Meny
EUROPA

Tyskland

Fakta Tyskland

befolkning

82,2 miljoner (2016)

VALUTA

Euro (EUR)

KÖR PÅ

Höger sida

TIDS-SKILLNAD

UTC +1

Varför ska du åka till Tyskland?

Tyskland är ett av svenskarnas favoritländer när vi ska åka på semester. Främst åker vi svenskar till de norra delarna av landet och till Berlin, men Tyskland är ett stort land med mycket historia, vinkultur och vacker natur. Från Alpernas vackra bergstoppar till Moseldalens slott och vingårdar. Från Romantische strasses gulliga sagobyar till Östersjökustens långsträckta stränder. Tyskland har verkligen något för alla.

Bamberg-Tyskland

10 Sevärdheter du inte ska missa

1. Drick en öl i en äkta bierstube
2. Åk båt på fjordliknande Königsee i Bayern
3. Besök några av Berlins många museum
4. Besök sagobyarna vid Romantische Strasse
5. Ät en flammekueche med rieslingvin i Rhendalen
6. Skrik dig hes på Europas bästa nöjespark Europapark
7. Titta på udda detaljer på rådhuset i Bamberg
8. Ta ett foto vid Berlinmuren
9. Se kung Ludwig IIs galenskap vid slottet Neuschwanstein
10. Smaka en rökt öl i Bamberg

Fem restips

01.

Köra bil

Autobahn är nästan lite mytomspunnet. Många bilister kör oerhört snabbt och olyckor sker lite för ofta. Undvik det vänstra körfältet om du inte kör väldigt fort. I många städer har man infört miljözoner för bilar, vilket innebär att du inte kan köra in i städerna utan en miljödekal.

02.

Öppettider

På söndagar shoppar man inte, utan hänger med familjen. Så på söndagar är butiker och mataffärer stängda. Vill du handla mat så har mataffärerna inte alls lika generösa öppettider på vardagarna som i Sverige. I Berlin har man dock öppet för shopping en helg i månaden. Museum är stängda på måndagar.

03.

Kranvatten

Kranvattnet går att dricka i hela Tyskland (om inget annat anges). Dock så brukar restaurangerna inte servera kranvatten om du inte explicit ber om det. Men var beredd på att betala en slant även för kranvattnet.

04.

Pengar

I Tyskland gäller "Cash is king" fortfarande. Vi höll knappt på att kunna tanka på en bensinmack i Bayern, där det visade sig att de bara tog kontanter. Se till att du alltid har kontanter för minst en middag eller en full tank bensin. Det är när du minst anar det som du behöver kontanterna som mest. Fråga alltid om restaurangen tar kort innan du beställer.

05.

Mat

Det kan vara svårt att hitta bra vegetariska rätter på restauranger utanför storstäderna. Beställer du in en sallad så fråga så att du får färska grönsaker, inte kokta.

4 favoriter

Berchtesgaden

I södra Bayern hittar du Berchtesgaden nationalpark med de vackra sjöarna och de höga bergen. Berchtesgaden är Bayerns port till Alperna. En plats som är väl värd ett besök!

Rothenburg ob der Tauber

Romantische strasse

Romantische strasse är en liten väg som passerar förbi några av Tysklands sötaste medeltida sagostäder. Du kanske tror att Rothenburg od Tauber är juvelen i kronan, men slottet Neuschwanstein i ena ändan av vägen tar hem priset.

Rhen & Moseldalen

Vid Rhen och Mosel breder vingårdarna ut sig utefter flodernas sluttningar och vinslotten avlöser varandra. Ett område som du varken kan eller vill hasta förbi.
Slå dig ner på en uteservering och beställ in en flammekueche och ett glas riesling och njut av ett av Tysklands vackraste vyer,

Berlin - Riksdagshuset

Berlin

Berlin är en av mina favoritstäder i Europa. Jag kan inte säga att Berlin är en vacker stad, men trots all betong och grå arkitektur är Berlin en riktig regnbågsstad. Här sprudlar innovation och tolerans, kulturer och nytänkande. Om du dessutom gillar lyxrestauranger har Berlin en stor mängd Michelinkrogar till väldigt bra priser.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.