NORDAMERIKA

USA

Fakta USA

befolkning

322 miljoner

VALUTA

US dollar (USD)

KÖR PÅ

Höger sida

STÖRSTA STAD

New York
(8,8 miljoner)

Landet med de stora äventyren, de stora städerna, de stora tallrikarna, de stora bilarna, de stora avstånden och de stora nationalparkerna. Vi har rest runt i nästan 6 månader i Nordamerika och tillbringat stora delar av tiden i västra USA, Hawaii och östra USA.

Sju restips

01.

Dricks

I USA kommer dricks att vara en stor del av dina utgifter. Räkna med att du behöver lägga mellan 15-25% extra på alla restaurangnotor. Du behöver dessutom dricksa taxichauffören, hotellpersonalen och guiden och... Var uppmärksam på notan på restaurangen - vissa ställen lägger automatiskt på 20%. Då behöver du inte dricksa.

Ha alltid några sedlar i mindre valörer tillgängliga om du behöver dricksa.

02.

Kommunikationer

USA är ett stort land och flyget är det vanligaste transportsättet mellan öst och väst. Visst, det finns tåg och bussar. Men då får du räkna med åtskilliga dagars restid.

03.

Avstånd

När du åker på bilsemester i USA ska du räkna med att avstånden är stora. Se till att du alltid har en vältankad bil och att du har med dig rejält med dricksvatten. Försök inte se allt på en semester!

04.

Skatter

Då USA har olika skatter beroende på var du bor, visas inte prislapparna inklusive skatt. Sales tax läggs på i kassan på mellan 0-13%.

05.

Resort fees

Läs alltid det finstilda innan du bokar hotell. Väldigt många hotell lägger på en rejält saftig "resort fee", som inte ingår i ditt bokade pris. En resort fee kan vara mellan 10-100 dollar per person/natt.

06.

Res aldrig utan reseförsäkring

USA är landet där all sjukvård kostar minst en månadslön och du kan bli stämd för minsta lilla trafikincident. Se till att du är ordentligt försäkrad, annars kan minsta lilla halsfluss kosta mer än hela resan.

07.

Glöm inte att ansöka om ESTA

För att komma in i USA behöver svenska medborgare på korttidssemester ansöka om ESTA i förväg. Det finns många scamsajter som försöker både lura dig och ta dina pengar. Se till att du står på den officiella webbplatsen innan du börjar fylla i personinfo.

https://esta.cbp.dhs.gov/

13 saker du inte ska missa

1. Promenera i Central Park i New York
2. Beundra vattenfall i Yosemite i Kalifornien
3. Svettas i den vita gipsöknen i New Mexico
4. Spana efter sjökor och alligatorer i Florida
5. Se solnedgången över Grand Canyon
6. Bila utefter Highway 1 i Kalifornien
7. Lär dig rida western style på en ranch i Arizona
8. Vänta in ett geyserutbrott i Yellowstone
9. Krama om världens största träd i Kalifornien
10. Vandra bland hoodoos i Bryce i Utah
11. Besök spökstaden Bodie i Kalifornien
12. Åk på späckhuggarsafari utanför Seattle
13. Vandra på en snöklädd vulkan i Washington state

Alla inlägg från USA

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.