Bloggportalen
Meny
Skåne / Sverige

9 härliga naturupplevelser kring Kristianstad – Skåne

Besöken i Kristianstad gjordes delvis i samband med pressresor med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

I området kring Kristianstad i nordöstra Skåne hittar du djupa bokskogar, mängder av trolska sjöar, en vild havskust, vidsträckta våtmarker och massor av populära områden för flyttfåglar. Helt enkelt väldigt mycket naturupplevelser på en liten yta! Om du gillar att vandra, bada eller bara ta en enkel söndagspromenad vid vatten så finns det gott om alternativ. Här är mina nio favoriter – från ramslöksparadis till vattenfall!

1. Åbjär naturreservat

Åbjär naturreservat

Det porlar och brusar kring de mossklädda stenarna utefter Mjöån i Åbjär naturreservat. Luften är så fuktig att det känns som att det regnar, även om det inte gör det. Eller gör det det? Det är svårt att veta helt säkert här under det tjocka lövtäcket. Hela landskapet i Åbjär är grönskande grönt, även om marken främst är täckt av mossa.

Åbjärs naturreservat skapades 2012 och täcker 93 hektar av vattendrag och lövskog. Ta trapporna ner i ravinen och vandra över broar och stockar utefter det långsamma vattenfallet. Det finns en lagom lång vandringsslinga runt ån som passar för hela familjen.

Hitta hit
Parkeringsplats finns 2 km söder om Östra Sönnarslöv vid Huarödsvägen. Här finns även en infoskylt som är bra att ta en bild på innan du beger dig ner i ravinen.
Karta

Läs mer
Informationsblad med karta från Länsstyrelsen

Åbjär naturreservat
Åbjär naturreservat
Åbjär naturreservat

2. Åhus stränder

Åhus stränder

Från Åhus ner till Kivik kantas Hanöbukten av några av Sveriges absolut bästa stränder. Vita, finkorniga och mjuka att gå barfota i – det här är precis så som man vill att en strand ska vara. Under sommarmånaderna kan de mest populära stränderna ha en hel del besökare, men det finns många stränder att välja mellan. Från populära Täppet i Åhus har du 40 kilometer stränder utefter den så kallade ”Ålakusten”, som breder ut sig från Kristianstad hela vägen ner till Österlen. 

En av de finaste sträckorna av stranden hittar du vid Yngsjö havsbad, men du kan lätt hitta dina egna pärlor. Det finns nämligen över 20 officiella badplatser med parkeringar längsmed kusten.

Om du inte är sugen på att bada kan du ändå uppleva kustens skönhet genom att vandra Skåneleden SL6, sträckan mellan Åhus och Nyehusen – en lätt vandring på 16 kilometer med möjlighet till mycket sand mellan tårna.

Läs mer
Kristianstad kommuns sida med karta med badplatser
Vandra Skåneleden SL6 från Åhus till Nyehusen

Yngsjö

3. Forsakars vattenfall

Forsakar vattenfall

Öster om Degeberga by hittar du två av Skånes högsta vattenfall i en vacker bokravin. Det övre vattenfallet är 7,4 meter högt och ligger vid en lättillgänglig stig, medans det undre vattenfallet är 10,6 meter och ligger vid en stig som inte underhålls. Vill du besöka det undre vattenfallet ska du vara medveten om att flera av träden i ravinen är angripna av röta, vilket gör att det finns en risk att de ramlar ner i ravinen utan varning.

Hitta hit
Det finns två parkeringar, varav den största ligger i utkanten av Degeberga.
Karta

Läs mer
Länsstyrelsens sida om Forsakar, med karta och aktuellt säkerhetsläge
Forsakarsravinen – bland jättar och vattenfall

Forsakar ravin
Forsakar
Forsakar

4. Årummet naturreservat

Vattenriket

Ett stenkast från Kristianstads centrum ligger naturreservat Årummet, en del av biosfärområdet Vattenriket. Tvärs igenom naturreservatet passerar Helge å som under årstidernas gång påverkar landskapet med sina varierande vattennivåer. När det är högvatten i Helge å täcker vattnet de vidsträckta strandängarna och skapar områdets unika våtmarker.

I Årummet finns massor att göra för hela familjen året runt. På vintern kan du spana på havsörnar och uttrar, på våren passerar tranorna förbi, på sommaren kan du glida runt på båtsafari i Everglades-style och på hösten nappar det som bäst. Djurlivet är rikligt och spännande året om. Från Naturum i centrala Kristianstad utgår Vattenrikets populära vandringsleder Linnérundan och Tivolirundan och härifrån utgår även den stora Safaribåten.

Hitta hit
Årummet och Naturum ligger mitt i Kristianstad, med gott om parkeringsmöjligheter.
Karta

Läs mer
Informationsskylt om Årummet hos Länsstyrelsen
Linnérundan – Familjevänlig vandring i Vattenriket i Kristianstad
Safaribåten

Vattenriket
På äventyr med Safaribåten
Vattenriket

5. Äspet naturreservat

Äspet

Äspets naturreservat ligger vid Äspet utanför Åhus. Här i kustområdet breder en blandskog ut sig med karg och lavbeklädd mark och höga tallar. Området är ett populärt rekreationsområde för bad och vandring, men i den grunda lagunen Korran finns även en perfekt viloplats för flyttfåglar före eller efter en lång flygning över Östersjön. Från mars till och med september är ett stort område kring Korren fågelskyddsområde, med strikt tillträdesförbud. Under denna period kan man istället titta på fåglarna från något av de två fågelskådartornen.

För dig som gillar att vandra går Skåneleden SL6 Vattenriket förbi här.

Hitta hit
Äspet ligger längst ut på halvön Äspet i Åhus.
Karta

Läs mer
Länsstyrelsens info om Äspet
Äspet runt på Skåneleden SL6

Äspet
Äspet

6. Norra Lingenäset

Norra Lingenäset

Norra Lingenäset är ett område i Näsby fält naturreservat. Att besöka detta område under våren är en svårslagen upplevelse. Luften är tät av fågelsång och marken är tät av blommande ramslök och vårblommor. Vid Araslövssjön simmar sjöfåglar, rovfåglar cirkulerar i skyn och doften av skogens vitlök är överväldigande.

För dig som vill vandra kan du ta rundslingan runt Norra Lingenäset. Slingan är lätt att gå och över våtmarksområdena går välbyggda träspångar.

Vänligen notera att det är förbjudet att plocka ramslök inom stora delar av naturreservatet. Karta över tillåtna områden hittar du här.

Hitta hit
För en lite längre rundvandring runt Norra Lingenäset parkerar du bilen vid parkeringen vid Näsby Gård.
För en kortare promenad, parkera vid besöksplats Norra Lingenäset.

Läs mer
Infoskylt om Näsby Fält hos Länsstyrelsen

Norra Lingenäset
Norra-Lingenaset
Norra Lingenäset

7. Pulken

Pulken

Du behöver inte bege dig till Hornborgasjön för att få se dansande tranor. Under våren, främst i mars-april, stannar tusentals tranor till vid fågelsjön Pulken och vilar upp sig efter sin långa flygning över havet. Att se dansande tranor i all sin prakt och höra ljudet av deras sång är en upplevelse för livet. Om du har tur så kanske du kan få titta lite i någon fågelskådares stora kikare, annars kan jag starkt rekommendera att ta med en egen kikare. En liten kikare är bättre än ingen alls.

Hitta hit
Pulken ligger strax utanför Yngsjö, söder om Kristianstad.
Karta

Läs mer
Vattenrikets information om Pulken

Pulken

8. Kjugekull

Kjugekull-Kristianstad

Vid Ivösjön ligger ett område som skulle kunna vara taget från sagornas värld. En värld där jättar slänger stenblock omkring sig och vi människor inte är större än myror. Kjugekull är ett naturreservat med 50 jättegrytor och hundratals stora och höga klippblock. Här hittar du inte bara cool natur, utan även ett av Sveriges bästa platser för bouldering – alltså klättring på stenblock utan säkerhetslinor.

För dig som hellre vandrar än klättrar finns två vandringsleder genom området – den blå (3,3 km) och den röda (1,4 km). Låt dig inte luras av längden på den röda leden, den går genom blockterräng och tar lite längre tid än man tror.

Hitta hit
Kjugekull ligger nordöst om Kristianstad, vid Ivösjön.
Karta

Läs mer
Kjugekull info hos Kristianstad kommun
Bouldering i Kjugekull hos Discovering the Planet

Kjugekull-Kristianstad
Kjugekull-Kristianstad

9. Lerjevallen

Lerjevallen

Lerjevallen är ett populärt friluftsområde för vandring och bad. För dig som vill komma ut från stan en stund, grilla en korv och få dig en skön promenad är Lerjevallen ett bra val. Här finns hela fyra olika vandringsleder och två av dem är elupplysta.

Den röda leden går runt hela sjön och är 2,5 kilometer. En mycket trevlig promenad som gärna kan avslutas med ett dopp. En bit söder om sjön vid den lila, blå eller gula vandringsleden hittar du Romeliaeken från 1100-talet – den äldsta bergseken i hela Europa.

Hitta hit
Bästa parkeringen hittar du på vägen mot Mjönäs på Mjönäsvägen, här finns en stor parkeringsplats på höger sida skyltat Lerjevallen.

Läs mer
Karta över Lerjevallen hos Friluftsfrämjandet

Lerjevallen
Lerjevallen

Det var mina nio naturfavoriter kring Kristianstad! Var din favorit med eller har jag missat någon?

Vill du läsa mer från området kring Kristianstad?
Se allt
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Inga kommentarer ännu

    Skriv en kommentar