Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Snälltåget eller SJ? Vilket alternativ var bäst mellan Malmö och Stockholm?

Snälltåget eller SJ? Vilket alternativ var bäst mellan Malmö och Stockholm?

  • Tåg mellan Malmö och Stockholm? SJ snabbtåg, Snälltåget eller SJ Intercity? Vilket tåg vinner kampen?
Tåg Malmö Stockholm

Vi har varit ganska ofta i Skåne det senaste halvåret och ofta har vi fått boka resorna relativt kort inpå avresan. Flyg till Malmö känns inte varken nödvändigt ur ett tidsperspektiv eller helt ok i dagens klimatdiskussion, så vi har åkt tåg alla gångerna. Vi hade kunnat ta bilen, vilket för oss hade varit det mest ekonomiska alternativet, men det är rätt så drygt att köra kvällskörningar i 6 timmar. Det är skönare när hela familjen kommer fram utvilad.

Våra tågresor har gått med både SJ (Intercity och snabbtåg) och med Snälltåget. Vad är våra tankar kring dessa tre alternativ och vad bokar vi helst? Här kommer våra ris och ros från våra senaste tågresor! Vilket är egentligen det bästa alternativet med tåg Malmö-Stockholm?

Bokning på nätet

Både SJ snabbtåg och Snälltåget har bokning på nätet där man kan välja platser. Vi som oftast åker tre personer, föredrar att boka plats med bord. På SJ Intercity kan man dock inte boka plats, så bokningssystemet saknar platskarta. Man får dock en plats, men en tilldelad sådan. Om man inte är nöjd med den, så får man backa bokningen till börja om från början. Inte helt ok gränssnitt i mina ögon!

Vinnare: Delad vinst av SJ snabbtåg och Snälltåget.

Restid

Det tar cirka 4,5 timme med SJ snabbtåg och strax över 5 timmar med Snälltåget och Intercity. En ganska så liten skillnad i mina ögon och motiverar inte alls namnet snabbtåg! Snabbtåg är TGV eller Shinkansen. SJ snabbtåg känns bara som ett vanligt tåg som inte stannar lika ofta som de andra tågen.

Vinnare: Med knapp (alldeles för liten) marginal: SJ snabbtåg.

Snälltåget
Snälltåget

Vagnar

Det kanske bara är jag, men jag gillar Snälltågets lite äldre, men välskötta, vagnar mycket mer än SJs.

De senaste tre gångerna vi åkt med SJ, har eluttaget i sätet varit trasigt två gånger. En gång har eluttaget varit dött från början och på tåget som jag åkte i söndags hade mitt eluttag ramlat av och strömkablarna pekade rakt upp i luften. Så de fick helt enkelt stänga ner all el i hela vagnen på grund av mitt eluttag. Kände mig lagom populär bland mina medresenärer… Bristande service känns tyvärr som ett vanligt problem på SJ.

Borden är lite större på SJ, men utrymmet mellan sätena är detsamma på Intercity/snabbtåget/Snälltåget.

Toaletterna på Snälltåget har alltid varit fräscha och haft både tvål och pappershanddukar, men förra Intercity vi åkte var en misär. Det droppade vatten från taket i huvudet på mig när jag satt på toaletten (jag hoppas verkligen att det var luftkonditioneringen och inte något äckligt vatten) och tvålen var slut efter mindre än halva resan och fylldes inte på.

Vinnare: Snälltåget, för dess charm och välskötta vagnar.

Mat ombord

Det finns bistro på både Intercity, snabbtåget och Snälltåget. Dock är jag lite skeptisk till maten på SJ sedan jag och mannen råkade köpa wraps i bistron där bäst-före datumet gått ut. Men har man planerat att äta ombord, har man inte så stort val på en så lång tågresa. Efter den incidenten tar jag dock alltid med mig egen mat på tåget, oavsett tågaktör. Så jag har inte testat bistron på våra resor på slutet.

Wifi

Wifi på tåg och flyg är alltid svårt, men man har lyckats rätt så bra på både snabbtåget och Snälltåget, Dock upplever jag wifi på SJs snabbtåg mycket mer skakigt, i söndags kunde jag exempelvis inte koppla upp mig alls. Tur jag kan dela wifi från mobilen istället!

Läs mer
Arilds vingård

Intercity hade inget wifi alls i de vagnar vi har åkt. Oklart om det ska vara så?

Vinnare: Snälltåget, med liten marginal mot SJ snabbtåg

SJ Intercity
SJ Intercity

Prisnivå

Snälltåget kör med lite äldre vagnar, men med samma service ombord som SJ. Prisnivån är dock oftast mycket lägre. Jag har väldigt svårt att motivera prisskillnaden mellan snabbtåget och snälltåget med att komma fram 40 minuter snabbare.

Vinnare: Snälltåget

SJ Snabbtåg
SJ Snabbtåg

Summan av kardemumman!

Snälltåget är ett prisvärt och mysigt alternativ mellan Malmö och Stockholm och har under alla gånger vi åkte med dem både varit i tid, haft hela vagnar och sköna säten. Visst, det är äldre vagnar som ibland kan kännas som Blå tåget, men SJs snabbtåg börjar få rejält med år på nacken de också. Så för oss är det snarare avgångstiden än restiden som styr om vi väljer SJ snabbtåg eller Snälltåget, även om det så klart är trevligt när det är lite billigare. Intercity kommer tyvärr på sista plats, ser inte någon fördel med Intercity jämfört med de två andra alternativen.

Snälltåget har under vinterhalvåret också tågresor till svenska fjällen! Jag har inte testat dessa, men det hade varit kul att de hur det funkar att åka till fjällen med sovvagnar och skidutrustning! Kanske dags att börja fundera på en skidhelg i vinter?

Snälltåget
Snälltåget
Snälltåget
Snälltåget med matsäck och den obligatoriska kaffetermosen!
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
3
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
5
Läs kommentarer (4)
  • Hej och tack för detta blogginlägg! Jag åkte Snälltåget för några år sedan när det var nytt på de svenska järnbanorna och då var det inte särskilt fräscht eller mysigt. Måhända har de poppat upp sig. Jag ska åka med dem nästa vecka mellan Nässjö och Stockholm. Är rentut sagt less på SJ. Senast jag åkte SJs snabbtåg blev det ohemula förseningar och otrevlig personal som bara gjorde sig lustiga över förseningen istället för att be om ursäkt. Som du skriver – SJs vagnar är inget att skryta med och bistron med sina onyttiga halvfabrikat och mikromat är ett skämt. (beklagar matförgiftningen – inte så förvånande dock…) Jag ska ge Snälltåget en ärlig chans och även om jag skulle bli besviken (vilket jag inte alls tror att jag blir) så har resan kostat mig mindre än… typ det mesta i resväg. Som sagt – bra med omdömen från en van resenär. SJ borde sluta vara så malliga som de är då de inte längre är ensamma om att köra tåg i vårt vackra avlånga land :-) Hälsningar från Stockholm

    • Vad kul! Återkom gärna efter att du åkt Snälltåget igen – kul att få en uppdatering! :) Snälltåget kör med lite olika vagnar, så det kan variera vad du hamnar i för säten. Men (som du skrev) – de är trevliga, väldigt prisvärda och ett uppfriskande alternativ till SJ! (och än så länge har jag inte blivit matförgiftad där, så det är ett plus :) )

  • Hej Eva,

    Tack för ditt inlägg! Tänkte uppdatera med en kommentar här för de nyfikne. Jag håller med dig helt och hållet och åker hellre med Snälltåget än SJ. Snälltågets vagnar är äldre men otroligt välskötta och ”mysiga”. Det är dämpad belysning jämfört med SJ. Jag blir alltid glad när jag stiger på Snälltåget, vet inte riktigt varför. Trevlig personal, trevlig medresenärer och trevligt tåg helt enkelt!

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.