Besöket i Kristianstad gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.
Man kan nästan se humle växa. En varm och solig dag kan en humleplanta växa nästan 20 centimeter, slingrandes långsamt uppför en spaljé eller ett snöre. Under den första halvan av 1900-talet hade en stor del av Sveriges humleodling sitt centrum i Vångabygden vid Ivösjön i nordöstra Skåne. Här växte humlen så det knakade i den bördiga jorden. När humleodlingen var som störst fanns hela 78 humleodlingar runt Ivösjön. Efter andra världskriget ökade dock importen av billigt humle från utlandet och de svenska odlarna konkurrerades ut i slutet av 1950-talet.
Idag finns inte så många humleodlingar kvar vid Ivösjön, men Humleslingan runt Ivösjön är en härlig dagstur i humlens fotspår kring äppelodlingar, historia, slott och gårdsbutiker.
Vi började och slutade vår bilutflykt i Kristianstad. Färden gick medurs, en sommarvarm höstsöndag. Vi åkte inte runt sjön den kortaste vägen, utan tog en liten omväg förbi de många gårdarna kring Arkelstorp. Många gårdsbutiker hade stängt för säsongen, men det finns gott om sevärdheter utefter bilvägen i alla fall.
Höst och sensommar är den bästa tiden om du vill besöka gårdsbutiker och köpa färska grönsaker och frukt. Under våren är dock Ivösjön lite extra vacker, när den omges av ett hav av rosa äppelblommor.
Äppelodlingar och gårdsbutiker
För mig som älskar småskaligt, lokalt, eko, reko och familjeägt, var det en riktigt fröjd att åka runt Ivösjön. Överallt efter vägen finner du små stånd där du kan köpa gårdarnas frukt och grönt. Du väger själv och swishar din betalning. Smidigt och enkelt och garanterat dagsfärskt plockad frukt.
Vi stannade till på Månsagårdens lilla gårdsbutik och handlade färsk vitlök och köpte äpplen på Raskeboda Äppelgård och hos Vånga Fruktpackeri i Arkelstorp. Hos Vånga 77.1 handlade vi rosenkvittenmarmelad och körsbärsmarmelad.
Tips på gårdsbutiker utefter Humleslingan
OBS: Kolla upp öppettiderna på gårdarnas Facebook-sidor innan du åker dit, för öppettiderna varierar över året.
Tord Erikssons Frukt – Gårdsbutik
Tollarevägen 12
291 57 Arkelstorp
Bonnslätt 1:56 Gårdsbutik
Näsumsvägen 46
290 38 Villands Vånga
Torngårdens gårdsbutik (Sibbesson)
Lillesjövägen 51
295 94 Näsum
Vånga 77.1
Café, restaurang och gårdsbutik
Furustadsvägen 488
290 38 Villands Vånga
Månsagårdens gårdsbutik
Möllegårdsvägen 21
291 57 Arkelstorp
Näsums laxrökeri
Vångavägen 111
295 94 Näsum
Historiska sevärdheter vid Ivösjön
Området kring Ivösjön har en rik historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. För ungefär 80 år sedan fann man resterna av en kvinna mellan Ivösjön och Oppmannasjön. Den så kallade ”Barumskvinnan” visade sig vara 9000 år gammal och den äldsta människan som man någonsin hittat i Sverige. Barumskvinnan finns idag att skåda på Historiska museet i Stockholm, men de historiska platserna att besöka kring Ivösjön är många.
Humletorkan
Ingen biltur utefter Humleslingan utan att lära sig lite historia om områdets humleodlingar. Strax utanför Näsum ligger Sveriges enda bevarade humletorka. Här torkades områdets humle i det så kallade ”Humlebygget” innan den distribuerades ut till bryggerierna. När det fanns som flest humleodlingar på 50-talet lämnade “torkan” ifrån sig 8 ton (!) humle per år. Idag odlas fortfarande humle här i en mindre skala, men det finns även ett vandrarhem och populärt café.
Gudahagen
Gravfält, hednatempel eller kanske en offerplats? Området vid Gudahagen anlades under yngre järnåldern och har genom århundradena varit föremål för åtskilliga sagor och historier. En gång i tiden stod här 250 stenar och rösen, idag står 95 kvar. Parkera bilen, promenera ut över ängarna och förundras över att få besöka ett av Sveriges mest mystiska platser.
Är du intresserad av vikingatiden? Varje höst brukar en vikingatida marknad byggas upp här vid Gudahagen med allt från hantverk till gyckel och musik.
Slott
Utefter humleslingan ligger två vackra slott – Bäckaskog slott och Trolle Ljungby slott.
Bäckaskog slott härstammar från 1200-talet och har genom åren både varit kloster och slott. Idag finns här ett hotell och en restaurang, men den vackra slottsträdgården från 1800-talet är värd ett stopp och en promenad. Läs mer om mitt besök på slottet i inlägget Bäckaskog slott – Där änglarna sjöng som starkast.
Trolle Ljungby slott är ett privatägt slott med anor från 1300-talet. Du kan inte besöka slottet, men du kan alltid titta på den fina byggnaden från utsidan. På Trolle Ljungby finns en välsorterad gårdsbutik – Viltboden – med ett brett sortiment av allt från hjort till vildsvin och fasan. Jag tror förresten att jag aldrig har sett så många fasaner som på vägarna vid Trolle Ljungby, de var överallt. Så kör försiktigt!
Caféer och restauranger längs Humleslingan
Du behöver inte gå hungrig när du åker runt Humleslingan, även om det är bra att planera sin runda så att du kan maximera antalet ställen att fika på. Vi åt lunch på Vånga 77.1 och fikade på Minas chokladstudio – två ställen jag verkligen rekommenderar! Nästa gång vi åker hit hoppas jag kunna äta lunch på Bäckaskog slotts uteservering, deras lunchmeny ser riktigt bra ut!
Vånga 77.1
Café, restaurang och gårdsbutik
Furustadsvägen 488
290 38 Villands Vånga
Minas chokladstudio
Fika och choklad
Tostebergavägen 766
291 69 Fjälkinge
Bäckaskog slott
Lunch och middag
Barumsvägen 255
291 68 Fjälkinge
Se fler bilder och läs mer från Vånga 77.1 och Minas chokladstudio i mitt inlägg Kristianstad för matälskare.
Konst
Vid Ifö Center i Bromölla bjuds det på ett stort utomhusgalleri och en unik konstupplevelse. I ett gammalt industriområde visas gatukonst från konstnärer från hela världen. Nya konstverk målas årligen och allt håller väldigt hög klass. Klart läckrast är den stora målningen av T-rex-skelettet som klättrar på en av byggnaderna. Ett konstprojekt som är intressant och väl värt att stanna på – oavsett om du är konstintresserad eller inte.
Hur hittar jag till Humleslingan?
Humleslingan snirklar sig runt Ivösjön i nordöstra Skåne. Vägen är fem mil lång, men det tar lätt en hel dag att utforska områdets alla gårdsbutiker, historiska platser och vackra vyer.
På Humleslingans sida finns mer information och tips på sevärdheter, vandringsleder och ställen att äta och bo på. Här hittar du även en bra karta över området. Ett tips är att försöka få tag på en tryckt version av kartan på en turistbyrå (då förklaringen till de olika stoppen saknas i den digitala versionen).
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
Het ziet er fantastich uit. September gaan we het allemaal met echte ogen bekijken. Zin in!