Berlin Welcome Card – är det värt pengarna? – Tyskland

Berlin är en av våra absoluta favoritstäder att åka till för en skön weekend. Nära, trevligt och prisvärt och med massor av spännande restauranger, hotell, shopping och museum. Det är inte klokt egentligen att det inte tar mer än lite drygt en timme från Stockholm till Berlin med flyg, känslan som Berlin bjuder på är många mil längre bort.

Förra helgen var vi i Berlin igen och vanligtvis när vi reser till ställen vi varit på tidigare, brukar vi vara väldigt oplanerade. Det är ju rätt så skönt att bara hänga en helg i en stad som man känner sig lite hemma i. Denna gång hade vi dock en plan: Vi hade redan sett alla ”Berlin-måsten” vid tidigare besök, så den här gången skulle vi bara göra ”roliga” saker. Det skulle bli ganska mycket åkande på tunnelbana och tåg runt stan, en del shopping och flera museum. Vår första tanke var att som vanligt köpa dagskort på tunnelbanan, men den här gången körde vi all-in och köpte Berlin Welcome Card.

Vad är ett Berlin Welcome Card?

Berlin Welcome Card är ett turistkort som förutom att ge gratis kollektivtrafik även ger rabatter på museum, butiker och restauranger. De finns i flera varianter, men det som passade oss bäst var ett 48-timmarskort för zon AB (centrala Berlin). Då vi inte var så välplanerade, köpte vi biljetten på en turistbyrå på plats i Berlin på lördagsmorgonen, men det absolut bästa är att köpa biljetten online i förväg eller köpa den direkt när du landar på flygplatsen. Då vi var försenade med flyget och lokaltrafiken slutat att gå, tog vi en taxi från Schönefeldts flygplats istället för att åka lokaltrafik. Annars hade vi kunnat köpa kortet redan på flygplatsen och åkt gratis lokaltrafik in till stan. Vi gjorde absolut ingenting för att maximera kortets värde, utan åkte enbart till de ställen som vi ändå hade tänkt att åka till och om kortet gav rabatter så fick det vara en bonus.

Så hur gick det då?

Sparade vi några pengar när vi turistade i Berlin? Här är en jämförelse mellan vad det skulle ha kostat med och utan dagskort. OBS: Jag tar inte med transportkostnaden till flygplatsen i beräkningen, då vi inte använde oss av kortet för denna.

(Priser i Euro för 2 vuxna och 1 barn)Utan kortMed kort
2 st 48h Berlin Welcome Cards zon AB för vuxna (3 stycken barn under 14 år inkluderas i ett vuxenkort) (à 19,90) 39,80
Lokaltrafik, dagskort för vuxna 2 dagar i zon AB (à 7 Euro) (3 stycken barn under 14 år inkluderas i ett dagskort för vuxna)28 
German Spy Museum 32 24
Computerspielemuseum1914,25
2 påsar popcorn + en tygväska på Popkonditorei Knalle13 9,75
Pergamonmuseum (ingen rabatt)24 24
Två chokladkakor på Ritter Sport Bunte SchokoWelt2,581,95
Glasdomen på riksdagshuset (gratis)00
SUMMA118,58113,75

Well, ynka 5 euro sparade vi alltså på kortet. Kanske inte den största rabatten i världshistorien, men dock billigare än om vi skulle betalat alla saker utan kort. Hur hade vi kunnat spara mer pengar? Om vi istället hade köpt ett 48h Berlin zon ABC för 3 Euro mer per kort, hade vi kunna åka Airport Express-tåget fram och tillbaka till Schönefeldt utan kostnad. Enkelbiljetter med tåget t/r till Schönefeldt kostar annars totalt 18,60 Euro för 2 vuxna och 1 barn, så här finns en besparing att göra! Det går dock även att köpa dagskort i lokaltrafiken som gäller för zon ABC, vilket bara kostar 0,70 Euro mer person/dag än AB-korten, så i detta fall är det faktiskt mer prisvärt med lokaltrafikkortet.

Slutsats

Berlin Welcome Card har rabatter på en stor mängd museum och aktiviteter – allt från Berlin zoo till TV-tornet till Madame Tussauds till hop-on-hop-off-bussar. Men för att kunna spara pengar, behöver du använda kortet för transporten till och från flygplatsen och vara lite mer strukturerad i sightseeingen än vad vi var. Tänk dock på att inte låta kortet styra er alltför mycket i val av museum, restauranger eller aktiviteter, utan gör spontant det ni känner oavsett rabatt. En spontan fika på anrika chokladhuset Rausch var för oss guld värt – helt utan rabatter!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Fotoalbum från Berlin – Tyskland

Berlin är charmigt, slitet och alldeles underbart. Här kommer några av mina favoritbilder från staden!

Europa-park – Besök Tysklands (och Europas) bästa nöjespark!

För dig som älskar temaparker och berg-och-dalbanor är Europa-park i södra Tyskland en given destination i Europa. Häng med till en av Europas bästa nöjesparker!

Romantische Strasse – Reseguide till Tysklands mest älskade väg

Romantische Strasse i Tyskland bjuder på en bilsemester fylld med ringmurar, korsvirkeshus, kyrkor, torn, kullerstensgator och slott.

Trier – 8 världsarv och riesling i Tysklands äldsta stad

Trier är Tysklands äldsta stad, med rötter ända tillbaka till romartiden. Här hittar du inte bara 8(!) unika världsarv, utan även fantastiska rieslingviner och Karl Marx hus.

Guide till Hansa-Park – Tysklands nordligaste nöjespark

Strax norr om Lübeck ligger den stora nöjesparken Hansa-Park. Här bland 125 attraktioner finns något för alla åldrar!

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.