Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping – Södermanland

Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping – Södermanland

  • Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping är fullt av upplevelser - allt från slott till nationalpark

Det är egentligen helt otroligt vilket vackert land vi bor i! Det är lätt att glömma bort att turista i sina egna hemtrakter, så vi försöker verkligen anstränga oss för att inte gå miste om våra lokala små underverk. För visst hade det känts lite fel om dottern har varit på andra sidan jordklotet, men inte besökt våra egna nationalparker kring Stockholm? Jag tänkte därför börja en liten serie med dagsutflykter från Stockholm, med några av våra favoriter – slott, naturupplevelser, caféer och städer. Hoppas ni kommer att gilla dem!

I helgen åkte vi en av våra favoriter – den så kallade Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping – en sträcka vi ofta åker på väg till Stendörrens nationalpark. Utflyktsvägen följer länsväg 525 från Södertälje, byter till länsväg 2018 mellan Vagnhärad och Trosa, för att den sista sträckan från Trosa över gå till länsväg 2019. Den totala sträckan är cirka 10 mil, men tar mer än en hel dag att åka om man ska hinna stanna på våra favoriter nedan.

Stopp 1: Tullgarns slott

Vårt första stopp blir på ett av de mest populära kungliga slotten. Tullgarns slott ligger vackert vid Östersjöns kant och är ett stillsamt och rofyllt slott som ofta använts av kungafamiljen. På slutet av 1800-talet tillbringade Kung Gustaf V och Drottning Victoria sommarmånaderna här och nuförtiden ser slottet en och annan fest med våra prinsar och prinsessor. Ta en guidad tur (under sommaren) eller slå dig ner och ta dagens första kopp av utflyktskaffe. Drottning Victorias stall serverar fika för den som önskar något litet och Tullgarns värdshus serverar måltider för den som önskar lite större rätter.

Tullgarns slott

Stopp 2: Trosa

Sommarstaden Trosas små gator är fyllda av stockrosor, kanaler och snickarglädje. I en av Sveriges allra äldsta städer kan det kännas som att tiden stått stilla, men trots sin ålder är småstaden ett riktigt litet charmtroll. För er som gillar mysiga hotell, kan det vara värt att stanna en natt på Bomans hotell. Annars har Fina Fisken sköna luncher i solen på uteserveringen.

Trosa

Stopp 3: Nynäs slott

Nynäs är inte något kungligt slott, utan snarare ett gods med anor från 1300-talet. Det som är spännande med Nynäs är hur välbevarat slottet är inuti. Här kan du gå på visning i ett välbergat herrskapshem och få se hur man levde som adel i Sverige för några hundra år sedan. Ett svenskt Downton Abbey helt enkelt, med massor av sammet och vackra ting. Slottet ligger i Nynäs naturreservat, så här kan du välja mellan att vandra någon av de fina lederna eller fika på caféet i orangeriet. Kolla även om det är några aktuella utställningar i slottets bottenvåning, utställningarna brukar vara i samarbete med Sörmlands museum.

Nynäs slott

Stopp 4: Stendörren Nationalpark

En av Stockholms närmsta nationalparker bjuder på vacker skärgårdsnatur med mjuka klippor, hängbroar och salta vindar. Här i Stendörren kommer du ut i skärgården utan att behöva båt och det är lätt att hitta en egen vik med en alldeles egen klippa att ha picknick på. Det finns flertalet eldstäder för dig som vill grilla korv och i Naturum brukar det finnas intressanta utställningar om områdets flora och fauna. Missa inte tipsrundan som startar vid Naturums parkering – det finns en tipsrunda för vuxna och en för barn, så hela familjen kan tävla i sina kunskaper om områdets natur. Ett favoritutflyktsmål för hela vår familj!

Läs mer

Stendörren

Stopp 5: Svärdsklova restaurang

Ett riktigt härligt stopp för lunch eller middag är Svärdsklova restaurang. Enbart öppet under sommarhalvåret, med en fantastisk utsikt över hav och klippor, serveras här vällagad mat i solen på den stora uteserveringen. Det finns även fina bord inomhus, men hit åker man helst när solen gassar. Vi besökte stället för första gången i år och tog en riktigt bra skaldjurshink med havskräftor, musslor och rökta räkor. Finns det en bättre sommarlunch? En lunch som kanske till och med föll vår kronprinsessa i smaken :)

Svärdsklova

Stopp 6: Nyköping

Vi har nu nått vår slutstation för dagens dagsutflykt. Förhoppningsvis har ni fått i er både en god kaffe, några kilometer vandring i naturen och en fantastisk lunch/middag. Orkar ni lite mer historia bjuder borgen Nyköpingshus på medeltidshistoria och berättar den otäcka historien om de fängslade hertigarna Valdemar och Erik och Nyköpings gästabud. Annars är det bara att rulla ut på E4:an och sätta full fart hemåt efter en grymt bra dagsutflykt!

Nyköping
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
    • Vi upptäckte Svärdsklova av en slump, när dottern skulle på kalas i närheten. Hann inte med ett besök i sommar, men hoppas att vi kanske hinner med ett i höst innan de stänger!

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.