Vandra Äspet runt på Skåneleden SL6 – Åhus – Skåne

En av Skåneledens nyaste vandringsleder SL6 börjar i Åhus och går igenom naturreservatet Äspet. En sträcka som både bjuder på karga sanddynor och lockande havsbad.

Kors och tvärs, från kust till kust och från ås till ås. Skåneleden sträcker sig över 100 mil genom sex delleder över hela Skåne. Här passerar du med lätta steg över allt från vita sandstränder till kuperade flåshöjande kullar och grusvägar över gyllene ängar. Vandra en helg eller vandra en hel vecka. Eller bara vandra en kort lunchpromenad. Skåneleden har något för de allra flesta åldrar och intressen.

En av de nyaste etapperna på Skåneleden är delleden SL6 Vattenriket, som år 2023 när den är helt klar kommer att gå från Bökestad nära Blekinges gräns till Drakamöllans hedar. Förra året (2020) invigdes fyra av de nya etapperna, varav en av sträckorna är Åhus-Nyehusen.

Snirklig stig på Skåneleden utanför Åhus
Skåneleden genom Äspet

Äspet runt på skåneleden

Den 16 kilometer långa sträckan mellan Åhus och Nyehusen går över ett säreget landskap av karga sanddynor, tallskog och bländande vita stränder. För dig som tycker att 16 kilometer enkel väg känns lite långt att gå fram och tillbaka från Åhus, finns möjligheten att istället gå en rundvandring på Skåneleden runt naturreservatet Äspet. En rundvandring på cirka 7 kilometer som passar bra för en eftermiddagsvandring med en kaffetermos i vårsolen. En vandring som passade oss perfekt mellan en härlig lunch och en eftermiddagsfika.

Skåneleden passerar bekvämt nog igenom centrala Åhus, så vi börjar vår vandring på SL6 vid Äspetbron över Helgeå. När du passerat över bron väljer du om du vill gå medurs eller moturs, sedan är det bara att följa skyltarna. Vi väljer att gå medurs och får en härlig utsikt över Åhus och Äspets vackra hus innan vi kommer fram till Äspets naturreservat.

Åhus alla hus från vattnet
Gångbron över till Äspet i Åhus
Åhus

Äspets naturreservat sträcker sig över Äspets nordöstligaste delar mot Hanöbukten. Framför oss breder en blandskog ut sig, med en övervikt av tall. Skogen påminner om norrlandskustens barrskogar, med sin karga och lavbeklädda mark och höga tallar.

En gång i tiden växte här vid kusten stora ekskogar, men under medeltiden behövdes ekträ och odlingsmark till den växande befolkningen. Träden blev färre och färre och till slut fanns inga rötter kvar att hålla fast jorden – eller rättare sagt sanden. För att stoppa sanden från att flyga iväg och lägga sig på närbelägna åkrar, började man därför plantera tall i området. Tallen trivdes och frodades och satte grunden för de tallskogar som vi idag har utefter nordöstra Skånes kustland.

Stig genom kustdynorna i Äspet
Höstlöv i naturreservat
Tallar i Åhus

Stigen tar oss genom en lavrik tallskog, som är prunkande mossgrön trots att våren är ung. I träden hänger fortfarande höstsprakande gula blad kvar på grenarna. En påminnelse om att det är kort mellan årstiderna här nere i Skåne. Hösten hinner knappt passera förrän våren är här.

Hela Äspet genomkorsas av promenadstigar, men vi håller kursen mot Äspets nordligaste kust utefter Skåneleden. Det är välskyltat med ”SL6”-skyltar och vandringen är platt och enkel. I området finns gott om sällsynta insekter, som trivs i de gamla murkna träden i det soliga landskapet. Kanske är det därför som vi ser nedhuggna träd liggande på sidan om stigen. En förberedelse för att ge skalbaggarna nya bostäder i framtiden.

Karga dynor i Äspet
Fälld tall

Fågellagunen Korran

Vi närmar oss havet och lagunen Korran vid Helge ås mynning. Här bland vass och små gräsbeklädda öar är vattnet grunt. Ett perfekt ställe för flyttande fåglar som behöver stanna upp lite och vila och äta mat före en lång flygning över Östersjön. Idag är lagunen bara halvfull av vadare och änder av alla de slag, men under sensommaren så tilltar aktiviteten. Både av gästande fåglar och fågelskådare.

Lagunen vid Äspet
Liten stig vid lagunen

Vandringsstigen fortsätter utefter lagunkanten, omringad av boskapshagar. Jag hade gärna gått lite närmare lagunen för att kunna se fåglarna lite bättre, men från den 15 mars till den 30 september så råder beträdnadsförbud vid lagunen. De häckande fåglarna behöver få vara ifred. En bit längre ner längs stigen så finns det dock ett fågeltorn, så vi vandrar dit och sätter oss ner en stund.

Fågeltorn vid lagunen
Fågeltorn vid lagunen
Eva fågelskådar vid Äspet

Det är sådana här gånger som jag önskar att jag haft med mig en riktigt bra kikare, för det är bara de allra närmaste fåglarna som vi kan gissa oss fram till vilken art det är. Solen tittar fram lite mer i det oberäkneliga aprilvädret och det är väldigt rogivande att sitta här och titta på fåglarna som flyger in, äter lite och sedan beger sig norrut. Kanske är det precis det här som är tjusningen med fågelskådning? Att i lugn och ro beskåda fågelvärlden och inte veta vad dagen kommer att bjuda på för överraskningar?

Många fåglar vid Äspet
Fågeltorn vid lagunen

Stigen fortsätter utefter våtmarkskanten, genom ett ängslandskap av lövträd och vajande grässtrån. Vi passerar förbi en av områdets få bänkar. En plats som gjord för en kopp kaffe och ännu lite mer fågelskådning. Tranorna har kommit till sjön Pulken bara några kilometer härifrån, men inga tranor behagar att visa sig här på Äspet idag hur mycket vi än spanar. Vi får nog helt enkelt åka till Pulken imorgon om vi vill se några tranor.

Liten stig vid Äspets kust
Knoppar som brister
Snirklig stig
Ängar i vårsol

Ålakusten

I havet här utanför Äspet växer tång i den sandiga och steniga havbotten närmast stranden, men lite längre ut från land breder ålgräs ut sig som en tjock gräsmatta. Ålgräsängar fungerar som havets barnkammare och ger skydd till yngel och mindre fiskar. Kanske är det på grund av ålgräset som ålen väljer att passera förbi Åhuskusten på sin resa tillbaka till Sargassohavet? Ålfisket har varit en del av den skånska kulturen sedan medeltiden och det finns fortfarande en handfull fiskare som har tillstånd att fiska ål här utanför Åhus. ”Ålakusten” med sitt ålafiske sträcker sig från Äspet i norr till strax söder om Knäbäckshusen vid Stenshuvud. När du vandrar söderut utefter skåneleden passerar du förbi flertalet ålabodar, med sina speciella torkställningar för hommorna (ålnäten).

Vi kommer fram till Snickarhakens parkering och utemuseum Äspet. Här vid utemuseet kan vi läsa om Åhus badhistoria, livet i havet här utanför, skeppsbrott och ålafiske.

Fågeltorn vid Åhus lagun

Från att ha vandrat i tallskog och över våtmark kommer vi fram till en vit, finkornig strand. Även om tången ligger tjock vid strandkanten idag, är det lätt att föreställa sig en solig dag i juli här. En picknickkorg, en solnedgång och tårna i den varma sanden. Det här är en lite vildare strand jämfört med populära Täppet strax norr om Åhus. Här hittar du ingen glasskiosk, men det finns i alla fall en toalett.

Stranden vid Äspet sträcker sig kilometer efter kilometer söderut, men vädret är ombytligt och det börjar blåsa upp. Vi beslutar oss för att gå en annan stig tillbaka till Åhus och vända om och inte gå hela varvet runt genom bostadsområdet i Äspet som planerat. Vi hade passerat förbi en gulvit stig vid Täppets västligaste delar, så vi vänder tillbaka och svänger in i skogen igen för att ta skydd från ovädret. Till ännu ett nytt landskap.

Äspets fina havsstrand
Vita stränder vid Åhus
Picknickbord vid Åspet

Om det var platt och blandskog i de norra delarna av Äspet, kommer vi nu in i ett böljande landskap av sanddynor och stolta tallar. Ett landskap av djupa sandvågor, täckta med mossa och mintgrön lav. Det här kan nog vara den vackraste delen av Äspet, med det kuperade våglandskapet och den vintergröna mossan med tuvor av skör ljung. Kanske blev landskapet ännu lite mer dramatiskt av att det kom en rejäl hagelskur över oss, med stora hagelkorn som studsade över stigarna samtidigt som solen försiktigt tittade fram. Hade någon visat mig en bild härifrån, hade jag aldrig gissat på att bilden skulle ha tagits i Skåne.

Dynlandskapet vid Äspet
Ljung i solljus
Lav och tall

Tillbaka i Åhus

Även om det på grund av vädret blev en marginellt kortare vandring än vi ursprungligen tänkt oss, fick vi se mer av Äspets vackra natur när vi valde att vända om och inte gå genom bostadsområdet tillbaka till Åhus. Det blev både sanddynor, sandstränder och en fågellagun – en riktigt härlig liten vandring!

Vandringen runt Äspet passa alla som vill uppleva områdets unika karaktär, med bonusen att kunna avsluta med ett dopp i havet från en bländande vit sandstrand. Stigen är enkel att vandra och passar även för barnvagnar med lite större hjul. Fågellivet går att skåda året om, men det är som mest flygande besökare under sensommaren.

Tänk på att det inte finns någon service i området (förutom toaletter) och att det finns väldigt få skräpkorgar.

Hjärta i bark
<3

Vill du läsa mer om Skåneleden och Äspet?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vila ut på en bänk i Äspet
Fågeltorn vid lagunen
Kotte i höstlöv
Grön trädstam
Bark

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Gårdsbutiker i Kullabygden – 11 favoriter kring Höganäs – Skåne

I Kullabygden i nordvästra Skåne finns gott om gårdsbutiker som säljer lokalodlade grönsaker, frukt och dess produkter. Här hittar du mina favoriter bland äppelmust, havtorn, sparris och mycket mycket mer.

Arild – Den branta lilla fiskebyn vid Kullaberg – Skåne

Där Skäldervikens vågor rullar in över Kullahalvöns norra kust är naturen som vildast och vackrast. Här ligger den lilla fiskebyn Arild, utnämnd till en av Europas hemliga pärlor. Och jag kan inte annat än hålla med.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Stenshuvud nationalpark – Där vågorna möter Österlen – Skåne

Stenshuvud nationalpark är mest känd för sin vita sandstrand, men nationalparken har mer att erbjuda. Vandra till utsiktsplatser eller promenera barfota i den mjuka sanden. Eller bara njut av havet och ljuset.

Fika i Kullabygden – 7 mysiga caféer du inte ska missa – Skåne

Kullahalvön bjuder på härligt klassiska bagerier och konditorier. Stora hallongrottor, toscatårta och spettekaka - det hittar du här i Kullabygden! Häng med till mina 7 favoriter!

Ivögården – Den lilla vingården med den stora upplevelsen – Skåne

Vingård, restaurang och gårdshotell i ett - på Ivögården tänker man helhet och lokalodlat till och med om vinet! Häng med till Sveriges minsta kommersiella vingård.

Ännu mer reseinspiration

3 trevligheter i Landskrona – Skåne

Vi tillbringade en sensommardag i Landskrona, en stad vi tidigare bara passerat. Efter en härlig lunch på Kvarteret Erikstorp besökte vi det historiska Landskrona Citadell och avslutade dagen på strandbaren Lock Stock & Barrel. Tre trevligheter helt enkelt.

Tjolöholms slott – Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken börjar vi cykla runt Ven. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.