Bamberg – 6 sevärdheter i min favoritstad i Bayern – Tyskland

I norra Bayern i södra Tyskland ligger världsarvsstaden Bamberg. Bamberg är en stad som våra hjärtan brinner lite extra för. En stad där delar av vår familj har sina rötter. Här i de gamla medeltida gränderna har säkert delar av släkten ramlat och fått skrubbsår på knäna. Eller kanske till och med fastnat med en klack i kullerstenarna på väg till en dans. Det känns helt enkelt lite extra i hjärtgropen när man är här.

Korsvirkeshus vid vattnet i Bamberg
Det dekorerade rådhuset i Bamberg med bilder i rött, gult och orange, omgivet av vatten.

Bamberg har en av de bäst bevarade medeltida stadskärnorna i Tyskland och klarade sig mirakulöst undan 2:a världskrigets flygbombningar. Tack vare det kan kullerstenarna än idag berätta för oss om när kung Henrik II grundade staden på 1000-talet och hade högt flygande planer på att göra Bamberg till det nya Rom.

De röda taken och de otaliga stenbroarna har genom åren varsamt vårdats och det är inte konstigt att Bamberg ofta hamnar på topplistor över Tysklands charmigaste städer.

Rosa fasad med fönster med gröna fönsterluckor och rosor
Utsikt över takåsar i Bamberg.

Bambergs kallas för ”Staden på sju kullar” genom de sju kyrkor som stolta står på varje kulle, men staden hade nästan lika gärna kunnat kallas för ”staden med de sju bryggerierna”. Bege dig till Sandstraße i centrala delarna av staden för att prova på den kända rökta ölen – Rauchbier – som smakar som att du dricker rökt bacon. Gott, men kanske inte något man dricker alltför många klunkar av.

Bamberg-Tyskland

I stadskärnan finns över 1000 skyddade historiska hus, så biltrafik är delvis förbjuden och det finns inte så många parkeringar i centrala staden. Lägg därmed till massor av enkelriktade gator, så inser du snabbt att Bamberg inte är en bilstad. Bokar du hotell i stadens centrum, se till att det finns parkering!

Bamberg-Tyskland

1. Gamla rådhuset

Den mest kända sevärdheten i Bamberg är utan tvekan det gamla rådhuset (Altes Rathaus), som du hittar avbildat på allt från pussel till guideböcker. Rådhuset ligger mitt i floden Regnitz, omgiven av snabba flodvirvlar.

Det som är unikt med rådhuset är att väggarna är täckta av de mest detaljerade målningarna med perspektiv och skuggor. Dock är inte allt på husfasaden målat, så du behöver spana efter om någon detalj sticker ut lite extra.

Bamberg-Tyskland
Gamla rådhuset
Bamberg-Tyskland

2. Lilla Venedig

Lilla Venedig är ett välbevarat område med korsvirkeshus utefter floden Regnitz som tidigare enbart fick ägas av stadens fiskare.

Husen ligger precis nere vid flodens kant och de flesta hus har en liten brygga eller en prunkande uteplats. Området här vid kanalen är särskilt vackert under vår och sommar när blommorna blommar längs kanalerna och solen glittrar i vattnet.

Bamberg-Tyskland
Lilla Venedig
Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland

3. Gamla stan

Den gamla stadskärnan i Bamberg är UNESCO-listad för sin välbevarade medeltida arkitektur. Att vandra genom de gamla stadsdelarna är en stor del av Bambergs charm. Området är fullt av bryggerier, torg, smala gränder, hängpelargoner och sneda korsvirkeshus.

Ett av de populära stoppen är på bryggeriet Schlenkerla, där den unika och väldigt lokala rökta ölen kommer ifrån.

Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland

4. Nya residenset och dess rosenträdgård

Uppe på en av Bambergs kullar ligger det nya residenset och en prunkande rosenträdgård. ”Neue Residenz” fungerade som biskopens residens under 1600- och 1700-talet och är en imponerande barockbyggnad.

Om du besöker residenset under sommarmånaderna är ett besök i rosenträdgården ett måste. Du hittar till trädgården genom den ljuvliga rosendoft som sprider sig över murarna och utsikten från trädgården över Bambergs tak är bara den värd besöket.

Bamberg-Tyskland
Rosenträdgården
Bamberg-Tyskland

5. Domkyrkan

Domkyrkan i Bamberg (Bamberger Dom) invigdes år 1012 och dominerar Bambergs profil än idag. Domkyrkan och är känd för sin lite ovanliga arkitektur och sina fyra torn.

6. Kloster Michaelsberg

En annan av Bambergs kända byggnader är klostret Michaelsberg från 1000-talet. Klostret är känt för sin utsikt över Bamberg och för sina vackra målningar av blommor i klosterkyrkans tak.

Klosterkyrkan stängde akut för besökare 2016 pga rasrisk och har sedan dess varit under renovering, men man kan besöka trädgården och se på utsikten.

Hur hittar jag till Bamberg?

Bamberg ligger i Bayern i sydöstra Tyskland. Närmaste stora stad med direktflyg är Frankfurt, 20 mil väster om Bamberg.

Läs mer om Bamberg på Bambergerland.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Berlin Welcome Card – är det värt pengarna? – Tyskland

Köpa turistkort eller inte i Berlin? Sparar man verkligen några pengar? Vi har testat Berlin Welcome Card i 48 timmar.

Guide till Hansa-Park – Tysklands nordligaste nöjespark

Strax norr om Lübeck ligger den stora nöjesparken Hansa-Park. Här bland 125 attraktioner finns något för alla åldrar!

Fotoalbum från Berlin – Tyskland

Berlin är charmigt, slitet och alldeles underbart. Här kommer några av mina favoritbilder från staden!

5 härliga platser i Tyskland – Mina favoriter

Tyskland har något för alla - avsett om du gillar kultur, natur, ädla drycker, shopping eller historia. Här är fem av mina favoriter!

Freiburg – Den gröna staden vid foten av Schwarzwald – Tyskland

I soliga Freiburg i sydvästra Tyskland är det nära till både Schwarzwalds natur och medeltida historia. Men se upp vart du går - du vill inte ramla ner i bächle!

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.