Bloggportalen
Meny
Tyskland / Europa

Mina fem favoritplatser i Tyskland

Mitt i Europas hjärta ligger stora Tyskland. För vissa är Tyskland enbart en vägsträcka på vägen ner till Sydeuropa. För andra är Tyskland en oändligt stor källa för hippa nattklubbar. Men Tyskland är ju så mycket mer. Här hittar du inte bara kända platser, utan även fina små städer och vacker natur. Här kommer min lista på favoriter som passar att besöka oavsett om du gillar kultur, natur, ädla drycker, shopping eller historia.

Berlin
Berlin

Plats 1: BERLIN

Ingen Tysklandslista är komplett utan Berlin. Jag måste erkänna att jag tidigare hade en del förutfattade meningar om Berlin. Jag trodde i princip att Berlin var som ett enda stort Södermalm, fyllt av hipsters, sönderbombade hus och grå öststatsbetong. Jag hade lite rätt, men ändå så fel. En färgstark, men betongfylld stad. En stad med personlig stil, men med ett kantigt förflutet. Berlin lämnar ingen oberörd. Besök de gamla resterna från när staden var delad och lär dig om vår historia och avsluta den kontrastfyllda dagen på någon av de prisvärda Michelin-krogarna. Berlin är SÅ nära – men ändå så långt från Sverige.

Rothenburg od Tauber
Rothenburg o.d Tauber

Plats 2: ROTHENBURG O.D TAUBER

Utefter Romantische Strasse ligger omåttligt populära och fina lilla staden Rothenburg od Tauber. Under sommarmånaderna en plats där det i princip är omöjligt att hitta boende, då allt är uppbokat av den stora mängden av bussresor som passerar staden. Även om det finns flera andra härliga små städer utefter Romantische Strasse, så är Rothenburg den vackraste av dem alla. Ringmur, kullerstensgator, tinnar och torn – här har du hela medeltiden i en liten ask. Besök tortyrmuseet (mycket populärt bland barn!), köp ett gökur eller bara häng på en uteservering i solen.

Vill du läsa mer? Titta in på min Romantische Strasse-sida eller mitt fotoalbum.

Moseldalen
Rhendalen

Plats 3: RHEN & MOSEL

Två floder som rinner samman, med branta flodkanter täckta av vingårdar och vinslott. Hoppa på någon av flodbåtarna och glid runt i dagarna tre med ett glas vitt i handen, eller klunsa om vem som ska vara chaufför – för det går inte att besöka Mosel/Rhen-dalen utan att besöka någon av vinproducenterna. Från att ha varit ett skällsord för billigt vitt vin, produceras här idag sofistikerade vita viner som både är eleganta och tilltalande.  Hitta din favorit och gå på vinprovning och lär dig mer om vinlöss och jordklimat. Vår favorit? Schloss Vollrads gamla rieslingviner. Jag säger bara – petroleum!

Bamberg
Bamberg

Plats 4: BAMBERG

I Bamberg finns både ett världskänt rådhus som balanserar mitt i floden och ett ”lilla Venedig” som är minst lika vackert som de kända kanalerna i Colmar. Vi älskar inte bara Bamberg för att vi har rötter i staden, utan även för att det är en världsarvsstad med framtidstro. I Bamberg dricker man den lokala stoltheten Rauch bier – en rökt(!) öl som har vunnit mängder av priser på ölfestivaler runt om i världen och som smakar ungefär som ett glas rökt skinka. Köa in på tavernan Schlenkerla från 1300-talet och känn hur din längtan efter surkål och bratwurst ökar efter varje klunk öl.

Bilden överst i inlägget är förresten också från Bamberg.

Vill du läsa mer om Bamberg? Kolla in min Bamberg-sida!

Berchtesgaden
Berchtesgaden nationalpark

Plats 5: BERCHTESGADEN

I det tätbefolkade Tyskland är man inte bortskämd med nationalparker, men de få de har går inte av för hackor. I Berchtesgaden land hittar du sjöar som snarare är som norska fjordar, besöker obehagliga (men ack så vackra) Örnnästet och ser bergslandskap med toppar som är så vackra att du nästan tror du befinner dig i en broschyr av paradiset. Vädret kan vara nyckfullt, men det gör bara landskapet mer dramatiskt. Förboka alla aktiviteter under sommarmånaderna – speciellt om du vill ner i saltgruvorna eller åka båt.

Läs mer om området på min sida om Berchtesgaden.

Vill du läsa mer om Tyskland?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • Gertie
  22 februari, 2022 at 19:17

  Jodå, Tyskland har så oerhört mycket mer än autobahn! Autobahn är väl mer ett nödvändigt ont som kan vara bra att nyttja någon gång då tiden är knapp, men utanför dess larm och stress uppenbarar sig helt fantastiska miljöer. Tack för att du finns och att du skriver om ett av mina favoritländer i Europa, bortglömt, åsidosatt och helt fantastiskt!
  Berlin är nog precis som du skriver, synonymt med de flestas erfarenhet av Tyskland, en härlig stad, men tänk så mycket mer som väntar på att upptäckas, ute på landsbygden och alla småstäder i vindistriktet…let,s go säger jag bara…ja du har ju redan upptäckt tjusningen, men alla andra som har det kvar. Jag vill bara se mer och mer och kommer så att göra!

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   22 februari, 2022 at 19:38

   Tusen tack snälla du! Jag säger som du – jag vill bara se mer av Tyskland! När man älskar historia och vackra byar är det inte mycket som slår Tyskland. Förhoppningen är att kunna komma ner till Tyskland i sommar igen och kanske utforska några av de delar i norra Tyskland som jag inte varit i ännu. Även om Bayern alltid lockar! 🙂

Skriv en kommentar