RESEGUIDE

Tjeckien

Fakta Tjeckien

befolkning

10,5 miljoner (2016)

VALUTA

Tjeckisk krona (CZK)

KÖR PÅ

Höger sida

TID

UTC +1

Tjeckien är ett av mina favoritländer i Europa. Här bland medeltida städer, natursköna berg och över 2000 slott finns mycket att uppleva på en liten yta. En sak som genomsyrar hela Tjeckien är deras kärlek till öl. Besök små microbryggerier eller gå på ölspa(!) - här hittar du världens bästa öl.

Prag är en av Europas vackraste (och mest populära) weekend-städer i Europa. Här bland historiska astronomiska ur, slott och vackra broar är det svårt att inte trivas.

Vill du prova på något nytt? Det är lätt att resa runt med tåg i Tjeckien. Tjeckiens näst största stad Brno bjuder på gastronomiupplevelser som både vågar vara annorlunda och utmanar det traditionella. Här är avstånden små och det är lätt att ta sig runt till fots. Eller varför inte besöka coola Plzen - pilsnerns födelsestad där du kan besöka Pilsner Urquelles kända bryggeri?

Populära städer

10 Sevärdheter du inte ska missa

1) Beundra den astronomiska klockan i Prag
2) Besök en vingård i Mähren
3) Gå på guidad mat eller öltur i Prag
4) Promenera över Karlsbron i Prag
5) Besök Prags vackra slott
6) Strosa i de små gränderna vid katedralen i vackra Brno
7) Upptäck kroglivet i hippa stadsdelen Karlin i Prag
8) Shoppa handblåst glas från Böhmen
9) Värm dig med en tjeckisk gulasch under en julmarknad
10) Låt öl göra underverk för din hy på ett ölspa i Plzen

Fem restips

01.

Äta och dricka

Pilsner härstammar från Tjeckien och staden Plzeň, så det kanske inte är så konstigt att Tjeckien är världens största konsument av öl. I Tjeckien pratar man inte om alkoholprocent på ölen, utan stamvörtstyrka. Så står det "12 grader" på ölen så är det alltså inte alkohol.

02.

Kommunikationer

Tjeckien har ett väl utbyggt tågnät med fräscha tåg och det tar inte många timmar att åka från ena änden av landet till den andra. Passa på att utforska andra städer än Prag!

03.

Julmarknader

Tjeckerna är seriösa med sina julmarknader och varenda stad fullkomligt skiner i juletid.

04.

Prisnivå

Prag är fortfarande en relativt billig storstad, men plånboken räcker ännu längre om du beger dig till någon av Tjeckiens andra städer.

05.

Affärer

De allra flesta affärer utanför Prag har kortare öppettider på lördagarna och de flesta butikerna (förutom stora mataffärer) är stängda på söndagar.

Karta med alla inlägg

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.