Stenshuvud nationalpark – Där vågorna möter Österlen – Skåne

Höst, sommar och vinter. Mina besök vid Stenshuvud nationalpark strax söder om Kivik på Österlen har varit flera genom åren. Ibland har vi stannat vid Knäbäckshusen och vandrat utefter stranden norrut. Andra gånger har vi stannat vid naturum. Vissa sommardagar har stranden varit så gnistrande vit att jag har behövt solglasögon för att inte behöva kisa. Andra dagar under hösten har stranden varit gyllengul av regn och stora vågor. Stenshuvud bjuder på storslagenhet och en paradisstrand i världsklass närhelst på året du kommer hit, även om hösten nog är min favoritsäsong.

Vita stränder vid Stenshuvud
Långsamma vågor vid Stenshuvud

Stenshuvud är en omväxlande nationalpark, belägen både till land och till havs. 80 hektar av den totalt 400 hektar stora nationalparken är hav. Resten av parken är stränder, berg och hedar. Att besöka området under sommaren kan vara en utmaning, då stranden är varm och välbesökt. Under hösten däremot rullar lugnet in och de korta dagarna bjuder på färgsprakande solnedgångar och gyllene bokskog.

Fiskeredskap vid Stenshuvud
Höstsol i Stenshuvuds skog

Stranden

Liknelserna om den exotiska stranden vid Stenshuvud är många. Thailand, Seychellerna eller Brasilien är bara några av de platser som denna vita strand jämförts med. Och visst finns det många likheter. Den mjölkvita sanden, grönskan som väller ut över stranden som en yvig djungel och det klara vattnet som lockar till bad. Det är bara en sak som skiljer. Havstemperaturen. Men så länge som man håller fötterna ovanför vattenbrynet känns världens alla paradisstränder inom räckhåll.

Även om stranden precis nedanför naturum är både len och långgrund, är det värt att promenera norrut mot Stenshuvuds fyr. Ganska så snart blir stranden vildare och stora, runda stenar möter de vilda vågorna i strandkanten vid lågvatten. Som ett pärlhalsband av stenar för jätten Sten, som enligt legenden bodde i en grotta i berget här i Stenshuvud.

Höst på stranden i Stenshuvud
Höst på stranden i Stenshuvud
Stenar på stranden vid Stenshuvud

Vandringsleder i nationalparken

Blå leden

Det finns flera enkla vandringsleder i Stenshuvud nationalpark. Den mest populära är den blå leden (1 km) från naturum till stranden. Den blå leden är en enkel promenad som även är anpassad för barnvagnar. Strax innan du kommer ner till stranden passerar du uppdragna fiskebåtar, fiskeredskap och den gamla Krivareboden, som kanske kan vara Österlens vackraste lilla ålafiskebod.

Röda leden

Den näst populäraste leden är den röda leden (2 km) upp till toppen av Stenshuvud. Genom en vacker skog av ek och avenbok, vandrar du en stenig stig upp till bergets topp på 96 meter över havet. Leden tar dig förbi stock och sten och en gammal fornborg innan du når de tre topparna. Ett perfekt ställe för en picknicklunch mellan hav och himmel. Det sägs att man kan se så långt som till Bornholm vid klart väder, men jag har inte lyckats. Ett tips är att från toppen av Stenshuvud svänga av och gå den gula leden tillbaka till naturum för lite nya vyer.

Skåneleden delsträcka 5

Den längsta leden genom Stenshuvud är Skåneledens delsträcka 5 från Simrishamn till Kivik som korsar igenom nationalparken från norr till söder. Vandringsleden går dock en bit inne i skogen och inte vid stranden, så det är helt klart värt en avstickare på den blå leden för att få stoppa tårna i sanden.

Utsikt över Stenshuvud
Röd led: Utsikt från toppen av Stenshuvud
Vandringsleden till havet vid Stenshuvud
Blå led: Leden från naturum till Stranden
Höstsol i Stenshuvuds skog
Gula leden i Stenshuvud

Om du vill uppleva områdets hedar kan du vika av från den gula/röda leden strax norr om naturum och vandra in genom en grind till ett helt annat landskap. Här på heden är träden små och knotiga och marken täckt med torra små blommor. En total motsats till den prunkande livfulla skogen som växer på Stenshuvuds sluttningar. Du delar stigen ner till havet med betesdjur under sommarhalvåret, så gå försiktigt och undvik eventuella tjurar.

Bokskog i Stenshuvud
Hedarna vid Stenshuvud

När, var och hur hittar jag till Stenshuvud?

Stenshuvud utanför Kivik är ett av Österlens mest populära besöksmål året om. Trots att nationalparken är en av Sveriges minsta, har parken över 500.000 besökare varje år. De flesta under sommarhalvåret. Inte helt oväntat har parkeringsplatserna visat sig vara för få (speciellt under sommaren 2020), så det gäller att vara ute i god tid om du vill besöka Stenshuvud under en solig sommardag. Under hösten/vintern har vi dock alltid lyckats få plats på parkeringen vid naturum utan problem.

Det finns tre entréer till nationalparken – huvudentrén vid naturum, entré Hällevik (precis vid Kiviks musteri) och den södra entrén vid Rörum. Vi brukar även parkera vid Knäbäckshusen och promenera norrut längs med stranden (cirka 500 meter) för att komma in i nationalparken.

Under sommarmånaderna (1 juni till den 31 augusti) är hundar inte tillåtna på stranden, men resten av året går det utmärkt att ta med sin fyrbenta kompis överallt i nationalparken. Så klart med koppel.

Karta (öppnas i Google maps)

Promenad med hund i Stenshuvud
Vår lilla fyrbenta resenär på besök i Stenshuvud. Självklart med koppel.
Höstsol i Stenshuvuds skog
Stenar på stranden vid Stenshuvud

Vill du läsa mer om Stenshuvud?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Havet utanför Simrishamn
Hedarna vid Stenshuvud
Fiskenät
Fiskeredskap
Blå led till havet vid Stenshuvud
Skog på Österlen
Naturum Stenshuvud

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

2 KOMMENTARER

  1. Tog mig verkligen ett tag att koppla att fördta bilden är tagen i Sverige och inte typ Karibien, ser ju helt magiskt vackert ut! Jag har ett life time goal att besöka alla Sveriges nationalparker så känner spontant att Stenhuvud hamnade högst upp på prioriteringslistan nu ;)

    • Stränderna på Österlen är helt otroligt vackra. Så vilda och så ”tropiska”, trots det kalla havet.
      Stenshuvud är verkligen en nationalpark att ha på sin bucket list! Kanske en av de mest lättillgängliga nationalparkerna dessutom!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Ivögården – Den lilla vingården med den stora upplevelsen – Skåne

Vingård, restaurang och gårdshotell i ett - på Ivögården tänker man helhet och lokalodlat till och med om vinet! Häng med till Sveriges minsta kommersiella vingård.

Tyresta nationalpark – Höst i urskogen – Stockholm

Tyresta nationalpark är lättillgänglig svensk urskog alldeles söder om Stockholm. Hit åker vi minst en gång om året med kaffetermos och kamera i högsta hugg!

Östra Södermalm – Guide till mina SoFo-favoriter 2020 – Stockholm

SoFo är ett av mina favoritområden i Stockholm, med gott om barer, shopping och god mat. Här hittar du (några) av mina favoriter - 2020 edition!

Tåkern – Inte bara för fågelskådare – Östergötland

Vid fågelsjön Tåkern behöver du inte vara fågelskådare för att uppleva den stora mängden fåglar och den vackra naturen.

Sofiero slott – Sagoträdgården i ravinens skugga – Skåne

När rododendronbuskarna blommar vid Sofiero slott bjuds på en sällan skådad färgprakt.

Fika i Kalmar – 5 härliga caféer för en vinterweekend – Småland

När vi besökte Kalmar under årets första adventshelg möttes vi av ett stort antal härliga ställen att fika på - både i och utanför stan. Häng med till mina favoriter!

Ännu mer reseinspiration

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.