Meny
OCEANIEN

Nya Zeeland

Fakta om Nya Zeeland

befolkning

4,4 miljoner (2010)

VALUTA

Nya Zeeländsk dollar (NZD)

KÖR PÅ

Vänster sida

TIDSSKILLNAD

UTC +12

Reseguide till NYA ZEELAND

Vi har rest runt i 2 veckor med bil på Nya Zeelands sydö. Det blev ett riktigt härligt äventyr, med många naturupplevelser och god mat.

Saker att se och göra PÅ SYDÖN

 • Ta en båttur i Milford Sound
 • Besök en vingård i Marlborough
 • Titta på valar i Kaikoura
 • Vandra vid glaciären i Fox Glacier
 • Besök de små pingvinerna i Oamaru
 • Vandra i vackra Mount Aspiring National Park
 • Besök en fårfarm
 • Fånga lupinblomningen vid Mount Cook
 • Glid fram i en kajak i Abel Tasman
Låga moln i Milford Sound

Restips

 1. Vägarna – Vägarna på Sydön är smala och krokiga. Räkna inte med att du kommer att kunna köra fortare än 70km/h. Dessutom kommer du att vilja stanna och beundra utsikten väldigt ofta. Det tar helt enkelt tid att bila runt på Nya Zeeland.
 2. Klimat – Nya Zeeland har motsatta årstider mot Sverige och klimatet på Sydön under sommaren är lite som en svensk sommar. När vi var där i december gick dottern med mössa hela tiden. Så räkna inte med alltför mycket badväder.
 3. Internet – Internet är varken lika tillgängligt eller snabbt som i Sverige. Jag hade problem under hela resan att ladda upp mina bilder till min molnbackup. Det gick helt enkelt för långsamt.
 4. Jordbävningar – Jordbävningar sker relativt ofta på Nya Zeeland. Ha koll på nödutgångarna och se till att du vet vad du ska göra om det börjar skaka.
 5. Vulkaner – På Nya Zeeland finns gott om varma källor och vulkaner. Se till att du är påläst om de senaste resevarningarna innan du beger dig ut på vandringstur.

Alla inlägg från SYDÖN

Nya Zeeland

Nya Zeeland – Sydöns häftigaste sevärdheter och natur

Nya Zeelands sydö är en perfekt mix av världens vackraste natur och sevärdheter samlat på en enda liten ö. Här kommer mina topp tio naturupplevelser från vår road trip runt ön – både till land och till havs.

Nya Zeeland

Vingårdar i Marlborough – Resedagbok Nya Zeeland dag 9

Juldagsmorgon! Nu är det jul på riktigt här på Nya Zeeland! Inget speciellt planerat idag för en gångs skull, ganska så skönt faktiskt! Det enda vi hade bokat var hotellet i staden Blenheim i Marlborough, vilket inte är mer än 2 timmars körning från Nelson.

Nya Zeeland

Abel Tasman National Park – Resedagbok Nya Zeeland dag 8

Dag 8 på vår roadtrip på Nya Zeelands sydö. Julafton i Abel Tasman National Park! Abel Tasman är Nya Zeelands minsta nationalpark, men här finner man vidsträckta kustområden med gyllene stränder, klippor, skogsklädda berg och våtmarker.

Nya Zeeland

Hokitika och Punakaiki – Resedagbok Nya Zeeland dag 7

Tidig uppgång, då vi idag hade en lång dags körning framför oss, närmare bestämt 45 mil efter Nya Zeelands västkust. Vädret, som inte visat sin bästa sida i Franz Josef, bjöd idag på strålande sol och vi fick äntligen en skymt av det vackra, vita bergsmassivet som hela tiden legat där bakom dimman och lurat. Vi hörde helikoptrarna på avstånd, det lät nästan som att de skrattade åt oss… Men men, time to go.

Nya Zeeland

Franz Josef National Park – Resedagbok Nya Zeeland dag 6

Vaknade upp på Scenic hotell i Franz Josef och käkade kontinental frukost på hotellet. Ovanligt prisvärd frukost, så vi orkade inte gå ut på byn och leta efter något annat ställe. Då vi var uppe rätt så tidigt, var det nästan bara vi och en busslast med brittiska pensionärer som skulle bussas runt på nord och sydön i en månads tid. Bussturisterna var ganska så snabba på att rensa buffén, så vi fick äta lite snabbare än vanligt. Kanske tur det, vi är väldigt långsamma på våra frukostar vanligtvis…

Blogg

Världens bästa valskådning – här finns valarna!

Något av det bästa vi vet när vi reser är att få möjligheten att möta vilda djur och speciellt så älskar vi att se valar! Knölvalar, kaskelotter, vitvalar, späckhuggare, sillvalar, delfiner – nu är det snart bara blåvalar kvar att se på vår lista! För att se valar behöver du både pricka rätt säsong, rätt väder och ha en stor gnutta tur. Här är våra 4 favoritplatser för att träffa på havets jättar.

Nya Zeeland
Nya Zeeland

Mount Aspiring National Park – Resedagbok Nya Zeeland dag 4

Dags att lämna värmen vid Lake Wanaka och köra upp efter västra kusten till Fox Glacier. Dagen började i en smärre kamerakatastrof, men med en ofantlig tur och en galen idé så lyckades katastrofen undvikas. Vi kom dock iväg lite senare från Wanaka än planerat och en aning fattigare.

Shotover River
Nya Zeeland

Arrowtown – Resedagbok Nya Zeeland dag 3

Inte lika tidig uppgång som dagen innan, kändes nästan som sovmorgon att kliva upp vid klockan 7. Efter en lång dag igår sov vi alla väldigt hårt i natt. Begav oss mot centrum av Te Anau, där vi hade hittat ett frukostställe som fått bra betyg av många gäster. Var inte helt lätt att hitta, men efter tre varv runt byns minimala centrum såg vi tillslut skylten – Sandfly Cafe.

Nya Zeeland

Queenstown – Resedagbok Nya Zeeland dag 1

Jag har alltid älskat att se ut genom flygplansfönstret. Genom flygplansfönstret besöker du platser du kanske aldrig kommer att åka till och ser vyer som du aldrig kan se från marken. Inflygningen till Queenstown på Nya Zeelands sydö kommer med all säkerhet att hamna på toppen av min alldeles personliga topp-10-inflygningslista.

Blogg

Nya Zeeland – Hiss eller diss?

Nyss hemkommen efter en roadtrip på Nya Zeelands sydö, tänkte jag summera mina tankar i en klassisk hiss-diss-lista. Finns det verkligen något att dissa på Nya Zeeland kanske du tänker?

Fakta om Nya Zeeland

befolkning

4,4 miljoner (2010)

VALUTA

Nya Zeeländsk dollar (NZD)

KÖR PÅ

Vänster sida

TIDSSKILLNAD

UTC +12