Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Cykla längs Göta kanal – Ett äventyr med mersmak – Västergötland

Cykla längs Göta kanal – Ett äventyr med mersmak – Västergötland

  • Att cykla utefter Göta kanal är som en stilstudie i stillsam tidlös njutning, svenska landskap och ömma sadelrumpor.
Cykla Göta kanal

Jag och cykling har ett komplicerat förhållande. Egentligen älskar jag min cykel. Den är stor, svart och riktigt tantig. Det är en sån där cykel som man tittar på och tänker ”Åh, det var en fin cykel!”. En cykel som tar mig fram med stil. Jag har en cognacsbrun skinnsadel med fjädrar som gungar min rumpa i långsam takt med vägens ojämnheter och växlarna är skinande blanka. Men vad är det då som jag inte gillar med min cykel?

Egentligen är det nog inte cykeln det är fel på, utan alla andra cyklister. Ni vet, de där marodörerna som ser allt som en tävling och som inte kan låta oss tantcyklare få njuta av cykelturen till jobbet. De som svär och pekar finger och som cyklar så nära de bara kan för att få oss tantcyklare att ramla omkull i våra välstrukna plisserade klänningar. De marodörerna som faktiskt har fått mig att sluta cykla i Stockholm. Men i somras fick jag njuta av cyklingen igen. Helt utan cykelmarodörer. För vid Göta Kanal så cyklar man inte fort. Här cyklar man för att njuta.

Slussar: 58 st
Start – Slut: Sjötorp – Mem
Längd: 19 mil (8,7 mil grävd kanal)
Högsta punkt: 91,8 m
Maxfart i kanalen: 5 knop

Göta Kanal i siffror
Cykelpaus utefter Göta Kanal

Start och slut i Sjötorp

Vi kommer fram till Sjötorp i tid för eftermiddagskaffet. Det är en sån där perfekt sommardag när man faktiskt kan ha shorts på sig utan att frysa i skuggan. Uteserveringarna är fulla av semesterfirare med glittrande ölglas i handen och barn som springer med handdukar runt axlarna på väg mot badet. Jag tror inte att vi kan ha mer tur med vädret, hela dagen är som gjord för att njuta av Göta kanal i eftermiddagssolen.

Precis bredvid Göta kanals första sluss ligger Sjötorps cykeluthyrning. De röda cyklarna står på rad utanför porten. Även om uthyrningen skulle stänga klockan 17:30, kunde vi lämna tillbaka cyklarna ända till klockan 20. Inte så mycket att fundera över. Vips sitter vi alla tre på var sin röd Svea-cykel på väg mot Lyrestad.

Rofylld cykling från Sjötorp
Sluss längsmed Göta Kanal

De röda hyrcyklarna är förvånansvärt trevliga att cykla på med sina tre växlar och cykelkorg. Först tänker jag att tre växlar låter som väldigt få, men jag inser snabbt att man inte behöver fler växlar när man ska cykla utefter Göta kanal. För det är en väldigt platt cykling. Nästan pannkaksplatt. Med undantag för några backar vid slussarna, krävs ingen ansträngning. Som Stenmark skulle ha sagt – ”De ä bar å åk”.

Så vi rullar på utefter den fina lilla grusvägen som går precis bredvid kanalen. Vi blir omkörda ibland, men det är snarare för att vi stannar och fotograferar och tittar på slussningarna än för att folk har bråttom. Vi möter familjer, kompisgäng och en grupp med pensionärer. Att cykla längsmed Göta Kanal verkar locka alla typer av cyklister – utom just cykelmarodörerna i lycra.

Slussarna stänger klockan 18 och även om inte vi har någon tid att passa kan vi se att vissa båtar verkar få lite mer bråttom efter klockan 17. Inte lika bråttom som i den klassiska gamla filmen, men lite mer stressat. Hela familjen står vid relingen, redo för att hoppa i land och hålla i båten. Det är nog det bokade middagsbordet i Sjötorp som lockar.

Man får bada i Göta kanal, så länge som man inte badar i slussområdet och är vaksam på passerande båtar. Efter klockan 18 när slussarna har stängt är det stiltje i kanalen och då passar de närliggande stugägarna på att gå ner till sina små kanalbryggor i sina morgonrockar och doppa tårna. Ett kvällsdopp i Göta kanal – jo, jag tackar!

Bad i Göta Kanal
Växter i Göta Kanal
Charmig liten by vid Göta Kanal

Framme i Lyrestad – 7km

Vi hade definitivt kunnat cykla längre än till Lyrestad, men vi väljer att stanna en stund. Köpa en glass och en Ramlösa och titta på folk, båtar och minigolfspelare. Syftet med att cykla utefter Göta kanal är inte att komma fram snabbast, utan att njuta efter vägen. Njuta av landskapet, av de söta små byarna och av slussarnas ingenjörskonst. På samma sätt som båtarna som långsamt glider i 5 knop mellan slussarna och byarna utefter vägen. Även om cyklingen från Sjötorp till Lyrestad varken var jobbig eller svår, är kvällssolen varm och det är skönt med en vätskepaus.

Nu när slussarna är stängda börjar grillarna att plockas fram på båtarna och fler än en öl knäcks käckt upp på däck. De pratas högt från båtägare till båtägare och skratten ekar över kanalen. Det ser så otroligt mysigt ut att jag börjar fundera över om det skulle gå att hyra en båt med kapten för att uppleva kanalen på riktigt.

Paus i cyklandet
Café vid Göta Kanal

Tillbaka till Sjötorp

Solen börjar kasta långa skuggor över cykelvägen nu, men det är fortfarande många cyklister som är på väg någonstans. Till eller från sin båt. Till eller från sitt hotell. För oss lockar en middag med löjromspizza på Kanalkrogen i Sjötorp och en natt i vindsvåningen på Börstorp slott. Cykeln gungar fram över grästuvorna alltmedan fartvinden virvlar i mina lockar. Med bra boenden efter vägen, bra restauranger (och väder som detta) skulle jag lätt kunna tänka mig att cykla hela Göta kanal.

Läs mer
John Bauer Hotel - Jönköping

Vi sladdar in på parkeringen och lämnar våra cyklar. Ingen muskelvärk efter den platta cyklingen, men lite ont i rumpan har jag nog efter cykelturen. Till nästa gång jag cyklar Göta kanal får jag ta med min egen cognacsbruna skinnsadel med fjädrar. Då ä de bar å åk.

Familjevänlig cykling längsmed Göta Kanal
Kvällsol utefter Göta Kanal

Hur funkar det att hyra cykel i Sjötorp?

Vi hyrde cykel från Sjötorps cykeluthyrning. Priset per dag för en vuxencykel/barncykel var 200/150 kronor (priser från sommaren 2020). Det finns även trehjuliga cyklar, elcyklar, barnsitsar och cykelkärror. Cykelservice (exempelvis vid problem som punktering) ingår klockan 09.30 – 17.30. Det går att hyra cyklar med envägshyra för dig som ska cykla längre.

Från Sjötorp hinner du passera förbi många slussar på en dagstur. Fokusera inte på hur långt du cyklar, utan på upplevelsen efter vägen. Stanna, titta på slussningarna och ät glass och vänd när du känner att du är halvvägs. Vi cyklade fram och tillbaka till Lyrestad från Sjötorp.

OBS: Avstånd enkel väg
Sjötorp-Lyrestad = 7 km
Lyrestad-Norrkvarn = 2 km
Norrkvarn-Hajstorp = 5,2 km
Hajstorp-Töreboda = 4,4 km
Töreboda-Vassbacken = 10,8 km
Vassbacken-Tåtorp = 5,5 km

Sjötorp sluss

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (4)
  • Vilken underbar tur! Jag har också ett komplicerat förhållande till cykling, och bor längst upp i en mycket backig stad. Så jag har inte ens någon cykel. Men detta lockar verkligen.

    • När man har vädret med sig är cykling vid Göta kanal ett riktigt balsam för själen. Som en sådan där svensk sommarfilm där allt bara är idylliskt. Nästa gång får jag lägga till några mysiga b&bs också, så det blir en riktigt cykelsemester ❤️

  • Vilket vackert inlägg! Blev ännu mer cykelsugen nu efter att vi spanat vidare på att fortsätta Sydkust-leden från Ystad tillHelsingborg i vår/sommar. Det här kanske är ett minst lika intressant alternativ, när de nu har elcyklar. ;)

    • Definitivt ett alternativ till Sydkust-leden, även om jag tror att Skånes landskap efter den sträckan känns mer varierande? Göta kanal fick i alla fall mig på fall, känns som lite av det svenskaste av svenska att resa längs kanalen. Och har man ingen båt så får man cykla, det är sen gammalt :)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.