Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Steninge slott – Bland gullvivor, stormaktstid och designshopping – Stockholm

Steninge slott – Bland gullvivor, stormaktstid och designshopping – Stockholm

  • Strax utanför Sigtuna ligger det gula slottet Steninge på perfekt utflyktsavstånd från Stockholm. Slå dig ner för en fika i solen på caféet eller vandra bland gullvivorna i slottsträdgården.

Ängarna vid Steninge slott står i full blom. Ett gult hav av gullvivor vajar i vinden i slottsträdgården och Mälaren glittrar vid slottets fot. Det är inte konstigt att Carl Gyllenstierna i slutet av 1600-talet valde att bygga sitt praktslott just här på denna plats, en plats med möjlighet till båtförbindelse till både Stockholm och Sigtuna. Idag är slottet i privat ägo, men bjuder trots det på en vacker slottspark, en riktigt bra julmarknad, mysiga Steninge Bruk restaurang och café, en handelsträdgård och en välsorterad designbutik.

Steninge slott

Sveriges stormaktstid under 1600-talet präglades av krig, expansion och ekonomisk tillväxt. Sveriges levnadsstandard ökade och många slott uppfördes runt om i Mälardalen av framstående män inom hovet. Carl Gyllenstierna var en av de som under dessa år gjorde en kometkarriär inom hovet, delvis (enligt historieböckerna) på grund av sitt fördelaktiga utseende. Att vara snygg på 1600-talet måste ha varit välbetalt, då Carl år 1681 kunde ge den kände arkitekten Nicodemus Tessin den yngre 1681 uppdraget att rita det nya slottet Steninge. Samma arkitekt som även ritade Stockholms slott. Inte så illa för en kammarherre till Hedvig Eleonora?

Steninge slott

Nuförtiden är Steninge slott i privat ägo och slottets inre visas tyvärr inte för allmänheten. Den välskötta engelska slottsparken och barockträdgården är dock öppen för besökare och du får en härlig slottskänsla bara av att slå dig ned på uteserveringen vid den gamla ladans stenväggar och ta en kaffe med utsikt mot slottet. Det märks att Tessin varit inspirerad av arkitekturen som han upplevt under sina resor till Italien och Frankrike. Steninge slott skulle enkelt kunna smälta in bland de vackra villorna vid Comosjön. Om du tittar noga på slottets sjösida, kan du förresten fortfarande se Gyllenstiernas glänsande stjärna uppe på slottets fasad, även om den släkten faktiskt inte ägde slottet längre än 31 år.

Steninge slott

Steninge slott är ett populärt utflyktsmål året om, men denna helg i slutet av maj när vi besökte slottet var det lagom med besökare. Borden utomhus stod en bra bit ifrån varandra och det var ingen trängsel någonstans. Innan vi åkte härifrån hade vi hunnit med både en fika, en promenad i slottsparken och en liten liten shoppingrunda i designbutiken. Det blev en stilren stormlykta från Stelton som kommer att pryda vår balkong under sena sommarkvällar, även om jag väldigt gärna även hade köpt med mig lite porslin hem till lägenheten.

Ett tips för dig som gillar blommor: Här i parken växer den ovanliga och skyddade krokusen ”tidlösa” som fått sitt namn efter att den verkar blomma under hösten när allt annat har slutat blomma.

Steninge slott

Hur hittar jag till Steninge slott?

Steninge slott ligger 4 mil (30 minuter med bil) norr om Stockholm, 1 mil utanför Sigtuna. Det kostar ingenting att besöka slottsparken, slottsladan eller julmarknaden.

Läs mer
Ålfiske i Skåne

Karta (öppnas i Google maps)

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge slott
Steninge Slott
Steninge slott
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.