Familjevandringar kring Stockholm – Mina 5 favoriter

Detta inlägg är ett betalt reklamsamarbete med Addnature, men alla tankar, tips och åsikter är som vanligt mina egna!

Vi har alltid varit ute mycket i naturen, men kanske har det till och med blivit fler vandringar sedan vi fick barn. Att upptäcka naturen med barn på en skön vandring i skogen bjuder alltid på nya överraskningar och ger vidgade vyer även till platser som vi besökt tidigare. Även om vår dotter nu är så stor att hon kan vandra minst lika långt som oss, har vi genom åren hittat många favoritställen runt Stockholm som vi älskar att återvända till och som passar för barnfamiljer som vill upptäcka naturen nära Stockholm utan att behöva övernatta. Helt enkelt mina 5 favoriter för att vandra utanför Stockholm som bjuder på överraskningar och vidunderligt vacker natur för hela familjen – oavsett ålder.

Vad är en familjevandring för mig?

En familjevandring för mig innebär en vandring med matsäck i naturen, på en vandringsled som är mellan 3 och 8 kilometer lång. En sträcka som de flesta barn (och föräldrar) klarar av utan problem. Andra kriterier som passar för en familjevandring är platser med badmöjligheter, fina grillplatser och som är lagom strapatsrika. Upplevelsen blir inte större om vandringen är svårare, med barn kan det bli precis tvärtom.

Glöm inte att allt tar lite längre tid när du vandrar med barn! När vår dotter var liten kunde en 5 kilometer lång vandringsled ta en hel eftermiddag – det är ju så mycket som ska upptäckas och kännas och klämmas och frågas utefter vägen! Att vandra med barn är inte en tävling i varken tider eller sträckor eller höjdmeter, vinsten med en familjevandring är att väcka barnens nyfikenhet och glädje av att vara i naturen. Att ge dem gåvan av att uppskatta och förstå vår natur.

Behöver jag en massa dyr utrustning för att vandra med mina barn?

Nej, definitivt inte! Att gå på de familjevandringar som jag föreslår nedan, kräver varken stormkök eller liggunderlag. Det som dock alltid är a och o när man vandrar, är stabila skor. Även om det går att vandra i joggingskor på alla vandringsleder som jag tipsar om nedan, minskar risken att halka på klippor och stuka fotlederna med bra vandringsskor. Det är inte helt enkelt att hitta bra vandringsskor för barn, men hos Addnature kan du hitta ett stort utbud av riktigt bra vandringsskor för barn i alla åldrar.

Mina fem favoriter – familjevandringar kring Stockholm

1. Paradiset naturreservat – Huddinge

Ett naturreservat med ett namn som förpliktigar. Här utefter den 5 kilometer långa Sameslingan vandrar du inte bara genom tjock barrskog, utan även över ljungbeklädda klipphällar som påminner mig om södra Norrlandskustens landskap. Vandringen är relativt lätt, men det är bra att ha stadiga skor för att ta sig över stigens alla stenar och rötter. Slingan passerar förbi två vackra brunsjöar som bjuder in till bad under varma sommardagar, men även de dagar då det är mycket bilar på parkeringen finns det en klippa vid sjön ledig för dig. Utefter vandringsleden finns flera eldstäder, vindskydd och toaletter och det finns även tillgång till torr ved.

Paradiset naturreservat ligger i Huddinge, 2,5 mil söder om centrala Stockholm. Sameslingan på 5 km är en rundvandring som startar och slutar vid Paradisets parkering.
Karta (öppnas i Google Maps)

2. Käringboda naturreservat – Nynäshamn

Käringboda naturreservat ligger strax väster om Nynäshamn och omfamnar både skogar, stränder och jordbrukslandskap. Genom hela naturreservatet finns ett stort antal naturstigar och vandringsleder med olika svårighetsgrad och längd. En av de mysigaste familjevandringarna är den 4,8 kilometer långa södra (gula) leden, som börjar och slutar i viken Gravarmaren med sin fina strand. Här passerar man förbi stora ängar med nyfikna kor, fina utsiktsplatser och det finns många härliga klippor att ha picknick på. Om du har en liten fiskare i familjen kan det vara en idé att ta med sig ett fiskespö, då Gravarmaren är känd för att bjuda på många napp.

Käringboda naturreservat ligger i Nynäshamn, 6 mil söder om Stockholm. Den gula leden är en rundvandring på 4,8 km som börjar och slutar vid Gravarmarens parkering.
Karta (öppnas i Google Maps)

3. Björnö naturreservat – Nacka

Björnö naturreservat är ett av Skärgårdsstiftelsens skyddsområden, med en perfekt vandringsled runt en klippig halvö. Utsikten över skärgårdens kobbar och skär omgärdar hela vandringen och det finns gott om fina små vikar, klipphällar och stränder där du kan få vara helt själv. På vägen till klipporna passerar du förbi hagar med betande djur och prunkande ängar – en riktig skärgårdsidyll. Utefter leden finns flera ställen med toaletter, campingplatser och eldstäder.

Björnö naturreservat ligger i Nacka, 3,5 mil öster om Stockholm. Vandringsleden är 8 km lång, men enkel och välskött. Vid parkeringen kan man även välja att gå en kort avstickare för att snorkla i havet vid en utmärkt undervattensled.
Karta (öppnas i Google maps)

4. Utö – Haninge

På vackra Utö finns över 50 km med vandringsleder och stigar, så det är inte svårt att hitta en lagom lång sträcka att vandra. Mest populärt är att vandra kring norra Utö, men den leden är totalt 15 km. Vi vandrar från båten till Barnens bad (fantastisk badvik!), Kroka och S Sandvik – sedan vänder vi om och går tillbaka till båten. Total blir den någonstans 7-8 kilometer enkel vandring, med massor av badtillfällen, turkost vatten och vackra klippor att ha picknick på.

Vissa sträckor runt ön är inte speciellt välskyltade, men ön är relativt liten och det går inte att gå vilse. Bara följ de stigar som går i rätt väderstreck så kommer ni rätt.

Ön Utö ligger 40 minuter med båt från Årsta Havsbad (3,2 mil från Stockholm). Vandringen utgår från Gruvbryggan där båten lägger till.
Karta (öppnas i Google Maps)

5. Tyresta nationalpark – Huddinge

Tyresta nationalpark – denna klassiker. Det går inte att skriva om familjevandringar runt Stockholm utan att nämna Tyresta nationalpark. Den allra enklaste vandringen är ”Barnvagnsslingan”, som är en välpreparerad och enkel 5 km lång led genom urskogen till en liten sjö. Leden tar dig till några av parkens absolut vackraste delar och även om leden är enkel är den alltid ett nöje att vandra. När barnen blir lite större och barnvagnen inte längre är med, kan man variera vandringen med att gå Bylsjöslingan eller Hällmarksslingan istället. Alla tre vandringslederna är ungefär lika långa, men de två senare lederna har inte lika tillrättalagd stig som Barnvagnsslingan.

En sak som inte ska missas när man är i Tyresta nationalpark, är att besöka Naturum och Tyresta by. I Naturrum lär du dig massor om nationalparken och det finns ofta spännande utställningar om områdets flora och fauna. I Tyresta by finns ett litet café och hagar med hästar, ankor och får som brukar kunna intressera de yngre i familjen

Tyresta nationalpark ligger 2,5 mil söder om Stockholm. Det finns flera infarter och parkeringar, men för vandringslederna ovan parkerar man vid huvudentrén.
Karta (öppnas i Google Maps)

Vilka vandringar runt Stockholm är dina favoriter? Har jag missat något guldkorn?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Höstlov i Stockholm 2023 – 15 spännande tips

Höstlov i Stockholm bjuder på både läskiga och roliga saker för alla åldrar. Här är 15 tips på allt från museum till restaurang.

Upplev Kullaberg – 9 spännande aktiviteter för hela familjen – Skåne

Vilda och vackra Kullaberg i nordvästra Skåne är ett paradis för natur- och djurupplevelser. Här är mina nio bästa tips på aktiviteter för hela familjen!

Stenshuvud nationalpark – Där vågorna möter Österlen – Skåne

Stenshuvud nationalpark är mest känd för sin vita sandstrand, men nationalparken har mer att erbjuda. Vandra till utsiktsplatser eller promenera barfota i den mjuka sanden. Eller bara njut av havet och ljuset.

Vandra Slåttdalsskrevan – Skuleskogens mest dramatiska sida – Ångermanland

Mitt i Skuleskogens nationalpark ligger en av Sveriges häftigaste naturupplevelser - Slåttdalsskrevan. 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred. Idag ett berg, förr i tiden en del av havet. Höga Kusten är resultatet av tusentals år av unik landhöjning, väder och vildmark.

Sevärdheter på Österlen – 14 härliga tips och favoriter – Skåne

Österlen må vara en liten liten del av sydöstra Skåne, men där finns gott om sevärdheter! Allt från historiska borgar till nationalparker och tropiskt vita stränder - här finns gott om saker att se och göra för hela familjen. Här kommer mina 15 favoriter!

Steninge slott – Bland gullvivor, stormaktstid och designshopping – Stockholm

Strax utanför Sigtuna ligger det gula slottet Steninge på perfekt utflyktsavstånd från Stockholm. Slå dig ner för en fika i solen på caféet eller vandra bland gullvivorna i slottsträdgården.

Ännu mer reseinspiration

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.