Lübeck – Sevärdheter bland små gränder och tegelprakt – Tyskland

Två damer i äldre medelåldern sitter på var sin balkongstol i trä på trottoaren utanför ett bostadshus. Julikvällen i Lübecks gamla stadskärna är varm, och trots att väninnorna tar upp mer än halva trottoaren får de även plats med ett bord och åtskilliga stora krukor med växter. Det pratas högt och gestikuleras, som om de satt på sin alldeles egna terrass. Och de är inte ensamma. Denna kväll är stadens trottoarer och gränder omvandlade till vardagsrum och terrasser. Nere vid kanalen dansar en handfull par tango i kvällssolen under överseende av bordsgästerna på de populära uteserveringarna. Lübeck är kanske mest känd för sin julmarknad och sin marsipan, men denna inbjudande och avslappnade sommarkväll är mer minnesvärd än tusen tomtar.

Saltlagren i Lubeck i solnedgång

Handelsstaden i floden Trave

Lübecks gamla stadsdel ligger på en liten äggformad ö, omgiven på alla sidor av floden Trave. Här trängs utsmyckade gamla tegelhus med en stor mängd kyrkor och historiska handelshus. Byggnader som berättar historien om Lübecks storhetstid under Hansan.

Staden grundades under 1100-talet och blev snabbt en viktig handelsstad i Östersjön. När Hansan var som störst innefattades 100 städer, varav Lübeck ansågs vara den allra viktigaste och mäktigaste. Tack vare all handel fylldes stadens stadskassa och en mängd ståtliga byggnader såg dagens ljus. Det är rätt imponerande att Lübecks siluett med de sju spirorna har sett nästan likadan ut sedan 1400-talet – trots att staden till stora delar bombades sönder under andra världskriget.

Rådhuset i Lubeck i solnedgång med den stora Mariakyrkan i bakgrunden

Marsipan och medeltid

Mitt i den gamla stadskärnan ligger det 800 år gamla rådhuset (Lübecker Rathaus) vid ett vackert torg. Det är här på torget som stadens kända julmarknad utspelar sig i december varje år och små pyntade trästånd lyses upp av tusentals lampor.

Rådhusets fasad omfamnar torget och det ser nästan ut som ett slott med sina toppiga torn som stäcker sig högt mot himlen. Rådhuset är flera gånger utnämnt till Tysklands vackraste ”rathaus” och det är lätt att fastna i beundran av byggnadens alla detaljer. Missa inte det utsmyckade burspråket och den vita renässanstrappan som vetter mot gågatan Breitestrasse.

Uteserveringen på populära Café Niederegger är stängd för kvällen. Det är till Café Niederegger som du beger dig för att smaka på Lübecks berömda marsipan i alla dess former – tårtor, kakor och godis. Det finns till och med marsipankaffe för den som vill prova på marsipan i flytande form. Personligen är jag väldigt förtjust i marsipan med choklad, vilket du kan köpa hem i en stor mängd varianter från deras välsorterade butik.

Fönsterutbyggnad i trä med dekorationer
Pelargång vid rådhuset i Lübeck
Tegelbyggnad med tinnar och torn

Mariakyrkan och andra världskriget

I kvarteret bredvid rådhuset ligger en av Lübecks vackraste kyrkor – St. Marien-Kirche (Mariakyrkan). Kyrkan började byggas redan under 1250-talet, men under andra världskriget blev Lübecks gamla stadskärna och kyrkan nästan helt sönderbombad. Många delar du ser idag i Mariakyrkan kommer från ombyggnationen som gjordes under 1950-talet, men en sak är inte restaurerad utan lämnad precis som det såg ut efter kriget. De gamla kyrkklockorna. Under bombningarna föll kyrktornets klockor rakt ner i stengolvet och både klockor och golv krossades. Klockorna ligger idag kvar som en påminnelse över det vidriga kriget och den hemska natten då Lübeck stod i lågor och hundratals invånare miste sina liv.

Salt och tegel

Lübeck fick sin status som världsarvsstad 1987, mycket på grund av stadens många utsmyckade tegelbyggnader från medeltiden. Inte bara är de stora gotiska kyrkorna byggda i tegel, utan även bostadshus, lagerlokaler och stadsportar.

Lübecks mest kända sevärdhet är Holstentor (Holstenporten) från 1452, en av stadens få kvarvarande byggnader från tiden då staden hade en befästning. Idag är stadsporten Holstentor med sina två torn en välkänd symbol för Lübeck och ett museum för Lübecks historia.

Söder om Holstentor möts vi av sex sneda och vinda tegelbyggnader som stöttar varandra på rad – Salzspeicher magasin (saltmagasinen). Saltmagasinen byggdes vid floden Trave mellan år 1579 och år 1745 och är ett minne från den tid då Lübeck var en viktig handelsstad för salt. Salt kallades även för ”det vita guldet” och var en nödvändighet för att kunna lagra och konservera mat i hela Europa. Även om västkustens havsvatten är salt, så hade Sverige inte tillräckligt med sol för att kunna utvinna eget salt. Saltet behövdes importeras och det bästa saltet ansågs vara bergsalt från Lüneburg utanför Hamburg. Man kan bara anta att en stor del av 1500-talets salt i Sverige passerade förbi dessa 6 saltmagasin innan de slutligen hamnade på tallriken som en saltad fisk.

De vackra tegelhusen i Lübeck som var saltlager

Sommarkänslor vid floden

Nere vid floden Trave är det fullt med gäster på uteserveringarna. Trots att det är mitt i sommarens högsäsong är det mest tyska som hörs över borden. För många utländska turister förknippas Lübeck främst med den sagolika julmarknaden, men denna sommarkväll visar Lübeck upp sig från en helt annan – och väldigt inbjudande – sida. Uteserveringarna lockar med sköna solstolar nere vid floden och på kajkanten dansar en handfull par tango i sommarnatten.

Promenad vid vattnet i Lübeck, med restruanger på rad
Människor sitter i solstolar vid flodens kant

Sightseeingbåtarna har tagit kväll och ligger på rad vid kajkanten. Några små privata båtar med aktersnurror puttrar långsamt förbi. Under dagtid kan du hyra din egna lilla båt och puttra runt Lübecks gamla stadsdel i din egen takt. En given aktivitet en varm sommardag.

Hyrbåtar på rad i floden Trave
Gångbro över floden Trave

Lübecks överraskande små gränder

Trots alla vackra gamla tegelbyggnader och charmiga uteserveringar är det inte dessa som får mig mest förtjust i Lübeck. Det som charmar mig mest är det som syns minst på ytan. Jag hade läst om stadens medeltida gränder innan jag åkte hit, men jag hade nog inte riktigt förstått hur många gränder det faktiskt finns. I princip är hela Lübecks innerstad en enda stor labyrint av gränder med bostäder och grönskande uteplatser .

I slutet av 1700-talet fanns det 180 bostadsgränder, idag finns bara 90 kvar. Några av de finaste gränderna hittar du vid Füchtingshof, Dunkelgrüner Gang, Engelsgrube, Von-Höveln-Gang och Hellgrüner gang men vi hittade flera andra vackra gränder vid den sydvästra delen av ön. Går du förbi en liten öppning i fasaden med en vägskylt, så är det en bostadsgränd. Hur liten den än ser ut.

Vacker gatuskylt med blå bokstäver i Lübeck

Många av gränderna är så små att man undrar om man verkligen får promenera här, men när du vågat dig in i den mörka gränden så öppnar sig (nästan alltid) en innergård upp. Utemöbler ringas in av stora lerkrukor med medelhavsväxter och rosor och det känns nästan som att promenera tvärs över någons terrass.

Som turist är det lite tveeggat att promenera in i dessa gränder. Det är en av stadens mest unika egenskaper, men samtidigt känns det väldigt privat. Hänsyn, tystnad och respekt är extra viktigt om vi ska få fortsätta uppleva dessa charmiga kvarter.

Innergård med möbler i en bostadsgränd

Runt hela stadens sevärdheter

Lübecks innerstad är inte stor och vi upptäcker plötsligt att vi promenerat runt nästan hela ön. Då det är söndag kväll och allt är stängt går det lite extra snabbt att promenera runt staden. Inga distraktioner och inga andra stopp än för middag och sevärdheter. Gränderna fungerar som genvägar och floden som avgränsare. En perfekt stad att upptäcka till fots helt enkelt.

Vi lämnar staden med mersmak. Lübeck må vara en liten stad, men den är väl värd en egen resa – inte bara en kvällspromenad en varm söndagskväll på väg ut i Europa.

Fina gamla hus i Lübeck

Hur hittar jag till Lübeck?

Lübeck ligger i norra Tyskland, nära färjeorten Travemünde. Från Hamburg tar det ungefär en timme med bil att åka hit.

Karta

Vill du läsa mer om Lübeck?

Utsmyckad säkerhetsdörr

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Trier – 8 världsarv och riesling i Tysklands äldsta stad

Trier är Tysklands äldsta stad, med rötter ända tillbaka till romartiden. Här hittar du inte bara 8(!) unika världsarv, utan även fantastiska rieslingviner och Karl Marx hus.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.

Snälltåget till Berlin – Åka tåg från Malmö till Tyskland

Hela familjen Rucksack (inklusive den lilla hunden) har åkt till Berlin med Snälltåget från Malmö. Hur funkade det och vad tyckte vi om att resa med tåg till Tyskland?

10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin

Sväng av från autobahn och bege dig ut på någon av de 150 tyska temavägarna! Här hittar du temavägar som tar dig med på allt från sagor till slott, porslin, öl och världsarv - en semester där vägen faktiskt är destinationen.

Kring nationalparken Berchtesgaden – Bayern – Tyskland

I Tysklands sydöstligaste hörn ligger en unik nationalpark som bjuder på både fjordlandskap och berg. Berchtesgaden är en riktig skönhet!

Fotoalbum från Romantische Strasse – Tyskland

Romantische strasse i bilder - Från det perfekta Rothenburg ob der Tauber till galne kung Ludvig II's skrytbygge Neuschwanstein. 

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.