Ulvön – Besök Höga kustens pärla – Ångermanland

Solen är på väg att gå ner över de vindbitna sjöbodarna i Ulvöhamn. Det luktar hav, gamla fiskenät som torkar i solen och kanske finns där också en ton av surströmmingsfest i luften. Vi spatserar utefter den bilfria grusvägen genom byn bland blommande syrener, måsskrik och röda staket. Det här är så mycket svensk härlighet som går att få. Ett besök på Ulvön ger ren och skär sommarlycka. Det är inte för intet som Ulvön ofta kallas för Höga Kustens pärla.

Ulvön - Höga kusten

Ulvön är Norrlandskustens största fiskeläge och här ute på öarna bor ett fyrtiotal bofasta året om. Jag skriver förresten öarna, för Ulvön består egentligen av två öar – Norra Ulvön och Södra Ulvön. Den ö som de flesta besöker är Norra Ulvön, den enda av öarna som har bofasta och där Ulvöhamn ligger.

Sommarhalvåret är en underbar (och hektisk) tid på Ulvön. Ulvöns stugor fylls med förväntansfulla sommargäster, gästhamnen är fylld med segelbåtar och restaurangerna öppnar dörrarna till härliga uteserveringar och doften av nyrökt sik slingrar sig mellan fiskebodarna. Jag kan nästan jämföra det med sommarmånaderna i Sandhamn, även om det än så länge inte är fullt så många lyxiga motorbåtar som trängs här. Lite mer idyll och lite mindre fest helt enkelt. En bra kombo.

Genom åren har jag tillbringat många sommardagar och midsomrar här på Ulvön. Maskar har trätts på fiskekrokar, benen har dinglat från bryggkanten och glass har runnit över händerna i solskenet. Här på Ulvön har även ett av släktens finaste bröllop ägt rum, i det vackert smyckade lilla kapellet från 1600-talet. Det här är minst lika vackert som västkustens fiskelägen och minst lika unikt. Dessutom genuint, trevligt och småskaligt. Ulvön är en riktig pärla helt enkelt.

Ulvön har ingen biltrafik. Här i idyllen tar du dig fram på grusvägarna på flakmoppe, apostlahästar eller med cykel. Det fanns (finns kanske fortfarande?) en servicebil på ön, som enbart användes för transporter. En stor hjälp när två unga damer på väg till en fest i Ulvöhamn (för många herrans år sedan) missade att båten gjorde ett specialstopp i Sandviken på nordligaste Norra Ulvön och allt bagage på ena sidan av båten lastades av. Den sidan av båten där även de unga damernas sovsäckar och ryggsäckar låg.

Det kanske inte låter som att det skulle vara ett så stort problem att bagaget hamnat på norra delen av ön, men Ulvön är en rätt stor ö. Det är faktiskt 1,5 mil fram och tillbaka från Ulvöhamn till Sandviken. Kanske inte något man är så sugen på att vandra i kvällningen, även om midsommarsolen utefter Höga Kusten är en upplevelse i sig. Som tur var fanns då servicebilen som skjutsade damerna (ok då – jag och min väninna) till Sandviken så vi kunde hämta våra saker och sova gott den natten.

Ulvön - Höga kusten

Sevärdheter på Ulvön

Ulvön bjuder inte bara in till mysiga promenader bland midsommarblomster och röda stugor, utan här på ön finns flera fina stränder, vandringsleder och en härlig utsiktsplats. Ön har även två naturreservat – Stormyran och Södra Ulvön.

Till Lotsberget vandrar du från Ulvöhamn uppför välordnade trappor till en bedårande utsikt över hela byn. Vandringen är bara 500 meter, men de många trappstegen brukar kunna kännas i musklerna på vägen ner.

Sandvikens fiskeläger (där vårt bagage hamnade) ligger på den nordligaste delen av Norra Ulvön och är en gammal fiskeby från tiden då Gävlefiskarna hade monopol på allt fiske i Norrland. Här finns en fin sandstrand och flera charmiga stugor som du kan hyra.

Ulvö kapell byggdes av Gävlefiskarna redan år 1622 och är ett vackert litet träkapell med otroligt fina väggmålningar. Trots hot om rivning genom åren har kapellet överlevt och kan idag bokas för exempelvis bröllop.

Om du vandrar förbi Ulvö hotell kommer du till en vacker strand med stora härligt runda stenar och klart hav. En härlig plats för en picknick eller vackra foton.

Ulvö hotell är ett härligt ställe att bo på och deras restaurang är värd ett besök. Varje gång vi varit här har maten varit vällagad, snygg och riktigt god. Ett tips är att boka din båttur i ett paket med hotellets skärgårdsbuffé.

Hur hittar jag till Ulvön?

Ulvön ligger 30 km söder om Örnsköldsvik. Hit tar du dig året om från Ullånger och Docksta med Högakustenbåtarna eller från Köpmanholmen med M/S Ulvön.

Det finns flera gästhamnar och ett servicehus på ön om du föredrar att ta dig hit med egen båt.

Ulvön - Höga kusten
Bilfria gator på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Kapellet på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Hela Ulvö hamn
Ulvön - Höga kusten
Blommor på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Nätkrokar på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Räkor på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Ulvöns hotell
Huvudgatan på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Nätkrokar på Ulvön - Höga kusten
Klotter på Ulvön
Kapellet på Ulvön
Kapellet på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Kapellet på Ulvön
Rött hus på Ulvön - Höga kusten
Rött staket på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Båtar
Sjöbodar på Ulvön
Ulvöns hotell
M/S Ulvön
Ulvön - Höga kusten

10 KOMMENTARER

    • En gång på Ulvön är ingen gång Gunilla! :) Ulvön ligger ju dessutom på 2 timmars avstånd för dig, en perfekt minisemester för skärgårdsmys!

    • Kapellet är så himla fint! Vi hade det som alternativ till vårt bröllop, men det slutade med att vi valde Trysundas kapell istället. Också en supermysig ö med ett fint litet kapell som är värt att besöka!

    • Hur mycket jag än skulle vilja så blir det svårt att hinna till Höga Kusten på 2 timmar. Men lägg Ulvön på listan över ställen att besöka – du skulle gilla hotellet på ön!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Fika i Kullabygden – 8 mysiga caféer du inte ska missa – Skåne

Kullahalvön bjuder på härligt klassiska bagerier och konditorier. Stora hallongrottor, toscatårta och spettekaka - det hittar du här i Kullabygden! Häng med till mina 9 favoriter!

Wedevågs herrgård – Ett guldkorn att återvända till – Västmanland

Wedevågs herrgård knockade oss totalt med sina vackra rum, fantastiska mat och ljuva frukost. Hit kommer vi gärna tillbaka!

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Restauranger på Kullahalvön – Mina 10 favoriter – Skåne

På Kullahalvön i nordvästra Skåne ligger några av Sveriges hetaste restauranger. Häng med till mina tio favoriter!

John Bauer Hotel i Jönköping – Med hund – Småland

Behöver du ett hotell halvvägs mellan Stockholm och Skåne? Då är John Bauer Hotel i Jönköping är ett riktigt trevligt hotell - för både familj och hund!

Mysiga caféer i Skåne – 11 favoriter (2022)

Bland Skånes rapsfält och bokskogar hittar du massor av mysiga caféer, glasskiosker och lunchställen. Här kommer 12 av mina favoriter, från Skånes alla hörn.

Ännu mer reseinspiration

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.