Freiburg – Den gröna staden vid foten av Schwarzwald – Tyskland

Resan till Baden-Württemberg gjordes tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

I utkanten av sagoskogen Schwarzwald breder den sköna och gröna staden Freiburg ut sig. Staden är en grön stad av flera anledningar. Freiburg är Tysklands soligaste och varmaste stad och dessutom en stad med mycket miljöfokus och engagemang för hållbarhet. Här är livskvalitén hög och du har alltid nära till både äventyr och rekreation genom närliggande skidåkning, natur och sjöar.

Kullerstensgata mellan två hus med människor som går på gatan

Freiburg har inga stora industrier, istället bjuds du in till 160 km cykelvägar och grönområden. Vår stadsguide är tydlig med att i Freiburg behöver man bara akta sig för tre saker – Spårvagnarna, som inte stannar för något; Cyklisterna, som nästan inte stannar för något; och att ramla i Bächle, de små vattenkanalerna som slingrar sig genom den gamla stadens charmiga gator.

Schwabentor - det vita tornet med en klocka. Omgiven av färgstarka hus

Handel och förödelse

Freiburg grundades på 1100-talet i en bördig region med stora influenser från omvärlden. Här möttes två stora handelsvägar som förde in varor från Medelhavet och Östersjön, samtidigt som stora fynd av silver bidrog till att staden snabbt blev en av de rikaste i regionen.

Gata med spårvagnsspår och bächle

Staden har överlevt århundraden av krig och utmaningar och även den stora förödelsen efter andra världskrigets bombningar. 80% av staden förstördes under en natt 1944, men en byggnad stod kvar orörd efter bomberna. Stadens pampiga katedral från 1200-talet. En symbol för överlevnad som med sin unika spira reser sig högt över stadens takåsar.

Gult hus med vita fönster med gröna fönsterluckor

Freiburger Münster

Katedralen i Freiburg – Freiburger Münster – började byggas redan på 1200-talet, men blev inte klar förrän 300 år senare. Under århundradena ändrades byggnadsstilen och fönstren i de olika sektionerna av katedralen har därför lite olika stil. Den överhängande stilen är dock gotisk och från katedralens tak blickar 99 skräckingivande gargouiller ner över torget.

När man tittar upp mot katedralens tak avslöjas en särskild detalj – den ihåliga och genombrutna spiran. En konstnärlig arkitektur där vind och sol får spela för öppen himmel.

I sydvästra Tyskland är jordbävningar relativt vanliga och små skalv inträffar ofta ett par gånger i månaden. Katedralens spira har dock stått pall trots jordbävningar, stormar och tryckvågor från krigets bombningar. En av orsakerna till dess motståndskraft tros vara spirans unika konstruktion.

En stor katedral i gotisk stil sett från sidan

Freiburger Münster är långt ifrån en överdådig och prålig katedral. Inuti möts du inte av några extravaganta gyllene väggdekorationer eller målningar. Det som istället tar min uppmärksamhet är de vackra fönstren. De 700 år gamla flaskfönstren sitter fortfarande kvar, trots bombningar och jordbävningar.

Tak och pelare i en katedral

Münsterplatz

Torget Münsterplatz runt katedralen har alltid varit en plats för handel och kyrkans väggar spelade under medeltiden en viktig roll i att se till att det inte fuskades med varorna. På en vägg finns uppritat hur stort ett bröd skulle vara. På en annan vägg visas måttet ”en arm” för inköp av tyg och byggmaterial.

De handlare som försökte fuska dömdes i ett marknadsråd. Bagare som fuskade med brödets storlek straffades genom att sättas i en bur och sänkas ner i vatten.

Vägg på katedralen i Freiburg som visar mått på bröd
Katedraltorget Münsterplatz ena sida med vackra färgglada hus med uteserveringar

Än idag är det marknad här på torget varje dag utom söndagar. Fokus är grönsaker, kött och ost – allt självklart närodlat. Under december när jag besökte staden var det jultema på försäljningen, med kransar, trädekorationer och ljus.

Marknad med försäljning av kransar och julartiklar

Torget kantas idag av byggnader med fasader i regnbågens alla färger, charmiga fönsterluckor och lockande skyltar i gammal stil. På somrarna är torget fullt med uteserveringar och parasoller för den som vill vila benen i värmen.

Den mest kända byggnaden på Münsterplatz är det mörkröda gamla handelshuset Kaufhaus från 1300-talet. De två pampiga tornen med tak av färgade kakelplattor och fasadens detaljerade statyer gör att byggnaden verkligen sticker ut. Förr i tiden var detta ett av stadens viktigaste handelsplatser, där alla handelsmän och köpmän samlades för att förtulla sina varor innan de fick sälja dem i staden.

En vacker röd byggnad på Münsterplatz med färgat kakeltak med torn
Kaufhaus – Handelshuset

Ramla inte i Bächle!

I Freiburg är det ingen bra idé att stirra ned i mobilen om du inte är sugen på ett oplanerat bad i bächle, de små stenkanalerna som slingrar sig längs gatorna i den gamla staden. Kanalerna byggdes samtidigt som staden grundades på 1100-talet och fungerade som livsnerv både för färskvatten och för brandsläckning.

Om du förresten skulle råka falla i bächle säger folktron att du kommer att gifta dig med en person från Freiburg – oavsett om du redan har en ring på fingret eller inte.

Gata med kullersten och bächle

De två stadsportarna

I var sin ända av den forna stadens utkant står tornen Schwabentor och Martinstor, två av de ursprungliga fem stadsportarna. I slutet av 1800-talet var det nära att tornen revs, då de ansågs begränsa möjligheterna att utveckla infrastrukturen i staden. Genom en bestämd borgmästare så skonades dock tornen och genom ombyggnation kan nu spårvagnarna passera igenom tornen utan problem.

Tornet Schwabentor omgiven av hus
Gata med spårvagnsspår som går igenom ett torn

Lilla Venedig

Området mellan Martinstor och Schwabentor kallas i folkmun för ”Klein Venedig” eller ”Lilla Venedig”. Här rinner Gewerbekanalen långsamt genom staden, omgiven av broar, statyer, bryggerier och mysiga små butiker.

Vi promenerar längs rader av parkerade cyklar, fastlåsta i kanalens staket. I en bilfri stadskärna är parkeringsproblemen små, men cyklarna är desto fler.

Kanaler med vatten i en stad med gamla hus

Förr i tiden var Lilla Venedig bebott av stadens hantverkare – mjölnaren mal med sin vattenkvarn, garvarna tvättade lädret i kanalen och fiskarna fiskade. Idag är restaurangerna fler än hantverkarna, men här kan du istället hitta en av stadens knasigaste invånare – en krokodil…

Två personer promenerar under ett stort träd i ett restaurangkvarter

Markthalle och tårta

Ett populärt ställe för en kaffe eller en bit mat, är det internationella matpalatset Markthalle. Här trängs ett 20-tal restauranger och caféer och det finns rätter från hela världen.

Fasaden på Markthalle med en man gående mot ingången

Vill du beställa in en bit Schwarzwaldtårta – den kända tårtan med chokladbottnar, grädde och körsbär – ska du dock bege dig till Café Schmidt. För Österrikiska bakverk som Linzertårta och Sachertårta är Confiserie Gmeiner ett bra val.

En servitris håller i tårtor och tarteletter
Ett café sett utifrån med juldekorationer

Jul i Freiburg

Under de mörka dagarna i december lyses Freiburg upp av sin populära julmarknad. Julmarknaden i Freiburg skapar en vacker kontrast mot de historiska omgivningarna och de 130 försäljarna erbjuder vackra juldekorationer och hantverk. Trängseln är ofta stor men stämningen är mycket gemytlig.

Läs mer om Freiburgs julmarknad och andra julmarknader i Baden-Württemberg på 3 sagolika julmarknader i Baden-Württemberg – Tyskland.

Julmarknad med mycket folk i Tyskland

Hur hittar jag till Freiburg?

Freiburg (eller Freiburg im Breisgau som staden egentligen heter) ligger i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland. Den natursköna regionen Schwarzwald börjar precis utanför stadsgränsen och gränsen till Frankrike och Schweiz är ett kort avstånd bort.

Karta (öppnas i Google maps)

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin

Sväng av från autobahn och bege dig ut på någon av de 150 tyska temavägarna! Här hittar du temavägar som tar dig med på allt från sagor till slott, porslin, öl och världsarv - en semester där vägen faktiskt är destinationen.

Fotoalbum från Berlin – Tyskland

Berlin är charmigt, slitet och alldeles underbart. Här kommer några av mina favoritbilder från staden!

Fotoalbum från Romantische Strasse – Tyskland

Romantische strasse i bilder - Från det perfekta Rothenburg ob der Tauber till galne kung Ludvig II's skrytbygge Neuschwanstein. 

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Kring nationalparken Berchtesgaden – Bayern – Tyskland

I Tysklands sydöstligaste hörn ligger en unik nationalpark som bjuder på både fjordlandskap och berg. Berchtesgaden är en riktig skönhet!

Guide till Hansa-Park – Tysklands nordligaste nöjespark

Strax norr om Lübeck ligger den stora nöjesparken Hansa-Park. Här bland 125 attraktioner finns något för alla åldrar!

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.