en lektion i ålfiskets historia.

  OM Mig

  Gillar du min blogg? Stöd gärna mig med en röst i Apollos resebloggartävling ”Årets reseinspiratör”!

  Hej och välkommen till Rucksack – resebloggen för alla med reseglädje och upptäckarlust!

  Jag som skriver här på Rucksack heter Eva Gyllenberg och jag hoppas att du här på bloggen ska hitta massor med inspiration och resetips för din nästa resa. Här finns guldkorn för alla som gillar vandring, natur, historia och upplevelser – oavsett ålder!

  Vill du komma i kontakt med mig? Maila mig på info@rucksack.se

  FACEBOOK

  Nationalparker

  Restips