Meny
EUROPA

Slovenien

Fakta om Slovenien

befolkning

2,1 miljoner (2017)

VALUTA

Euro (EUR)

KÖR PÅ

Höger sida

TIDSSKILLNAD

UTC +1

RESEGUIDE TILL SLOVENIEN

Slovenien är det lilla landet med den stora naturen. Ingenstans i Europa hittar du lika många olika upplevelser och sevärdheter på så liten yta. Europas största grottor, snöklädda alper, turkost medelhav och mysiga små medeltida städer. Slovenien tog hela familjen med storm. Vi tillbringade 8 dagar här i oktober 2019, fyllda med historia, storslagna vyer och god mat.

 

 

I nordvästra hörnet på gränsen till Österrike hittar du några av landets vackraste naturupplevelser. Den mest populära är Bledsjön, med vykortsvyer och många härliga restauranger. Här hittar du även en av de populäraste ravinerna Vintgar Gorge som är värd en halvdagsutflykt. Längre mot gränsen till Italien hittar du skidorten Kranjska Gora och de vackra bergen. Åk den slingrande bilvägen över Vrsic pass och stanna till i sagolikt vackra Socadalen

 

 

Huvudstaden Ljubljana är en grön stad med många trevliga restauranger och ett slott på en kulle. Här är det lätt att uppfylla en helg med kultur och historia.

 

 

Sloveniens största naturupplevelse hittar du under jorden i grottorna Skocjan och Postonja. Jag som älskar grottor kan lätt säga att det är några av de allra läckraste jag någonsin besökt. Helt i klass med Carlsbad Caverns i USA.

 

Vid Medelhavets vackra kust ligger Piran och Portoroz, två härliga semesterorter med väldigt mycket charm och oväntat få turistmenyer. Piran var min favoritstad på resan, varenda liten gränd kändes som ett Venedig i miniatyr.

Utsikt över fina lilla Piran

SAKER ATT SE OCH GÖRA

 • Besök några av Europas coolaste grottor Postojna och Skocjan
 • Vandra vid isblå floder i Socadalen
 • Åk båt på vackra Bledsjön eller vandra vid Bohinjsjön
 • Upptäck Piran och kustremsan med italienska vibbar
 • Ät en underbart vaniljig Bled cake i Bled
 • Åk skidor i Krajnska Gora
 • Mys på caféer i Ljubljana
 • Vandra i dramatisk ravin i Vintgar Gorge
 • Upptäck medelhavets saltodlingar
Lake Bohinj - Slovenien

RESTIPS

 1. Köra bil – Vill du uppleva Sloveniens natur behöver du bil. Vägarna är bra och trafiken är mestadels väldigt lugn och behaglig.
 2. Bästa tiden att besöka Slovenien – Vill du undvika köer och turister är maj-juni och oktober-november de bästa tiderna. Om du åker under högsäsong, se till att boka inträden och biljetter online långt innan du åker.
 3. Flygplats – Det är inte säkert att det snabbaste alternativet för att ta sig till Slovenien är via Ljubljana om du behöver mellanlanda på vägen. Vi flög direktflyg till Wien och hyrde bil därifrån. Ett annat alternativ är Venedig. Tänk dock på att det kan finnas regler kring vilka bilmärken som får föras över gränserna.
 4. Slovenien är ett litet land – Det är inga avstånd i Slovenien, så kolla restid med Google maps. Det är alltid kortare än du tror.
 5. Helgdagar – I Slovenien är alla affärer stängda när det är helgdag. Jag menar verkligen alla affärer – inklusive den stora mataffärskedjan Mercator. Restauranger hade dock öppet.

ALLA INLÄGG FRÅN SLOVENIEN

Socadalen - Slovenien
Slovenien

Sočadalens smaragdgröna vatten i Slovenien

Sočadalen i Slovenien är inte bara en dal för dig som gillar kajak, fiske eller vandring – utan också en oändlig källa av vackra vyer och turkosa älvar.

Vrsic Pass-Slovenien
Slovenien

Vrsic pass – Vägen över Sloveniens vildmark

I nordvästra Slovenien ligger en nationalpark med skogar, dalar, bergskedjor och ljusblå sjöar. Tvärs igenom nationalparken går en bilväg över bergspasset Vrsic på 1611 meter. Kan det kanske vara en av Europas topp tio vackraste vägar?

Slovenien

Bohinjsjön – Sloveniens turkosa pärla

När Bohinjsjön mötte mig med spegelblank yta och roströda berg, då förstod jag. Det finns platser där verkligheten överträffar alla bilder.

Slovenien

Vintgar Gorge – Vandra i ravinen med de stora vyerna

Utanför Bled i Slovenien har Radovnafloden grävt sig ner i berget och skapat Vintgar Gorge. Här bjuds på en lättillgänglig och enkel vandringsled i en ravin med vyer som ibland känns som en James Bond-film.