Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Skanör – Sveriges svar på Florida – Skåne

Skanör – Sveriges svar på Florida – Skåne

  • Skanör - dessa vita, långgrunda stränder med de små pastellfärgade badhytterna! Det är nästan som en strand i Florida, komplett med livräddarhus!
Skanör

Trots att vi rätt så ofta åker till Skåne, hade jag aldrig tidigare varit i Skanör förrän nu i helgen. Norrlänning som jag är, tycker jag att en halvtimme med bil är nästgårds. För min skånske man är en halvtimme med bil nästan halvvägs ut ut Skåne. Så långt åker man inte så ofta, definitivt inte för en glasspaus. Men livet kräver ibland en paus från vardagen, ett avbrott från tankarna. Så en glass i Skanör var precis det vi behövde.

Skanör och Falsterbo är främst känt för Falsterbo Horse Show som varje år i juli drar tusentals besökare från hela världen. Hästhoppningen här bjuder på uppvisningar i världsklass och hela karusellen kring eventet är extremt populärt. Men Skanör och Falsterbo är inte bara hästar, utan här i krokarna finns faktiskt hela tio naturreservat, en handfull golfbanor och 4 mil stränder. Och vilka stränder!! Det här är stränder som får Florida att vrida sig i avund. Långa, långgrunda, rena och finkorniga stränder med kritvit sand och turkost vatten.

Vi tog sikte på en glass nere i Skanörs charmiga småbåtshamn. Trots att det fortfarande bara är juni, var parkeringarna fulla och masterna guppade i takt bland den stora mängden båtar som lagt till för dagen. Troligtvis har de senaste veckornas oväntat höga sommartemperaturer bidragit till denna sommarkänsla, trots frånvaron av semester. Väldigt solbrända och lätt rödbrända kroppar vandrade upp och ner mellan glasskiosken, kaffevagnen och stranden. Allt känns väldigt mycket som en charterort vid Medelhavet.

Skanörs och Falsterbos allra charmigaste sevärdhet är de nästan 1000 badhytterna som kantar de fina stränderna. Målade i färger från hela färgpaletten, står de på rad och ramar in sanddynerna. Många har bara badhytten som en förvaring och ombyteshytt, men det finns flertalet hyttägare som byggt om sina badhytter till riktiga små stugor med gasolkök och sittutrymmen. Det sägs att det till och med finns badhytter med bastu, men någon sådan såg jag inte. Men det låter verkligen som den ultimata badhytten att kunna bada i det (oftast) kyliga havet och sedan värma sig i en bastu bara ett stenkast bort.

Nere i småbåtshamnen sprider sig den somriga lukten av rökt fisk från Skanörs Fiskrögeri. Här har man sålt fisk så länge som man kan minnas. Lite närmare stranden ligger det lite mer flådiga restaurangen och strandklubben Badhytten med sina plastpalmer, sommarmusik och sittsäckar i sanden. Här dricks det rosé i solen och plötsligt känns det snarare som om jag befinner mig på Franska Rivieran än i Florida.

Läs mer
Yasuragi Kids

Vi hade inte med oss några badkläder, men den långgrunda stranden bjöd in, så vi vågade dra upp byxbenen och vada ut och känna lite på vattnet. Enligt dottern var det helt klart badbart. I juni. Det är inte konstigt att stranden är fullpackad med barnfamiljer utrustade med solhattar och spadar. Här i det ljumma, långgrunda vattnet är det perfekt att bygga sandslott i strandkanten.

Vi åt upp vår glass och njöt lite i solen innan vi begav oss hem mot Malmö. Vilken lyx att det finns så här underbara stränder i Sverige! Varför har jag inte vetat om denna pärla tidigare? Jo, just ja. Den svenska sommaren brukar ju inte riktigt vara så här fantastisk, så jag har nog inte så ofta funderat på att åka till stranden. Den lilla detaljen.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.