3 sagolika julmarknader i Baden-Württemberg – Tyskland

Resan till Baden-Württemberg gjordes tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

Inget land är så förknippat med sagolika julmarknader (Weihnachtsmarkt) som Tyskland. I varje stad och i varje by kläs stadens centrum in i ett tjockt lager av julstämning genom grankvistar, julkulor och ljus. Dekorerade marknadsstånd på rad kantas av sjungande körer och tjock ånga från de många matstånden.

Att gå på julmarknad i Tyskland gör man inte främst för att shoppa, utan här möts man för att äta och umgås. Här träffar man grannarna och släkten och pratar strunt över en kopp varmt vin. Kanske köper man en ny liten handgjord ängel till samlingen eller passar på att köpa lite delikatesser inför helgen. För på julmarknad i Tyskland finns allt som får dig i julstämning – i överflöd.

Julmarknader i Tyskland är en tradition som funnits ända sedan 1600-talet, men sedan 1960-talet har intresset för detta kulturella fenomen bara ökat. Enbart Stuttgarts marknad drar ofattbara 3,5 miljoner besökare varje år – och besökarna kommer från världens alla hörn.

Julmarknader i Tyskland börjar oftast helgen vid första advent. I de större städerna pågår marknaden varje dag fram till jul, medans i mindre städer är marknaderna enbart på helgerna eller bara under en specifik helg. Du behöver inte bege dig långt för att hitta en marknad, då det estimeras att det finns närmare 3000 julmarknader enbart i Tyskland.

Speciellt bakade julbröd i Tyskland

Mat och dryck är ett viktigt inslag på en julmarknad. Glühwein är ett populärt varmt vin kryddat med julkryddor som kanel, nejlikor, stjärnanis och apelsin. Alla lokalbor har sin favoritförsäljare av glühwein som de går till varje år och de visar dig gärna dit. Det ska vara försäljare där glühweinet inte är för sött och det är viktigt att det är tillverkat på lokalt vin. I vissa delar av Tyskland är det mest rött vin som produceras, vilket också speglar sig i utbudet av glühwein. I andra delar av Tyskland är det lika populärt med vitt vin eller till och med rosé. Oavsett stad är köerna till de populära ställena alltid långa. Glühwein dricks naturellt, utan varken mandlar eller russin.

En annan populär dryck är apfelpunsch – varm och barnvänlig äppeljuice med juliga kryddor.

En bra sak för miljön är att de varma dryckerna som säljs på julmarknaderna serveras i riktiga glas/muggar och du betalar en deposition på några euro när du köper en kopp dryck. När du har druckit klart kan du välja att behålla muggen eller lämna tillbaka den få tillbaka depositionen. Hållbart och klart mycket trevligare än att dricka ur en pappmugg.

På matfronten är det lätt att föräta sig på allt gott och korv finns alltid en mängd olika varianter. I Baden-Württemberg är den mest lokala korven lange rote – en 35 centimeter lång korv som alltid serveras knäckt på mitten i ett bröd, då den annars inte skulle gå att äta i trängseln.

Andra populära rätter är käsespätzel (tysk mac’n cheese), handbrot (bröd med fyllning) och olika typer av friterad potatis (exempelvis kartoffelpuffer eller pommes).

På godisfronten finns också en hel del att välja mellan. Chokladdoppade frukter på pinne, kanderade äpplen, olika sorters nötter och lebkuchen (mjuka pepparkakor) är populärt att snaska på.

På min resa runt Baden-Württemberg hann jag med att besöka tre julmarknader med väldigt olika karaktär – En gigantisk (och lite kitschig), en klassisk och en som var vacker som en saga. Häng med till Freiburg, Stuttgart och Ravennaravinen!

Freiburg – Klassisk julmarknad

Freiburg är en stad med mycket hållbarhetstänk och med en charmig gammal stadskärna med en stor gotisk katedral, korsvirkeshus och kullerstensgator. Här bland gator och torg hittar du en klassisk och gemytlig julmarknad med cirka 130 försäljare utspridda över flera olika områden i staden.

Marknaden pågår dagligen från slutet av november till den 23 december och är väldigt populär under helgerna.

Se upp var du sätter fötterna i vintermörkret! I Freiburg rinner de små vattenkanalerna bächle som diken utefter nästan alla stora gator och det händer att folk ramlar ner och skadar sig – speciellt efter mörkrets inbrott.

Läs mer om julmarknaden i Freiburg på Visit Freiburg.

Ravennaravinen – Sagolik julmarknad

Under en 40 meter hög tågbro som ser ut som en romersk akvedukt, ligger det en otroligt vacker julmarknad med ett 40-tal försäljare. Julmarknaden i Ravennaravinen (Ravennaschlucht) är ett happening i hela regionen och du kommer inte in om du inte bokat biljett i förväg online. 2023 sålde biljetterna ut långt i förväg, så ett besök här kräver lite planering!

Julmarknaden har stort fokus på miljötänk och hållbarhet. Förutom glas/koppar med deposition så serveras här ingen mat med plastbestick, utan man har valt hållbara produkter som bambu och papper. Det finns väldigt få parkeringsplatser och istället finns en gratis buss som tar dig till julmarknaden. Alla lampor är LED och all el är producerad av vattenkraft. Produkterna som säljs är dessutom (mestadels) regionala.

Läs mer om julmarknaden i Ravennaravinen på Hoh Schwarzwald.

Stuttgart – Gigantisk och kitschig julmarknad

I hjärtat av Baden-Württemberg ligger delstatens huvudstad Stuttgart. I över 300 år har här funnits en julmarknad, vilket gör Stuttgarts marknad till en av de äldsta (och största) i Europa.

Under december förvandlas hela Stuttgarts centrum till en enda stor julfest med över 300 försäljare. Gata efter gata, torg efter torg fylls med de mest fantastiska små julstugor. Det som är speciellt i Stuttgart är det extremt dekorerade taken på stugorna. Det sägs att det här är den mest kitschiga marknaden i Tyskland och jag förstår varför. Taken fylls av gigantiska julkulor, glittriga renar, granar, tomtar och lampor i ett överflöd av dekorationer. Stuttgarts julmarknad är helt enkelt lite extra av allt.

På Schlossplatz pågår en ljusfest och alla Stuttgarts storheter visas upp i lysande juldekorationer – allt från en lysande Porsche till ett stort vinglas, ett tv-torn, en stegrande häst eller en fotbollsspelare. Här finns även två pariserhjul (ett stort och ett för barn) och ett miniatyrtåg.

Läs mer om Stuttgarts julmarknad på Stuttgarter Weinachtsmarkt.

Har du varit på någon av de tre julmarknaderna? Vilket är din favoritjulmarknad i Tyskland?

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin

Sväng av från autobahn och bege dig ut på någon av de 150 tyska temavägarna! Här hittar du temavägar som tar dig med på allt från sagor till slott, porslin, öl och världsarv - en semester där vägen faktiskt är destinationen.

Snälltåget till Berlin – Åka tåg från Malmö till Tyskland

Hela familjen Rucksack (inklusive den lilla hunden) har åkt till Berlin med Snälltåget från Malmö. Hur funkade det och vad tyckte vi om att resa med tåg till Tyskland?

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Åka tåg i Tyskland – 15 tips för en smidig resa

Ska du åka tåg i Tyskland? Här kommer en nybörjarguide för dig som ska åka långdistanståg, med tips på allt från cykelbiljetter till en praktisk ordbok.

Bamberg – 6 sevärdheter i min favoritstad i Bayern – Tyskland

Bamberg är inte bara en av Tysklands bäst bevarade medeltida städer, utan Bamberg är faktiskt en stad som våra hjärtan brinner lite extra för.

Fotoalbum från Berlin – Tyskland

Berlin är charmigt, slitet och alldeles underbart. Här kommer några av mina favoritbilder från staden!

Ännu mer reseinspiration

Vår i Oldenburg – Grönkålens huvudstad – Tyskland

I den nordtyska universitetsstaden Oldenburg får du lära dig allt om grönkål, men även om stadens danska arv. En perfekt dagstur från Bremen för en guidad grönkålstur eller en glittrande julmarknad.

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.