Bloggportalen
Meny
Sverige / Skåne

Sevärdheter på Österlen – 15 härliga tips och favoriter – Skåne

Det kanske inte har undgått er att Skåne är mitt favoritlandskap och att Österlen är ett av de områden som jag besökt mest i Sverige. Sommar som vinter, höst som vår. Österlen är en pärla oavsett när på året du åker hit. Kanske upplever jag dock skönheten allra mest under hösten, när lugnet har lagt sig efter det intensiva turistsäsongen och solen fortfarande värmer över de skördade högarna med sockerbetor och bokskogen lyser gyllene av fallna löv. Det finns massor med sevärdheter på Österlen, i min lista har jag samlat mina största favoriter. Om en semestervecka räcker till för alla dessa godbitar? Knappt!

Men var går egentligen gränsen för Österlen? I vissa sammanhang känns det som att halva Skåne snart kallar sig för Österlen. Speciellt om du tittar på områdets många kreativa mäklarannonser. Området nämndes för första gången för bara 100 år sedan och var då en benämning på Albo härad, Ingelsta härad och Jerrestad härad. Genom åren har dock omfattningen av dessa tre härader ändrats och gränserna är idag lite flytande. Men enligt de ursprungliga gränserna är varken Ystad, Kristianstad eller Åhus del av Österlen.

1. Stenshuvud nationalpark

Stenar på stranden vid Stenshuvud - Österlen
Höst vid Stenshuvud

Stenshuvud nationalpark söder om Kivik är kanske mest känd för sitt mäktiga berg vid den kritvita sandstranden, men nationalparken har mycket mer att erbjuda. Här vandrar du till milsvida utsiktsplatser genom tjocka lövskogar och sandhedar. En plats som bjuder på helt olika upplevelser och sevärdheter beroende på när på året du besöker.

Vita stränder vid Stenshuvud
Stranden vid Stenshuvud

Läs mer om Stenshuvud nationalpark i mitt inlägg Stenshuvud nationalpark – Där vågorna möter Österlen

Karta (öppnas i Google maps)

2. Ales stenar

Ales stenar i solnedgång - Österlen - Skåne
Ales stenar i solnedgång

Ales stenar ligger högst uppe på en brant gräsbeklädd platå alldeles vid havet i Kåseberga. Det här är en plats som inte kan beskrivas med något annat ord än imponerande. Ales stenar är inte bara några stora stenar på Österlen, utan ett mysterium. Vem reste dessa stenar? Varför? Och hur katten lyckades de flytta de stora stenarna till skeppssättningen utan hjälpmedel för 1400 år sedan? Ales stenar är en plats att uppleva.

Ales stenar
En regnig vår vid Ales stenar

Parkera bilen i Kåseberga hamn och promenera upp till skeppssättningen. Innan du åker härifrån, passa på att handla lite nyrökt fisk i hamnen.

Karta

3. Haväng och Havängsdösen

Haväng - Skåne

Haväng och Vitemölla strandbackar är ett naturreservat strax norr om Kivik i norra Österlen. Här är klimatet lite varmare och lite torrare än resten av Skåne och här finner du ett av Sveriges ovanligaste landskap – sandstäppen. Missa inte att besöka Havängsdösen – en av Sveriges mest kända megalitgravar från stenåldern.

Havängsrösen vid haväng

Läs mer om Haväng i inlägget Haväng – Bland får och stenåldersstenar på Österlen.

Karta

4. Brösarps backar

Brösarps backar i Skåne
Brösarps backar

För många är Brösarps backar själva sinnebilden av Österlen. Kanske tänker du på Prins Eugens målningar, med de milsvida vyerna över rullande kullar. Det här är ett kuperat landskap där vandringslederna går genom pittoreska ko- och hästhagar och vackra bokskogar.

Brösarps backar på Österlen

Läs mer om vår vandring vid Brösarps backar i mitt inlägg Brösarps backar – Vandring där Skånes kullar möter Österlen.

Karta

5. Knäbäckshusen och stranden

Gölliga Knäbäckshusen
Ett av Knäbäckshusen

Precis söder om Stenshuvud hittar du Knäbäckshusen, ett litet bostadsområde där korsvirkeshusen ligger lite extra tätt. Här hittar du hus med traditionella halmtak och dörrarnas välsnickrade speglar är målade i klassiska röda och blå nyanser. Husen låg egentligen vid Haväng, men flyttades hit när området skulle exploateras. Som ett litet Skansen.

Knäbäckshusens strand
Stranden vid Knäbäckshusen med utsikt mot Stenshuvud
Knäbäckshusen

Strosa runt i idyllen en stund och gå sedan ner till den perfekta sandstranden och det lilla kapellet. Stranden är en minst lika stor sevärdhet och populärt besöksmål som husen, så undvik att åka hit under soliga sommardagar om du inte ska bada.

Karta

6. Yangtorp

Yangtorp tempel i Skåne
Yangtorp

Kanske den minst ”skånska” sevärdheten på Österlen, men ändå så självklar. Yangtorp är något så oväntat som ett stort qigong-tempel mitt bland områdets åkrar. Templet har varit med om mycket genom sina 20 år, men är idag en intressant sevärdhet som både har en vacker trädgård och ett hotell.

Yangtorp i Skåne
Yangtorp

Öppettiderna till parken varierar över året, så kolla på deras webbplats först innan du åker hit.

Karta

7. Christinehof slott

Maffigt gula Christinehof slott byggdes av mäktiga Christina Piper på 1700-talet. Egentligen är historian om Christina kanske mer intressant är slottets historia, även om de två är väldigt väl sammanflätade. När Christinas inflytelserika man Carl Piper dör i krig 1716 flyttar Christina från Stockholm till Skåne och tar över de egendomar hon ärvt av sin man. Christina börjar därmed sin väg mot att bli en av Skånes största slottsbyggare och en av de största entreprenörerna av sin tid. En spännande, stark och intressant kvinna som du får lära dig mer om på slottet.

Missa inte att promenera i Christinehofs natur och ekopark. Vill du vandra lite längre passerar Skåneledens Österlenslinga förbi här.

Karta

8. Kungagraven i Kivik (Bredarör)

Kungagraven i Kivik

Strax söder om Kivik hittar du kungagraven, en av Skandinaviens största gravplatser från bronsåldern. Det här är inte någon liten grav, vilket du kommer att märka när du passerar igenom havet av stenar. De allra äldsta fynden på området är från 8000 år före Kristus, men själva graven i mitten är från 1400-talet före Kristus. En intressant detalj är att motiven på hällristningarna vid graven har drag från Medelhavet, snarare än Skåne. Om det är kungar som ligger i graven? Ingen vet. Men det är ett imponerande bygge av sten!

Kungagraven i Kivik

OBS: Kungagraven stängde för restaurering under 2021, på grund av att röset börjat rasa in. Det går dock att besöka utställningar och gå på specialguidningar.

Karta

9. Hallamölla vattenfall

Hallamölla vattenfall i Skåne

Att besöka vattenfall kanske snarare är något man planerar in när man åker till fjällen, men då tycker jag att du ska tänka om! Hallamölla vattenfall är det högsta vattenfallet i Skåne, med en total fallhöjd på 23 meter över fem olika forsar. Som mest action i vattenfallet är det här under vårfloden, men under hösten kan du få se öring som vandrar uppför vattenfallet. Det här är inte Niagarafallen, men det är onekligen en vacker plats!

Karta

10. Sandhammaren

Sandhammaren strand

För fem år sedan använde jag en vinterbild från Sandhammaren som julkort. Inte för att det var snö den vintern, utan för att sanden var så skimrande vit att den såg ut som snö. Det är inte konstigt att Sandhammaren är en av Skånes absolut populäraste stränder. Att den dessutom utnämnts till Sveriges allra bästa strand flera gånger har inte minskat populariteten. Åk hit för en picknick i solnedgången, eller för en promenad i den mjuka sanden. Eller som alla andra – för att borra ner dig i sanden och njuta av solen.

Karta

11. Prästens badkar

Precis utanför fiskebyn Vik ligger Prästens badkar. Det här är inte någon vanlig klippa vid havet, utan resterna av en gammal sandvulkan som sträcker sig upp mot himlen som en ros. En unik plats vid en vacker sträcka av Österlens kust.

Läs mer om Prästens badkar i mitt inlägg Prästens badkar – Sandvulkanen på Österlen.

Karta

12. Besöka gårdsbutiker på Österlen

Lavendelfält på Österlen
Österlenkryddor

Österlen må vara en liten del av Skåne, men här hittar du proppfullt av härliga gårdsbutiker med allt från Kiviks musteri till Österlenkryddor, Petersborgs gårds senap till Karl Fredriks blommor. Det finns så många favoriter att de helt enkelt inte får plats här!

Petersborgs gård
Petersborgs gård

Läs om många fler gårdsbutiker i mitt inlägg Gårdsbutiker på Österlen – 11 favoriter.

13. Engelska trädgården på Svabesholms kungsgård

Engelska trädgården - Svabesholm

Vid Svabesholms kungsgård nära Kivik ligger den Engelska Trädgården – en prunkande, välskött och mysig besöksträdgård. Trädgården är på ca 3000 kvm och är (inte helt oväntat) i engelsk stil med ett överflöd av väldoftande rosor. Vid Svabesholms kungsgård hittar du även en plantshop, ett café och flertalet små butiker.

Karta

14. Glimmingehus

Glimmingehus på Österlen

Mitt ute på den skånska åkern hittar du Glimmingehus – Nordens bäst bevarade medeltida borg. Borgen började byggas år 1499 och var under många år bostad åt den danske riddaren Holgersen Ulfstrand. Omgiven av vallgrav och med 2 meter tjocka väggar var borgen i princip ointaglig genom århundradena. Gå på visning eller besök museet och lär dig mer om adelns liv under 1500-talet.

Karta

15. Simrishamn

Det finns många söta fiskebyar utefter Österlens kustremsa, men Simrishamn är nog att betrakta som huvudorten. Här promenerar du bland små pastellfärgade stenhus med vackra trädörrar och bland kullerstenarna hittar du många restauranger och caféer. Besök Sankt Nicolai kyrka eller ta en långlunch på Nordens största vineri Nordic Sea Winery.

Nordic Sea Winery
Nordic Sea Winery

Läs mer om vineriet i mitt inlägg Nordic Sea Winery – Nästan som i Napa Valley

Karta

Vad gillar du att se och göra på Österlen? Har jag missat några sevärdheter eller några av dina favoritplatser?

Vill du se mer från Skåne?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • Cathinka
  27 november, 2021 at 23:48

  Definitivt min favoritdel av Sverige! Många bra tips.

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   30 november, 2021 at 19:49

   Tack Cathinka! Hoppas du hittade något nytt ställe att besöka nästa gång du glider förbi! 🙂

Skriv en kommentar