Meny
NORDAMERIKA

USA

Fakta om USA

befolkning

322 miljoner

ANTAL STATER

52

HÖGSTA BERG

Denali
(6190 m)

STÖRSTA STAD

New York
(8,8 miljoner)

Reseguide till USA

USA – landet med de stora äventyren, de stora städerna, de stora tallrikarna, de stora bilarna, de stora avstånden och de stora nationalparkerna. Vi har rest runt i nästan 6 månader i Nordamerika och tillbringat stora delar av tiden i västra USA, Hawaii och östra USA. 

 

Kalifornien är en enkel delstat att resa runt i med bil. Här hittar du härliga San Francisco, den vackra bilvägen Highway 1 och många av de mest populära nationalparkerna Yosemite, Joshua Tree och Sequioa. Vill du uppleva en riktigt stor och vidsträckt stad så beger du dig till Los Angeles. Den enda stad i världen som jag bokat om flyget och åkt hem tidigare från…  

I nordvästra hörnet av USA ligger Washington state, delstaten med de många snöklädda vulkanerna, späckhuggarna och den mäktiga nationalparken Olympic. 

Nevada är mest känt för den vilda och glittriga spelstaden Las Vegas, men runt omkring staden finns spännande öknar och spökstäder.

Arizona drar turister till Grand Canyons magiska vyer, men här hittar du även natursköna Sedona och nationalparken med världens största kaktusar – Saguaros. 

Yosemite National Park
Yosemite

 

New Mexico bjuder på unik gipsöken vid White Sands, UFOs i Roswell och en av världens läckraste grottor – Carlsbad Caverns.

Colorado är skidåkarnas delstat och här i bergen finns gott om utomhusaktiviteter både på vinter och sommar. Här hittar du även de fascinerande klippboningarna Mesa Verde.

Utah är outdoor-delstaten nummer ett, med en stor mängd unika ökenparker – Bryce, Canyonlands och Arches är de mest kända, men det finns en handfull fler att välja mellan. På gränsen mellan Utah och Arizona ligger legendariska Monument Valley, känt bland annat från cowboyfilmer.

Wyoming är delstaten med de stora öppna sädesfälten, men här finns även Yellowstone – ett av världens mest aktiva områden för geysrar. Och om du tröttnar på att stanna bilen för vilda bufflar, så bjuder de snöklädda bergen vid Grand Teton på relativt ödslig vildmark.

Florida är inte bara för blåhåriga amerikanska pensionärer, även om det är en helt annan värld mot sydvästra USA. Här är livet lite enklare och lite mer välbefolkat, men stränderna lockar fortfarande!

Hawaii är amerikanernas Mallis, med allt vad det innebär. Många hotell, mycket restauranger och massor med aktiviteter. Men också väldigt mycket turister. Men Maui har fortfarande en hel del charm kvar.

Saker att se och göra

 • Promenera i Central Park i New York 
 • Beundra vattenfall i Yosemite i Kalifornien
 • Svettas i den vita gipsöknen i New Mexico
 • Spana efter sjökor och alligatorer i Florida
 • Se solnedgången över Grand Canyon
 • Bila utefter Highway 1 i Kalifornien
 • Lär dig rida western style på en ranch i Arizona
 • Vänta in ett geyserutbrott i Yellowstone
 • Krama om världens största träd i Kalifornien
 • Vandra bland hoodoos i Bryce i Utah
 • Besök spökstaden Bodie i Kalifornien
 • Åk på späckhuggarsafari utanför Seattle
 • Vandra på en snöklädd vulkan i Washington state
Bryce Canyon - Utah - USA
Bryce Canyon

Restips

 1. Dricks – I USA kommer dricks att vara en stor del av dina utgifter. Räkna med att du behöver lägga mellan 15-25% extra på alla restaurangnotor. Du behöver dessutom dricksa taxichauffören, hotellpersonalen och guiden och…
 2. Kommunikationer – USA är ett stort land och flyget är det vanligaste transportsättet mellan öst och väst. Visst, det finns tåg och bussar. Men då får du räkna med åtskilliga dagars restid.
 3. Avstånd – När du åker på bilsemester i USA ska du räkna med att avstånden är stora. Se till att du alltid har en vältankad bil och att du har med dig rejält med dricksvatten. Försök inte se allt på en semester!
 4. Skatter – Då USA har olika skatter beroende på var du bor, visas inte prislapparna inklusive skatt. Sales tax läggs på i kassan på mellan 0-13%.
Hawaii
Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Alla inlägg från USA

USA

Bildsemester del 1 – Kalifornien i bilder

När man inte kan åka på bilsemester i Kalifornien, får man väl åka på BILDsemester! Häng med till Kaliforniens landsbygds alla sidor – långt ifrån storstädernas motorvägar, höghus och Hollywood-wannabies.

Grand Canyon - Arizona - USA
Arizona

Grand Canyon – Nationalparken i mitt hjärta

Det finns en risk att det här inlägget kan bli lite smörigt. Det här inlägget är inte bara en reseberättelse om Grand Canyon, utan även en liten livshistoria om hur en nationalpark i Arizona kunnat få så stor plats i mitt liv.

Washington

Äventyr kring North Cascades och Mount Baker

Ett alpint landskap med djupa skogar döljer sig bara några timmar från Seattle. Vi besökte Mount Baker och North Cascades National Park och hittade glaciärer, vattenfall och massor av snö…

Las Vegas - Nevada
Nevada

Fotoalbum från Las Vegas

Las Vegas är verkligen så där galet överdrivet som det verkar och jag kan verkligen längta hit ibland. Men lika mycket som jag kan längta till Vegas så längtar jag härifrån efter 2 dagar. Det går att få för mycket av det goda.

Nationalpark - Mount Rainier - Washington
Washington

16 dagars road trip i Washington state

Sugen på en äventyrlig bilsemester med snöklädda vulkaner, späckhuggare, dimmiga stränder, grottor, regnskogar och vattenfall? Här kommer ett förslag på en 16 dagar (och 300 mil) lång road trip i Washington state, med start och stopp i Seattle.

Washington

Vandring i utbrottets spår på Mount St Helens

Fortfarande, nästan 40 år efter utbrottet, ser du spår av katastrofen. USAs dödligaste vulkanutbrott påverkade inte bara USA, utan en hel värld. Vi har vandrat i vulkanutbrottets fotspår på Mount St Helens.

San Francisco
Kalifornien

Fotoalbum från San Francisco

San Francisco är nog den stad som jag besökt flest gånger i USA och min absoluta favoritstad i USA. Så då är det väl på plats med ett fotoalbum, eller hur?

Kalifornien

Yosemite National Park – Bland vattenfall och granit

Yosemite National Park borde vara ett obligatoriskt stopp för alla som åker till USAs västkust. Branta granitklippor, vilda vattenfall och gigantiska sequoias – det är här du hittar det riktiga Kalifornien.

USA

Mendocino – Kaliforniens mysigaste stad

Vita trästaket, välansade rosor och utsirade vita snickerier – Mendocino bjuder på New England-charm mitt bland Kaliforniens vindistrikt och karga klippor.

Grand-Canyon-Arizona
Arizona

Topp 5 naturupplevelser i Arizona

Färgsprakande och storslaget bjuder Arizona på ett av världens häftigaste ökenlandskap med raviner, kaktusar och oändliga vidder. Här är våra topp fem vackraste naturupplevelser i Arizona, som både är bildsköna och oförglömliga.

Kalifornien

Spökstaden Bodies hemligheter

”Goodbye God, I’m going to Bodie” skrev en liten flicka i sin dagbok innan hon flyttade till USAs mest laglösa gruvstad Bodie på 1800-talet. Idag är staden en av världens mest välbevarade spökstäder, gömd i Sierra Nevadas karga landskap.

Kalifornien

Reseguide till San Francisco

Min reseguide till pärlorna i San Francisco – staden som varken är gigantisk som Los Angeles eller påtvingat glamorös som Miami – här känns det nästan som att vara i en mellanstor Europeisk stad.

Recept

Recept: Amerikanska pannkakor

Det finns ingen bättre frukost än ett stort lass med amerikanska pannkakor, överstrukna med smör och dränkta i lönnsirap så har du laddat med energi för en dags upptäcksfärd.

Resa med barn

Nationalparker i USA – topp 7 för barn i upptäckaråldern

Nationalparkerna i USA är en guldgruva om man reser med barn. De har speciella program som fokuserar på barn och dess nyfikenhet. En extra sporre är att man kan få en Junior Park Ranger bricka efter att högtidligt svurit Park Ranger eden framför en äkta park ranger.

Florida-USA
Florida

Reseguide: Florida

Florida är ett perfekt resmål för alla som önskar en aktiv semester. Vi hyrde bil och gled runt Florida för att se vad ”the sunshine state” hade att ge.

Utsikt från Empire State Building - New York
New York

Fotoalbum från New York

(33 bilder) New York har alltid något nytt och spännande på lur. Oavsett om du är 5 år eller 75 år går det inte annat än älska New York. Om du har tröttnat på denna pärla, hör av dig till mig! Jag kan behöva alla tips i världen för att längta hit lite mindre!

Everglades fågel
Florida

Everglades National Park – fotoalbum

Everglades national park är USAs största subtropiska vildmark. Här hittar du inte bara alligatorer och krokodiler, utan även den sällsynta pantern och de sköra sjökorna.

New York

New York med barn – Topp 6 sevärdheter

Resa till New York med barn? Definitivt! Här hittar du vår dotters topplista med sevärdheter, museum och shopping för en perfekt New York semester med barn!

Nevada

Hotellrecension: Four Seasons Las Vegas, USA

I det stökiga, högljudda och vilda Las Vegas finns en oas för familjer. Four Seasons Las Vegas ligger på the Strips södra spets, i de översta våningarna av Mandalay Bay. Las Vegas kanske inte är det första stället man tänker på för en familjesemester, men med hotell som Four Seasons behöver man inga andra alternativ för en semester.

Fakta om USA

befolkning

322 miljoner

ANTAL STATER

52

HÖGSTA BERG

Denali (6190 m)

STÖRSTA STAD

New York (8,8 miljoner)