Prästens badkar – Sandvulkanen på Österlen – Skåne

Vik är ett av Österlens äldsta fiskelägen och här står de små välputsade husen tätt. Hela byn är en riktig Österlendröm och väl värd ett besök i sig själv. Men idag stannar vi inte till i byn alls. Vi följer istället skyltningen mot Prästens badkar, Österlens unika sandvulkan.

För att komma till Prästens badkar passerar du igenom centrum av Vik, på en smal liten byaväg som stryker sig som en skygg katt utefter de vita husknutarna. Att besöka Vik en vardag i april (som vi gjorde) är inte något problem med en stor bil, jag undrar dock hur det ser ut här under sommarmånaderna?

Vandring till Prästens badkar

Vi parkerar vid den lilla parkeringen i slutet av vägen. Här ryms inte många bilar. Kanske är inte Prästens badkar den hetaste sevärdheten på Österlen, men den har legat på min to-do-list i flera år. Äntligen ska jag få se den. Vulkanen. Jag hade kanske inte väntat mig ett Vesuvio eller ett Mount Saint Helens. Jag hade kanske dock trott att vi åtminstone skulle hitta den utan alltför stora ansträngningar. Men tji fick jag.

Ensamt träd vid havet vid Prästens badkar
Fiskare utanför Vik

Vi traskar söderut på klipporna. En man står och fångar havsöring. Han verkar inte stå vid någon sandvulkan. På avstånd ser vi Stenshuvuds klippor med sina lysande stränder som sticker ut som vita tubsockar under grönskan. Men någon vulkan ser vi inte i sikte.

Det är ena konstiga klippor vi går på. Ibland ser de nästan ut som stora koraller i klara, gulgröna nyanser. Knotiga, knottriga, räfflade och halvt omöjliga att gå på för vår lilla hund. Men fyrbentingen kämpar på. Det är kul att gå på vulkanjakt.

Mossbeklädda klippor
Sandstrand på Österlen

Hur svårt ska det vara att hitta en vulkan?

Till slut kommer vi fram till en strand. Vi har definitivt gått för långt. Vi går upp mot Skåneleden som passerar här ovanför och pratar med ett gäng vandrande kvinnor som passerar förbi. Ingen vet vad jag pratar om eller var badkaret ligger. Tittar lite på Google maps, men just Prästens badkar är definitivt inte utsatt på rätt plats.

Vi går tillbaka mot parkeringen, men denna gång precis i vattenbrynet. Och plötsligt så ser vi den. Rosenstenen. Vulkanen. Prästens badkar. Eller är det inte badkaret? Det är lite oklart. Stenen ligger i alla fall som om den inte gjort något annat de senaste 500 miljoner åren. Som ett stort öga. Eller kanske snarare som en skamfilad ros med skadade rosenblad?

Prästens badkar

Vulkanen som inte är en vulkan

Prästens badkar är en av ett hundratal sandvulkaner som antas finnas utefter Österlens kust, men det här är det enda stället där du kan se en vulkan. Egentligen är det faktiskt inte en riktig vulkan om vi ska vara petnoga. Det här vulkanen är inte skapad av lava. En sandvulkan skapas när vatten under stort tryck trycks upp genom en sandbädd. Oftast sker detta vid jordbävningar, vilket gör att detta fenomen är vanligare i andra delar av världen än i Sverige. Sanden som sprutar ut bildar en kon, som genom åren sedan har eroderat och fallit sönder. Idag är resterna av sandvulkanen mer som vanlig sten och det går utmärkt att gå både nära och på ”badkaret”.

Legenden säger att en storväxt präst en gång för länge sedan använt denna plats som sitt badkar, men hur mycket jag än vill tro på den historien så känns den lite långsökt. ”Badkaret” i mitten av sandvulkanen är varken stort eller speciellt inbjudande. Det måste ju dessutom ha varit så mycket enklare att bara hoppa i havet? Är inte havet ett enda stort badkar, så säg?

På vägen tillbaka till parkeringen möter vi fler personer som ser ut att leta efter något. Det kanske vore dags att det placeras ut en skylt från parkeringen?

Klippor och klart hav vid Vik

Hur hittar jag till Prästens badkar?

Prästens badkar ligger på klipporna strax söder om byn Vik på Österlen. Följ skyltarna genom byn, så kommer du till en liten parkering. Från parkeringen är det bara några hundra meter att gå till Prästens badkar. Gå längst ut mot havet på klipporna och följ klipporna söderut så kommer du att hitta platsen betydligt snabbare än vi gjorde.

Karta till parkeringen (Google maps)

Ett tips: Lämna flip-flopsen hemma. Skor med en bra sula är att rekommendera på de skrynkliga klipporna.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Prästens badkar
Klippor vid havet på Österlen
Stentorn på Skånestrand
Havet vid Prästens badkar
Klippor vid Vik på Österlen
Prästens badkar

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Bjärehalvön – 6 smakrika tips bland caféer, vingårdar och gårdsbutiker – Skåne

Bjärehalvön är så mycket mer än Båstad, tennis och fina golfbanor. Här tipsar jag om sex av mina mest smakrika favoriter i Skånes nordvästligaste hörn - från caféer till gårdsbutiker och en unik vingård.

Mysiga caféer utanför Stockholm – 9 favoriter för en fika (2023)

Det finns många mysiga caféer att besöka på en dagsutflykt från Stockholm, här är några av mina favoriter som vi gärna återkommer till.

Orsa Grönklitt – Skidåkning för en weekend – Dalarna

I helgen var vi i Orsa Grönklitt och åkte slalom. Vad tyckte vi om backarna, maten och servicen? Här kommer vår familjerecension!

Besöka Nimis på Kullaberg – Platsen som inte finns på kartan – Skåne

Nimis på Kullaberg är något så konstigt som ett kontroversiellt svartbygge, ett konstverk i ett naturreservat och en livsfarlig klätterställning - allt på en gång. Besök på egen risk med bra skor och en stor nypa försiktighet, men var beredd på att bli överraskad och hänförd!

Bosjökloster – En fotoberättelse bland rosor, torn och gamla ekar – Skåne

Skåne har många vackra slott och herresäten, men i somras besökte jag sagoslottet Bosjökloster för första gången. Eller som jag egentligen borde kalla det - ett sagokloster.

Sevärdheter i Åhus – Mina 10 favoriter – Skåne

Åhus är fyllt av sevärdheter, historia, naturupplevelser och härliga matställen. Häng med till mina tio favoriter!

Ännu mer reseinspiration

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.