Bloggportalen

Bamberg – Sevärdheter i min favoritstad i Bayern – Tyskland

  • Bamberg är inte bara en av Tysklands bäst bevarade medeltida städer, utan Bamberg är faktiskt en stad som våra hjärtan brinner lite extra för.
Bamberg-Tyskland

I norra Bayern i södra Tyskland ligger världsarvsstaden Bamberg. Bamberg är en stad som våra hjärtan brinner lite extra för. En stad där delar av vår familj har sina rötter. Här i de gamla medeltida gränderna har säkert delar av släkten ramlat och fått skrubbsår på knäna. Eller kanske till och med fastnat med en klack i kullerstenarna på väg till en dans. Det känns helt enkelt lite extra i hjärtgropen när man är här.

Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland

Bamberg har en av de bäst bevarade medeltida stadskärnorna i Tyskland och klarade sig mirakulöst undan 2:a världskrigets flygbombningar. Tack vare det kan kullerstenarna än idag berätta för oss om när kung Henrik II grundade staden på 1000-talet och hade högt flygande planer på att göra Bamberg till det nya Rom. De orangea taken och de otaliga stenbroarna har genom åren varsamt tagits omhand och det är inte konstigt att Bamberg ofta hamnar på topplistor över Tysklands charmigaste städer.

Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland

Bambergs kallas för ”Staden på sju kullar” genom de sju kyrkor som stolta står på varje kulle, men staden hade nästan lika gärna kunnat kallas för ”staden med de sju bryggerierna”. För Bamberg är ölets huvudstad, med fler bryggerier än de flesta städer. Bege dig till Sandstraße i centrala delarna av staden för att prova på den kända rökta ölen – Rauchbier – som smakar som att du dricker rökt bacon. Gott, men kanske inte något man dricker alltför många klunkar av.

I stadskärnan finns över 1000 skyddade historiska hus, så biltrafik är delvis förbjuden och det finns inte så många parkeringar i centrala staden. Lägg därmed till massor av enkelriktade gator, så inser du snabbt att Bamberg inte är en bilstad. Bokar du hotell i stadens centrum, se till att ser finns parkering!

Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland

Gamla rådhuset

Den mest kända sevärdheten i Bamberg är utan tvekan det gamla rådhuset, avbildat på allt från pussel till guideböcker. Rådhuset ligger mitt i floden Regnitz, omgiven av snabba flodvirvlar i alla riktningar. Väggarna är täckta av de mest detaljerade målningarna i 3D och målningarna har dessutom en helt oväntad detalj som du inte ser förrän du tittar riktigt noga. Allt på väggarna är inte målat i 3D…

Bamberg-Tyskland
Gamla rådhuset
Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland

Lilla Venedig

Lilla Venedig är ett område med korsvirkeshus utefter floden Regnitz som tidigare enbart fick ägas av stadens fiskare. Det är otroligt färgfyllt, charmigt och välbevarat.

Läs mer
Neuschwanstein

Bamberg-Tyskland
Lilla Venedig
Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland

Gamla stan

Att vandra genom de gamla stadsdelarna är en stor del av Bambergs charm. Bryggerier, biergartens, hängpelargoner och sneda korsvirkeshus. Det är fantastiskt att denna stad klarade sig undan kriget i så gott skick!

Bamberg-Tyskland
Gamla stan
Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland
Bamberg-Tyskland

Nya residensets rosenträdgård

Uppe på en av Bambergs kullar ligger det nya residenset och en prunkande rosenträdgård. Om du besöker parken under sommarmånaderna kommer du att hitta till trädgården genom den ljuvliga rosendoft som sprider sig över murarna. Utsikten från trädgården över Bambergs tak är bara den värd besöket.

Bamberg-Tyskland
Rosenträdgården
Bamberg-Tyskland
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
1

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.