Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Höstlov på Österlen – Skåne

Höstlov på Österlen – Skåne

  • En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!

Vi hade inte tänkt att göra något alls på höstlovet i år. När alla coronakurvor fortsatte att peka i fel riktning och land efter land i Europa visade nya dagsrekord, fanns det ingen önskan i mig att resa utomlands på höstlovet. Jag var varken sugen på att fastna i nya undantagstillstånd eller att inte komma hem när gränser återigen stänger och flyg ställs in. Men kanske skulle vi kunna åka till någonstans i Sverige? Kanske till Österlen? Här i Sveriges vackraste hörn håller sommaren alltid i greppet lite längre och hösten är som vackrast i oktober. Med lite googlande hittade vi dessutom ett ledigt hus för uthyrning mitt på Österlen, mitt i ingenstans. Bland stora åkrar av sockerbetor, på säkert coronaavstånd till allt. En plats där himlen inte störs av ljus från stora städer och där rådjuren ropar över fälten. Så vi bokade i sista sekunden och fick en riktigt härlig höstlovsvecka!

Hur var det att resa i Skåne under hösten 2020?

Oftast brukar hösten vara den härligaste tiden på året att åka till Österlen. De stora horderna med sommarturister syns inte någonstans och temperaturerna är fortfarande sköna. I år var det dock lite mer stängt än vanligt och mycket var inställt och stängt på grund av corona. Vi hängde mest ute i naturen och var inte så berörda, men det var lite tråkigt att många av våra favoritrestauranger (som brukar var öppna) var stängda och den stora äppelmarknaden i Kivik var inställd och ingen stor äppeltavla visades i hamnen.

Hur var det då att resa med hund?

Detta var vår andra resa med vår kära lilla mops Lilibet, numera 4 månader gammal. Lilibet älskar att åka bil, sova i vårt knä när vi fikar och att springa i skogen. Så hon hade minst ut sagt ett superhärligt höstlov! Under sommarmånaderna är hundar förbjudna på stränderna vid Stenshuvud, men under hösten är det fritt fram att ta en strandpromenad med vovven. Lilibet älskade de fina stränderna och smakade rejält på den finkorniga sanden och doppade tassarna i havet. Hon var inte förtjust i de starka vindarna vid Ales stenar dock, då frös hon så mycket att fleecetröjan fick åka på!

Hur funkade det att fika och käka lunch med hund? Alla ställen med uteservering är ju för det mesta hundvänliga, men vi hittade faktiskt flera hundvänliga caféer och restauranger där hundar är välkomna inomhus. Vi åt på tre extra hundvänliga ställen, som dessutom har fantastisk mat! Buhres på Kivik, Svabesholms kungsgårds café och Kin bröd och fik i Simrishamn. Lägg dessa på minnet – oavsett om du har hund eller inte!

Stranden vid Stenshuvud

Hur var det att hyra hus på Österlen?

Vi hyrde för första gången ett privatägt hus via Novasol och det fungerade riktigt bra! Det var lite frågetecken kring var nyckeln till huset skulle hämtas och hur vi skulle betala städningen, men Novasolkontoret i Ystad hjälpte till med allt. Huset var skinande rent när vi kom och ingenting saknades. Vi kommer definitivt att hyra hus av Novasol fler gånger!

En riktig Skånedröm

Vad hann vi med på vår höstlovsvecka?

Massor! Förutom att fylla själen med energi från den vackra naturen, fyllde vi även bilen med delikatesser! Vi hann med en heldag i Söderåsens nationalpark (se bilden nedan – ren höstmagi!), besök på Kiviks musteri, lunch på Buhres på Kivik, promenad vid Knäbäckshusen, julpyntshopping på Karl Fredrik på Eklaholm, vandring i Stenshuvud nationalpark, middagsshopping på Ingelsta kalkon, kryddshopping på Österlen kryddor, rapsoljeshopping på Gunnarshögs gård, godisshopping på Österlenchoklad och Cake Cowboy, lunch på Svabesholms kungsgård, promenad i de små gränderna i Simrishamn, mustshopping på Tosterups slott, strandpromenad på Sandhammaren, blåsig vandring till Ales stenar och en kort promenad vid södra Brösarps backar. Som sagt – mycket mat och mycket mys! Mer info kommer! :)

Läs mer
Inte det bästa vädret i Orsa Grönklitt

Söderåsens nationalpark i höstskrud

Hur var det då med det magiska ljuset på Österlen?

Jag brukar alltid prata om ljuset på Österlen. Det är något speciellt när dagens sista strålar smeker Österlens gröna ängar och kyrktak. I år fick vi kanske se något av det mest trolska sken vi någonsin sett. Precis när vi skulle hoppa in i bilen efter en promenad vid Knäbäckshusen, öppnade sig himlen i ett rejält skyfall. Glada över att hunnit in i bilen utan att ha blivit alltför blöta, hinner vi köra en liten bit innan solens sista rosa strålar plötsligt tittar fram över Rörums kyrka mitt i skyfallet. Vi tvärstannar bilen och hoppar ut. Regnet smattrar mot min kamera och objektivet blir alldeles blött – men vilket ljus! Jag gillar inte att skriva att något är magiskt, men det här var ta mig sjutton MAGISKT!

Rörums kyrka utan filter!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.