Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Berlin Welcome Card – är det värt pengarna? – Tyskland

Berlin Welcome Card – är det värt pengarna? – Tyskland

  • Köpa turistkort eller inte i Berlin? Sparar man verkligen några pengar?
  • Vi har testat Berlin Welcome Card i 48 timmar.
Berlin

Berlin är en av våra absoluta favoritstäder att åka till för en skön weekend. Nära, trevligt och prisvärt och med massor av spännande restauranger, hotell, shopping och museum. Det är inte klokt egentligen att det inte tar mer än lite drygt en timme från Stockholm till Berlin med flyg, känslan som Berlin bjuder på är många mil längre bort.

Förra helgen var vi i Berlin igen och vanligtvis när vi reser till ställen vi varit på tidigare, brukar vi vara väldigt oplanerade. Det är ju rätt så skönt att bara hänga en helg i en stad som man känner sig lite hemma i. Denna gång hade vi dock en plan: Vi hade redan sett alla ”Berlin-måsten” vid tidigare besök, så den här gången skulle vi bara göra ”roliga” saker. Det skulle bli ganska mycket åkande på tunnelbana och tåg runt stan, en del shopping och flera museum. Vår första tanke var att som vanligt köpa dagskort på tunnelbanan, men den här gången körde vi all-in och köpte Berlin Welcome Card.

Vad är ett Berlin Welcome Card?

Berlin Welcome Card är ett turistkort som förutom att ge gratis kollektivtrafik även ger rabatter på museum, butiker och restauranger. De finns i flera varianter, men det som passade oss bäst var ett 48-timmarskort för zon AB (centrala Berlin). Då vi inte var så välplanerade, köpte vi biljetten på en turistbyrå på plats i Berlin på lördagsmorgonen, men det absolut bästa är att köpa biljetten online i förväg eller köpa den direkt när du landar på flygplatsen. Då vi var försenade med flyget och lokaltrafiken slutat att gå, tog vi en taxi från Schönefeldts flygplats istället för att åka lokaltrafik. Annars hade vi kunnat köpa kortet redan på flygplatsen och åkt gratis lokaltrafik in till stan. Vi gjorde absolut ingenting för att maximera kortets värde, utan åkte enbart till de ställen som vi ändå hade tänkt att åka till och om kortet gav rabatter så fick det vara en bonus.

Så hur gick det då?

Sparade vi några pengar när vi turistade i Berlin? Här är en jämförelse mellan vad det skulle ha kostat med och utan dagskort. OBS: Jag tar inte med transportkostnaden till flygplatsen i beräkningen, då vi inte använde oss av kortet för denna.

Läs mer

(Priser i Euro för 2 vuxna och 1 barn)Utan kortMed kort
2 st 48h Berlin Welcome Cards zon AB för vuxna (3 stycken barn under 14 år inkluderas i ett vuxenkort) (à 19,90) 39,80
Lokaltrafik, dagskort för vuxna 2 dagar i zon AB (à 7 Euro) (3 stycken barn under 14 år inkluderas i ett dagskort för vuxna)28 
German Spy Museum 32 24
Computerspielemuseum1914,25
2 påsar popcorn + en tygväska på Popkonditorei Knalle13 9,75
Pergamonmuseum (ingen rabatt)24 24
Två chokladkakor på Ritter Sport Bunte SchokoWelt2,581,95
Glasdomen på riksdagshuset (gratis)00
SUMMA118,58113,75

Well, ynka 5 euro sparade vi alltså på kortet. Kanske inte den största rabatten i världshistorien, men dock billigare än om vi skulle betalat alla saker utan kort. Hur hade vi kunnat spara mer pengar? Om vi istället hade köpt ett 48h Berlin zon ABC för 3 Euro mer per kort, hade vi kunna åka Airport Express-tåget fram och tillbaka till Schönefeldt utan kostnad. Enkelbiljetter med tåget t/r till Schönefeldt kostar annars totalt 18,60 Euro för 2 vuxna och 1 barn, så här finns en besparing att göra! Det går dock även att köpa dagskort i lokaltrafiken som gäller för zon ABC, vilket bara kostar 0,70 Euro mer person/dag än AB-korten, så i detta fall är det faktiskt mer prisvärt med lokaltrafikkortet.

Slutsats

Berlin Welcome Card har rabatter på en stor mängd museum och aktiviteter – allt från Berlin zoo till TV-tornet till Madame Tussauds till hop-on-hop-off-bussar. Men för att kunna spara pengar, behöver du använda kortet för transporten till och från flygplatsen och vara lite mer strukturerad i sightseeingen än vad vi var. Tänk dock på att inte låta kortet styra er alltför mycket i val av museum, restauranger eller aktiviteter, utan gör spontant det ni känner oavsett rabatt. En spontan fika på anrika chokladhuset Rausch var för oss guld värt – helt utan rabatter!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.