Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Wedevågs herrgård – Ett guldkorn att återvända till – Västmanland

Wedevågs herrgård – Ett guldkorn att återvända till – Västmanland

Wedevågs herrgård

Ibland hittar man riktiga guldkorn till hotell. Sådana ställen som man nästan inte vill tipsa om, då man helst vill behålla dem för sig själv. 4 mil norr om Örebro ligger den otroligt mysiga herrgården Wedevåg i bruksorten med samma namn. Ett boutiquehotell som drivs av eldsjälarna och ägarna Per och Sanni, som personligen ser till att du trivs från att du kommer in genom dörren tills du checkar ut. Här bjöds vi på en helhetsupplevelse i allt från de vackra rummen till avsmakningsmenyn på gourmetrestaurangen och den prisbelönta frukosten. Kan detta möjligtvis bli årets bästa hotellupplevelse för oss?

Wedevågs herrgård

Byggnaden och omgivningar

Betyg: 4 av 5.

Wedevågs gula herrgård har anor från 1700-talet och ligger i lugn och vacker natur med gångavstånd till en fin badsjö. Hela herrgården är inredd i slottsstil med massor av guld, vackra gamla möbler, tunga röda mattor, svulstiga tavlor, hundstatyer och skinande rustningar. En stil som passar byggnaden som handen i handsken och som känns både ytterst genomtänkt och helt självklar i denna miljö.

På bottenvåningen i herrgården ligger matsalen med gourmetrestaurangen som jag kommer att skriva mer om snart. En våning upp finns ett spelrum med ett biljardbord och sällskapsspel där våra ungdomar hängde under stora delar av vistelsen. Sugen på ett glas bubbel? Receptionen extraknäcker även som bar om du vill slå dig ned i solen i de sköna loungemöblerna framför herrgården eller i den gyllene röda salongen.

Wedevågs herrgård
Wedevågs herrgård
Wedevågs herrgård

Rummen

Betyg: 5 av 5.

Hotellet har 18 rum, varav 16 rum har egen toalett. Vi fick ett rum i herrgårdens flygel, ett fristående hus byggt 1637 i anslutning till herrgården. Redan när vi öppnade dörren till rummet så förstod vi varför det här kallades för det ”romantiska rummet”. Blommiga rosa tapeter, vackra gamla lampor och en gjutjärnskamin mötte oss med öppen famn. Badrummet kändes helt nyrenoverat, i helt rätt stil för ett sådant här pampigt rum. Det stod trevliga små detaljer överallt som gjorde att rummet kändes hemtrevligt och ombonat. Utanför vårt fönster stod en soffgrupp, där vi kunde sitta och läsa en bok i solskenet. Det fanns förresten ingen TV och inget wifi på rummet, men vem behöver det när man är i en så vacker miljö?

Sköna sängar och trevliga hygienprodukter gjorde att vi både sov och vaknade gott i det här rummet.

Wedevågs herrgård
Wedevågs herrgård
Wedevågs herrgård

Restaurang

Betyg: 5 av 5.

På kvällen hade vi bokat herrgårdens avsmakningsmeny – en sjurätters middag med vinpaket. Menyn såg ut att vara tilltalande för hela familjen, så det blev samma meny för oss alla tre. Och vilken kväll det blev. Perfektion från början till slut – i allt från service till smaker och upplevelse.

Restaurangen var fullbokad med blandade sällskap. Allt från ett stort familjefirande av en födelsedag till ett livsnjutande äldre par. Borden stod på väl tilltagna coronaavstånd och var uppdukade med vackra vita dukar och klassiskt porslin. Alla gäster serveras samma meny, men det gick att välja enstaka rätter för barn om de inte ville ha hela menyn.

MENY
Bakat ägg från Kackelbo med rökt regnbågsforell, picklade senapsfrön och timjanskum.
Pilgrimsmussla med rostad havre, högrädde, ättiksgurka och gräslöksolja.
Rimmad torskrygg, stuvad vitkål, färskt äpple, löksot och smörsås med dill.
Dovhjort från Bergslagen med rotselleripuré, eldad lök, sås på portvin och madeira, timjanolja.
Havtornssorbet toppat med bubbel.
Smörstekt sockerkaka med kräm av salt karamell, rostat bovete, hallonsorbet.
Kaffe med herrgårdens kaffegodis.

Jag säger bara en sak – det är en tidsfråga innan White Guide upptäcker detta ställe. Allt på menyn – från den första rättens Kackelboägg till den avslutande smörstekta sockerkakan – var en njutning. Rätt syra, rätt sälta, rätt konsistens och rätt uppläggning. 3,5 timmes non-stop-smakunderhållning för hela familjen. Jag blir extra glad över att menyn gick hem för hela vårt sällskap. Ofta innehåller avsmakningsmenyer någon spretig rätt där kocken experimentellt tagit i från tårna, men här kändes alla rätter i rätt ordning och med väl avvägd kryddning och smak. Lite fransk perfektion på svenskt vis. En guldstjärna till kocken och hans team – här vill vi äta middag fler gånger! Säg till när ni har bytt meny, så kommer vi tillbaka!

Wedevågs herrgård
Wedevågs herrgård
Wedevågs herrgård

Frukosten

Betyg: 5 av 5.

En frukost som har vunnit en fransk frukosttävling med en jury bestående av stjärnkockar – kan det vara något? 2018 vann Wedevågs herrgård en prestigefull tävling i Paris med sitt frukostupplägg, och det är inte svårt att förstå varför.

Läs mer

Frukosten serveras med bordsservering vid ”vårt” bord i matsalen, samma bord som vi ätit middag vid kvällen innan. En kavalkad av allt du önskar kommer in i olika serveringar, som kulminerar i ett stort våningsfat med frukt och pålägg. Ägg och bacon tillagas på beställning och varma croissanter glider in från sidan efter en stund. Kaffet kommer in i en stor silverkanna och kaffekopparna är minst lika romantiska och vackra som vårt rum. En frukost som förhöjde vistelsen ännu ett snäpp. Jag hoppas att Wedevågs herrgård aldrig börjar med bufféfrukost, det skulle ta bort en stor del av upplevelsen.

Wedevågs herrgård

Och vad blev det samlade familjebetyget?

Betyg: 5 av 5.

Hittills sommarens bästa hotellupplevelse och ett ställe som vi väldigt gärna besöker igen! Full pott från hela familjen – i allt från den handskrivna välkomstskylten med vårt namn vid ankomst, till den rykande varma croissanten vid frukosten. God sömn, god mat, gott vin och vackra omgivningar – allt man kan önska av en herrgårdsvistelse helt enkelt!

Wedevågs herrgård

Hur hittar jag till Wedevågs herrgård?

Wedevågs herrgård ligger 4 mil norr om Örebro, 2,5 mil öster om den mysiga trästaden Nora.

Wedevågs Herrgård
Hallencreutz väg 1
711 72 Vedevåg

Karta (öppnas i Google maps)

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
1
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (4)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.