Close sidebar
EUROPA

Tjeckien

Fakta om Tjeckien

befolkning

10,5 miljoner (2016)

VALUTA

Tjeckisk krona (CZK)

KÖR PÅ

Höger sida

TIDSSKILLNAD

UTC +1

Reseguide till Tjeckien

Prag är en av Europas mysigaste gamla städer. Här bland historiska astronomiska ur, slott och vackra broar är det svårt att inte trivas. Vill du prova på något nytt? Tjeckiens näst största stad Brno bjuder på gastronomiupplevelser som både vågar vara annorlunda och utmanar det traditionella. Här är avstånden små och det är lätt att ta sig runt till fots. 


Saker att se och göra

 • Beundra den astronomiska klockan i Prag
 • Besök en vingård i Mähren
 • Gå på guidad mat eller öltur i Prag
 • Promenera över Karlsbron i Prag
 • Besök Prags vackra slott
 • Strosa i de små gränderna vid katedralen i vackra Brno
 • Upptäck kroglivet i hippa stadsdelen Karlin i Prag
 • Shoppa handblåst glas från Böhmen
 • Värm dig med en tjeckisk gulasch under en julmarknad
Lokal restaurang i Prag

Restips

 1. Öl – Pilsner härstammar från Tjeckien och staden Plzeň, så det kanske inte är så konstigt att Tjeckien är världens största konsument av öl. I Tjeckien pratar man inte om alkoholprocent på ölen, utan stamvörtstyrka. Så står det ”10 grader” på ölen så är det alltså inte alkohol.
 2. Kommunikationer – Tjeckien har ett väl utbyggt tågnät med fräscha tåg och det tar inte många timmar att åka från ena änden av landet till den andra. Passa på att utforska andra städer än Prag!
 3. Julmarknader – Tjeckerna är seriösa med sina julmarknader och varenda stad fullkomligt skiner i juletid.
 4. Prisnivå – Prag är fortfarande en relativt billig storstad, men plånboken räcker ännu längre om du beger dig till någon av Tjeckiens andra städer. 

Alla inlägg från Tjeckien

Tågstationen i Prag med två tåg
Tjeckien

Åka tåg i Tjeckien – Så funkar det

Avstånden i Tjeckien är inte stora och med ett väl utbyggt järnvägsnät och fräscha tåg är det nöje att resa runt med tåg. Jag har åkt tåg från Brno till Prag och kan bara säga en sak – jag gör det gärna igen!

Tjeckien

Prag – 8 heta restauranger och caféer

Prags restaurangscen har exploderat de senaste åren och idag är Prag en matdestination med fullt av trendiga, trendsättande och traditionella restauranger. Inte bara en fullkomligt underbar historisk sagostad alltså, utan även en gastrostad! Vilken vinnande kombo!

Brno i soluppgång
Tjeckien

Sköna Brno – Sevärdheter och historia i Tjeckiens näst största stad

I sydöstra Tjeckien ligger landets näst största stad Brno. Här hittar du en ungdomlig och sprudlande universitetsstad, fylld av nytänkande idéer som samtidigt bevarar regionen Mährens rika arv, kultur och historia. En riktigt härlig stad, som verkligen gav mig mersmak!

Nyx Hotel-Tjeckien-Prag-
Tjeckien

NYX Hotel i Prag

Söker du hotell i Prag med fräsch design och centralt läge? NYX Hotel har exakt det du behöver, utan en massa extra lull-lull.