Skanör – Sveriges svar på Florida – Skåne

Trots att vi rätt så ofta åker till Skåne, hade jag aldrig tidigare varit i Skanör förrän nu i helgen. Norrlänning som jag är, tycker jag att en halvtimme med bil är nästgårds. För min skånske man är en halvtimme med bil nästan halvvägs ut ut Skåne. Så långt åker man inte så ofta, definitivt inte för en glasspaus. Men livet kräver ibland en paus från vardagen, ett avbrott från tankarna. Så en glass i Skanör var precis det vi behövde.

Skanör och Falsterbo är främst känt för Falsterbo Horse Show som varje år i juli drar tusentals besökare från hela världen. Hästhoppningen här bjuder på uppvisningar i världsklass och hela karusellen kring eventet är extremt populärt. Men Skanör och Falsterbo är inte bara hästar, utan här i krokarna finns faktiskt hela tio naturreservat, en handfull golfbanor och 4 mil stränder. Och vilka stränder!! Det här är stränder som får Florida att vrida sig i avund. Långa, långgrunda, rena och finkorniga stränder med kritvit sand och turkost vatten.

Vi tog sikte på en glass nere i Skanörs charmiga småbåtshamn. Trots att det fortfarande bara är juni, var parkeringarna fulla och masterna guppade i takt bland den stora mängden båtar som lagt till för dagen. Troligtvis har de senaste veckornas oväntat höga sommartemperaturer bidragit till denna sommarkänsla, trots frånvaron av semester. Väldigt solbrända och lätt rödbrända kroppar vandrade upp och ner mellan glasskiosken, kaffevagnen och stranden. Allt känns väldigt mycket som en charterort vid Medelhavet.

Skanörs och Falsterbos allra charmigaste sevärdhet är de nästan 1000 badhytterna som kantar de fina stränderna. Målade i färger från hela färgpaletten, står de på rad och ramar in sanddynerna. Många har bara badhytten som en förvaring och ombyteshytt, men det finns flertalet hyttägare som byggt om sina badhytter till riktiga små stugor med gasolkök och sittutrymmen. Det sägs att det till och med finns badhytter med bastu, men någon sådan såg jag inte. Men det låter verkligen som den ultimata badhytten att kunna bada i det (oftast) kyliga havet och sedan värma sig i en bastu bara ett stenkast bort.

Nere i småbåtshamnen sprider sig den somriga lukten av rökt fisk från Skanörs Fiskrögeri. Här har man sålt fisk så länge som man kan minnas. Lite närmare stranden ligger det lite mer flådiga restaurangen och strandklubben Badhytten med sina plastpalmer, sommarmusik och sittsäckar i sanden. Här dricks det rosé i solen och plötsligt känns det snarare som om jag befinner mig på Franska Rivieran än i Florida.

Vi hade inte med oss några badkläder, men den långgrunda stranden bjöd in, så vi vågade dra upp byxbenen och vada ut och känna lite på vattnet. Enligt dottern var det helt klart badbart. I juni. Det är inte konstigt att stranden är fullpackad med barnfamiljer utrustade med solhattar och spadar. Här i det ljumma, långgrunda vattnet är det perfekt att bygga sandslott i strandkanten.

Vi åt upp vår glass och njöt lite i solen innan vi begav oss hem mot Malmö. Vilken lyx att det finns så här underbara stränder i Sverige! Varför har jag inte vetat om denna pärla tidigare? Jo, just ja. Den svenska sommaren brukar ju inte riktigt vara så här fantastisk, så jag har nog inte så ofta funderat på att åka till stranden. Den lilla detaljen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Stenshuvud nationalpark – Där vågorna möter Österlen – Skåne

Stenshuvud nationalpark är mest känd för sin vita sandstrand, men nationalparken har mer att erbjuda. Vandra till utsiktsplatser eller promenera barfota i den mjuka sanden. Eller bara njut av havet och ljuset.

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Sevärdheter på Österlen – 14 härliga tips och favoriter – Skåne

Österlen må vara en liten liten del av sydöstra Skåne, men där finns gott om sevärdheter! Allt från historiska borgar till nationalparker och tropiskt vita stränder - här finns gott om saker att se och göra för hela familjen. Här kommer mina 15 favoriter!

Sandhamn – dagsutflykt till stränder och klippor – Stockholm

Idag åkte vi m/s Tärnan ut till Sandhamn för en fantastisk dag bland Sandöns klippor och sandstränder. Sommarvärme, sol och nästan inga turister - skärgården från sin allra bästa sida helt enkelt!

Upplev Kullaberg – 9 spännande aktiviteter för hela familjen – Skåne

Vilda och vackra Kullaberg i nordvästra Skåne är ett paradis för natur- och djurupplevelser. Här är mina nio bästa tips på aktiviteter för hela familjen!

10 saker jag förvånas över efter vår svemester

Jag har inte varit på en Sverigesemester sedan jag var barn. Så hur var det då egentligen att tillbringa semestern i Sverige under covid? Här är 10 saker som jag förvånades över!

Ännu mer reseinspiration

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.