Close sidebar
EUROPA

Tyskland

Fakta om Tyskland

befolkning

82,2 miljoner (2016)

VALUTA

Euro (EUR)

KÖR PÅ

Höger sida

TIDSSKILLNAD

UTC +1

Reseguide till Tyskland

Tyskland är ett land som vi brinner lite extra för. Inte bara för att vi har släktingar som bor här, utan även för att har rest mycket här. Mest har vi varit i Bayern, men vi har även skrivit reseguider från andra delar delar av landet, exempelvis Berlin, och Rhen/Mosel.

 

 

Berlin är en av mina favoritstäder i Europa. Jag kan inte säga att Berlin är en vacker stad, men trots all betong och grå arkitektur är Berlin en riktig regnbågsstad. Här sprudlar innovation och tolerans, kulturer och nytänkande. Om du dessutom gillar lyxrestauranger har Berlin en stor mängd Michelinkrogar till väldigt bra priser.

 

 

Bayern är det område vi besökt mest och då speciellt området kring Bamberg och Scheßlitz. Här har vi både släkt och historia och det känns som varenda liten rosenträdgård och kullersten berättar en historia för oss. Bamberg är dessutom en av Tysklands vackraste städer, med både ett unikt rådhus och ett ”lilla Venedig” som charmar alla.

I södra Bayern hittar du Berchtesgaden nationalpark med de vackra sjöarna och porten till Alperna. En plats som är väl värd ett besök!

 

Romantische strasse är en liten väg som passerar förbi några av Tysklands sötaste medeltida sagostäder. Du kanske tror att Rothenburg od Tauber är juvelen i kronan, men slottet Neuschwanstein i ena ändan av vägen tar hem priset. 

 

Vid Rhen och Mosel breder vingårdarna ut sig utefter flodernas sluttningar och vinslotten avlöser varandra. Ett område som du varken kan eller vill hasta förbi.

Berlin - Riksdagshuset

Saker att se och göra

 • Drick en öl i en äkta bierstube
 • Åk båt på fjordliknande Königsee
 • Besök Berlins många museum. Missa inte Pergamon och DDR museet.
 • Promenera på stadsmurarna i städerna utefter Romantische Strasse
 • Ät en flammekueche med tillhörande rieslingvin i Rhendalen
 • Skrik dig hes på Europas bästa nöjespark Europapark
 • Titta på konstiga 3D-detaljer på rådhuset i Bamberg
 • Ta ett foto vid Berlinmuren
 • Förfasas över kung Ludwig IIs storhetsvansinne vid slottet Neuschwanstein
 • Smaka en rökt öl i Bamberg
Bamberg-Tyskland

Restips

 1. Köra bil – Autobahn är nästan lite mytomspunnet. Många bilister kör oerhört snabbt och olyckor sker lite för ofta. Undvik det vänstra körfältet om du inte kör väldigt fort. Använd varningsblinkers om du hamnar sist i en bilkö om du vill undvika att bli påkörd bakifrån.  
 2. Stau – På autobahn kring storstäderna är det ofta milslånga köer – stau – och jag har aldrig varit med om att det varit smärtfritt att passera förbi Berlin eller München på autobahn. Om du har ett flyg att passa, var ute i extremt god tid. 
 3. Öppettider –  På söndagar hänger man med familjen. Man shoppar inte. Så på söndagar är butiker och mataffärer stängda. Inte bara lite stängt, utan väldigt stängt. Vill du handla mat så har mataffärerna inte alls lika generösa öppettider på vardagarna, så var ute i god tid. I Berlin har man dock öppet för shopping en helg i månaden. Museum är stängda på måndagar. 
 4. Kranvatten – Går att dricka i hela Tyskland (om inget annat anges). Dock så brukar restaurangerna inte servera kranvatten om du inte explicit ber om det. Men var beredd på att betala en slant även för kranvattnet.
 5. Pengar – I Tyskland gäller ”Cash is king” fortfarande. Vi höll knappt på att kunna tanka på en bensinmack i Bayern, där det visade sig att de bara tog kontanter. Se till att du alltid har kontanter för minst en middag eller en full tank bensin. Det är när du minst anar det som du behöver kontanterna som mest. Fråga alltid om restaurangen tar kort innan du beställer.
 6. Mat – Det kan vara svårt att hitta bra vegetariska rätter på restauranger utanför storstäderna. Beställer du in en sallad så fråga så att du får färska grönsaker, inte kokta.
 7. Toaletter – Offentliga toaletter kostar ofta 50 cent eller 1 euro. Se till att du har mynt i fickan för nödiga händelser.
Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Alla inlägg från Tyskland

Neuschwanstein
Bayern

Fotoalbum från Romantische Strasse

Romantische strasse i bilder – Från det perfekta Rothenburg ob der Tauber till galne kung Ludvig II’s skrytbygge Neuschwanstein. 

Berlinmuren
Berlin

Fotoalbum från Berlin

Ingen stad i Europa har fått så mycket stryk och förstörelse i modern tid som Berlin. Någonstans där i det slitna hittar jag charmen i Berlin.

Tyskland

Mina fem favoritplatser i Tyskland

Mitt i Europas hjärta ligger stora Tyskland. För vissa är Tyskland enbart en vägsträcka på vägen ner till Sydeuropa. För andra är Tyskland en oändligt stor källa för hippa nattklubbar. Vi har hittat några pärlor som passar att besöka oavsett om du gillar kultur, natur, ädla drycker, shopping eller historia.

Tyskland

Tips när du ska åka till Tyskland

Som svensk turist är det lätt att pipa ner på bilsemester till Tyskland, men hur enkelt är det egentligen att vara turist i Tyskland? Här kommer 5 saker du behöver tänka på innan du svänger ut på de tyska vägarna.

Baden-Württemberg

Europa park – Besök Tysklands (och Europas) bästa nöjespark!

Utanför Rust i sydvästra Tyskland, ligger Europas bästa och största nöjespark – Europa-Park. Med över 100 åkattraktioner och shower och 13 kick-ass berg-och-dalbanor besöker du 14 sagolika områden med teman från hela Europa. Varför du aldrig har hört talas om Europa park? Ingen aning! Europa park borde ligga på alla familjers TODO-lista!