Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

  • Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.
Hovs hallar - Bjärekustens naturreservat - Skåne

Bland enbär, mjölkört, tång och salt hav ligger Bjärekustens naturreservat. Här på Skåneledens sträcka mellan Torekov och Båstad vandrar du förbi flacka betesmarker och spruckna klippor, men också flertalet gamla bronsåldersgravar. Vid Hovs hallar är naturen som allra mest imponerande och här finns lägligt nog en parkering för dig som vill få en glimt av de branta klipporna i hjärtat av naturreservatet.

Stig ner mot havet vid Hovs hallar

Hallar är ett gammalt ord för hällar, vilket är ett passande namn på denna plats på norra Bjärehalvön. Här vid Hovs hallar är det gott om rosaröda, spruckna och kantiga stenhällar. För varje storm och varje våg blir sprickorna i urberget lite större och med tiden bryts bit efter bit av och skapar skarpa kanter. Stenarna som ramlat ner i havet rullar i vågorna och blir rundare och lenare med åren.

Branta badklippor i Hovs hallar med badande turister som hoppar från klipporna

Vi hittar en plats för vår bil på en relativt full parkering. Det är juli månad och högsäsong för besökare från hela norra Europa. Från parkeringen går en relativt platt stig mot klipporna, omgiven av björnbärsbuskar och kompakta, taggiga snår.

Där ängsmarken närmar sig havet och övergår till klippor, övergår stigen från att vara promenadvänlig till att bli stenig och brant. Inte så brant att du behöver rep, men så pass stenig att det är bra att vara beredd att använda händerna ibland – speciellt över de partier som är täckta av rullgrus. Stadiga skor är också att rekommendera för att komma ner till stranden utan vrickade fötter. Höjdskillnaden är 70 meter från klippkanten till stranden, så det tar en liten stund att säkert ta sig upp och ner.

Familjen med hund går på vandring i Hovs hallar
Kvinna vandrar ner mot havet vid klipporna vid Laholmsbukten

Den högsta och den brantaste klippan nedanför oss är också den mest populära badklippan. Rader med våghalsiga barn och ungdomar står på rad för att kasta sig ner i havet, allt medans föräldrarna nervöst står kvar på klippan och tittar på. Glada skrik av förväntan ekar över havsbukten, ljud av sommar och sommarlov.

Flicka hoppar i havet vid en brant klippa vid Hovs hallar vid Bjärekusten
Enbär på en klippa
Strand med rosa klippor vid Hovs Hallar

Skåneleden går inte här nere på stranden, utan uppe vid klippkanten, men det går även att promenera här längs med strandkanten. Bitvis går sträckan över fält av stora runda stenar, andra sträckor får man hoppa mellan stora bumlingar. Den lilla hunden får nöja sig med att bli buren vissa sträckor, då de små benen inte riktigt kan hoppa så långt.

Överallt ser vi staplade stentorn. Torn som jag tidigare tyckte var charmigt, men nuförtiden helst vill slippa se. För varje stentorn som byggs flyttas stenar runt och den ursprungliga miljön som tagit tusentals år att skapa förstörs. Djur som naturligt bor bland stenarna tappar sin naturliga miljö och försvinner.

Stentorn på en stenig strand
Tjej sitter på en klippa vid havet i Hovs hallar

Vi har med oss en termos med kaffe, vatten och lite fikabröd, så vi slår oss ner på en av de platta klipporna precis vid vattnet. Vi får kaffe, hunden får vatten. Alla nöjda.

Liten svart hund sitter på en klippa vid havet en varm julidag
Glad hund vid en vattenskål

Jag har inte sett Ingemar Bergmans film Det sjunde inseglet och jag kommer nog aldrig att göra det heller. Men den välkända scenen med Döden som spelar schack med Max von Sydow är inspelad här vid Hovs Hallar. Jag googlar lite snabbt för att titta på klippet på Youtube och försöker hitta var scenen är inspelad. Klippor, hav och strand. Det skulle kunna vara inspelat nästan var som helst här efter kusten, även om de röda klipporna i filmen ser nästan svarta ut.

Branta klippor och en pojke i röd tröja som går under
Tjej med hund står på toppen av en rosa klippa vid Bjärekustens naturreservat

Hovs hallar ska vara en bra plats för att spana efter säl och havsfågel, men denna varma och välbesökta dag ser vi inget av dem. Sälarna har säkert dragit ut till någon skyddad kobbe vid Hallands Väderö idag, för att lapa sol långt ifrån badande och skrikande barn. Det ska finnas både knubbsäl och gråsäl här i havet, men de ligger ofta långt från land och är svåra att utskilja utan kikare.

Pojke står på en klippa vid Bjärekusten

På vägen tillbaka till parkeringen stannar jag upp och ser ut över de ärrade klipporna och havet. Trots att Kullahalvön och Bjärehalvön ligger alldeles bredvid varandra, bjuder de på två olika landskap. Kullaberg är den dramatiska halvön, med högre berg och fler malar, medans Hovs hallar och norra Bjärekusten snarare bjuder på ett kargt stenlandskap som påminner mer om en annan planet än om Skåne. Två olika landskap av två vackra systerhalvöar.

Läs mer
Yasuragi Kids

Kvinna vandrar på klipporna i Hovs hallar

Hur hittar du till Hovs hallar?

Hovs hallar ligger i Bjärekustens naturreservat på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Naturreservatet korsas av Skåneleden SL1.

Parkering finns på flera ställen, bland annat vid Hovs hallar, Torekovs golfklubb och Ingelstorps strand.

Läs mer om naturreservatet hos Länsstyrelsen Skåne och på Visit Skåne.

Fler sevärdheter på Bjärehalvön hittar du här.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
1

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.