Bloggportalen
Meny
Tyskland / Bayern

Kring nationalparken Berchtesgaden – Tysklands vackraste hörn

Inte långt från varken München eller Salzburg ligger en av Tysklands absolut vackraste områden – nationalparken Berchtesgaden. Inträngd mellan alpernas toppar och den Österrikiska gränsen, fylld av vattenfall och alpina sjöar. Det här är en nationalpark som vi har besökt flera gånger och som bjudit på både otroligt nyckfullt väder och skönhet på en och samma gång.  I ett tätbefolkat land med så få nationalparker, är detta minst ut sagt ett unikt område i Tyskland.

Egentligen är det inte bara nationalparken som är värd att besöka, utan hela området Berchtesgadener land. Berchtesgadener land innefattar såklart nationalparken, men även många vackra bilvägar, historiska byar och kyrkor i närområdet. Då vi bodde på den Österrikiska sidan när vi besökte Berchtesgaden sist, så smyger jag även med ett tips som ligger lite utanför Berchtesgaden, men det ligger alldeles för nära parken för att inte slinka med i denna lista!

Königsee - Berchtesgaden - Tyskland

Königsee

Det absolut populäraste området i Berchtesgaden, är Kungssjön – Königsee. Denna smaragdgröna skönhet är snarare en fjord än en vanlig sjö, omgiven av sina branta klippor och spetsiga bergstoppar. Mest populärt är att åka på båtutflykt till andra sidan av sjön och kyrkan St Bartholomew, men är du här under högsäsong och inte har bokat din båttur i förväg, kan du helt enkelt glömma att komma med på en båt. Det fick i alla fall vi erfara… Det är dock inte alltför illa att istället vandra utefter sjöns västra kant eller ta en tur upp med kabinbanan till Jenner för en vy från ovan. Vandringslederna är ofattbart folktomma, även om hela parkeringen är fylld av asiatiska turistbussar.

Karta till Schönau

Königsee - Berchtesgaden -Tyskland
Königsee
Königsee - Berchtesgaden - Tyskland
Königsee - Berchtesgaden - Tyskland
Königsee - Berchtesgaden - Tyskland

Örnnästet (Kehlsteinhaus)

En symbol för galenskap och en påminnelse av Tysklands mörka och hemska historia under andra världskriget. Örnnästet byggdes högst upp på en klippa i en otillgänglig terräng, endast åtkomlig via en bronshiss i berget. Idag finns inget kvar från krigstiden inuti huset och de Bayerska myndigheterna driver platsen som en fond där alla pengar går till välgörenhet. Det enda som består är den vidunderliga utsikten på 1800 meter över havet. Enda sättet att ta sig till hissen för att komma upp i huset, är att åka en av de organiserade bussarna som går i skytteltrafik utefter den branta och smala vägen. Ett rätt så otäckt ställe, som påminner oss om att aldrig glömma.

Karta till Kehlsteinhaus 

För att ta sig till Örnnästet behöver du dock parkera bilen i Obersalzberg och sedan ta skyttelbussarna, så slå inte in fel på GPS:en! 🙂

Berchtesgaden-Tyskland

Ramsau

Strax utanför Berchtesgaden ligger den lilla byn Ramsau. Första gången jag fick nys om Ramsau, var när jag för många år sedan köpte en Lonely Planet-bok om Tyskland. Framsidan pryddes av en gudavacker kyrka omgiven av berg och en turkos bäck. Dit ville jag åka. Och det har jag gjort, två gånger. Ramsau är minst lika vackert i verkligheten som på bild.

Karta

Ramsau - Tyskland
Ramsau - Tyskland

Gollinger wasserfall

Det finns många vattenfall och vilda forsar i Berchtesgaden, men inget vattenfall vi såg där var så vackert som Gollinger wasserfall. Detta vattenfall ligger dock inte i Tyskland utan i Golling i Österrike. Mossbeklädda stenar och en vacker omgivande skog gör detta vattenfall till en dröm för fotografer.

Karta

Gollinger Wasserfelle - Österrike
Gollinger Wasserfall - Österrike

Vill du läsa mer om Berchtesgaden?

Vill du istället läsa mer om Tyskland? Du hittar massor om Tyskland på min Tysklandssida

Berchtesgaden - Tyskland

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du läsa mer från Tyskland?

Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

7 Kommentarer

 • Daniel | FlyingDryden
  14 oktober, 2018 at 22:48

  Alltså, det här området är helt fantastiskt vackert och det säger jag inte bara för att jag är här just nu när jag skriver det här inlägget. 😉 I morgon blir det Örnnästet och en historielektion på samma gång. Fint inlägg!

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   14 oktober, 2018 at 22:53

   Jag kan vara lite partisk (då vi har släkt i Bayern), men det är riktigt riktigt fint där nere! Avis på dig att du är där nu! Hoppas du får massor med vackra höstfärger och mängder av fototillfällen! 🙂

 • Malin Lundsten
  15 oktober, 2018 at 20:01

  Åååh vilka vackra vyer! Kom själv precis hem från en vandringsvecka i de österrikiska Alperna så fick riktigt tillbakelängtan nu av dina bilder.

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   15 oktober, 2018 at 21:39

   Tack snälla du! Vi hade otroligt nyckfullt väder och fick lägga om planerna helt för att pricka en dag med sol! Alperna är vackra, men man kan verkligen inte räkna med fint väder varje dag! 🙂

 • Reiselinda
  15 oktober, 2018 at 21:31

  Tyvärr drabbades vi av lite dåligt väder när vi var i de trakterna ni somras, så vi får spara det till ett annat år. Vilka härliga foton!

  Svara
  • Eva på rucksack.se
   15 oktober, 2018 at 21:43

   Tack snälla du! ? Är det inte alltid lite sämre väder i Berchtesgaden? Av de två gånger som vi varit här så har vädret alltsom oftast varit katastrof. Sist när vi var här så hade vi planerat in 3 dagar i området, vilket var tur för då kunde vi planera om och pricka dagen med sol. De andra dagarna regnade…

 • […] Bled. Omgiven av branta berg och täta lövskogar känns sjön nästan mer som en fjord. Lite som Königsee i Berchtesgaden. En hemlig liten turkos juvel, omfamnad av dramatisk […]

  Svara

Skriv en kommentar