Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.


Historien om Danska fall började redan för över 300 år sedan. Året var 1676 och det Skånska kriget mellan Danmark och Sverige pågick i full intensitet i det som nu är Sveriges sydligaste landskap. Danskarna hade snabbt tagit över nästan hela Skåne, men genom utdragna strider och förödande slag kämpade svenskarna vidare.

Ett av de stora slag där svenskarna äntligen började få överhanden, var slaget vid Fylleån. När svenskarna gick mot en seger flydde flertalet danska soldater till skogs. Svenskarna var dem dock hack i häl och högg av repen på en hängbro precis när danskarna sprang över, så danskarna föll i vattnet. Danska fall helt enkelt. En historia på gränsen mellan verklighet och sägen.

Idag är naturreservatet Danska fall ett av Hallands populäraste naturreservat och vattenfallen är dess största sevärdhet. Under vårens snösmältning bjuder vattenfallen på en storslagen show till öronbedövande toner. Vi besökte fallen under sen höst och fick istället bokskogens fulla höstprakt.

Enkel grusväg i höstskog

Vi ställde bilen på den officiella parkeringen vid Danska fall, vilket är den allra enklaste vägen för att ta sig till vattenfallen. Denna helt vanliga hösthelg var parkeringen relativt full redan när vi kom vid lunch, så jag kan tänka mig att det kan vara svårt att få tag i en parkeringsplats under en solig vårdag.

Vägen till vattenfallen är en enkel grusväg som anslutas i en skogsstig, en kort sträcka av 2 km tur/retur. För dig som vill uppleva fallen men vandra lite längre, är den här sträckan en del av Hallandsledens etapp Gyltinge – Assman, en sträcka på 11km. Det finns även en lite längre vandringsled på 2,3 km i naturreservatet, men den hann vi inte med denna dag.

Lövskogen vi vandrar igenom består mest av bok och ek. En gammal och vacker skog, med mycket mossa, lavar och svamp. Fåglarna passar på att njuta av senhöstens solstrålar och en hackspetts hackande följer oss efter vägen. Annars är det väldigt tyst och lugnt. I alla fall tills vi närmar oss fallen.

Du märker snabbt när du närmar dig fallen, ljudet skvallrar om krafterna hundratals meter innan själva fallet. Det är ett imponerande vattenfall som möter dig på sin väg genom de stora stenbumlingarna. Ån Assman trycker gasen i botten och slänger sig utför ett trappstegsliknande stup med många rännilar och virvlar.

Ta med dig en termos med kaffe och sätt dig här och beundra vattenfallet, eller ta en promenad längsmed ån. Oavsett – ta dig tid att bara stå stilla och ta in naturens skådespel.

Hur hittar jag till Danska fall?

Naturreservatet Danska fall ligger strax öster om Halmstad, vid Simlångsdalen. Det är en lätt stig att gå och det går bra att ta sig fram till fallen med barnvagn.

Karta

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Höst på Österlen – En fotoresa – Skåne

Bland dimhöljda fält och vårgröna ängar mötte jag och kameran Österlen.

Brösarps backar – Vandring där Skånes kullar möter Österlen

Brösarps backar är för många själva bilden av Österlen. Vi har vandrat den blå leden över de norra backarna och mötte inte bara böljande landskap utan även en lite för närgången reptil.

”Mälardalen runt” – Resplaner och tips från vår bilsemester

Har du funderat på att åka på bilsemester i Sverige? Här har du resplaner för en fullständig roadtrip kring Mälaren!

Prästens badkar – Sandvulkanen på Österlen – Skåne

Precis utanför fiskebyn Vik på Österlen, ligger ett unikt naturfenomen. Prästens badkar. Rester av en gammal sandvulkan. En vulkan? I Skåne? Och hittade vi verkligen rätt?

Sveriges ”Big Things” – Var finns de?

Det finns fullt av knasiga stora statyer i Sverige, men hur hittar man dem? Här har jag börjat skapa en lista - hjälp till att fylla i den!

Dagsutflykt till Uppsala – Linné, kungagravar och en grym bakelse – Uppland

Det var 10 år sedan vi sist var i Uppsala, så det var helt klart dags att för ett återbesök! Det blev en dagsutflykt från Stockholm fylld med kultur, historia och en och annan godsak.

Ännu mer reseinspiration

3 trevligheter i Landskrona – Skåne

Vi tillbringade en sensommardag i Landskrona, en stad vi tidigare bara passerat. Efter en härlig lunch på Kvarteret Erikstorp besökte vi det historiska Landskrona Citadell och avslutade dagen på strandbaren Lock Stock & Barrel. Tre trevligheter helt enkelt.

Tjolöholms slott – Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.