Bloggportalen
Nu läser du artikeln
”Mälardalen runt” – Resplaner och tips från vår bilsemester

”Mälardalen runt” – Resplaner och tips från vår bilsemester

  • Har du funderat på att åka på bilsemester i Sverige? Här har du resplaner för en fullständig roadtrip kring Mälaren!
Eva Uskavi

Sommaren 2020 drog vi på bilsemester runt Mälardalen med goda vänner och tre kids i nedre tonåren. En semester som definitivt hade kunnat haft bättre väder och fler bad, men som bjöd på många skratt, mycket historia och gott om trevliga upplevelser!

Vi hade ganska höga krav på god mat, trevligt boende och roliga aktiviteter, så vi såg till att boka hotell och flera restauranger i förväg. Dagsaktiviteterna lämnade vi dock fritt och anordnade istället varje kväll en omröstning på mentimeter.com. Där kunde vi alla rösta på de saker som fanns att se utefter vägen dagen efter och de alternativ som fick mest röster åkte vi sedan till.

Mentimeteromröstning
Röstning för dag 2

Rutten vi valde att åka för vår roadtrip kallade vi för ”Mälaren runt”, men egentligen hade vi kunnat kalla den för ”Mälaren-Hjälmaren-Vättern-runt”, då vi körde lite längre väg söder om Mälaren.

För att göra det enkelt att se var alla våra stopp ligger, har jag skapat en karta på Google maps. Här hittar du inte bara vår resväg, utan även tips på fler sevärdheter i närheten som vi hade som alternativ, men inte hann besöka.

Vill du läsa fler tips kring att bila i Sverige? Kolla in mitt inlägg 10 saker jag förvånas över efter vår svemester.

Dag 1: Stockholm till Västerås

Första dagen på vår bilsemester skulle visa sig vara den enda dagen med temperaturer över 20 grader på hela veckan. Vi passade därför på att vara utomhus så mycket vi bara kunde. Kidsen tyckte utan tvekan att piratgolfen var roligast denna dag och jag måste erkänna att det var otroligt kul!

Sigtuna

Sigtuna

Bilsemesterns första stopp blev i Sigtuna, en av Sveriges äldsta och charmigaste små städer. Hit åker vi ofta för att promenera och fika, både under sommar och vinter.

Om vädret är med er rekommenderar jag en lunch på uteserveringen på Plåt-Pelles Café och en glass på Sigtuna Gelato.

Missa inte: Sankt Olofs kyrkoruin
Karta

Forsby kvarn cafe

Forsby kvarn café

I en 100 år gammal kvarn ligger Forsby kvarn café – ett White Guide-rekommenderat café med prisbelönta citronbullar. Här fikar du gott vid den lilla dammen på dagarna eller käkar surdegspizza på kvällstid. Mysigt ställe som är värd en liten omväg!

Missa inte: Citronbullarna (de var slut när vi var här)
Karta

Piratgolf i Västerås

Piratminigolf – Västerås

Kanske Sveriges roligaste minigolf! Piratminigolf på Hälla golf utanför Västerås är en hit! Slå bollar i skattkistor, ta dig över vattenhindret med dragbåt och se upp för piraten på utedasset. Det finns en enklare väg och en svårare väg för bollen att nå hålet, så hela familjen kan spela och tävla mot varandra.

Karta

Steam hotell

The Steam Hotel – Västerås

The Steam hotel är ett av Sveriges få destinationshotell. Även om du inte är intresserad av vare sig spa eller äventyrsbad, finns gott om aktiviteter här för hela familjen. Vad sägs om ett spelrum med bland annat biljard, shuffle board och gamla arkadspel? Eller en sky bar med utsikt över hela Västerås?

Ett plus för den fräscha frukosten med bordsservering. Mycket trevligare än buffé!

Karta

Skokloster

Bonus: Skokloster slott

Om ni åker tidigt från Stockholm hinner ni även med att stanna vid vackra Skokloster slott. Slottet från 1600-talet har riktigt bra visningar och under slutet av juli brukar det vara medeltidsdagar med riddare och tornerspel.

Karta

Dag 2: Västerås till Skultuna

Beroende på hur mycket aktiviteter som ni vill hitta på i Västerås, kan ni fundera över var ni vill bo över natten. Med tanke på hur bra The Steam Hotel är för tonårskids, skulle jag nog idag boka en natt till i Västerås – även om det var kul att bo på Skultuna Brukshotell också.

Escape room

Escape room Västerås

Escape room är ett spännande nöje för en familj eller kompisgäng, där man på 60 minuter ”låses” in i ett rum och ska lösa gåtor och pussel för att komma ut igen. Då det var en regnig dag i Västerås började vi morgonen med en timmes hjärngympa. Och ja – vi lyckades knäcka Nicola Teslas gåta! :)

Karta

Vallby friluftsmuseum

Vallby friluftsmuseum – Västerås

Vallby friluftsmuseum är ett litet ”Skansen” med gamla byggnader och boskapsdjur i utkanten av Västerås. Under normala tider hittar du här hantverkare, öppna hus och odlingar. Inträdet är gratis, så det är värt ett besök även om vädret är tråkigt.

Karta

Anundshög

Anundshög

Anundshög är ett av Sveriges största fornlämningar och var under vikingatiden en knutpunkt för handeln i hela Mälardalen. Här ligger Sveriges största gravhög och fem imponerande skeppssättningar. Gå på en självguidad visning av området genom att läsa på de informativa skyltarna.

Karta

Skultuna fabriksbutiker

Skultuna bruk grundades år 1607 av kung Karl IX och fortfarande skapas här vackra saker i mässing. I Skultunas fabriksbutiker kan du köpa 2:a sortering på allt från smycken till heminredning till mycket förmånliga priser, fika på den fina Å-caféet eller besöka fabrikens museum.

Karta

Skultuna brukshotell

Skultuna Brukshotell

Skultuna brukshotell är ett historiskt hotell som ligger precis bredvid Skultunas fabriker, med fint läge vid den lilla ån. Hotellet har fina familjerum och en härlig frukost.

OBS: Hotellets restaurang, bar och spa var stängda (pga corona) när vi var här. Kolla upp middagsalternativ innan ni åker hit – det finns inga andra restauranger i byn än pizzerior.

Karta

Dag 3: Skultuna till Vedevåg

Kvällens boende och middag på Wedevågs herrgård var en av bilsemesterns höjdpunkter, så försök att checka in på herrgården i hyfsad tid på eftermiddagen så du kan njuta maximalt.

Stora Sundby Slott

Stora Sundby slott

Stora Sundby slott är ett sagoslott beläget precis vid Hjälmarens strand. Det går tyvärr inte att besöka själva slottet, men det går att besöka slottsparken och slottscaféet.

Karta

Arboga

Arboga

Arboga är en söt liten stad med en välbevarad stadskärna och vackra trähus. Vi käkade lunch här på White Guide-rekommenderade Café Två Skator, tittade in i antikbutiker och strosade längs Arbogaån.

Karta

Nostalgibyn

Nostalgibyn

Kanske en av de knasigaste sevärdheterna vi stannade på under vår bilsemester var Nostalgibyn. Nostaglibyn är ett privatägt museum med originalsaker från 50-talet, komplett med en korvkiosk och bensinmack. Ta en fika och visa kidsen hur saker fungerade förr i tiden. Räkna med cirka 30 min här.

Karta

Wedevågs herrgård

Wedevågs herrgård – Vedevåg

Ett ställe att tillbringa tid på, äta gott och njuta av den fina miljön. På Wedevågs herrgård bodde vi fantastiskt och åt en ännu mer fantastisk avsmakningsmeny.

Läs mer om vår vistelse på herrgården här: Wedevågs herrgård – Ett guldkorn att återvända till

Karta

Dag 4: Vedevåg till Örebro

Efter några dagar i mindre städer och på landsbygden, tyckte kidsen att det var skönt att komma till Örebro och få lite stadskänsla igen – och dricka bubbelte!

Eva Uskavi

Kalkstensbrottet Uskavi

Kalkstensbrottet Uskavi är en turkos badsjö som du når via en liten skogspromenad. Vattnet är kallt och klart och inbjuder till ett dopp. Det finns dock inte mycket plats att sitta ner och sola på, så det blir fort väldigt trångt under fina sommardagar. Den dagen vi besökte platsen var det 15 grader varmt i luften, men ändå fullt med folk.

Karta

Nora

Nora

Nora är en söt liten trästad, känd för sin veteranjärnväg och Noraglass. Vi käkade matiga våfflor med chèvre och rökt lax i trädgården på caféet Selma G och promenerade runt på kullerstensgatorna och tittade på Göthlinska gården.

Karta

bai cha

Bai Cha bubbelte – Örebro

Det är klart att kidsen plötsligt får sug efter bubbelte när vi är så långt från Stockholm som möjligt! Vilken tur att det då visade sig finnas ett riktigt bra bubbelteställe i Örebro då! Bai Cha har alla smaker och pärlor du kan tänka dig. Det är bara att beställa in en svalkande Mango Boba Milk Tea och låtsas att man befinner sig i Hongkong snarare än Örebro.

Karta

Örebro

Örebro

Efter att ha tillbringat de senaste dagarna i svenska småstäder, tyckte kidsen att det var ganska så skönt att komma till Örebro och titta på gatukonst, strosa i affärer, promenera runt Örebro slott och äta sushi.

Karta


(Boende? Vi bodde på Elite Stora Hotellet, men det är tyvärr inte något hotell jag rekommenderar. Rummet var otroligt slitet och såg inte alls ut som på bilderna, frukosten var kaotisk och personalen gjorde inget för att få stopp på en högljudd fest i ett av rummen.)

Dag 5: Örebro till Börstorp

En dag fylld av historia och ett fantastiskt temacafé avslutas med en av bilsemesterns höjdpunkter – en cykeltur längsmed Göta Kanal.

Wadköping

Wadköping – Örebro

Wadköping är ett stadskvarter i Örebro med gamla hus som fraktats hit från hela Örebro. Här finns bland annat en lanthandel, keramikverkstad och en smedja. Köp godis styckvis som man gjorde förr i pappersstrut och strosa runt med en glass i handen.

Karta

Karlsborg

Karlsborgs fästning

Den mäktiga fästningen Karlsborg började byggas på 1800-talet för att kunna vara Sveriges reservhuvudstad om kriget skulle komma. Fästningen tog nästan 90 år att bygga och innanför de tjocka murarna byggdes en fullständig stad med allt från sjukhus till kyrka och bostäder. Ett ställe att promenera omkring i sin egen takt eller gå på guidad tur.

Karta

Läs mer
Lahibiagrottan

La Belle Epoque

La Belle Epoque Café – Karlsborg

Ett otroligt vackert café och en handelsbod som tar dig tillbaka till de vackra miljöerna från 1800-talets slut. Goda kakor, trevlig personal i tidstypiska kläder och fina miljöer – det är värt att stanna till i Karlsborg enbart för att besöka La Belle Epoque Café och sitta i solen under deras vita Baliparasoller och äta en räkmacka.

Karta

Rofylld cykling från Sjötorp

Cykla Göta Kanal – Sjötorp

Kanske bilsemesterns höjdpunkt. Hyr cyklar i Sjötorp och cykla längs Göta Kanal. Jag kan inte lovorda denna upplevelse tillräckligt. Vi fullkomligt älskade det. Platt cykling, fina vyer och trevligt sällskap. Det kan inte ha varit bättre. Om du har 3 timmar eller 6 timmar spelar ingen roll – det är värt att hyra cykel oavsett!

Läs mer om vår cykling i mitt inlägg: Cykla längs Göta kanal – Ett äventyr med mersmak.

Karta

Börstorp slott

Börstorp Slott B&B

Natten tillbringades på Börstorp slott, i ett fantastiskt rosa rum med himmelssäng högst upp i slottet. Börstorp är ett väldigt häftig slott, komplett med gamla rustningar i trapphuset och ett och annat slottspöke. Härlig frukost och fina omgivningar gjorde vistelsen ännu bättre.

Ett plus var gårdshundarna Butler och Svensson som hängde med oss på morgonpromenaden bland korna.

Karta

Dag 6: Börstorp till Vadstena

En regnig och kylig dag gjorde att vi skippade att vandra i Tiveden och åkte tidigare till Vadstena istället. Det är bra med backup-planer när det svenska vädret är ombytligt!

Djäknesundet

Djäknesundet

Strax norr om Karlsborg ligger en badplats som är känd för sina klippbad och sitt turkosa vatten – Djäknesundet. Väldigt populärt under soliga och varma sommardagar, men lite mindre populärt när vi besökte platsen en regnig och kall juliförmiddag.

Parkeringen är väldigt liten, så om du vill bada behöver du vara ute i väldigt god tid.

Karta

Vadstena

Vadstena

Vadstena är en av mina favoritstäder i Sverige. Så liten, så välskött och med både ett pampigt slott och ett riktigt bra klosterhotell. I denna lilla stad finns så mycket historia att du lätt kan tillbringa en hel dag här.

Missa inte att besöka Vadstena slott, Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Karta

Vadstena klosterhotell

Vadstena klosterhotell

Vadstena klosterhotell är ett ställe som vi bott på flera gånger och som vi med största sannolikhet kommer att åka tillbaka till fler gånger. Historiska lokaler, fina rum och en restaurang med hög klass gör klosterhotellet till ett perfekt weekendresmål året om.

Karta

Dag 7: Vadstena till Stockholm

Sista dagen på bilsemestern och en hel del bilkörning tillbaka till Stockholm! Besöket vid Tåkern och en glass i solen vid Bergs slussar var en ståndsmässig avslutning på en härlig vecka fylld med historia, natur, god mat och sköna hotell.

Träspångar vid Tåkern

Tåkern

Tåkern är en av norra Europas främsta fågelsjöar och under vår och höst fullkomligt kokar sjön av flyttfåglar. Även om vi besökte Tåkern under juli månad, var det fullt med både svanar, änder och rovfåglar i sjön. Besök snygga naturrum och lär dig mer om fåglar eller promenera längs träbryggorna.

Läs mer om vårt besök i Tåkern här: Tåkern – Inte bara för fågelskådare

Karta

Cloettabutiken

Cloettabutiken – Ljungsbro

Är du en gottegris? Då är ett besök i Cloettas fabriksbutik ett måste! Här hittar du alla dina favoriter, men även lite mer ovanliga specialsmaker och 2:a sortiment. Priserna är ofta ungefär samma som i vanliga butiker, men du kan göra fynd.

Karta

Bergs slussar

Bergs slussar

Ingenjör som jag är, kan jag inte låta bli att imponeras av Göta Kanal och dess slussar vid Bergs slussar. Carl Johans slusstrappa med 7 slussar är ett folknöje och folk sitter överallt på sina brassestolar och solar och tittar på slussningarna. Köp en monsterstor lakritsbåtglass i kiosken överst i slusstrappan och skåda folkfesten.

Karta

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (2)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.