Ivögården – Den lilla vingården med den stora upplevelsen – Skåne

Besöket på Ivögården gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

När man startar något av passion och älskar det man gör, då blir det riktigt riktigt bra! 2012 tog köksmästaren Petter Jeppsson över Ivögården på Ivön i nordöstra Skåne. Sedan dess har den gamla prästgården genomgått ett gäng förändringar och fullkomligt blommat ut till en praktfull bukett av restaurang, gårdsbutik, gårdshotell och vingård. I år firar Ivögården 10-årsjubileum och Petter driver idag stället tillsammans med sin fru Therese. Vi åt en helglunch här en solig höstdag i november och fick lära oss allt om Sveriges minsta kommersiella vingård – som dessutom välförtjänt har nominerats till topp fem i 2022 års ”Skånes bästa” av Magasin Skåne!

Ivögården

Restaurangen

Ivön är ett riktigt sommarparadis och det finns gott om möjligheter att fiska, paddla kajak, bada, cykla och vandra. Naturen är alltid närvarande och det finns gott om granngårdar som kan leverera lokalodlade och högkvalitativa råvaror. Med årstiderna ändras också menyn på Ivögården. Kantareller plockade på ön eller löjrom från siklöja från sjön – man vet aldrig vilka delikatesser som dyker upp på menyn.

Det serveras både luncher och middagar här och kvällarna bjuder på allt från gåsamiddag till Nobelmiddag eller 5-rätters vintermeny. Vi fick tjuvsmaka lite på Petters gåspastej som skulle serveras på gåsamiddagen och jag kan rapportera om att den smakade helt sagolik!

Ivögården

När vi besöker Ivögården en lördag i november, serveras en härlig helglunch bestående av rimmad lax med dillstuvad potatis och inlagda gurkor och gulbetor. Det nybakta brödet är ljummet när jag skär upp det och den matiga salladsbuffén är inte bara en salladsbuffé – utan även en sillbuffé. Tända stearinljus och en personligt inredd matsal gör hela lunchen till själva sinnebilden av lugn och ro. Att sedan maten smakade helt fantastiskt gjorde inte upplevelsen sämre. Rimmad lax med krämig dillstuvad potatis måste vara det närmaste vi svenskar kommer begreppet comfort food.

Vid brödbordet står flaskor av gårdens viner uppradade – Ivögårdens mousserande och gårdens mest kända vin Ursula. Vinet har fått sitt namn efter Ursulas källa vid närliggande Ivö kyrka, som i sin tur har namngetts av skyddshelgonet Sankta Ursula. Historien berättar att ärkebiskopen skickade en av sina tjänare för att hämta vatten, men att källan då hade förvandlats till vin. Det förtäljer inte om vinkällan var en engångshändelse, men idag så hittar du nog snarare vinkällan på Ivögården. För Ivögården är inte bara en restaurang, utan här serveras vin från gårdens egna odlingar.

Ivögården

Vingården på Ivö

Om din pappa drömmer om att bli vinbonde och frågar lite snällt om han kan få plantera några vinrankor på Ivögården, så är det svårt att inte ryckas med i drömmen om en egen vingård. Idag har Ivögården 900 vinrankor och kan stoltsera med eget vin från tre olika sorters druvor och även gårdens egna druvbaserade sprit.

Men vad är det då som gör att det passar så bra att odla vin här på Ivön? Klimatet först och främst. Ivösjön runt omkring ön jämnar ut temperaturerna och bergen runt sjön skyddar mot starka vindar. Sedan vinodlingen startade år 2013 har det inte varit en enda frostnatt under säsongen, vilket är en förutsättning för att vinskörden ska bli bra. Här på gården har man även valt att odla så kallade piwi-druvor, hybrider som är resistenta mot många sjukdomar och som klarar det nordiska klimatet extra bra. Till skillnad från traditionella Chardonnay och Pinot Noir så kräver dessa druvor dessutom ingen kemisk besprutning, vilket gör odlingarna både hållbara och miljövänliga.

Ivögården

2019 serverades gårdens egna vin för första gången på Ivön och sedan dess har produktionen bara ökat. Idag är 450 av de 900 stockarna tillräckligt gamla för att kunna användas till vinproduktionen, resten kan tills vidare användas till sprittillverkning. Ivögården är idag Sveriges minsta kommersiella vingård och det egna vinet går bara att prova här på gården. Vad passar då bättre än att Ivögården också erbjuder övernattning?

Rondo, en blå druva främst för rött & rosévin.
Regent, en blå druva med mycket färg och smak.
Solaris, en grön druva som är vanlig i Sverige.

Vindruvor som odlas på Ivögården
Ivögården

Gårdshotellet

För dig som vill äta en härlig middag och inte stressa hem på kvällen, finns möjlighet att bo över på det lilla gårdshotellet/vandrarhemmet. Här finns 15 fina rum med hotellkänsla med gemensamt kök, utebad/relaxavdelning och lounge. Duschar och toaletter är gemensamma i korridoren.

Vi bodde inte över denna gång så jag kan inte rapportera om ifall sängarna var fluffiga och sköna eller om det fanns balsam i duschen, men det såg onekligen trevligt ut!

Flera av rummen är hundvänliga.

Ivögården
Ivögården

Gårdsbutiken

För dig som har vägarna förbi och inte hinner stanna på en bit mat, så finns det även en liten gårdsbutik där du bland annat kan köpa vackert porslin, marmelader, sylter och lemonad. Men det är väl synd att stanna vid ett sådant här guldkorn bara för att köpa sylt? :)

Ivögården

Hur hittar jag till Ivögården?

Ivön ligger i nordöstra Skåne, nordost om Kristianstad. För att komma till ön så behöver du ta en vägfärja, som är i drift dygnet runt (även om den går mer sällan mitt i natten).

Vägfärjan från Barum till Ivön tar 7 minuter och är gratis.

Karta

Ivögården
Ivögården
Ivögården

PS: Stort lycka till Petter och Therese i finalen av Skånes bästa!

1 KOMMENTAR

  1. Tack för ett fint inlägg och vackra bilder om Ivögården. Vi har pratat om att besöka några av Sveriges mindre vingårdar efter vårt vingårdspaket på Arild i somras och här fick vi verkligen en kandidat.
    Dessutom såg lunchen alldeles ljuvlig ut, ännu en anledning söka oss dit när vintern är över.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Dags för Aptitrundan igen – Spring edition – Södermanland

Igår åkte vi runt bland Södermanlands gårdar på Aptitrundan och handlade eko, reko och närproducerat. Allt är så mycket godare när man köper från källan!

Ulvön – Besök Höga kustens pärla – Ångermanland

Ulvön i Höga Kustens skärgård är så mycket svensk härlighet som går att få. En nyans av idyll och ren och skär sommarlycka.

Haväng – Bland får och stenåldersstenar på Österlen – Skåne

Kan man känna en plats enbart genom en låttext? Efter att ha vandrat över de vindpinade ängarna vid Haväng är jag beredd att tro det.

Bäckaskog slott – Där änglarna sjöng som starkast – Skåne

Det sägs att klostret Bäckaskog byggdes “där änglarna sjöng som starkast“. Vi tog en höstpromenad i slottsparken för att inte bara fånga historiens 800-åriga vindar – utan kanske även få se ett spöke eller två...

Östra Södermalm – Guide till mina SoFo-favoriter 2020 – Stockholm

SoFo är ett av mina favoritområden i Stockholm, med gott om barer, shopping och god mat. Här hittar du (några) av mina favoriter - 2020 edition!

La Ragazza – Överhedonistisk avsmakningsmeny med en gnutta hiphop – Stockholm

När La Ragazza bjuder in till smaklöksdans, då är det bara att hänga med i avsmakningsmenyns alla svängar! Hade det här varit matvärldens Let's dance, hade inget annat än högsta poäng varit bra nog. För det här är riktigt bra.

Ännu mer reseinspiration

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.