Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

  • Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den Halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.


Historien om Danska fall började redan för över 300 år sedan. Året var 1676 och det Skånska kriget mellan Danmark och Sverige pågick i full intensitet i det som nu är Sveriges sydligaste landskap. Danskarna hade snabbt tagit över nästan hela Skåne, men genom utdragna strider och förödande slag kämpade svenskarna vidare.

Ett av de stora slag där svenskarna äntligen började få överhanden, var slaget vid Fylleån. När svenskarna gick mot en seger flydde flertalet danska soldater till skogs. Svenskarna var dem dock hack i häl och högg av repen på en hängbro precis när danskarna sprang över, så danskarna föll i vattnet. Danska fall helt enkelt. En historia på gränsen mellan verklighet och sägen.

Idag är naturreservatet Danska fall ett av Hallands populäraste naturreservat och vattenfallen är dess största sevärdhet. Under vårens snösmältning bjuder vattenfallen på en storslagen show till öronbedövande toner. Vi besökte fallen under sen höst och fick istället bokskogens fulla höstprakt.

Enkel grusväg i höstskog

Vi ställde bilen på den officiella parkeringen vid Danska fall, vilket är den allra enklaste vägen för att ta sig till vattenfallen. Denna helt vanliga hösthelg var parkeringen relativt full redan när vi kom vid lunch, så jag kan tänka mig att det kan vara svårt att få tag i en parkeringsplats under en solig vårdag.

Vägen till vattenfallen är en enkel grusväg som anslutas i en skogsstig, en kort sträcka av 2 km tur/retur. För dig som vill uppleva fallen men vandra lite längre, är den här sträckan en del av Hallandsledens etapp Gyltinge – Assman, en sträcka på 11km. Det finns även en lite längre vandringsled på 2,3 km i naturreservatet, men den hann vi inte med denna dag.

Lövskogen vi vandrar igenom består mest av bok och ek. En gammal och vacker skog, med mycket mossa, lavar och svamp. Fåglarna passar på att njuta av senhöstens solstrålar och en hackspetts hackande följer oss efter vägen. Annars är det väldigt tyst och lugnt. I alla fall tills vi närmar oss fallen.

Du märker snabbt när du närmar dig fallen, ljudet skvallrar om krafterna hundratals meter innan själva fallet. Det är ett imponerande vattenfall som möter dig på sin väg genom de stora stenbumlingarna. Ån Assman trycker gasen i botten och slänger sig utför ett trappstegsliknande stup med många rännilar och virvlar.

Ta med dig en termos med kaffe och sätt dig här och beundra vattenfallet, eller ta en promenad längsmed ån. Oavsett – ta dig tid att bara stå stilla och ta in naturens skådespel.

Läs mer
Kullens fyr i solnedgång

Hur hittar jag till Danska fall?

Naturreservatet Danska fall ligger strax öster om Halmstad, vid Simlångsdalen. Det är en lätt stig att gå och det går bra att ta sig fram till fallen med barnvagn.

Karta

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
1

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.