Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Besöket i Bad Urach gjordes tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

Det första jag möts av i utkanten av Bad Urach är ruinen efter slottet Hohenurach som vakar över staden från sin kulle. Det är en imponerande ruin av ett slott som byggdes redan under början av 1200-talet. Detta slott har sett århundraden komma och gå och fungerat som bostad, militärbastion och till och med fängelse. Men på 1700-talet, när hotet från dess murar upplevdes för stort för traktens byar, revs slottet och lämnade efter sig en majestätisk ruin för eftervärlden.

Slottet Hohenurach är en av södra Tysklands största ruiner och du når ruinen via en populär vandringsled som utgår från Bad Urach. Vandringslederna är en av stadens stora dragplåster, även om de varma termalbaden också lockar. Men jag är inte på besök i Bad Urach varken för att bada eller vandra, utan för att uppleva stadens vackra korsvirkeshus och äta middag.

Bad Urach ligger i UNESCO:s geopark Schwäbische Alb, ett geologiskt och vulkaniskt område som omfattar allt från meteoritgropar till grottor och fossila fyndplatser. Få ställen i världen har någonsin varit hem till så många vulkaner som Schwäbische Alb – men det var ofattbara 200 miljoner år sedan det rekordet slogs.

Även om det har gått miljoner år sedan de sista vulkanerna här var aktiva, bär underjorden fortfarande spår av deras kraft. Jordbävningar är inte ovanliga och de varma källorna är nuförtiden en oas för välbefinnande och avkoppling. Från berggrundens djup, 770 meter under markytan, pumpas det varma vattnet upp till ytan och fyller termalbadens pooler med sina helande egenskaper.

Residensslottet Urach

En stor målad palm möter mig oväntat i ingången till Residenzschloss Urach, slottet som byggdes på 1400-talet och som är en av Bad Urachs stora sevärdheter. Palmen var hertig Eberhard im Barts adelsmärke, som han designade efter en strapatsfylld resa till det heliga landet. Om palmen känns exotisk idag, är det nog inget emot vad den måste ha känts för 600 år sedan. För de människor som gick genom slottets portar under medeltiden, måste synen av palmen varit en glimt av en väldigt främmande värld.

Residensslottet fungerade under många år som ett jaktslott för kungligheter och flera stora kungliga bröllop har ägt rum här i de storslagna salarna. En av de mest imponerande rummen sägs vara den väldekorerade Gyllene hallen, vars målningar (av bland annat palmer) är från 1600-talet. Tyvärr är slottet under renovering vid mitt besök, så jag får nöja mig med att beundra det medeltida slottet från utsidan.

Korsvirkeshus från 1400-talet

Jag vandrar på bilfria gator mot stadens mitt och det historiska marknadstorget. Även om husen runt omkring mig är från 1400- och 1500-talet känns inte staden som ett slitet museum. Det här är en levande och modern stad där butiker, förskolor och restauranger avlöser varandra i skyltfönstren i gatuplan.

Kvinna med barnvagn promenerar på en gata i söta Bad Urach

Jag passerar stadshuset (rathaus) på min väg in i staden. Det vita huset med sin klocka och röda korsvirke byggdes redan år 1440, men används fortfarande idag som kommunens kontor.

På marknadsplatsen (marktplatz) förbereds för årets julmarknad och det pågår aktiviteter i många av de små trästånden. Alla husfasaderna är upplysta och ser i det varma ljuset ut som en pepparkaksstad med sockerkristyr. Det här är ett av de vackraste små torg jag någonsin sett i Tyskland, allt är pittoreskt till perfektion.

Till skillnad från många andra byar i Tyskland sker julmarknaden i Bad Urach enbart helgen den andra advent och då slås det på stort med levande musik och hantverkare. En happening för hela nejden som är värd att se fram emot.

Det är en riktigt kall kväll och jag börjar bege mig till kvällens restaurang Karl’s Esszimmer för att värma fingrar och tår. Hoppas de har maultasche på menyn kommer jag på mig själv att tänka innan jag förväntansfullt slår mig ner vid middagsbordet.

Hur hittar jag till Bad Urach?

Bad Urach ligger cirka 50 kilometer sydöst om Stuttgart, i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland. Bad Urach passar bra som en dagsutflykt från Stuttgart, för att vandra, bada termalbad och uppleva en riktigt mysig liten korsvirkesstad.

Det kända spa och termalbadet AlbThermen ligger i utkanten av Bad Urach, men jag hann inte med ett besök där denna gång. Hit åker man för att vila och för att bada i det mineralrika vattnet från den varma källan, som sägs vara hälsosamt för leder och hy.

Kanske är det extra skönt att ta ett kvällbad i en varm källa om man vandrat hela dagen. Kring Bad Urach finns många populära vandringsleder, där vandringen till vattenfallet Urascher Wasserfall och ruinen Hohenurach är de mest populära.

Ett middagstips: För en vällagad middag med typiska lokala rätter (”typisch Schwäbisch”) och lokala ingredienser, besök restaurang Karl’s EsszimmerHotel Vier Jahreszeiten. (Och om ni undrar så har de maultasche på menyn)

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin

Sväng av från autobahn och bege dig ut på någon av de 150 tyska temavägarna! Här hittar du temavägar som tar dig med på allt från sagor till slott, porslin, öl och världsarv - en semester där vägen faktiskt är destinationen.

Åka tåg i Tyskland – 15 tips för en smidig resa

Ska du åka tåg i Tyskland? Här kommer en nybörjarguide för dig som ska åka långdistanståg, med tips på allt från cykelbiljetter till en praktisk ordbok.

Snälltåget till Berlin – Åka tåg från Malmö till Tyskland

Hela familjen Rucksack (inklusive den lilla hunden) har åkt till Berlin med Snälltåget från Malmö. Hur funkade det och vad tyckte vi om att resa med tåg till Tyskland?

3 sagolika julmarknader i Baden-Württemberg – Tyskland

Inget land är så förknippat med vackra julmarknader som Tyskland. Jag har besökt tre populära julmarknader i sydvästra Tyskland som bjöd på ett överflöd av julstämning, ljus och god mat.

Berlin Welcome Card – är det värt pengarna? – Tyskland

Köpa turistkort eller inte i Berlin? Sparar man verkligen några pengar? Vi har testat Berlin Welcome Card i 48 timmar.

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.

Feldberg – På skidor och snöskor i södra Schwarzwald – Tyskland

På Feldberg, Schwarzwalds högsta topp, finner du en snösäker destination i en vild och mytomspunnen sagoskog. Dra på dig skidorna, eller kanske till och med snöskorna?