Close sidebar
ASIEN

Förenade Arabemiraten

Fakta om Förenade Arabemiraten

befolkning

5,6 miljoner (2014)

VALUTA

Emiratisk Dirham (AED)

KÖR PÅ

Höger sida

TIDSSKILLNAD

UTC +4

Reseguide till Förenade Arabemiraten (UAE)

Förenade arabemiraten är som namnet avslöjar inte ett emirat, utan sju. Det mest kända emiratet är Dubai, men här hittar du även Abu Dhabi (huvudstaden), Ajman, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah and Umm Al Quwain. 


Dubai är det emirat som de flesta turister kommer till vid sitt första besök. Och ofta blir det nästan lite av en kulturkrock. Mitt i öknen dyker staden upp som en glittrande hägring – stor, ståtlig och välordnad. Dubai är en av Mellanösterns – om inte världens – modernaste städer. Det som inte finns här, det finns inte. En gång i tiden var Dubai ett nav för guldhandeln i regionen, men nuförtiden är det turismen som ger guld. Dubai är nuförtiden en av de tio mest populära turistdestinationerna i världen. Här möts gammalt och nytt i en magisk blandning av kultur och innovation. Här finns allt för både familjer, soldyrkare, shoppingfantaster och adrenalinjunkies. 

Var du ska bo? Jumeirah beach, ute på ”palmen” eller i marinan. Om jag måste välja en – då blir det marinan.

 

Ras Al-Khaimah är det lugna emiratet längst norrut, på gränsen till Oman. Här är det mer natur och berg och färre skyskrapor. Här finns även några av Persiska vikens allra vackraste stränder. Om du inte är ute efter shopping, utan bara vill ha en lugn och lyxig familjesemester – då är Ras Al-Khaimah det perfekta valet. Dessutom får du ofta lite mer hotell för pengarna här än i Dubai.


Huvudstaden Abu-Dhabi ligger högt på min lista att besöka. Inte bara för att uppleva staden, utan även för att besöka moskén Sheikh Zayed, utan även för att titta på världskonst på Louvren.

Saker att se och göra

 • Åk upp till våning 124 i Burj Khalifa och beundra skyskrapor i Dubai från ovan
 • Ät middag i öknen till ljuset av en öppen eld
 • Kasta dig utför sanddynorna i fyrhjulsdrivna bilar på jeepsafari
 • Lek dig trött i någon av Dubais många vattenland
 • Besök en av världens vackraste byggnader i Abu Dhabi – Moskén Sheikh Zayed
 • Fönstershoppa lyxvaror i någon av Dubais alla shoppingcentrum
 • Lev livet på en afternoon tea på lyxhotellet Burj Al Arab i Dubai
 • Handla användbara souvenirer på guld- och kryddmarknaden i Dubai
 • Upplev Ras Al-Khaimahs vilda sida i Hajarbergen
 • Bo på en resort i en oas mitt i öknen
 • Besök Louvren och kolla på konst av världsklass i Abu Dhabi
Bab Al Shams Hotell - UAE

Restips

 1. Klimat och väder – Förenade arabemiraten har ökenklimat med sköna vintrar och riktigt heta somrar. Om du gillar svensk sommar är vintern att föredra för ett besök. Jag har besökt Förenade Arabemiraten fem gånger – alla under juni, juli eller augusti. Och det är väldigt varmt. Men om du ändå inte är en person som vill ligga i solen och steka dig, är sommaren ändå ett alternativ. Visst, det är 40+ grader och väldigt fuktigt, men det fungerar om man undviker de varmaste timmarna mitt på dagen. Hotellpriserna är dessutom betydligt lägre under sommaren, så du kan hitta riktigt billiga lyxhotell.
 2. Eluttag – I Förenade Arabemiraten används främst brittiska uttag av typ G. Ta med en adapter.
 3. Klädsel – Förenade Arabemiraten är ett muslimskt land och det rekommenderas att både kvinnor och män klär sig med täckta knän och axlar. På stranden används vanliga badkläder. Det är inte tillåtet att sola topless. Jag brukar packa ner längre klänningar, vida långbyxor, toppar med liten ärm och stora solhattar. I Dubai kan du aldrig vara för överklädd, så passa på att ta med dig 
 4. Alkohol – Alkohol säljs inte fritt, men de flesta hotellen och lyxigare restauranger har tillstånd att servera alkohol. Det är lite olika regler i de olika emiraten, så kolla upp vad som gäller innan du köper med dig taxfree eller bokar hotell.
 5. Pass – Det är inte möjligt att resa till Förenade Arabemiraten på provisoriskt pass. 
 6. Ramadan – En gång om året är det den heliga månaden Ramadan, när man fastar från soluppgång till solnedgång. Detta påverkar restaurangernas öppettider, servering av alkohol och även öppettiderna på en del sevärdheter. 2022 är ramadan från den 2:a april till den 2:a maj i UAE, men datumen rör sig lite varje år. Jag har rest i Förenade Arabemiraten under ramadan, men jag upplevde snarare att det gav mervärde till upplevelsen, snarare än att det begränsade!

Alla inlägg

Jumeirah Zabeel Saray
Asien

Jumeirah Zabeel Saray, Dubai

Vi har bott på Jumeirah Zabeel Saray med clubrum och halvpension och blivit bortskämda bland guld, marmor och vackra miljöer. Om vi vill bo här igen? Ja tack!

Asien

Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa

Har du aldrig hört talas om Ras Al Khaimah? Här är Persiska vikens stränder fortfarande relativt orörda, skyskraporna få och priserna lägre än i den glittriga grannen Dubai. Vi har haft en härlig semester på Hilton Ras Al Khaimah!

Asien

The Ritz-Carlton, Dubai

Dubai måste vara den stad i världen som har flest femstjärniga hotell. Att hitta lyxigt boende här är inte svårt, det svåra är att hitta ett prisvärt lyxigt och familjevänligt boende. Vi valde efter mycket research att boka in oss på 5 dagar på Ritz-Carlton Dubai på Jumeriah beach i juni 2014 och i juli 2016.

Asien

Bab Al Shams Desert Resort, Dubai

När ni har tröttnat på shopping och höga hus i Dubai, finns en lite mer unik känsla att hitta i öknen. Bab Al Shams Desert Resort and Spa ligger 45 minuter med bil från Dubais internationella flygplats, men trots det korta avståndet till staden, syns inte ett spår av skyskrapor på Bab Al Shams.

Iftar - Dubai - UAE

Fakta om Förenade Arabemiraten

befolkning

5,6 miljoner (2014)

VALUTA

Emiratisk Dirham (AED)

KÖR PÅ

Höger sida

TIDSSKILLNAD

UTC +4