Dags för Aptitrundan igen – Spring edition – Södermanland

Varje höst brukar vi åka runt på Aptitrundan och besöka de härliga gårdar i Södermanland som för denna helg öppnar upp för gårdsförsäljning. Här handlar du direkt från producenterna, eko, reko och närodlat. Bättre mat med högre kvalitet är svårt att finna! I år kördes aptitrundan (för första gången?) även en vårhelg, vilket vi inte kunde missa. Det blev en heldag på landet med sex mysiga stopp.

Bärstabäret
Bärstabäret

Rabarberplockning på Bärstabäret

Vårt första stopp blev på Bärstabäret för att plocka rabarber. Jordgubbsfälten stod i full blom och majsfälten hade precis börjat grönska. Barnen fick lära sig hur man plockar rabarber på bästa sätt och vi köpte lite härlig honung som producerats på gården. Hit kommer vi att åka tillbaka både för jordgubbar och majs. Ett tips: Kolla på deras Facebook – med lite tur så är de första jordgubbarna klara för plockning kring den 10:e juni.

Bärstabäret
Bärsta Kronogård 3
611 97 Stigtomta
Karta

Bärstabäret

Lunch på Café Munterhuset

Av en slump så hittade vi café Munterhuset när vi passerade Vrena. Här vid Hallbosjön serveras ett stort urval av bakverk och smörgåsar i ett mysigt litet hus precis vid vattnet. Vid fint väder kan du sitta utomhus och titta på den fina ångslupen Munter som lägger till vid bryggan bredvid. Ett café som vi kommer att besöka igen!

Caféet har bara öppet under sommarmånaderna. Vill du åka ångbåten behöver du förboka.

Café Munterhuset
Strandvägen 1
611 73 Vrena
Karta

Café Muntherhuset
Café Muntherhuset
Café Muntherhuset

Vrena Grönt

Vårt tredje stopp blev vid Vrena Grönt, en stor handelsträdgård med massor av spännande växter och blommor. Jag kom härifrån denna gång med en tomatsalsa med jalapeno, små champinjoner från deras egen odling, små gurkor och en krukväxt (elefantöra). Om du är ute efter pelargoner, så har jag nog aldrig sett så många färger i hela mitt liv. Nästan lika färgsprakande som tulpanodlingarna i Holland!

Vrena Grönt
611 98 Vrena
Karta

Vrena grönt
Vrena Grönt

Vilt i Vrena

Alldeles bredvid Vrena Grönt ligger Vilt i Vrena, en gårdsbutik som säljer finstyckat viltkött från Sörmland. Då det var aptitrundan fanns även möjlighet att köpa nygrillade viltburgare med tillbehör.

Kön var lång när vi kom hit, många köpte på sig stora lådor fyllda med viltkött. Vi köpte med oss älgfärs, vildsvinskassler och viltburgare. Bra saker att fylla frysen med och att lägga på grillen i sommar. Jag kanske ska lägga till att vi alltid åker på Aptitrundan med en kylbox, så vi kan få hem alla godbitar utan att tinar och blir varma.

Vilt i Vrena
Lilla Stentorp 1
611 98 Vrena
Karta

Vrena vilt
Vilt i Vrena

Fika på Ändebols gård

Ändebols gård är ett litet ekologiskt lantbruk med får och kor och odling av grönsaker. Här finns ett riktigt bra café med grymt goda bakverk och här bakas även eget surdegsbröd. Att sitta här ute bland humlen och äta rabarberkaka är inte alls dumt!

I gårdsbutiken handlade vi en hel del godsaker denna helg – Camembert från Jürss mejeri, mjölk och yoghurt från Annas kök, flädermarmelad, ägg, Ändebols egna tomater och vetemjöl från Warbro kvarn. Här finns även en stor mängd andra fina produkter – mattor, korgar, tvålar och fårskinn.

Ändebols gård
640 33 Bettna
Karta

Ändebols gård
Ändebols gård
Ändebols gård

Klappa lamm på Ösvreta gård

Vårt sista stopp för dagen blev vid Ösvreta gård och Annas kök. Här möts man av ett supermysigt ekologiskt familjejordbruk med kor och får och en välsorterad gårdsbutik. Här i minimejeriet produceras ljuvligt god mjölk, yoghurt, glass och ostkaka. Vi hade redan handlat mjölk och yoghurt från Annas kök på Ändebols gård (då vi inte visste att vi skulle åka hit), men här i gårdsbutiken hittade vi även lammfärs, eldost (en svensk ”halloumi”) och ryggbiff från deras egen gård. Vi hittade även nyslungad honung, vilket annars är rätt så svårt att få tag i.

Kidsen tyckte att det var helt underbart att möta alla djuren på gården. Här bredvid gårdsbutiken fanns två tackor med sina två små lamm, tre grisar, en stor mängd hönor som sprang fritt och flertalet kaniner. Ett ställe som vi kommer att åka tillbaka till! Tack Anna för besöket! :)

Ösvreta gård
Ösvreta 1
611 92 Nyköping
Karta

Ösvreta gård
Ösvreta gård
Ösvreta gård
Ösvreta gård

Hur hittar jag till alla dessa härliga gårdar?

Aptitrundan är en gång på våren och en gång på hösten, där den stora rundan är i mitten av september. Läs mer om datum och deltagare på Aptitrundans egen sida. I år (2019) är Aptitrundan helgen 14-15 september.

Det blev en hel del mobilbilder tagna under dagen, så här kommer ännu mer Sörmlandsidyll!

Ändebols gård
Ändebols gård
Ösvreta gård
Ösvreta gård
Ändebols gård
Ändebols gård
Bärstabäret
Bärstabäret
Café Muntherhuset
Café Muntherhuset
Ösvreta gård
Ösvreta gård
Café Muntherhuset
Café Muntherhuset
Ändebols gård
Ändebols gård
Aptitrundan 2019
Aptitrundan 2019
Café Muntherhuset
Café Muntherhuset
Ändebols gård
Ändebols gård
Café Muntherhuset
Café Muntherhuset
Ändebols gård
Ändebols gård
Ändebols gård
Ändebols gård
Ändebols gård
Ändebols gård
Vrena vilt
Vrena vilt
Bärstabäret
Bärstabäret

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Äta och fika kring Kristianstad – Mina 5 favoriter (2022) – Skåne

I Skånes nordöstra hörn vid Kristianstad fullkomligt bubblar det av smakupplevelser! Här kommer fem heta tips på allt från en fantastisk middag till ett överflöd av choklad!

Sandhamn – dagsutflykt till stränder och klippor – Stockholm

Idag åkte vi m/s Tärnan ut till Sandhamn för en fantastisk dag bland Sandöns klippor och sandstränder. Sommarvärme, sol och nästan inga turister - skärgården från sin allra bästa sida helt enkelt!

Sevärdheter i Åhus – Mina 10 favoriter – Skåne

Åhus är fyllt av sevärdheter, historia, naturupplevelser och härliga matställen. Häng med till mina tio favoriter!

Björnö naturreservat – Vandring bland klipporna på Ingarö – Stockholm

En sommardag i juni besökte vi naturreservatet Björnö på Ingarö och vandrade bland vackra skärgårdsvyer, klippor och röda små torp.

Weekend i Kristianstad – Skåne

I helgen har jag varit på pressresa med Kristianstads kommun och fått upptäcka flera av kommunens guldkorn.

Waldemarsudde, en oväntad kram och några vilsna franska turister – Stockholm

En lördagspromenad vid Waldemarsudde, en oväntad kram och några vilsna franska turister.

Ännu mer reseinspiration

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.