Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Humleslingan runt Ivösjön – Skåne

Humleslingan runt Ivösjön – Skåne

  • Strax norr om Kristianstad ligger Skånes största sjö Ivösjön. Vi begav oss ut på upptäcktsfärd utefter den 5 mil långa vägen "Humleslingan" och upptäckte äppelodlingar, härlig natur, god mat och massor med historia.
Väg med träd vid Ivösjön

Besöket i Kristianstad gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Man kan nästan se humle växa. En varm och solig dag kan en humleplanta växa nästan 20 centimeter, slingrandes långsamt uppför en spaljé eller ett snöre. Under den första halvan av 1900-talet hade en stor del av Sveriges humleodling sitt centrum i Vångabygden vid Ivösjön i nordöstra Skåne. Här växte humlen så det knakade i den bördiga jorden. När humleodlingen var som störst fanns hela 78 humleodlingar runt Ivösjön. Efter andra världskriget ökade dock importen av billigt humle från utlandet och de svenska odlarna konkurrerades ut i slutet av 1950-talet.

Idag finns inte så många humleodlingar kvar vid Ivösjön, men Humleslingan runt Ivösjön är en härlig dagstur i humlens fotspår kring äppelodlingar, historia, slott och gårdsbutiker.

Äppelodlingar i Vånga

Vi började och slutade vår bilutflykt i Kristianstad. Färden gick medurs, en sommarvarm höstsöndag. Vi åkte inte runt sjön den kortaste vägen, utan tog en liten omväg förbi de många gårdarna kring Arkelstorp. Många gårdsbutiker hade stängt för säsongen, men det finns gott om sevärdheter utefter bilvägen i alla fall.

Höst och sensommar är den bästa tiden om du vill besöka gårdsbutiker och köpa färska grönsaker och frukt. Under våren är dock Ivösjön lite extra vacker, när den omges av ett hav av rosa äppelblommor.

Ivösjöns härliga vatten

Äppelodlingar och gårdsbutiker

För mig som älskar småskaligt, lokalt, eko, reko och familjeägt, var det en riktigt fröjd att åka runt Ivösjön. Överallt efter vägen finner du små stånd där du kan köpa gårdarnas frukt och grönt. Du väger själv och swishar din betalning. Smidigt och enkelt och garanterat dagsfärskt plockad frukt.

Vi stannade till på Månsagårdens lilla gårdsbutik och handlade färsk vitlök och köpte äpplen på Raskeboda Äppelgård och hos Vånga Fruktpackeri i Arkelstorp. Hos Vånga 77.1 handlade vi rosenkvittenmarmelad och körsbärsmarmelad.

Liten gårdsbutik vid Ivösjön
Äppelförsäljning vid vägen

Tips på gårdsbutiker utefter Humleslingan

OBS: Kolla upp öppettiderna på gårdarnas Facebook-sidor innan du åker dit, för öppettiderna varierar över året.

Tord Erikssons Frukt – Gårdsbutik
Tollarevägen 12
291 57 Arkelstorp

Bonnslätt 1:56 Gårdsbutik
Näsumsvägen 46
290 38 Villands Vånga

Torngårdens gårdsbutik (Sibbesson)
Lillesjövägen 51
295 94 Näsum

Vånga 77.1
Café, restaurang och gårdsbutik
Furustadsvägen 488
290 38 Villands Vånga

Månsagårdens gårdsbutik
Möllegårdsvägen 21
291 57 Arkelstorp

Näsums laxrökeri
Vångavägen 111
295 94 Näsum

Äppelaffär med många sorters äpplen vid Ivösjön
Produkter hos Vånga 77.1
Nyskördad lök
Produkter hos Vånga 77.1
Äppelodling

Historiska sevärdheter vid Ivösjön

Området kring Ivösjön har en rik historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. För ungefär 80 år sedan fann man resterna av en kvinna mellan Ivösjön och Oppmannasjön. Den så kallade ”Barumskvinnan” visade sig vara 9000 år gammal och den äldsta människan som man någonsin hittat i Sverige. Barumskvinnan finns idag att skåda på Historiska museet i Stockholm, men de historiska platserna att besöka kring Ivösjön är många.

Humletorkan

Ingen biltur utefter Humleslingan utan att lära sig lite historia om områdets humleodlingar. Strax utanför Näsum ligger Sveriges enda bevarade humletorka. Här torkades områdets humle i det så kallade ”Humlebygget” innan den distribuerades ut till bryggerierna. När det fanns som flest humleodlingar på 50-talet lämnade “torkan” ifrån sig 8 ton (!) humle per år. Idag odlas fortfarande humle här i en mindre skala, men det finns även ett vandrarhem och populärt café.

Humletorken

Gudahagen

Gravfält, hednatempel eller kanske en offerplats? Området vid Gudahagen anlades under yngre järnåldern och har genom århundradena varit föremål för åtskilliga sagor och historier. En gång i tiden stod här 250 stenar och rösen, idag står 95 kvar. Parkera bilen, promenera ut över ängarna och förundras över att få besöka ett av Sveriges mest mystiska platser.

Är du intresserad av vikingatiden? Varje höst brukar en vikingatida marknad byggas upp här vid Gudahagen med allt från hantverk till gyckel och musik.

Stenar vid Gudahagen
Gudahagen

Slott

Utefter humleslingan ligger två vackra slott – Bäckaskog slott och Trolle Ljungby slott.

Bäckaskog slott härstammar från 1200-talet och har genom åren både varit kloster och slott. Idag finns här ett hotell och en restaurang, men den vackra slottsträdgården från 1800-talet är värd ett stopp och en promenad. Läs mer om mitt besök på slottet i inlägget Bäckaskog slott – Där änglarna sjöng som starkast.

Läs mer
Ålfiske i Skåne

Trolle Ljungby slott är ett privatägt slott med anor från 1300-talet. Du kan inte besöka slottet, men du kan alltid titta på den fina byggnaden från utsidan. På Trolle Ljungby finns en välsorterad gårdsbutik – Viltboden – med ett brett sortiment av allt från hjort till vildsvin och fasan. Jag tror förresten att jag aldrig har sett så många fasaner som på vägarna vid Trolle Ljungby, de var överallt. Så kör försiktigt!

Bäckaskog slott
Bäckaskog slott
Fasan på promenad

Caféer och restauranger längs Humleslingan

Du behöver inte gå hungrig när du åker runt Humleslingan, även om det är bra att planera sin runda så att du kan maximera antalet ställen att fika på. Vi åt lunch på Vånga 77.1 och fikade på Minas chokladstudio – två ställen jag verkligen rekommenderar! Nästa gång vi åker hit hoppas jag kunna äta lunch på Bäckaskog slotts uteservering, deras lunchmeny ser riktigt bra ut!

Vånga 77.1
Café, restaurang och gårdsbutik
Furustadsvägen 488
290 38 Villands Vånga

Minas chokladstudio
Fika och choklad
Tostebergavägen 766
291 69 Fjälkinge

Bäckaskog slott
Lunch och middag
Barumsvägen 255
291 68 Fjälkinge

Se fler bilder och läs mer från Vånga 77.1 och Minas chokladstudio i mitt inlägg Kristianstad för matälskare.

Vånga 77.1
Vånga 77.1
Minas chokladstudio
Minas chokladstudio

Konst

Vid Ifö Center i Bromölla bjuds det på ett stort utomhusgalleri och en unik konstupplevelse. I ett gammalt industriområde visas gatukonst från konstnärer från hela världen. Nya konstverk målas årligen och allt håller väldigt hög klass. Klart läckrast är den stora målningen av T-rex-skelettet som klättrar på en av byggnaderna. Ett konstprojekt som är intressant och väl värt att stanna på – oavsett om du är konstintresserad eller inte.

Grafitti i Bromölla
Grafitti i Bromölla
Grafitti i Bromölla

Hur hittar jag till Humleslingan?

Humleslingan snirklar sig runt Ivösjön i nordöstra Skåne. Vägen är fem mil lång, men det tar lätt en hel dag att utforska områdets alla gårdsbutiker, historiska platser och vackra vyer.

Humleslingans sida finns mer information och tips på sevärdheter, vandringsleder och ställen att äta och bo på. Här hittar du även en bra karta över området. Ett tips är att försöka få tag på en tryckt version av kartan på en turistbyrå (då förklaringen till de olika stoppen saknas i den digitala versionen).

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Landskap vid Ivösjön
Äng vid gudahagen
Kyrka utefter Humleslingan
Grönska vid Ivösjön
Äppelförsäljning vid vägen
Mjölkkanna utefter Humleslingan
Äppelodlingar
Äppelodlingar
Väg med träd vid Ivösjön
Humle
Gårdsbutik
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
3

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.