Bloggportalen
Meny
Stockholm / Sverige

Konstrunda vid Snösätra Graffiti Wall of Fame – Stockholm

För många betyder konst enbart stora, svulstiga oljemålningar i Louvren. För mig är begreppet inte en konstant. Konst utvecklas, utmanar och finner nya vägar. Konst berättar historier, provocerar och får dig att tänkta i nya banor. Igår besökte vi Snösätra Graffiti Wall of Fame – Europas största lagliga graffitiutställning.

I ett gammalt industriområde i närheten av Rågsved, mitt bland kolonilotter och mörk skog, ligger sedan 2014 Snösätra Graffiti Wall of Fame. Grå betongväggar och rivningsfärdiga portar har med hjälp utav hundratals graffitikonstnärer fått nytt liv. Här hittar du över 4500 kvadratmeter av laglig graffitikonst som förundrar, upprör och imponerar.

För många äldre är graffiti att jämföra med klotter. Något som inte bör finnas, något som bara förstör. För mig är graffiti samtida konst. Men behöver inte hänga konst på väggen, konst kan ta många skepnader. Den mest kända graffitikonstnären i världen är utan tvekan Banksy. En mytomspunnen konstnär, som lyckats hålla sig anonym i många år. Hösten 2018 gjorde hen rubriker, när verket ”Girl with balloon” såldes på Sotheby’s i London – bara för att sekunderna efter klubbning förstöras av en inbyggd dokumentförstörare. På sin instagram skrev Banksy sedan: ”The urge to destroy is also a creative urge – Picasso.” Än så länge verkar inte Banksy ha målat något i Snösätra, men vem vet hur väggarna ser ut imorgon?

En kvinnlig konstnär står och lägger den slutliga handen på sitt verk. Vi stannar och tittar på, en liten samling med beundrare. Sprayburken pyser och bokstäver formas på väggen. Det ser så enkelt ut, Varenda liten spray av färg hamnar rätt. Det är något speciellt med konst som tar dagar att skapa, men som man vet inte kommer att bestå. Ingen av de här verken kommer att finnas på Louvren om 100 år. De kanske inte ens finns kvar imorgon?

Stilarna på de olika verken här på området är helt olika. Här hittar du allt från Greta som Pippi Långstrump med budskapet ”We need to get angry and transform that anger to action”, till stora bikupor med budskapet ”Pesticides destruction of the beeworld”. Det här är så samtida som konst kan bli – och budskapet är starkt.

Vi går runt i området i nästan en halvtimme och vi är långt ifrån ensamma här. Barnfamiljer, äldre par och ungdomar med bakåtvända kepsar. Vi är oväntat många som hittat hit idag, trots det otillgängliga läget.

I slutet av maj varje år anordnas en festival här i Snösätra med food trucks, musik och livemålningar. Nästa år kommer jag garanterat att vara här.

Hur hittar jag hit?

Vill du åka kommunalt så tar du tunnelbanans gröna linje mot Hagsätra, går av i Högdalen eller Rågsved och promenerar 15-20 minuter. Jag rekommenderar dock bil, för det ligger rätt otillgängligt.

Snösätra Wall of Fame
Snösätragränd 1
124 65 Bandhagen
Karta

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du läsa mer om Stockholm?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • Ann-Louise Paulsson
  5 augusti, 2019 at 22:28

  Underbara bilder och färger! Måste verkligen ta mig hit snart.

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   7 augusti, 2019 at 10:17

   Det är värt ett besök! Så mycket läckra målningar, jag borde ha tagit med mig kameran – nu blev det bara mobilbilder!

Skriv en kommentar