Meny
EUROPA

Italien

Fakta om Italien

befolkning

60,5 miljoner (2016)

VALUTA

Euro (EUR)

KÖR PÅ

Höger sida

TIDSSKILLNAD

UTC +1

Reseguide till Italien

Ända sedan jag var i Italien för första gången för mer än 20 år sedan, har Italien varit ett land som jag återkommer till. Maten, de ljumma vindarna, de galna bilisterna och alla världsarv. Min senaste resa var en bilsemester i norra Italien, till klassiker som bland annat Florens, Venedig, Gardasjön, Pisa och Cinque Terre.


Om det så är för att vandra i bergen eller insupa kultur och historia i någon av alla medeltida städer. Italien är semesterlandet numero Uno. Sedan har vi ju så klart maten med stort M. Det går nog inte att åka till Italien utan att gå upp tre kilo av all pasta, pizza och gelato. Men det är väl lite det som är målet med en semester? Att njuta fullt ut och ha en underbar semester med alla sinnen?

 

Längst uppe i norr ligger Sydtyrolen och de mäktiga Dolomiterna, alpernas absolut vackraste bergskedja. Här är bergen lite spetsigare, lite brantare och lite mer imponerande än på den Österrikiska sidan. Överallt finns kabinbanor som tar dig upp till topparna – både under vinter och sommar. Dessutom är vädret stabilare och soligare på denna sida av alperna, vilket gör Sydtyrolen till en toppdestination för alla som gillar att vandra.

Seiser Alm - Dolomiterna - Italien

Toscana är precis lika vackert som ryktet säger. Florens, Pisa, Siena och alla andra små medeltida byar kantas av vingårdar och cypressalléer. En av mina absolut bästa matminnen från Italien kommer från en liten gård i Toscana där jag åt den mest magiska pastan med utsikt över de böljande kullarna. Ett oslagbart reseminne!

 

Veneto och Venedig var nog det område som överraskade mig mest. Kanske för att jag hade så orimligt låga förväntningar och var inställd på turistkaos och turistmenyer. Men Venedig var så mycket mer än så. Om du har möjlighet, se till att bo en eller flera nätter inne i Venedig. Att promenera längs kanalerna i kvällssolen är ett minne för livet.

 

Ligurien bjuder på en kustremsa där de pastellfärgade små fiskebyarna ligger som ett pärlband. Cinque Terre, Portofino och Sestri Levante är bara några av pärlorna. Är det någonstans du hungrig ska gå vilse i en liten gränd, så är det här. Antagligen ligger där en oemotståndlig osteria med hemlagad italiensk husmanskost och väntar på dig.

Saker att se och göra

 • Promenera i Cinque Terres backar
 • Åt vattenbuss i Venedig
 • Vandra i de storslagna Dolomiterna
 • Ät en pasta på en vingård i Toscana
 • Titta på konst i Florens
 • Ta en drink i solnedgången vid Comosjön
 • Ät en gelato i snofsiga Portofino
 • Besök glasblåsarna i Murano
 • Förfasas över turisterna i Pisa
 • Shoppa bland märkesoutlets i Milano
Manarola - Cinque Terre

Restips

 1. Köra bil – Det är bara att kavla upp ärmarna och ta fram armbågarna! Italienare kör snabbt och hetsigt. Hyr en liten bil annars kan du glömma att hitta parkeringsplats. En varning: Om du bryter mot någon trafikregel kan du få hem boten i brevlådan i Sverige flera år senare. Läs mer här.
 2. Restauranger – I Italien finns flera olika typer av restauranger – Osteria, Trattoria, Enoteca. Osteria = En liten (och ofta billig) restaurang med husmanskost där lokalborna äter. Trattoria =  Ofta familjeägd och på en sidogata, annars som en mindre ristorante. Enoteca = Vinbar med mindre rätter
 3. Kranvatten – Går att dricka i hela Italien (om inget annat anges)
 4. Pengar – På de allra flesta restauranger och affärer tar man kort, men räkna med att du behöver kontanter för att köpa en kaffe eller en glass.
Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Alla inlägg från Italien

Flicka tittar ner i brunn på torget i Montepulciano
Toscana

Montepulciano – Backar, gränder och Vino Nobile

I Toscanas högst belägna stad Montepulciano produceras ett av Toscanas bästa viner – ”Det ädla vinet” – Vino Nobile. Här bland renässanspalats, cypressalléer och kullerstensgator är det lätt att njuta lite extra av Italiens skönhet.

Florens-Italien
Toscana

Fotoalbum från Florens

En av världens vackraste städer förtjänar att få visas upp med några fler bilder. Matmarknader och innergårdar, trädgårdar och utsiktsplatser. Här kommer en bildbonanza på 40 bilder från en av världens vackraste städer.

CDH Radda in Chianti
Toscana

Hotellrecension: CDH Hotel Radda, Toscana

Det är inte helt lätt att hitta rätt boende i Toscana, byarna är många och hotellen små. Vi bodde på CDH Hotel Radda, ett förvånansvärt prisvärt hotell mitt i Toscana!

Portofino-Italien
Italien

Bila i norra Italien i 14 dagar – dagsplaner och resväg

Ska du åka på bilsemester i Italien? Få länder kan bjuda på så mycket kultur och historiska platser som Italien. Florens, Venedig, Toscana, Pisa, Cinque Terre – jag har summerat ihop vår resplan för en 14 dagar lång bilsemester med start och slut i Milano! Häng med!

Toscana

Val d’Orcia – Bland Toscanas allra vackraste landskap

Jag befinner mig i en klassisk italiensk renässansmålning. Val d’Orcia är världsarvet där Toscanas vackraste landskap samlas. Vi körde från Siena till Montepulciano och hittade här det Italien vi drömt om.

Pisa - Italien
Toscana

Pisa – Eller ett inlägg om överturism och resebesvikelse

Att resa ska vara spännande, inspirerande och ge minnen för livet, men om ditt resmål istället blir till en motbjudande soppa av överturism och det enda du vill är att åka därifrån? Det var vad som hände mig i Pisa i våras.

Riomaggiore
Cinque Terre

Riomaggiore – Vårt sista stopp i Cinque Terre

Vi kan inte fatta det. Vi sitter på en uteservering, längst ut på en klippa i Cinque Terre. Utsikt över havet. En kall öl i handen. Hur kunde vi ha sån tur? Är detta lycka? Vårt sista stopp i Cinque Terre är Riomaggiore, som både charmar och förvånar.

Cinque Terre tåg
Cinque Terre

Åka tåg i Cinque Terre

Hur upplever man de fem byarna i Cinque Terre smidigast? Går det att besöka alla byarna på en dag? Svaret är enkelt: Genom att åka tåg!

Burano - Venedig - Italien
Veneto

Burano – Ön där regnbågen möter Venedig

Det finns en ö utanför Venedig som regnbågens alla färger inte räcker till för att beskriva. Ett ställe där lavendel är en diskret färg. På ön Burano tar man färger till en ny nivå.

Toscana

San Gimignano – torn, fejder och tryffel

Fejder, osämja och sjukdom. Vår historia är fylld av tragedier. Så är även historien för den lilla Toscanska byn San Gimignano. Toscanas ”Manhattan”.

Bila i Italien - Toscana
Italien

Köra bil i Italien – Hur gör man?

Ska du bila i Italien? Vad kan vara bra att veta innan du ger dig ut på vägarna? Här kommer mina tips på saker att tänka på när du bilar i Italien – allt om vägtullar, vägskyltar, parkering och att hyra bil!

Portofino hamn - Italien
Ligurien

Portofino – Kändisarnas favoritby

Googla på Portofino och du möts av bilder på lyxiga båtar, fantastiska hus, vackra kläder och perfekta människor. Portofino är ingen vanlig fiskeby, utan en av Italiens exklusivaste semesterorter.

Lagunen och gondolier i Venedig
Italien

Italien – Vad var bäst? Sämst? Och var blev vi blåsta?

I förrgår kom vi hem från en 10 dagar lång bilsemester i Italien, fyllda av intryck och upplevelser. Vad visade sig vara bäst med resan? Vad var sämst? Var blev vi rejält blåsta? Och varför blev vi stoppade av polisen?

Trentino-Alto Adige

Vandra i Dolomiterna – Seiser Alm

Solsken, Italien och vandring. Seiser Alm i Dolomiterna är ett smörgåsbord av allt detta – och lite till. Här hittar du storslagna vyer och fina vandringsleder för hela familjen.

Merano 2000 - Dolomiterna - Italien
Trentino-Alto Adige

Vandra i Dolomiterna – Merano 2000

All vandring i Dolomiterna är inte omgiven av branta klippor och toppar. Vid Merano 2000s frodiga kullar hittar du lättvandrade leder, omgivna av kor och kaiserschmarrn.

Trentino-Alto Adige

Vandring i Dolomiterna – Val di Funes

I vackra Val di Funes (Villnöss) i skuggan av de spretiga bergen Odle/Geisler ligger vandringsleden Adolf Munkel – en av Dolomiternas absolut vackraste vandringar.