Feldberg – På skidor och snöskor i södra Schwarzwald – Tyskland

Besöket i Feldberg gjordes tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

Det mytomspunna naturområdet Schwarzwald – den svarta skogen – ligger i sydvästra Tyskland. Här bland dimtäckta trädtoppar, klara sjöar, bördiga dalar och höga bergstoppar hittar du några av Tysklands bästa områden för skidåkning och vandring.

Det är de täta skogarna som sägs ha gett Schwarzwald sitt namn, då träden står så tätt att det bildas svarta skuggor. En riktig sagoskog, vildväxt och omfamnande. Det är kanske inte helt oväntat att det var från dessa trakter som bröderna Grimm främst samlade in lokala folksägner och skrev ner till sagor. Sagor som vi idag känner som Hans och Greta, Snövit och Rödluvan, bara för att nämna några.

Typiskt Schwarzwaldhus med en klocka på fasaden

Feldberg – Schwarzwalds högsta topp

Mitt besök i Schwarzwald gick till Feldberg, områdets stora skidområde och med sina 1,493 meter den högsta toppen i Tyskland utanför alperna.

Det behövdes inte många höjdmeter upp på vägen mot berget innan marken kläddes med snö och topparna täcktes av låga moln. Årsmedeltemperaturen på Feldberg är endast 3,5 grader, till skillnad från nere i Freiburg där den ligger på 10,2 grader.

Feldberg tillhör Naturpark Südschwarzwald, ett område på nästan 400,000 hektar i sydvästra Tyskland. Hit till Feldberg söker sig 1,5 miljoner besökare varje år, varav 2/3 kommer hit under vintern.

Man brukar säga att det inte finns någon månad på året då det inte är risk för snö uppe på Feldberg. Vissa år ligger snön kvar ända in i augusti, för att sedan börja snöa igen i september. Skidsäsongen är därför relativt snösäker och börjar vissa år redan i november och håller på ända in i april. De senaste åren har dock snösäsongen blivit mer opålitlig, ett fenomen som vi alla känner igen alltför väl.

Utställning om djurlivet i Haus der natur i Feldberg

Jag börjar mitt besök i parkens besökscentrum för att få lära mig mer om parken av Stefan Büchner, ansvarig för Naturschutzzentrum Südschwarzwald.

Ända sedan 1950-talet har det långsamt skett en ökning av vintersport i området och det är en ständig utmaning att hitta rätt nivå mellan att skydda naturen och att tillhandahålla områden för aktiva sportentusiaster – både vinter och sommar. En del av problemet är löst med att skidbackarna främst ligger utanför naturreservatet.

Skidåkare i Schwarzwald i solnedgång

Pister och liftar i Feldberg

Feldberg är Schwarzwalds största skidområde, med 17 liftar (varav 5 sittliftar) och 30 kilometer backar. Backarna går upp mot två toppar Grafenmatt (1380 m) och Seebuck (1450 m) och det finns gott om röda och blå backar för familjer. Bergen är inte höga som i topparna i alperna, men jämförbara med Åreskutan på 1420 meter över havet.

Denna decemberdag var vädret väldigt ombytligt och gick från strålande sol till snö och dimma på bara några minuter. Det var dock inte några liftköer i de stora backarna, så de som begav sig ut på skidor trots vädret hade backarna nästan helt för sig själva. Klart lyxigt.

Skidlift vid en skidbacke i solsken
Slalomskidor utanför en restaurang i Feldberg

Snöskovandring

En aktivitet som bara blir mer och mer populär är att vandra med snöskor. Moderna snöskor kan ta dig fram nästan var som helst i en snöklädd skog. Ett stort problem för stora och skygga fåglar, som exempelvis orrar.

Varje gång en orre blir störd, vill den fly genom att flyga därifrån. En stor fågel behöver dock mycket energi för att flyga och för att orka flyga behöver fågeln äta mer. Det har till och med hänt att orrar har svultit ihjäl på grund av att de blivit så störda att de inte har hunnit äta tillräckligt med mat.

I Feldberg skyddar man områdets fåglar genom att inte tillåta snöskovandring annat än på utmärkta leder eller med bokad guidad tur.

Utställning om orrar och andra djur i Haus der natur i Feldberg
Gamla skidbindningar

Mat och dryck

Det finns gott om värmande serveringar av mat och dryck både på topparna, i backen och i byn. När det snöade som mest slog jag mig ner i en hütte (rustika hus med matservering) i backen och beställde in en rykande het gluhwein och en linzertarte med hallon och grädde. Precis som i alperna är de rejäla och mättande måltiderna i backarna en stor del av behållningen. En stund för att vila benen, prata lite och värma upp sig.

På sommaren finns det ännu fler hütter som är öppna längsmed vandringslederna uppe på bergen.

Linzertarte med grädde och en gluhwein

Är det prisvärt?

Feldberg är en populär skidort, men priserna är fortfarande relativt låga jämfört med många svenska skidorter – trots dagens euro-kurs.

En veckas liftkort (med 5 valfria skiddagar) kostar 206 euro för en vuxen och 133 euro per barn (år 2024). Det går även att köpa dagskort eller till och med kort för några timmar.

Snöskor och skidutrustning går att hyra.

Karta över liftsystemet i Feldberg

Skidbacke i Feldberg i dimma

Hur hittar jag till Feldberg?

Feldberg ligger i Tysklands sydvästra hörn. Närmaste flygplats med direktflyg från Stockholm är Zürich (1,5 timme med bil) eller Stuttgart (2 timmar med bil).

Läs mer om Feldbergs vinter- och sommaraktiviteter på Liftverbund Feldberg.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Guide till Hansa-Park – Tysklands nordligaste nöjespark

Strax norr om Lübeck ligger den stora nöjesparken Hansa-Park. Här bland 125 attraktioner finns något för alla åldrar!

3 sagolika julmarknader i Baden-Württemberg – Tyskland

Inget land är så förknippat med vackra julmarknader som Tyskland. Jag har besökt tre populära julmarknader i sydvästra Tyskland som bjöd på ett överflöd av julstämning, ljus och god mat.

Berlin Welcome Card – är det värt pengarna? – Tyskland

Köpa turistkort eller inte i Berlin? Sparar man verkligen några pengar? Vi har testat Berlin Welcome Card i 48 timmar.

Trier – 8 världsarv och riesling i Tysklands äldsta stad

Trier är Tysklands äldsta stad, med rötter ända tillbaka till romartiden. Här hittar du inte bara 8(!) unika världsarv, utan även fantastiska rieslingviner och Karl Marx hus.

Freiburg – Den gröna staden vid foten av Schwarzwald – Tyskland

I soliga Freiburg i sydvästra Tyskland är det nära till både Schwarzwalds natur och medeltida historia. Men se upp vart du går - du vill inte ramla ner i bächle!

Kring nationalparken Berchtesgaden – Bayern – Tyskland

I Tysklands sydöstligaste hörn ligger en unik nationalpark som bjuder på både fjordlandskap och berg. Berchtesgaden är en riktig skönhet!

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.