EUROPA

Tyskland

Fakta Tyskland

befolkning

82,2 miljoner (2016)

VALUTA

Euro (EUR)

KÖR PÅ

Höger sida

TID

UTC +1

Tyskland är ett av svenskarnas favoritländer när vi ska åka på semester. Här finns en rik historia och mängder av slott, vackra korsvirkesbyar och spännande storstäder. Främst åker vi svenskar till de norra delarna av landet och till Berlin, men Tyskland är ett stort land med mycket historia, vinkultur och vacker natur. Från Alpernas vackra bergstoppar till Moseldalens slott och vingårdar. Från Romantische strasses gulliga sagobyar till Östersjökustens långsträckta stränder. Tyskland har verkligen något för alla.

Populära områden

10 sevärdheter du inte ska missa

1. Drick en öl i en äkta bierstube
2. Åk båt på fjordliknande Königsee i Bayern
3. Besök några av Berlins många museum
4. Besök sagobyarna vid Romantische Strasse
5. Ät en flammekueche med rieslingvin i Rhendalen
6. Skrik dig hes på Europas bästa nöjespark Europapark
7. Titta på udda detaljer på rådhuset i Bamberg
8. Ta ett foto vid Berlinmuren
9. Se kung Ludwig IIs galenskap vid slottet Neuschwanstein
10. Upplev naturen i vackra Schwarzwald

5 restips

01.

Köra bil

Autobahn är nästan lite mytomspunnet. Många bilister kör oerhört snabbt och olyckor sker lite för ofta. Undvik det vänstra körfältet om du inte kör väldigt fort. I många städer har man infört miljözoner för bilar, vilket innebär att du inte kan köra in i städerna utan en miljödekal.

02.

Öppettider

På söndagar shoppar man inte, utan hänger med familjen. Så på söndagar är butiker och mataffärer stängda. Vill du handla mat så har mataffärerna inte alls lika generösa öppettider på vardagarna som i Sverige. I Berlin har man dock öppet för shopping en helg i månaden. Museum är stängda på måndagar.

03.

Kranvatten

Kranvattnet går att dricka i hela Tyskland (om inget annat anges). Dock så brukar restaurangerna inte servera kranvatten om du inte explicit ber om det. Men var beredd på att betala en slant även för kranvattnet.

04.

Pengar

I Tyskland gäller "Cash is king" fortfarande. Vi höll knappt på att kunna tanka på en bensinmack i Bayern, där det visade sig att de bara tog kontanter. Se till att du alltid har kontanter för minst en middag eller en full tank bensin. Det är när du minst anar det som du behöver kontanterna som mest. Fråga alltid om restaurangen tar kort innan du beställer.

05.

Mat

Det kan vara svårt att hitta bra vegetariska rätter på restauranger utanför storstäderna. Beställer du in en sallad så fråga så att du får färska grönsaker, inte kokta.

Karta med alla inlägg

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Alla inlägg från Tyskland