Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Velamsunds naturreservat i vinterskrud – Nacka

Velamsunds naturreservat i vinterskrud – Nacka

  • En grådisig januaridag bjöd på en vacker söndagspromenad i Velamsunds naturreservat i Nacka. En plats inte bara för vandring, utan även för skridskoåkning, skidor, bad och ridning.

Januaridis och dimma. Svarthalka och rimfrost. Det var kanske inte det bästa vädret i Stockholm denna söndag, trots att prognosen till och med lovat en solglimt. Men vi behöver alla få dagsljus och veckans enda chans till långpromenad utan pannlampa gavs idag. Så vi hoppade in i bilen och begav oss till ett naturreservat som vi inte besökt tidigare – Velamsund i Nacka.

Velamsund ligger i östra Boo i Nacka och är kommunens största friluftsområde. Naturreservatet ligger mitt emellan sjön Insjön och Velamsundsviken. Förutom vandringsleder, barnvagnsstig, restaurang och badplats finns här en stor gård med massor av hästar.

Velamsund-Nacka

5 minusgrader och låga moln. Hästarna ser inte helt nöjda ut idag utan står mest stilla eller gräver i den frusna marken med sina hovar. Men jag kan slå vad om att de är glada över att det åtminstone är flugfritt.

Vi håller lite avstånd till hästarna då vi har hunden med oss. Men hästarna verkar inte bry sig om oss överhuvudtaget. De verkar ha fullt upp med sina egna tankar.

Velamsund-Nacka
Velamsund-Nacka

Det finns flertalet vandringsleder som går i skogen kring Velamsund. Den 15 km långa Boo-leden korsar genom naturreservatet och det finns även ett elljusspår på 2,5 km. Den röda slingan är 6 km och går delvis längsmed sundet och bjuder på fina vyer över havsviken och dess klippor. Den gula Getslingan lät lockande, men när vi såg att den slingan antagligen fått sitt namn från en bergsget, så passade vi. Lite vanskligt att bege sig ut på berget idag när det är så mycket lömsk svartis överallt.

Velamsund-Nacka
Velamsund-Nacka
Velamsund-Nacka

Det ligger ett tunt lager av nysnö och frost över hela landskapet. Även isen har fått sig ett lurvigt täcke, vilket gör att den ser förrädiskt mycket tjockare ut än den är.

Naturen bjuder upp till konsert. Isen sjunger med sorgsna toner som studsar över vattnet när det fryser på. Som en ledsen violin som inte får spela med sina stråkkompisar.

Det är vindstilla och klipporna på andra sidan sundet speglar sig i den stilla vattenytan. Alla båtar är upplockade och restaurangen är stängd för säsongen. Det är så tyst så tyst. Det hörs inte ens ett brus från någon bilväg. Den sjungande isen kan sjunga helt utan konkurrens.

Velamsund-Nacka
Velamsund-Nacka

Lilibet springer som en lycklig liten höna från ena sidan av stigen till den andra. Det luktar så gott överallt och hästskiten mitt på leden är väldigt spännande. Tänk så mycket mer energi hon får av en promenad i skogen än på vår gata i stan. Skogen ger inte bara mig energi, utan även den lilla mopsen.

Stigen är bred och välskött och det borde inte vara några problem att gå här med barnvagn, även om det finns en separat barnvagnsslinga för den som vill vara säker på att kunna ta sig fram.

Lilibet
Lilibet redo för bus
Velamsund-Nacka

Innan stigen vänder in i skogen så vänder vi om. Vi var ute efter dagsljus och vackra vyer och känner inte att den mörka skogen lockar idag. Typiskt för hela området kring Velamsund är de kala och glest tallbeklädda bergen, men all tall gör också skogen dunkel under den låga vintersolen. Vi får helt enkelt åka tillbaka hit till våren och promenera mer. För det här området ger mersmak.

Läs mer
Eva Uskavi

Velamsund-Nacka
Velamsund-Nacka

På vägen tillbaka till bilen visar en av hästarna intresse för Lilibet. Vi släpper försiktigt Lilibet lite närmare staketet. Hästen och hunden tittar på varandra. En tyst ”Tjena” och ”How you doin”. Hästen nickar lite lojt med huvudet. Oklart om Lilibet fattar att hästen är betydligt större än henne. Hon är ofta lite för mycket multum in parvo för sitt eget bästa.

Velamsund-Nacka

Hur hittar jag till Velamsund?

Velamsunds naturreservat ligger i Nacka, ungefär 2,5 mil (25 minuter) med bil öster om Stockholm. Här kan du på vintern åka både skidor och skridskor och på sommaren bada i Insjön. Det finns vandringsleder och promenadstråk för alla åldrar, allt från enkla Barnvagnsslingan till den längre Boo-leden. Om du vill rida, kontakta Nacka ridhus.

Under sommaren brukar restaurang Långa Raden och café Welamsund vara öppet, kolla in deras webbsida för mer information om öppettider.

Karta (öppnas i Google maps)

Vill du läsa mer om Velamsund? Titta in på Länsstyrelsens sida!

Informationsskylt Velamsund
Informationsskylt vid parkeringen
Velamsund-Nacka
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.