Tyresta nationalpark – Höst i urskogen – Stockholm

Tyresta nationalpark är svensk urskog, lättillgänglig och vänlig. Med fina grillplatser, vandringsleder och en stor parkering borde fler hitta hit, för oavsett om parkeringen skulle vara full en solig höstdag är skogen tillräckligt stor för att vara tyst och njutbar för alla besökare.  Här bland barrträden i ett av de största orörda skogspartierna i Sverige gömmer sig gott om svamp, bär och djur. Den senaste tiden har till och med en vild varg besökt nationalparken och skapat rubriker i kvällstidningarna.

Vi försöker åka till Tyresta minst en gång om året och oftast under höstens färgexplosion. Utrustade med grillkorv, kaffetermos, kanelbullar och pinnbröd samlar vi på oss rökdoftande hår och frisk luft så att vi överlever vinterns mörker.

Tyresta nationalpark: Svamp

Favoriten för familjer är Barnvagnsslingan – en bred och välpreparerad 5 kilometer lång vandringsled med flertalet grillplatser, sjöar och träsk. En alldeles lagom tur att gå en eftermiddag med mindre barn. Start och slut är vid Tyresta by parkering, så ett obligatoriskt stopp vid Naturrum ingår (här finns toaletter) för att lära sig mer om naturen i parken. Slingan passerar även förbi Tyresta by med sin lilla lanthandel, hästar, får, café och änder. En riktigt mysig vandringsled helt enkelt – med eller utan barnvagn.

Tyresta nationalpark ligger strax söder om Stockholm. Åk mot Brandbergen och följ sedan skyltarna mot nationalpark/Tyresta by.

Tyresta nationalpark: Fallet träd
Får i Tyresta by
Tyresta nationalpark: Sjö
Tyresta nationalpark: Vass
Tyresta Nationalpark: Ängar
Häst i Tyresta by
Tyresta nationalpark: Höst
Tyresta nationalpark: Träsk
Tyresta nationalpark
Tyresta by
Tyresta nationalpark: Mossa
Tyresta by
Tyresta nationalpark: Ticka
Tyresta nationalpark: Grillkorv
Tyresta nationalpark: Bark
Tyresta by
Tyresta nationalpark: Äng
Tyresta nationalpark: Höst
Tyresta nationalpark: Ekorrmat
Tyresta nationalpark: Trädkronor
Tyresta nationalpark: Träsk
Tyresta nationalpark: Fallet träd
Tyresta nationalpark: Ängar
Tyresta nationalpark: Björkskog
Hästar i Tyresta by

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

The Vault Hotel i Helsingborg – Bankpalatset som blivit glamouröst – Skåne

Från den rosendränkta porten till det sammetsklädda rummet med gardiner som fladdrar i historiska vindar från Kärnan. Hotellupplevelsen på The Vault i Helsingborg är en riktig höjdare!

Linnérundan – Familjevänlig vandring i Vattenriket i Kristianstad – Skåne

Mitt i Kristianstad kan du vandra på Linnérundan i Vattenriket - ett skyddat biosfärområde som inte bara har väldigt varierad natur, utan även är hem till nästan en femtedel av Sveriges alla hotade arter.

Skeppsmalen – Surströmming och klippor vid Höga Kusten – Ångermanland

Vid de lena badklipporna vid Skagsudde ligger fiskeläget Skeppsmalen. Här i norra Höga kusten hittar du inte bara rökt sik, utan även surströmming.

Sofiero slott – Sagoträdgården i ravinens skugga – Skåne

När rododendronbuskarna blommar vid Sofiero slott bjuds på en sällan skådad färgprakt.

Gårdsbutiker på Österlen – 11 favoriter – Skåne

En sak jag älskar med Österlen är de många gårdsbutikerna. Allt från chokladpraliner till blommor, äppelmust till senap. Här är mina elva favoriter!

Gårdsbutiker i Kullabygden – 11 favoriter kring Höganäs – Skåne

I Kullabygden i nordvästra Skåne finns gott om gårdsbutiker som säljer lokalodlade grönsaker, frukt och dess produkter. Här hittar du mina favoriter bland äppelmust, havtorn, sparris och mycket mycket mer.

Ännu mer reseinspiration

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.