Bloggportalen

Arild – Den branta lilla fiskebyn vid Kullaberg – Skåne

  • Där Skäldervikens vågor rullar in över Kullahalvöns norra kust är naturen som vildast och vackrast. Här ligger den lilla fiskebyn Arild, utnämnd till en av Europas hemliga pärlor. Och jag kan inte annat än hålla med.
Solnedgång över Arild

Kullahalvön är Skånes svar på Höga Kusten med de branta klipporna, klara vattnet och kullerstensstränderna. Där Skäldervikens vågor rullar in över Kullahalvöns norra kust är naturen som vildast och och vackrast. Här ligger den lilla fiskebyn Arild, utnämnd av resemagasinet Travel+Leisure som en av Europas hemliga pärlor. Och jag kan inte annat än hålla med.

Arild från ovan i solnedgång och med utsikt mot havet

Arild nämndes för första gången i ett påvebrev år 1475, men man tror att byn började ta form redan under 1100-talet. Namnet sägs komma från legenden om Sankt Arild. Sankt Arild var en pojke som levde i trakten under 1100-talet och som blev mördad av sin styvfar genom att båten han färdades med sattes i brand och Arild och hans bror Tore drunknade. Arild flöt iland på en sten i Arild och Tore flöt iland vid det som idag är Torekov.

Hibiskus vid en skånelänga med halmtak i Arild
Fina hus i Arild som ligger på höjden
Gula och gröna hus i Arild med hortensia och stockrosor

Arild har varit en turistort ända sedan konstnärer upptäckte byn under mitten av 1850-talet. Många är de tavlor som målades av denna by på 1800-talet, jag har själv en av dessa tavlor på väggen där hemma. Tavlan föreställer vägen vid kapellet i Arild, med utsikt över hamnen och Kullen. I Arild hängde 1800-talets hetaste konstnärer – allt från Isaac Grünewald till Prins Eugen. Ljuset här sägs likna Skagens mjuka sken, vilket så klart var ett dragplåster för varenda konstnär inom rikets gränser. Ju populärare byn blev desto mer utvidgade sig bebyggelsen högre och högre upp från hamnen, vilket har fått vägen att snirkla sig upp genom byn i riktig San Francisco-anda.

Idag lockar Arild besökare som söker lugnet och skvalpet från Skäldervikens vågor. Om du så är en spaälskare, vinkännare eller en familj som vill upptäcka traktens stora utbud av sevärdheter, naturupplevelser och god mat.

Hamnen

Hamnen är hjärtat i Arild och en bra punkt att utgå från för att utforska byn. Förr i tiden drogs sill och makrill upp här i mängder från fiskebåtarna i hamnen, nu kan du istället äta en sillamacka i det sommaröppna hamnfiket eller promenera till någon av de två badplatser som finns i Arild – en i vardera riktning från hamnen. Om du vill upptäcka Arild och Skälderviken från havet kan du hyra kajaker och SUP här nere i hamnen från Kullakajak.

Arilds hamn med alla små båtar i solnedgång
Ryssjor i solnedgång med båtarna i Arilds hamn i bakgrunden
Badplats i Arild vid röda klippor och lugnt hav

Arilds kapell

En liten bit ovanför hamnen i backen ligger Arilds fina gamla kapell från 1400-talet omgiven av grönska. Legenden säger att kapellet byggdes på platsen där Sankt Arilds kropp är begravd. Kapellet är Skånes enda medeltida fiskelägeskapell och det lilla kapellet har detaljer från 1700-talet. Kapellet är enkelt utsmyckat med vackra målningar vid kyrkbänkarna och rena trädetaljer i taket. Ute på kyrkogården ligger gravar av de själar som havet tagit genom åren.

Kapellet i Arild havet bakom i solnedgång
Arilds kapell inuti
Arilds kapells kyrkogård och portar

Porras Backe

Under sommarmånaderna rullar solen ned över Kullabergs klippor och landar i havet utanför Arild. Åtskilliga kvällar har vi stått vid Porras backe och tittat ut över byn som täckts i ett gyllene sken. En svårslagen show som aldrig bjuder på samma nummer.

Porras backe ligger strax nedanför Arilds busshållplats och parkbänken här är sällan ledig under vackra sommarkvällar.

Par på parkbänk i solnedgång vid havet
Solnedgång över Arild med utsikt över hela byn och hamnen

Sankt Arilds källa

Väster om Arild börjar klipporna torna upp sig och Skåneleden tar vandrarna härifrån mot Kullabergs spets. Här bland klipporna hittar du Sankt Arilds källa, ett stort stengryt som sägs ligga där Sankt Arilds kropp flöt iland. ”Källan” och dess vatten har genom tiderna sagts vara hälsobringande. Det är inte helt lätt att hitta källan, men oavsett så är det en trevlig promenad till det lilla vita badhuset på klippkanten.

Klipporna vid St Arilds källa och det lilla vita badhuset
Björnbär som mognar i Skåne
Klipporna vid St Arilds källa

Arilds vingård

Kullahalvön har ett ypperligt klimat för vinodling och i utkanten av Arild hittar du en av de härligaste vingårdarna. Arilds vingård har inte bara en trevlig restaurang och vinbar, utan erbjuder även övernattning. Mest populärt är glampingen i vita tält mitt bland vinrankorna, men det finns även vanliga rum.

Läs mer
Brösarps backar

Arilds vingård med vinstockar på rad i solnedgång
Arilds vingård med uteserveringen med utsikt över vinodlingarna

Nimis och Skåneleden

Bara några kilometer från Arild utefter Skåneleden ligger en av Kullahalvöns största (och mest kontroversiella) sevärdheter – konstverket Nimis av Lars Vilks.
Läs mer om Nimis på min sida: Besöka Nimis på Kullaberg – Platsen som inte finns på kartan

De tre tornen på Nimis
Kullaleden genom bokskog och sluttande terräng

Hur hittar jag till Arild?

Arild ligger på Kullahalvöns nordliga strand vid Skälderviken, ungefär 10 minuter med bil från Höganäs. Bästa parkeringen finns i hamnen.

Karta

Arild i solnedgång

Vill du se fler bilder från sköna Arild?

Scrolla vidare :)

Badbrygga i solnedgång i Skälderviken
Rusthållargården och dess uteservering mitt i Arild
Kor på sluttningen mot havet i Arild
Korsvirkeshus
Kyrka
Liten busskur med Arild-skylt i Arild
Vita hus i Arild
Gata i Arild med blommor i mängder
Fina dörrbeslag
Promenadstigen genom Arild
Björnbär i Arild
Klippor i solnedgång
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
2

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.