Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

  • En av de bästa sträckorna längs dramatiska Kullaleden kan du uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.
Kullens fyr i solnedgång

Vandringsleden Kullaleden är en del av Skåneledens sträcka SL 5 runt Kullahalvön i nordvästra Skåne. De välskötta stigarna går längs Kullahalvöns stränder, från Helsingborg till Kullens fyr och sedan till Utvälinge i utkanten av Ängelholm. 70 kilometer av kuperad terräng, stränder, klippor och dramatiska vyer. För dig som vill uppleva några av de bästa delarna av sträckan finns möjligheten att göra en kortare rundvandring på cirka 3 kilometer längst ute på Kullabergs naturreservat. Perfekt som en familjevandring med fikapaus eller för dig som har begränsat med tid.

Kullens fyr på en klippa på avstånd, med utsikt över havet ser du när du vandrar på Kullaleden.
Solnedgång över Kullens klippor från en vandring på Kullaberg

Var börjar rundvandringen?

Då det är en rundvandring kan du välja mellan att parkera bilen längst ute på udden på Kullabergs naturreservats parkering, alternativt att du parkerar bilen vid Mölle golfklubb och Kullagårdens Wärdshus. Vi börjar oftast vandringen vid parkeringsplats Kullaberg, där det finns flest parkeringar.

Kullaleden från fyren och naturrum

Kullabergs fyr är Sveriges högst belägna fyr, vilket kanske är litet oväntat i det annars så platta Skåne. Fyren visar vägen för alla fartyg som passerar genom Öresund ut mot det öppna havet på Kattegatt.

Innan du vandrar iväg från fyren, gör ett besök på naturreservatets naturrum. Här kan du lära dig massor om naturreservatets flora och fauna genom utställningar och flertalet akvarium.

Vildkaprifol vid Kullaberg

Om du inte vill börja vandringen direkt, ta en promenad ner till klipporna vid foten av fyran. Där hittar du den lilla fyren Kullaberg västra, flertalet grottor och en fågelskådarterrass.

Vandringsled genom björbärsris och med en klippa i bakgrunden

Fyren till Kulle mosse

Vi gör vandringen moturs och går från fyren mot Kulla mosse på den röda leden. Vandringsleden börjar inte direkt vid fyrens fot, utan vid glasskiosken/caféet strax innan du kommer fram till fyren från parkeringen.

Björnbär

Leden går på en höjd och utsikten över Danmark och havet möter dig efter bara några hundra meter. Växtligheten prunkar här på somrarna, när vildkaprifolen sprider sin underbara doft över vidderna och björnbärens taggiga grenar växer tätt vid stigens kant. Men varje årstid har sin charm. Under hösten ramas landskapet in i ett brandrött täcke av höstlöv.

Brant stig ned till en grotta vid en strand vid Kullaberg

Det första stoppet på vandringen är vid Lahibiagrottan, som ligger nedanför Kullens branta klippväggar. Vägen ner till grottan är brant, men det finns ett rep att hålla sig i. Om du vågar dig ner, möts du av en grotta som antagligen har varit bebodd ända sedan stenåldern.

Lahibiagrottan
Turkost hav vid en stenig strand i Skåne

Det är branta stup mot havet och både hundar och barn behöver hållas under uppsikt. Andra saker som du behöver hålla uppsikt efter på denna sträcka är tumlare och tonfisk.

Tumlare är en liten val som trivs i vattnen kring Kullahalvön. De kan vara svåra att se om det går vågor på vattnet, men en tumregel är att spana efter måsar. Där måsarna finns, finns ofta också tumlare. För att riktigt kunna komma nära dessa häftiga djur, rekommenderas en tumlarsafari med RIB med Kullabergsguiderna.

Öppet hav med dramatisk himmel i Öresund

Tonfisken är en relativt ny bekantskap i dessa trakter, men under sommaren 2023 fanns över 200 stora tonfiskar i Öresund. En tonfisk kan väga uppemot ett halvt ton, så en hoppande tonfisk kan du se på långt avstånd.

Par med hund som har picknick vid havet på en brant klippa
Blommande klippor vid havet

Genom hagar med utsikt

Vandringsleden lämnar nu fyrområdet och går uppför en backe genom ko- och fårhagar. När man tror att utsikten över landskapet inte kan bli bättre, så blir den än mer imponerande.

Om du vandrar med hund är det extra viktigt att hunden är kopplad och att du håller avstånd till de betande djuren. Vi brukar bära vår hund genom hagarna, men det brukar inte stoppa nyfikna får från att bli närgångna.

Brant vandringsled nedför en kulle med havet i bakgrunden
Får i skuggan av två träd på en kulle
Får i solen på en kulle vid havet

Efter det öppna landskapet börjar stigen smalna av och passerar igenom ett skogsparti. Här är vandringen plattare, men det dyker upp flertalet utsiktsplatser längs stigen som ger dig vyer ända till havet på andra sidan halvön. De mest kända utsiktsplatserna Stora björn och Döse.

Vandringsled med rötter
Flicka vandrar i en skog av höstfärger
Hus vid golfbana med havet i bakgrunden

Den sista sträckan på den södra sidan går på en hög platå med vyer över Öresund och Mölle. Där utsikten är som finast över Mölle finns en perfekt plats för att plocka fram termosen med kaffe.

Klippor och hav i solsken

För dig som vill gå den kortare familjevandringen är det dags att svänga av på den gula tvärleden strax innan du kommer fram till Mölle golfklubb. Här vid golfklubben hittar du ett riktigt trevligt värdshus – Kullagårdens värdshus – som serverar dagens lunch varje dag i veckan under högsäsong.

Läs mer
Uppsala Kungshögar

Skånelängor vid en grön gräsmatta

Tillbaka mot fyren via Ablahamn

Korsa den stora vägen upp mot fyren, så hittar du fortsättningen på SL5 på andra sidan av parkeringen – nu på den blåa leden. Det är dags att vända tillbaka mot toppen av halvön igen.

För dig som har lite mer ork i benen rekommenderar jag dock att ni först går en liten omväg ner till den vackra malen Ablahamn. Här hittar du en vacker stenstrand omgiven av branta klippor. Det klara vattnet här gör platsen populär såväl bland badare som bland snorklare och dykare.

Ablahamn
Ablahamn
Ablahamn

Norra vägen mot fyren

Den norra vägen tillbaka till fyren går uteslutande genom skog och till skillnad från den södra sidans vandring så närheten till havet knappt kännbar. Men istället för havsvyer bjuder norra sidan in dig i en sal av stora lövträd, en sträcka som är ofattbart vacker under höstens färgexplosion.

Helt orange skog med löv både på träden och på marken
Rosa blommor vid Kullens fyr

Sträckan på norra sidan går betydligt snabbare att vandra än den södra sidan och snart är du framme vid Kullabergs stora parkering igen. Förhoppningsvis med massor med vackra vyer i minnet och med en god lunch i magen.

Har du inte hunnit fika ännu? Lugn, det finns ju en glasskiosk och ett mysigt café med våfflor precis nedanför fyren!

Det finns en väldigt bra broschyr om Kullaberg med karta från Länsstyrelsen. Ladda ned den till mobilen innan du beger dig ut! Tvärlederna är markerade i gult.

Person som står vid klippkanten vid gavet

En lite längre rundtur

För dig som kommer till Mölle golfklubb och känner att du inte alls är redo att vända om, så fortsätter du vandringen mot Mölle tills du kommer till underbara restaurangen och caféet Ransviks havsveranda. Här svänger du av på tvärleden mot Josefinelust och vandrar sedan tillbaka till fyren. Om du inte har fikat ännu, så rekommenderar jag Ransviks syndigt goda rulltårtebakelse med grädde och bär innan du traskar vidare. Rundturen blir då ungefär dubbelt så lång (6-7 km) som den kortare familjevandringen.

Segelbåt på havet vid en klippig kust

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
4

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.