Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Ulvön – Besök Höga kustens pärla – Ångermanland

Ulvön – Besök Höga kustens pärla – Ångermanland

  • Ulvön i Höga Kustens skärgård är så mycket svensk härlighet som går att få. En nyans av idyll och ren och skär sommarlycka.
Ulvön - Höga kustens pärla

Solen är på väg att gå ner över de vindbitna sjöbodarna i Ulvöhamn. Det luktar hav, gamla fiskenät som torkar i solen och kanske finns där också en ton av surströmmingsfest i luften. Vi spatserar utefter den bilfria grusvägen genom byn bland blommande syrener, måsskrik och röda staket. Det här är så mycket svensk härlighet som går att få. Ett besök på Ulvön ger ren och skär sommarlycka. Det är inte för intet som Ulvön ofta kallas för Höga Kustens pärla.

Ulvön - Höga kusten

Ulvön är Norrlandskustens största fiskeläge och här ute på öarna bor ett fyrtiotal bofasta året om. Jag skriver förresten öarna, för Ulvön består egentligen av två öar – Norra Ulvön och Södra Ulvön. Den ö som de flesta besöker är Norra Ulvön, den enda av öarna som har bofasta och där Ulvöhamn ligger.

Sommarhalvåret är en underbar (och hektisk) tid på Ulvön. Ulvöns stugor fylls med förväntansfulla sommargäster, gästhamnen är fylld med segelbåtar och restaurangerna öppnar dörrarna till härliga uteserveringar och doften av nyrökt sik slingrar sig mellan fiskebodarna. Jag kan nästan jämföra det med sommarmånaderna i Sandhamn, även om det än så länge inte är fullt så många lyxiga motorbåtar som trängs här. Lite mer idyll och lite mindre fest helt enkelt. En bra kombo.

Genom åren har jag tillbringat många sommardagar och midsomrar här på Ulvön. Maskar har trätts på fiskekrokar, benen har dinglat från bryggkanten och glass har runnit över händerna i solskenet. Här på Ulvön har även ett av släktens finaste bröllop ägt rum, i det vackert smyckade lilla kapellet från 1600-talet. Det här är minst lika vackert som västkustens fiskelägen och minst lika unikt. Dessutom genuint, trevligt och småskaligt. Ulvön är en riktig pärla helt enkelt.

Ulvön har ingen biltrafik. Här i idyllen tar du dig fram på grusvägarna på flakmoppe, apostlahästar eller med cykel. Det fanns (finns kanske fortfarande?) en servicebil på ön, som enbart användes för transporter. En stor hjälp när två unga damer på väg till en fest i Ulvöhamn (för många herrans år sedan) missade att båten gjorde ett specialstopp i Sandviken på nordligaste Norra Ulvön och allt bagage på ena sidan av båten lastades av. Den sidan av båten där även de unga damernas sovsäckar och ryggsäckar låg.

Det kanske inte låter som att det skulle vara ett så stort problem att bagaget hamnat på norra delen av ön, men Ulvön är en rätt stor ö. Det är faktiskt 1,5 mil fram och tillbaka från Ulvöhamn till Sandviken. Kanske inte något man är så sugen på att vandra i kvällningen, även om midsommarsolen utefter Höga Kusten är en upplevelse i sig. Som tur var fanns då servicebilen som skjutsade damerna (ok då – jag och min väninna) till Sandviken så vi kunde hämta våra saker och sova gott den natten.

Ulvön - Höga kusten

Sevärdheter på Ulvön

Ulvön bjuder inte bara in till mysiga promenader bland midsommarblomster och röda stugor, utan här på ön finns flera fina stränder, vandringsleder och en härlig utsiktsplats. Ön har även två naturreservat – Stormyran och Södra Ulvön.

Till Lotsberget vandrar du från Ulvöhamn uppför välordnade trappor till en bedårande utsikt över hela byn. Vandringen är bara 500 meter, men de många trappstegen brukar kunna kännas i musklerna på vägen ner.

Sandvikens fiskeläger (där vårt bagage hamnade) ligger på den nordligaste delen av Norra Ulvön och är en gammal fiskeby från tiden då Gävlefiskarna hade monopol på allt fiske i Norrland. Här finns en fin sandstrand och flera charmiga stugor som du kan hyra.

Ulvö kapell byggdes av Gävlefiskarna redan år 1622 och är ett vackert litet träkapell med otroligt fina väggmålningar. Trots hot om rivning genom åren har kapellet överlevt och kan idag bokas för exempelvis bröllop.

Läs mer

Om du vandrar förbi Ulvö hotell kommer du till en vacker strand med stora härligt runda stenar och klart hav. En härlig plats för en picknick eller vackra foton.

Ulvö hotell är ett härligt ställe att bo på och deras restaurang är värd ett besök. Varje gång vi varit här har maten varit vällagad, snygg och riktigt god. Ett tips är att boka din båttur i ett paket med hotellets skärgårdsbuffé.

Hur hittar jag till Ulvön?

Ulvön ligger 30 km söder om Örnsköldsvik. Hit tar du dig året om från Ullånger och Docksta med Högakustenbåtarna eller från Köpmanholmen med M/S Ulvön.

Det finns flera gästhamnar och ett servicehus på ön om du föredrar att ta dig hit med egen båt.

Ulvön - Höga kusten
Bilfria gator på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Kapellet på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Hela Ulvö hamn
Ulvön - Höga kusten
Blommor på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Nätkrokar på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten
Räkor på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Ulvöns hotell
Huvudgatan på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Nätkrokar på Ulvön - Höga kusten
Klotter på Ulvön
Kapellet på Ulvön
Kapellet på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Kapellet på Ulvön
Rött hus på Ulvön - Höga kusten
Rött staket på Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Båtar
Sjöbodar på Ulvön
Ulvöns hotell
M/S Ulvön
Ulvön - Höga kusten
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
2
Läs kommentarer (10)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.