Det var väl kanske inte grönkål som vi främst tänkte på när vi stannade till i staden Oldenburg en kall dag i början av mars, men i Oldenburg lär du dig massor om de vitaminfyllda gröna bladen – oavsett om du vill eller inte!
Oldenburg är en bubblande universitetsstad väster om Bremen med strax under 200.000 invånare. Egentligen kanske jag snarare ska säga att det är en tysk stad på gränsen till Nederländerna, med tanke på hur många skyltar med holländska specialiteter och holländska namn som finns här. Stadens turistbyrå har dessutom bara information på sin webbplats på tyska och holländska, så det är nog inte en alltför vild gissning att de flesta turisterna är från Nederländerna.
Trots att Oldenburg ligger 4 mil från havet är varken segelbåtar eller containerfartyg en ovanlig syn i staden. Oldenburg har en av Niedersachsens mest trafikerade hamnar och kanalerna Hunte och Weser matar in de stora fartygen i hamnområdet. Kanalen är dock inte något trevligt ställe för ett dopp, så om du vill svalka dig en varm sommardag behöver du ta sikte på en närliggande sjö eller havet.
Oldenburg är en grön stad med parker och grönområden runt varje hörn och med en stor bilfri innerstad där du som besökare lätt kan att upptäcka alla sevärdheter till fots. Om det är en kylig dag är det lockande att slå sig ner på en av de många restaurangerna och caféerna och beställa in en redig och värmande lunch. Det brukar sägas att det bästa med vintern i norra Tyskland är att det är grönkålssäsong, så om du vill smälta in så beställer du in någon lokal rätt med grönkål.
Grönkål (grünkohl) har odlats i området kring Oldenburg åtminstone sedan 1300-talet och serveras främst välkokt i buljong tillsammans med korv, men du hittar grönkål även i smoothies, chips och soppor. För dig som vill lära dig mer om denna nyttiga kål finns alla möjligheter i Oldenburg – här finns allt från guidade grönkålsturer till kurser på Grünkohl Academy Oldenburg och matlagningskurser dedikerade enbart till grönkål.
Grönkål kallas i området kärleksfullt för ”Oldenburgs palm” och på hösten är fälten runt staden fulla av de storvuxna palmliknande grönsakerna. Kålen ska helst skördas efter den första frosten, då blir den som allra mjällast och mest smakrik.
Även om grönkålen inte går att ignorera helt i Oldenburg (till och med souvenirstrumporna har grönkålsmönster!), har staden en intressant historia och många mysiga gator och ett överflöd av caféer. När temperaturen tillåter är uteserveringarna vid Rathausplatz och vid Lappan fyllda till brädden av besökare och glasstillverkningen går varm i varje hörn.
Visste du förresten att staden Oldenburg tillhörde Danmark under 1700-talet? Eller att dagens danska kungahus härstammar i direkt led från den tyska ätten Oldenburg? Oldenburg har mycket i sin historia som påverkat oss nordbor genom tiderna.
Mina fem favoriter i Oldenburg
Oldenburg är perfekt för en dagstur från Bremen eller Hamburg och du hinner lätt med stadens största sevärdheter på en dag. Om vi hade besökt Oldenburg under sommarmånaderna hade utan problem kunnat tillbringa några ytterligare timmar på uteserveringar eller strosat i blomsterprakten i slottsträdgården och botaniska trädgården.
Oldenburgs slott
En av Oldenburgs största sevärdheter är det gula slottet i utkanten av stadskärnan. Den första stenen till nuvarande slott lades 1583 och genom åren har slottet både bytt utseende och byggts ut. Sedan mer än hundra år tillbaka är slottet hem för ett museum – Landesmuseum Kunst & Kultur.
I närheten av slottet ligger slottsträdgården, där rhododendronblomningen under maj månad ska vara en höjdpunkt. En kall dag i mars bjöds vi inte på så mycket blomsterprakt, men under sommarhalvåret är det ett måste med ett besök här.
Kyrkan St. Lamberti
En av de pampigaste byggnaderna i staden är kyrkan St. Lamberti. Kyrkan ligger mitt på rådhustorget och är med sina 86 meter den högsta byggnaden i staden. De fem tornen sticker upp över hustaken och torget utanför är alltid fullt av liv.
Under julen hittar du klassisk julstämning här på Lambertimarknaden, en julmarknad med över 100 marknadsstånd och med garanterad doft av glühwein och rostade mandlar.
Degodehaus
Oldenburg drabbades i slutet av sommaren 1676 av en förödande brand, men några hus klarade sig från lågorna. Ett av dessa hus är Degodehaus, ett medeltida korsvirkeshus från 1502. Husets namn kommer från handelsmannen Degode som en gång i tiden hade en handelsbod i huset och rostade kaffe.
Lappan
Lappan är ett ståtligt tegeltorn som reser sig i Oldenburgs norra stadskärna. Egentligen grundades Lappan som ett sjukhem för de behövande på 1300-talet, men under 1400-talet fick hemmet en påkostad upprustning och därmed byggdes det imponerande torn som står där än idag. Idag är Lappan en symbol för staden och ett landmärke som välkomnar besökare att utforska Oldenburg.
Idag hittar du Oldenburgs turistinformation i byggnaden bakom tornet.
Graf-Anton-Günther-Haus
På fasaden av en byggnad som nuförtiden är ett hotell, hittar du en välbevarad målning över greve Anton Günter som under 1600-talet hjälpte staden Oldenburg att bevara freden genom det 30-åriga kriget och öka både handeln och produktionen av varor och hantverk.
Hur hittar jag till Oldenburg?
Oldenburg ligger ungefär en timme med bil väster om Bremen och det är enkelt och snabbt att resa hit med tåg från både från Bremen och Hamburg. Staden är perfekt för en dagstur och har alldeles lagom med sevärdheter inom den lagom stora stadskärnan.
För dig med bil finns det gott om parkering kring tågstationen.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Åh, sådana här sevärdheter lockar mig: Grönkålens huvudstad! Älskar grönkål, och ett par grönkålssockar skulle sitta fint! 😄
Lite oväntad sevärdhet – men jag blev väldigt taggad på att åka tillbaka och se alla fält med grönkålspalmer under senhöst! :)