Meny
OCEANIEN

Australien

Fakta om Australien

befolkning

25,4 miljoner

HUVUDSTAD

Canberra

VALUTA

Australisk dollar (AUD)

TIDSSKILLNAD

UTC +8 / UTC +10:30

RESEGUIDE TILL AUSTRALIEN

Australien – men det är ju så långt borta! Eller? Att resa till Perth är att jämföra med en resa till Los Angeles med en mellanlandning. Definitivt en lång resa, men i mina ögon är det värt varenda minut på flyget. Efter våra fem resor till Australien har jag bara skrapat på ytan till detta gigantiska land.

Men vad har jag hunnit se hittills då? 

 

I nordöstra hörnet av Australien ligger delstaten Queensland. Här hittar du Stora Barriärrevets undervattensvärld, världens äldsta regnskogar och palmklädda stränder. Men även ett sprudlande djurliv med saltvattenkrokodiler, livsfarliga maneter och dingos. Expect the unexpected – i Queensland skakar jag alltid ur skorna innan jag tar dem på mig.

 

 

I New South Wales ligger Australiens största stad Sydney, som trots sin storlek bjuder på en småstadskänsla och mängder av strandliv, vinbarer och känd arkitektur.

 

 

I sydöstra hörnet ligger delstaten Victoria mest känt för staden Melbourne och för en av världens vackraste vägar – Great Ocean Road. Här mötte jag mitt livs första vilda koala – en upplevelse jag aldrig kommer att glömma!

 

 

Senaste resan till Australien gick till Western Australia och en biltur rakt ut i outbacken. En helt fantastisk resa med många nationalparker som började i världens mest isolerade storstad Perth och slutade hos de vilda delfinerna i Monkey Mia. Western Australia måste ha några av världen allra vackraste stränder. Dessutom är sannolikheten stor att du kommer att få ha stranden helt för dig själv.

 

 

Jag har ännu inte varit i Northern Territory, South Australia eller Tasmanien. Men det är väl skönt att det finns något att drömma om?

SAKER ATT SE OCH GÖRA

 • Snorkla på Stora Barriärrevet
 • Bila rakt ut i den röda outbacken
 • Ta en Quokka-selfie på Rottnest Island
 • Ta en kaffe vid Sydneys Operahus
 • Besök en vingård i Yarra Valley eller Margaret River
 • Besök världens största sandö – Fraser Island
 • Besök Sydneys stränder i Manley eller Bondi
 • Besök Monkey Mias vilda delfiner
 • Bila utefter Great Ocean Road
 • Njut av strandlivet i Northern Beaches

RESTIPS

 1. Köra bil – I Australien kör man på vänster sida. Om det är första gången du kör på vänster sida så plocka inte upp hyrbilen direkt på flygplatsen när du landar. Du behöver vara pigg och fräsch i huvudet för att bege dig ut på vägarna!
 2. Man badar inte på alla stränder – Hur vackra stränderna än är i norra Queensland, så badar de flesta australiensare helst i en pool. På somrarna (oktober till april) finns både dödliga maneter och saltvattenkrokodiler i havet. Så vill du slippa dessa odjur när du ska snorkla på Stora Barriärrevet bör du åka dit under vintern (juni till augusti)
 3. Vinter i Western Australia är som sommar i Norrland  – Under de australiensiska somrarna sträcker sig temperaturerna ofta över 40-gradersstrecket. Vi åkte till Western Australia under deras vinter, när medeltemperaturerna motsvarar svensk sommar. Ett klart bättre val – även om det kan regna några dagar.
 4. Tullen är inte att leka med  – Jag säger det här bara en gång. Ta inte med dig någonting ätbart eller någonting som lever (eller någon gång har levt)! Läs på ordentligt och gå på rött om du är det minsta osäker! Jag går alltid mot rött när jag är osäker, så kan jag bekräfta att IKEAs pennor i trä och skor med träklackar är OK.
 5. Skaka dina skor  – Det finns väldigt många småkryp i Australien och en hel del spindlar. Om du vill vara säker på att inte bli biten av något kryp – skaka alltid ur skorna innan du tar på dig dem.

ALLA INLÄGG FRÅN AUSTRALIEN

Shell beach vita strand i Shark Bay
Western Australia

Western Australia – En liten film

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia – denna gång i en liten film.

Queensland

Fraser Island – världens största sandö

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Flamingos i rosa sjö
Western Australia

Hutt Lagoon – Den rosa sjön i Australien

Vissa dagar bubbelgumsrosa, andra dagar tegelröd. Den rosa sjön Hutt Lagoon bjuder på ett färgsprakande skådespel oavsett när du åker hit.

Western Australia

Shark Bay – Korallkustens marina underverk i Australien

85 mil norr om Perth ligger ett av världens marina underverk. Omgivet av öknar, långt från stora städer och med stora ängar av sjögräs under ytan. Shark Bay ger unika förutsättningar åt allt från hajar, valar och delfiner till dugonger och stromatoliter.

Bilkörning - Australien
Australien

Köra bil i Australien – Hur gör man?

Australien är drömdestinationen som har allt för en härlig bilsemester. Men vad behöver du tänka på när du kör bil i Australien? Här kommer mina bästa tips för en bekymmersfri road trip Down Under!

Western Australia

Yanchep National Park – bland grottor och svarta kakaduor

45 minuter norr om Perth i Western Australia ligger Yanchep National Park, ett viktigt våtmarksområde för områdets fåglar och med flertalet kalkstensgrottor med unikt djurliv. Vi har besökt grottan Crystal Cave och vandrat runt sjön Loch McNess.

Eva i Kalbarri
Western Australia

Hemma igen från ett äventyr i Västra Australien (och på Bali)!

Efter nästan en månad på resande fot, är vi nu hemma igen! Årets äventyr blev en roadtrip bland nationalparker och natur i Western Australia som avslutades med lata dagar på Bali. Så vad var bäst, sämst och hur var vädret? Och viktigast av allt – hittade jag någon ny fulmugg?

Kennett River - Koala
Victoria

Sökandet efter koalan – Great Ocean road

Jag älskar att betrakta vilda djur. Vara osynlig och knappt andas, bara betrakta. Men var skulle jag kunna se en vild koala? Vi begav oss till Kennett River.

Queensland

Vulkansjön i Crater Lakes National Park

En gigantisk vulkanexplosion skapade det som idag är sjöarna i Crater Lakes National Park i Queensland. Hit åkte vi för att vandra och (förhoppningsvis) se en och annan australiensisk buskhöna.

Melbourne och Yarra
Victoria

Sevärdheter i Melbourne – Mina 10 favoriter

Melbourne har blivit en av våra favoritstäder. Det finns så otroligt mycket härligt att se och göra här, men ska jag välja ut några favoriter så blir det dessa tio!

Melbourne street art
Victoria

Street art i Melbourne

Melbourne är en av världens hetaste städer för street art. Färgrik, föränderlig och innovativ – det här är livets konst helt enkelt.

Chillagoe
Queensland

Chillagoe. Invånare: 192

Chillagoe var aldrig vårt mål med bilturen. Vi råkade bara passera förbi på väg till en nationalpark. En vanlig dag i outbacken i Queensland i norra Australien.

Manly - Australien
New South Wales

I väntan på vågen i Manly

Vintervindar och vågor. Om detta varit någon annanstans än i Australien hade jag stått i dunjacka. Men inte i Manly, en av världens mest kända surfställen.

Queensland

Fågelskådning vid Mareeba wetlands | Queensland

Mareeba Wetlands i Queensland ligger mitt i den torra outbacken, men bjuder på ett mångfald av exotiska fåglar. Vi mötte mängder av djur – både på sjön, på land och på toaletten…

Queensland

Vägen till Cape Tribulation i Queensland

Vägen till Cape Tribulation i nordöstra Australien bjuder på världens äldsta regnskog och orörda stränder. Och även några krokodiler och ormar.

Sydney Bridge
New South Wales

Sevärdheter i Sydney – Mina 10 favoriter

Australiens största stad Sydney har några världskända sevärdheter som man bara måste uppleva, men den allra största behållningen får du genom att bara hänga i denna härliga stad.

Queensland

Undara – Äventyr i Australiens outback

De mörkröda termitstackarna utefter vår väg blir större och större ju längre från kusten vi åker. När jag tror att vi nått världens ände så passerar vi plötsligt förbi ett hus. Någon bor här ute. Långt från allt. Vi är på väg mot lavatunnlarna i Undara National Park, i norra Queenslands outback.

Tolga Bat Hospital - Queensland - Australia
Queensland

De föräldralösa bebisarna på Tolga Bat Hospital

Ett besök på Tolga Bat Hospital i Queensland, Australien ändrar på alla förutfattade meningar du kan tänkas ha om fladdermöss. Om du tycker att alla fladdermöss är skrämmande vampyrer, då behöver du definitivt komma hit på besök!

Queensland

Fotoalbum från Stora Barriärrevet

Stora Barriärrevet sträcker sig över 200 mil utefter norra Queensland kust. Myllrande, sprudlande och spännande – världens åttonde underverk har allt för den perfekta semestern.

Fitzroy Island
Queensland

Sevärdheter kring Cairns, Australien

Queensland är definitivt vårt happy place i Australien! Här är vår favoritlista med sevärdheter kring Cairns för alla åldrar.

Australien

Resa till Australien med barn

”Det är ju så långt borta” och ”Det finns ju så många farliga djur” är kommentarer vi ofta får höra när vi berättar om våra resor. Men hur är det egentligen att resa med barn till Australien?

Blogg

Världens bästa valskådning – här finns valarna!

Något av det bästa vi vet när vi reser är att få möjligheten att möta vilda djur och speciellt så älskar vi att se valar! Knölvalar, kaskelotter, vitvalar, späckhuggare, sillvalar, delfiner – nu är det snart bara blåvalar kvar att se på vår lista! För att se valar behöver du både pricka rätt säsong, rätt väder och ha en stor gnutta tur. Här är våra 4 favoritplatser för att träffa på havets jättar.

Frukost på Crown Metropol
Victoria

Fotoalbum från Melbourne

(17 bilder) Hippa, härliga, heta, helt underbara Melbourne! Så mycket god mat, så många uteserveringar, så mycket vacker gatukonst! Här i Melbourne skyltar restaurangerna med glutenfria menyer och kaffet får soya eller mandelmjölk av bara farten. Det går alltid att fixa till en barnportion och tröttnar du på stadslivet är stranden bara en spårvagnsresa bort.

New South Wales

Sydney med barn – topp 5 sevärdheter

Australiens största stad Sydney har massor av sevärdheter och saker att göra med barn, inte konstigt att hela familjen trivs här! Här är våra favoriter!

Fakta om Australien

befolkning

25,4 miljarder

HUVUDSTAD

Canberra

VALUTA

Australisk dollar (AUD)

TIDSSKILLNAD

UTC +8 / UTC +10:30